Author Topic: UNIFI - Anjung Suasana  (Read 2406 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nshamr

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
UNIFI - Anjung Suasana
« on: April 23, 2012, 10:06:48 AM »
Assalam kpd semua..

Just nak share pengalaman sapa 2 yg dah pasang unifi kat anjung 8A or 8B.

1. masalah yg dihadapi semasa installation - kat rumah saya unifi x boleh pasang sbb salur daripada tembok luar ke stor dlm rumah tersumbat dgn pasir. Rasanya x de sapa pulak nak isi pasir dlm tu sbb rumah std x de renovation. Ada sapa2 mengalami masalah yg sama? apa solutionnya? So, in my case, i kena KIV installation so pakai je la streamyx dulu. Installer ada suggest suruh lalu longkang tp ada extra charges. Mmg yg std installation x leh diguna pakai kat anjung kot..

2. berapa extra charges yg diorg charge kalau letak kat family area tingkat atas ?
Ada dpt infor drp Anjung 8B, ada yg diorg charge smp RM800 after nego. harge b4 nego RM1K.  Fuh... byk tu. Pasang alarm pun x semahal tu.

Kalau sapa2 yg dah pasang tu, mohon share la pengalaman masing2. mungkin yg lain boleh follow the way approach.

Sekian.


3. 

akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #1 on: April 23, 2012, 11:27:44 AM »

pengalaman kami but di BBM
tak tahulah mungkin taktik kontraktor nak cari duit lebih.

 diorng pasang kat rumah saya... jolok wayar ke salur tu buat lebih kurang aje... kemudian  diorg cakap salur paip dari luar pagar ke suiz box tersumbat... saya berkeras suruh diorang cuba jugak sbb jiran sebelah boleh pasang melalui salur yg disediakan pemaju tu...

diorang ada alat utk jolok dan korek lubang tu... saya siap sediakan tali dan ajar diorang... lps jolok dan tembus ke hujung mengunakan alat pengorek diorang... ikat tali, dan kemudian tarik wayar yg dah diikat dihujung dan sorang lagi jolok wayar di tepi pagar....

lepas siap saya ada ternampak tali dlm van diorng... makna itu SOP diorg, kena jolok dan tarik dari hujung, bukan jolok aje kemudian klu tak boleh keluar terus kata paip tersumbat dan minta nak buat laluan lain dgn extra charge.

dah dapat bill RM0 sampai bulan depan.... :)

nshamr

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #2 on: April 23, 2012, 11:51:06 AM »
Mungkin x semua kontraktor TM buat mcm tu tp just easy way out, ckp je x boleh so that tuan rumah kena buat keputusan segera. Nak KIV @ nak bayar. :). Ada call TM Careline, kalau cancel installation kena pulak charge RM200

as_bsp

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #3 on: April 23, 2012, 11:56:45 AM »
Salam, sy di 8B dah pasang pada 15 april, guna original conduit dari kotak hijau di luar hingga ke box di bawah tangga, and extend ke living room upstairs at no add. cost.

akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #4 on: April 23, 2012, 12:11:17 PM »
saya ckp diorg cuba cari duit lebih sbb mula2, saya bagi cadangan suruh tarik pakai tali... diorg ckp takde tali... so saya sediakan tali kat diorg.... bila dah siap.. mereka nak tarik wayer lain.. ada pulak tali dalam van diorg....

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #4 on: April 23, 2012, 12:11:17 PM »



nshamr

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #5 on: April 23, 2012, 02:41:36 PM »
Dah call TM td, mintak kontraktor lain pulak buat. Just standard installation.. :)

drmdarif

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #6 on: June 19, 2012, 11:49:15 AM »
Salam semua,
Insya'Allah tengah merancang nak pasang Unifi kat rumah (anjung suasana fasa II). Ada beberapa soalan nak tanya
i) kabel unifi di AS ni underground ke?
ii) perlu buat kerja wiring tak untuk pemasangan Unifi, atau perlu melibatkan pecah dinding (wall hacking)?

nshamr

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #7 on: June 20, 2012, 09:45:11 AM »
Wsalam..

Yg saya tahu Anjung phase 2 cable unifi boleh di tarik terus drp depan masuk ke dlm stor tingkat bawah (underground).  Drp stor ke tempat nak letak modem / router tu yg biasanya kontraktor akan charge bergantung kepada kerja yg mereka lakukan. Kalau hacking and smp masuk dlm bumbung, mahal gak charge mereka. Mungkin ada sapa2 drp anjung 2 boleh update.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: UNIFI - Anjung Suasana
« Reply #7 on: June 20, 2012, 09:45:11 AM »