Author Topic: Van sekolah langgar lampu insyarat.  (Read 8295 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #30 on: May 23, 2012, 05:30:05 PM »
Kalau jadi macam dlm gambar ni tentu trauma anak-anak sekolah tu, (kat lampu isyarat BSP, mengikut maklumat tidak ada murid sekolah dalam van semasa kemalangan ni)

cikgu zue

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
  • Gender: Female
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #31 on: May 23, 2012, 06:22:08 PM »
 Mmg Ini lah van yang saya ceritakan mggu lepas ni...yg saya nampak langgar lampu merah Dan bwk lajunye kemainnye...warna kelabu dr jauh bila dh dekat warna dark brown mcm tu...beberapa hari lepas tu pun sy sering nampak kejadian yg sama...saya dah tau no plate van ini dr hr pertama sy nampak lagi cuma taknak lah publickan pulak takut potong rezeki org pulak...tapi Apa yang dirisaukan telah berlaku jugak.. Harap ibubapa lebih mengambil berat ttg pemandu2 van yang dinaiki anak2 kita ni...mungkin sesekali kita kn follow van2 sek anak2 ni ye...Untuk mengelakkan kejadian yg lebih buruk berlaku...

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #32 on: May 23, 2012, 08:20:48 PM »
OT sikit : Dalam memilih van utk anak2, saya pastikan driiver tu pangkat 'bapa' kepada anak2 saya. Biasanya yg berpangkat gini lebih matang dan tahu handle anak2 sebab mereka pun ada anak sebaya anak2 kita.  Bukan main jerkah/tengking shj bila anak2 kita mcm terhegeh2 ke van( mungkin mereka penat sgt nak jln laju2). Saya pernah nampak budak yg kena jerkah dgn driver yg muda(pangkat abang)bila mereka lambat ke van(sebab keluar lewat, penat turun tangga pun sama,..so tak larat jalan lelaju). Anak2 saya semua dibawa oleh driver 'favourite' mereka-'Uncle Syukri'. Hehehe...

norian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 77
  • Gender: Female
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #33 on: May 24, 2012, 09:16:27 AM »
Semalam ada polis tunggu kat skbsp (waktu sesi petang habis)... so takdelah parking bersepah, suka2 nak buat u-turn,  dll. kira hampir semua driver2 yang tak ikut peraturan ni jadi sopan. tapi iyalah kan takkan lah ada polis baru nak jadi baik???



ags

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #34 on: May 24, 2012, 10:15:06 AM »
Semalam ada polis tunggu kat skbsp (waktu sesi petang habis)... so takdelah parking bersepah, suka2 nak buat u-turn,  dll. kira hampir semua driver2 yang tak ikut peraturan ni jadi sopan. tapi iyalah kan takkan lah ada polis baru nak jadi baik???





semlm sy lalu SKBSP nampak ada 3-4 polis kat simpang depan sekolah...bagus la kalau polis dpt pantau depan sekolah tu selalu...patutla kereta2 pun park elok2 semlm..x de la jam sgt jln depan tu.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #34 on: May 24, 2012, 10:15:06 AM »



ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #35 on: May 24, 2012, 10:15:59 AM »
Semalam ada polis tunggu kat skbsp (waktu sesi petang habis)... so takdelah parking bersepah, suka2 nak buat u-turn,  dll. kira hampir semua driver2 yang tak ikut peraturan ni jadi sopan. tapi iyalah kan takkan lah ada polis baru nak jadi baik???


Polis takkan sentiasa ade kat situ. Banyak lagi jenayah/keje lain yang perlu diberi keutamaan. Saya cadangkan patut diletakkan notis "dilarang meletak kenderaan di sini" atau "dilarang membuat pusingan u" ke, dan sekali sekala abang2 polis tu dtg dan bagi saman terus. Kalau setakat halau, esok2 dia buat lagi... Kurang2 kalau dah sekali kene sama, baru la buleh beringat...

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #36 on: May 24, 2012, 10:39:05 AM »
Kambing-kambing dan gembalanya... ;D

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #37 on: May 24, 2012, 11:05:53 AM »
Dari FB SK BSP


Anak saya pun cakap menda yang sama, pemandu kereta Peugeot 207 kaler merah/maroon langgar lampu isyarat.. Dia lampu merah, van lampu ijau.. Masa saya lalu kat situ pkl 12:30 tghari kereta tu masih ade kat situ, masih belum ditunda ke workshop.. nak berenti kang takut ilang sabor plak memikirkan anak kita yang ada dalam van tu..  >:(

Quote
Komen dari FB SKBSP https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150909789470789&set=a.434324320788.222258.182228500788&type=1&comment_id=6846750&offset=0&total_comments=44

Siti Fatihah Abdul Rahman Anak saya yg naik van tu kata bkn salah pemandu van, tp pemandu kereta tu yg langgar lampu merah. Better check dulu sblm start menuding jari. Wallahualam
13 hours ago · Like · 2

Has Ina anak saya pun naik van yg sama...nasib anak saya takde ape ape...cuma benjol sikit dekat kepala dengan lebam sikit dekat kaki..saya pun dimaklumkan perkara yang serupa dengan siti fatihah pemandu kereta yang langgar lampu isyarat...
        2 hours ago · Like
        
Marhaini Abdul Ghani Salam, saya lalu disitu masa kejadian, budak2 masih diluar van tunggu untuk transfer van. kereta masih ditengah2 lagi. kesan impak kereta rasanya macam kereta tu laju sikit. Saya rasa salah satu dari van or kereta mesti langgar lampu merah, rasanya lah, tapi tak tahu sapa. Kat traffic light di situ kalau tuan/puan perhatikan, akan ada orang yang langgar traffic light merah dari semua arah, may be setiap hari terutama di waktu bukan puncak, contohnya 10-12tgh, 2-5 ptg.
        about an hour ago · Like
      
Aida Abdullah Anak saya salah seorang mangsa dlm van tu.. ms msg kluar kt FB ni.. saya sendiri tak tau sampai la pihak transit informkan. berderau darah.. rase nak terbang blk.. Alhamdullilah anak2 dalam van semua selamat.. cume mrk agak trauma.. takut.. dan aper yg diberitau oleh anak2 dlm van tu.. bkn salah van sekolah.. tapi sikap pemandu kereta MERAH yg melanggar lampu isyarat! En. Zam driver kpd van tlh pn mmbunyikan "HON" byk kali .. wallahualam.. Insya Allah, kami dah cube mengingatkan van sek tersebut.. Keselamatan anak2 dlm van tu penting.. tak perlu laa nk memecut sgt..
        about an hour ago · Like
« Last Edit: May 24, 2012, 11:13:09 AM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #38 on: May 24, 2012, 01:05:33 PM »
Aduan kepada LPKP = 1-800-88-9600 atau SMS taip LPKP Aduan <aduan anda> dan hantar ke 15888

Kalau van pun takder permit, lapor LPKP pun takleh buat apa.

bleh wat pertanyaan sama ada van tu mmg xde permit langsung ataupun dah expired  ;D

Sapa yg nak siasat?

pihak yg berminat laa esp. mak bapak. klo was-was jer baik dptkan perkhidmatan van sekolah yg dipercayai kesahihannya.

Lagi elok yg kita 'kenal' pemandunya. Kalau ada permit tapi kita tak 'kenal' pemandu dan bawak macam 'hampeh' pun tak guna gak.

yerla. klo xde permit jd apa2 mak bapak jgk yg bertanggungjawab kan.

silvershadow

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 97
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #39 on: May 24, 2012, 03:42:14 PM »
Jadi, thread ni kena ubah tajuk lain, bukan van sekolah langgar isyarat, "Kereta Peugot Merah Langgar Lampu Isyarat"  :)

ags

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #40 on: July 10, 2012, 03:06:29 PM »
Saya ingin highlight di sini..dah beberapa kali saya nampak driver (berbangsa India) van sekolah bernombor WMY 6814 (Sri Supa) memandu dalam keadaan berbahaya.  Van dipandu laju dan pemandu sering dilihat memandu sebelah tangan..sambil bercakap menggunakan telefon bimbit.  Kesian saya lihat anak2 di dalamnya yang kebanyakannya kanak2 tadika, terhoyong hayang dibuatnya...sambil nak keluar simpang pun dia berbual kat telefon lagi.  Takut saya tengok..and kesian pd kanak2 dlm tu.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #41 on: July 10, 2012, 04:30:17 PM »
Ya betul. Van sri supa tu tak pernah saya jumpa dipandu dlm keadaan biasa...asyik dipandu laju je.  Driver van takde gaya memandu van sekolah.  Tp mcm gaya pandu van kilang. Parents yg anak2nya naik van tersebut, sila buka mata...

Saya ingin highlight di sini..dah beberapa kali saya nampak driver (berbangsa India) van sekolah bernombor WMY 6814 (Sri Supa) memandu dalam keadaan berbahaya.  Van dipandu laju dan pemandu sering dilihat memandu sebelah tangan..sambil bercakap menggunakan telefon bimbit.  Kesian saya lihat anak2 di dalamnya yang kebanyakannya kanak2 tadika, terhoyong hayang dibuatnya...sambil nak keluar simpang pun dia berbual kat telefon lagi.  Takut saya tengok..and kesian pd kanak2 dlm tu.

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #42 on: July 10, 2012, 04:47:21 PM »
Ya betul. Van sri supa tu tak pernah saya jumpa dipandu dlm keadaan biasa...asyik dipandu laju je.  Driver van takde gaya memandu van sekolah.  Tp mcm gaya pandu van kilang. Parents yg anak2nya naik van tersebut, sila buka mata...

Saya ingin highlight di sini..dah beberapa kali saya nampak driver (berbangsa India) van sekolah bernombor WMY 6814 (Sri Supa) memandu dalam keadaan berbahaya.  Van dipandu laju dan pemandu sering dilihat memandu sebelah tangan..sambil bercakap menggunakan telefon bimbit.  Kesian saya lihat anak2 di dalamnya yang kebanyakannya kanak2 tadika, terhoyong hayang dibuatnya...sambil nak keluar simpang pun dia berbual kat telefon lagi.  Takut saya tengok..and kesian pd kanak2 dlm tu.

harap ado pihak2 yg buleh amik tindakan....dulu anak den naik van ni..tp skrg tak lagi....sian anak2 kito yg tak tau apo2 .... ;D ;D ;D ;D

Peugeot

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 124
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #43 on: August 03, 2012, 01:01:23 PM »
Tadi ada parents bertekak kat depan sekolah tu.

Entahlah pasal apa...

daisypink

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 47
  • Gender: Female
Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #44 on: September 21, 2012, 10:36:00 AM »
Assalam,saya nk tumpang lalu,memang ada kejadian berlaku seperti diwar warkan diatas,cuma..tidak semua pemandu van sekolah yang halal dn haram melakukan begitu.
diharap kepada kita semua disini tidak menabur pasir dalam periuk nasi mereka yg ikhlas mencari rezeki....jangan hanya dengan fitnah yang tidak ada kesahihan ramai yg termakan kata...
saya tidak menyebelahi  memana pihak,cuma jangan jadikan medan maya ini sebagai tempat mempromote kn diri sendiri,,wal hal owner van sendiri yang memburukn orang lain...hormati lah hak mereka...ramai pemandu van di luar sana yg betul2 ikhlas tanpa kita ketahui...
kepada semua parent yg menggunakan servis van ini amatilah dengan betul2 apa yg dikhabarkn disini adakah benar sahih? kerana  tidak dijangka musang berbulu ayam....wslm..
ikhlas dalam semua hal.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Van sekolah langgar lampu insyarat.
« Reply #44 on: September 21, 2012, 10:36:00 AM »