Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Pemaju & Hartanah => Topic started by: sirynn48 on November 23, 2011, 12:57:39 PM

Title: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 23, 2011, 12:57:39 PM
**MOD, ini double post sbb saya takut takde yg nak respon sbb first post specific ps thread d'punchak putra. bhgn mana yg terbaik utk post?**
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam

mohon pendapat, dah 3 thn lebih stay sini sama usia dgn perkahwinan saya...rumah dah mula crack. Lama dah perasan sbb crack (living room) tu tmpt sama yg saya komplen pd pemaju masa rumah masih dlm warranty, dia letak putty n cat biasa je. Dah ada budget utk tampal balik crack tu saya mintak contractor RNP Engineering (deret Hj Tapah)..Ownernya En Padzil dah tgk dia ckp crack tersebut agak dalam. Semasa checking, saya jumpa byk lagi crack di lantai, dah ada gap (mendap sikit). Longkang juga dah crack juga, mula saya risau..

Menurut En Padzil crack smua dah agak dalam n kalau tampal biasa je nanti crack balik so no point kalau saya nak buat wardrobe (dinding master bedroom pun crack juga)..saya kira2 nak buat komplain pd Bangi Heights n juga MPKj..ada tak sesiapa yg mengalami masalah spt saya atau pernah berurusan dgn MPKj untuk kes yg serupa?..

thx

Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: ir_smile81 on November 23, 2011, 01:31:28 PM
Salam rumah sy pun banyak crack juga..tp sy belum panggil contractor tgk...tp kat bilik atas mmg agak terus cracknyer..berapa kos yg dianggarkan oleh pihak contractor?
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 23, 2011, 02:08:05 PM
contractor ckp kena korek letak jaring then simen n cat balik n dia takleh kasi price sbb kena buat dulu...saya ckp nak buat report dulu. contractor suggest jumpa developer mention saya nak buat report MPKj n newspaper dgn harapan developer akan byr few % cost membaiki...masak laa kalau saya yg kena byr kosnya, bukan sikit cracknya..dinding satu hal..ni sampai lantai dr dining to living pun dah der gap..
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: jabbar4aiman on November 23, 2011, 05:16:27 PM
Belum dapat lagi mencari cemane jalan nak mintak pemaju membantu.. sebelum ni sirynn48 dah renovate ke rumah tu..?
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 24, 2011, 10:47:43 AM
Belum dapat lagi mencari cemane jalan nak mintak pemaju membantu.. sebelum ni sirynn48 dah renovate ke rumah tu..?

nope tak penah renovate pun...
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: Tunggul on November 24, 2011, 12:37:59 PM
Untuk makluman,

Pada dasarnya pembeli rumah diberikan tempoh selama 18 bulan dari tarikh serahan kunci untuk melaporkan sebarang kecacatan pembinaan kpd pemaju dan pemaju wajib untuk memperbaiki kecacatan tersebut. Walaubagaimanapun sekiranya didapati keretakan berlaku akibat kegagalan pemaju untuk mematuhi spesifikasi pembinaan (perlu dibuktikan oleh pakar) pemaju perlu bertanggung jawab walaupun tempoh tanggungan kecacatan (18 bulan) telah tamat. Ini adalah kerana kegagalan pematuhan spesifikasi bukanlah satu kecacatan tetapi ia adalah perlanggaran kontrak. Tuntutan boleh dibuat di mahkamah.

Cuma saya nak tau, rumah tuan tu diPunchak Putra ker, jalan yg maner.

Tq
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 25, 2011, 11:23:40 AM
Untuk makluman,

Pada dasarnya pembeli rumah diberikan tempoh selama 18 bulan dari tarikh serahan kunci untuk melaporkan sebarang kecacatan pembinaan kpd pemaju dan pemaju wajib untuk memperbaiki kecacatan tersebut. Walaubagaimanapun sekiranya didapati keretakan berlaku akibat kegagalan pemaju untuk mematuhi spesifikasi pembinaan (perlu dibuktikan oleh pakar) pemaju perlu bertanggung jawab walaupun tempoh tanggungan kecacatan (18 bulan) telah tamat. Ini adalah kerana kegagalan pematuhan spesifikasi bukanlah satu kecacatan tetapi ia adalah perlanggaran kontrak. Tuntutan boleh dibuat di mahkamah.

Cuma saya nak tau, rumah tuan tu diPunchak Putra ker, jalan yg maner.

Tq


Dpunchak putra, jalan 2/4D .. pakar disini adakah pendapat contractor biasa (syarikat) memadai atau harus dr engineer diiktiraf MPKj
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: Tunggul on November 25, 2011, 02:24:41 PM
Pakar untuk kes retak/mendapan ini adalah jurutera struktur/civil bertaraf professional (ada ir.). Rasanya ada rumah lain di jalan 2/4D yg retak kot. Kot boleh bergabung untuk buat inspection/report.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 25, 2011, 03:24:22 PM
Pakar untuk kes retak/mendapan ini adalah jurutera struktur/civil bertaraf professional (ada ir.). Rasanya ada rumah lain di jalan 2/4D yg retak kot. Kot boleh bergabung untuk buat inspection/report.


thx2..nanti saya cari qualified engineer n same time tanya jiran2 lain
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: smartbroadband on November 28, 2011, 04:18:01 PM
bole upload gambar x. Rakan-2 disini jelas sedikit masalah yg dihadapi.

1)Kalo boleh masa ambik gambar tu letak pembaris duit siling ke atau pen.. Boleh la agak-2 besar mana crack tu..
2)Lokasi crack..BEAM / Floor Slab ETC
3) Crack pattern
4) Ada tanda-2 SHRINKAGE / EXPANSION / SETTLEMENT ke..

SEPERTI DIBAWAH
(http://3.bp.blogspot.com/_S63rpH6xl_8/TOQKx4hWIqI/AAAAAAAAABo/0l578MY_QPs/s200/hairline.jpg)
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 09, 2012, 05:02:38 PM
Oh lamanya saya tunggu utk buat laporan ke MPKJ ...baru buat beberapa minggu yg lepas selepas memikirkan keadaan rumah, hari2 yg hujan dan selepas research online....saya buat aduan online di website MPKJ, rupanya ada online...dan baru sat tadi pengawai MPKJ dtg 3 org bersama 4 org representative dari bangi heights...both side meninjau rumah, mengambil gambar keretakan rumah ..ada mak datin sorang (gayanya mcm mak datin laa, cantik baju n rupa) serta tokeh bangi heights dan contractornya pun ada...

selepas tour, sedarlah mereka bahawa retakan rumah saya ni kategory TERUK!  apek contractor bangi heighst, tanya ada tak pintu yg tak boleh bukak aka ketat...nasib takde sbb kalau itu terjadi bermaksud dinding dah bergerak...

sekarang step seterusnya, bangi heights akan membuat report dan seblum buat report mereka akan hantar their own appointed engineer utk check rumah saya....lega satu perkara tapi saya tetap risau sbb ini bukan perkara kecik...persoalan di fikiran saya, apakah akan terjadi jika worst case scenario terjadi jika rumah saya dilabelkan sbg tidak selamat diduduki???? hohohoho skrg tgh proces refinancing dgn bank, ic pulak ilang tetiba...adakah tuhan bagi sign utk jgn proceed refinancing?????? adudududuuuuuuu...peninggggg makkk....

pd owner2 yg ada masalah rumah retak etc, report je online! alhamdulilah prosesnya cepat!!! dlm 2 minggu lebih je....amazed saya!!!
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: jabbar4aiman on November 09, 2012, 06:14:10 PM

Dpunchak putra, jalan 2/4D .. pakar disini adakah pendapat contractor biasa (syarikat) memadai atau harus dr engineer diiktiraf MPKj

Woooo... satu jalan le kite.. ni rumah area pangkal jalan (dekat surau) ke kat ujung jalan (dekat tebing)..??

Riso juge bace latest news Sirynn ni.. longkang rumah saya dah pecah (air lalu ikut rekahan aje) dan dinding pagar dah condong ke rumah jiran ni...
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: mierock on November 09, 2012, 11:28:58 PM
saudara sirynn48 anda bernasib baik sebab mpkj bertindak cepat. rumah saya dulu mengambil masa lebih dari 3 bulan tapi mpkj buat dengar tak dengar aje. kalau kes teruk, kena pindah keluar sementara rumah di baiki. kalau rumah link tak ada masalah sangat sebab kat msia rumah overdesign, so kalau tergantung masih lagi ok. rumah menjadi bahaya kalau beamnya patah dan lebih dari satu beam yang patah. biasanya, ini kerja arkitek untuk selesaikan, sebab dia orang dah ambik bayaran untuk settle benda macam nie. saya dulu malang, mpkj malas, arkitek taknak amik tau, tak ada sapa nak push pemaju. 8 kali meeting dengan ara perok baru la gerak. lepas buat laporan pada mkpj, kena hantar satu aduan kepada kementrian kerajaan tempatan supaya mpkj buat kerja dengan betul. lepas tu kena push arkitek untuk pantau consultant buat kerja. biasanya pemaju akan cari satu consultant untuk kerja kerja rectifying nie. dia akan bawak geng geoteknik dan structural engineer. saya dulu buat 4 mc intosh test semasa hantar report ke kementrian. satu lubang dulu rm50, tapi student buatkan, kawan endorse, so tak payah bayar. get 2nd opinion dari your own geotech & structural engr, tu yang sata buat dulu. selalunya yang di appoint oleh pemaju nak savekan duit pemaju bukan untuk our safety. luckily i have a pool of soung geotechnic & structural engr yang boleh argue dan discredit pemaju punya consultant. apa apa pun, kalau arkitek lambat buat kerja, lambat la semua orang nak buat kerja. saya boleh kongsi pengalaman saya yang menghadapi rumah retak lawan dengan ara perok, maybe your pemaju much better than ara perok.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 12, 2012, 10:21:42 AM

Dpunchak putra, jalan 2/4D .. pakar disini adakah pendapat contractor biasa (syarikat) memadai atau harus dr engineer diiktiraf MPKj

Woooo... satu jalan le kite.. ni rumah area pangkal jalan (dekat surau) ke kat ujung jalan (dekat tebing)..??

Riso juge bace latest news Sirynn ni.. longkang rumah saya dah pecah (air lalu ikut rekahan aje) dan dinding pagar dah condong ke rumah jiran ni...

jabbar cepat2 laaaa buat report...skrg ni musim ujan..rumah saya roof leaking di porch n now melarat di toilet master bedroom...smlm panggil indon check n husband pantau...beam blah situ der gap! leh masuk jari dah! aiii nak repair tu je RM700 lebih dia mintak...tu tak buat...porch punya rm300 after discount klau idak rm400..

sekarang ni mmg struktur defect yg buat masalah
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 12, 2012, 10:28:18 AM
saudara sirynn48 anda bernasib baik sebab mpkj bertindak cepat. rumah saya dulu mengambil masa lebih dari 3 bulan tapi mpkj buat dengar tak dengar aje. kalau kes teruk, kena pindah keluar sementara rumah di baiki. kalau rumah link tak ada masalah sangat sebab kat msia rumah overdesign, so kalau tergantung masih lagi ok. rumah menjadi bahaya kalau beamnya patah dan lebih dari satu beam yang patah. biasanya, ini kerja arkitek untuk selesaikan, sebab dia orang dah ambik bayaran untuk settle benda macam nie. saya dulu malang, mpkj malas, arkitek taknak amik tau, tak ada sapa nak push pemaju. 8 kali meeting dengan ara perok baru la gerak. lepas buat laporan pada mkpj, kena hantar satu aduan kepada kementrian kerajaan tempatan supaya mpkj buat kerja dengan betul. lepas tu kena push arkitek untuk pantau consultant buat kerja. biasanya pemaju akan cari satu consultant untuk kerja kerja rectifying nie. dia akan bawak geng geoteknik dan structural engineer. saya dulu buat 4 mc intosh test semasa hantar report ke kementrian. satu lubang dulu rm50, tapi student buatkan, kawan endorse, so tak payah bayar. get 2nd opinion dari your own geotech & structural engr, tu yang sata buat dulu. selalunya yang di appoint oleh pemaju nak savekan duit pemaju bukan untuk our safety. luckily i have a pool of soung geotechnic & structural engr yang boleh argue dan discredit pemaju punya consultant. apa apa pun, kalau arkitek lambat buat kerja, lambat la semua orang nak buat kerja. saya boleh kongsi pengalaman saya yang menghadapi rumah retak lawan dengan ara perok, maybe your pemaju much better than ara perok.

hmmmmm seram juga baca ni...to date saya masih belum terima panggilan dari BSP utk set appointment dgn contractor/engineer dia hmm...kena push juga la ye..aiii
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: smart.khalifah on November 12, 2012, 10:46:25 AM
try check dgn Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dibwh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan.. kot  diorg boleh bantu
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 12, 2012, 12:36:24 PM
try check dgn Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dibwh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan.. kot  diorg boleh bantu

tak tau pun saya kewujudan tribunal tuntutan utk pembeli rumah...so mcm mana ye sbb saya dah buat report pd mpkj n skrg stage tunggu engineer pemaju utk buat assessment..tunggu report developer n outcome aduan dr mpkj atau buat juga report pd tribunal (TTPR) sekarang???
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: smart.khalifah on November 12, 2012, 02:42:44 PM
kalau tunggu report, bila dpt? developer nak repair ke?.. terpulang kpd tuan rumah utk decide. dgn TTPR, boleh je minta advise dulu.. fungsi diorg menyerupai mahkamah, lebih kpd pampasan.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: mierock on November 13, 2012, 03:09:44 AM
tribunal cover sikit aje, tapi kena buat report hantar ke kem kerajaan tempatan. they will instruct mpkj untuk tengok rumah. kalau mpkj dah tengok buat report tapi pemaju tak buat apa bari kpkt akan suruh ke tribunal. tribunal is the last resort bila semua tak jalan. tarikh komplen yang dihantar ke kpkt akan dikira sebagai tarikh mula buat komplen yang rumah rosak di tribunal nanti. remember that tribunal cuma untuk less than 20k. repair rumah retak is a lot mooooore. satu piling is between 3k-6k. rumah saya tanam 15 point, rumah neighbor sebelah tanam 20 point. satu beam patah kosnya 6k, minima. kalau tribunal award 20k..... dah tak boleh bawak court, tak cukup untuk repair rumah. tribunal untuk kes kes kecik, yang tak perlu ke mahkamah.

saya cerita pengalaman saya lawan dengan araprop. kalau nak tulis amat panjang. tapi saya advice tuan JANGAN REPAIR rumah tuan sendiri, warranty void dan tuntutan tidak lagi valid. saya tidak bersetuju dengan smart.khalifah.

saya rasa masih lagi simpan gambar engineer araperok bawak la fail tanda tanda pastu report tak keluar keluar, dia blame arkitek kata dah pass kat arkitek, arkitek lambat prepare report. arkitek dah dapat duit paham paham je la... slow sikit buat kerja. kata boss dia latifah arshad pergi mekah, tak boleh sain. memang sakit hati. last sekali, aku punya kawan kasik gempak sama dia nak tahan dia punya Ar application baru la laju buat kerja.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: smart.khalifah on November 13, 2012, 11:30:46 AM
Maksud saya, terpulang kpd owner.. Samada nak tgg report & tindakan mpkj atau pergi ke tribunal. Biasanya bila bab duit/pampasan laju org buat kerja. Btw tribunal cover rm50k kebwh..
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: mierock on November 14, 2012, 12:18:41 AM
ok la kalau rm50k. masa saya ke tribunal dulu, cuma 20k aje. tapi kalau 50k pun kalau retak teruk, rectification tak dapat buat. kalau underpinning satu point minimum 3k (tu dulu in 2005), kalau 10 point, beam patah lagi, pam simen dalam tanah lagi, satu kampit rm 30 upah + simen (harga dulu la), rumah saya dulu pam 120 kampit, rumah sebelah pam 300 kampit. repair kat dalam, kalau retak teruk macam rumah saya dulu memang tak cukup. tu tak campur consultant fee lagi. all rectification must be endorsed by geotech + civil p.eng.

lebih kureng procedurnya macam nie 1. kalau tru pemaju, orang mpkj akan dtg tengok, dia akan inform pemaju dan architect. 2. kalau ada kes, mpkj kasik tau pada pemaju dan arkitek.then, arkitek akan suruh pemaju buat rectifikasi. 3. pemaju akan appoint geoteknik company untuk buat soil test + structural engineer akan evaluate dan bagi rectification procedure. (the test takes more than a month!) 4. arkitect akan pantau kontractor rectifikasi untuk mula buat kerja according to spec. kena selalu tengok selalunya dia orang buat repair work sambil lewa kalau pemaju tak mau ambik kontraktor lain untuk buat repair work. macam saya dulu arkiteck pemalas macam unta padang pasir. dia tak pantau. sewerage pipe main bantai aje, pakai batang paip pelastik. saya komplen kat mpkj, baru dia orang tukar balik, arkitek kena sound la dgn mpkj. tapi saya rasa bsp punya arkitek lagi beretik dari bbm.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on November 14, 2012, 10:19:36 AM
mierock, seram saya baca kisah u...kalau boleh kita set mkn2 ptg ka mlm ka utk berkongsi ilmu n experience ...boleh?
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: Peugeot on November 14, 2012, 05:12:53 PM
Alamak risaunya saya baca hal rumah retak nih!  Sebabnya rumah saya 2 tahun lepas sebelum masuk ada bagitau kat Bangi Heights pasal retak di hujung portion rumah saya nih.  Kira retak tu macam di satu sudut rumah.  Maaflah kalau tak faham coz saya nak terangkan pun tak tahu macamana..

Tapi yang pasti di dalam bahagian dalam dan luar rumah sama tempat cracknya.  Itu yang di sudut rumah.

Dalam rumah pun sama..banyak crack!

Pernah saya ajukan pada Cik Doris and dia ada setkan appointment dengan arkitek and arkitek nih kata retak-retak tu semuanya normal.  And he mentioned rumah ni ada dibuat piling so tak perlu risau.

Tapi sekarang dah 2 tahun saya duduk ..retak tu merisaukan saya ..cat dinding pun terkeluar.  Macam dinding tu bergerak!

Adakah patut saya report pada MPKJ untuk diperiksa status crack tu atau tunggu crack tu membesar?  Saya harap sangat yang ianya akan berhenti membesar sebagaimana arkitek tu bagitau saya yang it's normal untuk ada crack selagi rumah tu nak 'stabil' like that.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: mierock on November 14, 2012, 10:08:16 PM
peugeot, kat retak tu buat satu garisan horizontal dan tanda vertical macam 10 inci  letakkan satu pembaris, letak tarikh dihujung garisan dan ambil gambar. pas tu tengok la garis tu gerak ke tidak. lepas sebulan, tiga bulan etc.

sirynn48, boleh. no problem. pm me ur fon no, maybe ptg esok ke.
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on December 05, 2012, 03:26:51 PM
peugeot, kat retak tu buat satu garisan horizontal dan tanda vertical macam 10 inci  letakkan satu pembaris, letak tarikh dihujung garisan dan ambil gambar. pas tu tengok la garis tu gerak ke tidak. lepas sebulan, tiga bulan etc.

sirynn48, boleh. no problem. pm me ur fon no, maybe ptg esok ke.

encik rocker, saya baru PM u..sory laa lambat benarrrrr
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on April 25, 2013, 10:59:02 AM
Salam semua

pihak Bangi Heights dah visit rumah saya dgn consultant mereka dec 2012..may 8th 2013 mereka akan hantar contractor utk hack dan touch balik crack dlm rumah..grouting utk luar rumah...longkang pecah teruk...menurut consultant mereka tiada structure problem. setelah berbincang dgn kwn2 serta experience encik mierock, mereka suggest saya mintak 2nd opinion dari geoteknik dan structural engineer...

kos utk pakar ini RM2000 dan RM500 utk chop approve so total RM2500 kalau tidak RM3000...saya dpt discount...

personal suggestion dari doris ialah better buat 2nd opinion so kerja2 touch up boleh buat one time only, sebab prosesnya mcm buat rumah juga laa...kena ubah furniture dgn habuk kotornya lagi...

adakah sesiapa berminat utk hire consultant utk rumah masing2? mari la kita kongsi $$ utk report...saya sebenarnya kalau boleh mmg nak proceed je dgn construction  may ni tapi saya tanya kalau crack berlaku lagi mcm mana? will bangi heights check n touch up again..tiada jawapan jelas dari doris itu yg membuat saya tak confident...

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: jabbar4aiman on April 25, 2013, 05:55:28 PM
Salam semua

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???

Errr.. kawan tengok dah makin ramai dari Jalan 2/4D yang dah / tengah renovet rumah.. Ujung jalan dekat tepi tebing tu dedua koner lot buat massive reno.. siap pakai kren Kato lagi hangkut amende tah..

Alhamdulillah, setakat ni rumah kami masih solid.. jiran sebelah ade juga kabor rumah dia ada crack besor buleh masuk duit siling 20sen, tapi takde plak dia komen ape2.. mungkin pasal dia staf Bangi Heights (plus adik dia kontraktor bangunan), maka itu bukan satu masalah pada dia kot..
Title: Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
Post by: sirynn48 on April 25, 2013, 10:21:41 PM
Salam semua

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???

Errr.. kawan tengok dah makin ramai dari Jalan 2/4D yang dah / tengah renovet rumah.. Ujung jalan dekat tepi tebing tu dedua koner lot buat massive reno.. siap pakai kren Kato lagi hangkut amende tah..

Alhamdulillah, setakat ni rumah kami masih solid.. jiran sebelah ade juga kabor rumah dia ada crack besor buleh masuk duit siling 20sen, tapi takde plak dia komen ape2.. mungkin pasal dia staf Bangi Heights (plus adik dia kontraktor bangunan), maka itu bukan satu masalah pada dia kot..


aah dorang mmg gaji beso...maka gunala kren beso hehhehe...report ni kegunaan nak suh dev bangi heights yg tanggung cost touch up..leh je nak approach contractor neighbour ujung ni tapi dorang bukan qualified yg ada IR ...and cost baiki crack besar ni tinggi juga mungkin lebih 2k