Author Topic: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...  (Read 6696 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« on: March 30, 2009, 02:04:12 PM »
Saya sebenarnya berminat nak try berbekam ni.

Dulu user 'matang raja' ada buka cerita pasal spa... masih ada lagi ke spa tu..?  btw, thread ni dibuka khas utk membincangkan pasal BEKAM.

Sesiapa yang pernah berbekam tu, boleh la kongsi pengalaman kat sini.  Org mcm saya ni yag tak pernah berbekam, byk unsur 'fear of the unknown', tapi nak try jugak bila baca byk dalil pasal bekam ni.

Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.

1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #1 on: November 06, 2009, 09:09:59 AM »
......Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.
1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

1. Mula-mula sebelum bekam, kulit berkenaan akan disedut dengan cawan. Selepas beberapa minit, darah akan berkumpul dan menyebabkan kulit membengkak. Kulit jadi kebas. Masa inilah, cawan dialihkan, lalu kulit dioreh. Sikit aje. Lagi sakit kene gigit semut hitam/ serengga. Cawan kemudian diletak semula untuk darah kotor disedut.

2. Itu saya tak tahu. Dulu pernah nampak flyers budak KUIS ada yang buat bekam... tak tahulah sekarang, dah habis belajar kot.

3. Sekali rawatan lebih kurang 30 minit.

4. Harga rawatan bergantung kepada perawat. Ada RM5/cup ada RM10. dan di Giant Nilai, RM15/cup.

5. Badan lenguh mungkin boleh diatasi dengan bekam...sakit lupa tak pernah dengarlah pula. Bagi yang tak jaga permakanan, menyebabkan proses penyingkiran toksin daripada tak cekap, elok bekam. Kulit akan menjadi lebih baik, dan kjerawat badan boleh dikurangkan.

6. Yang selamat bila guna pisau pakai buang. Satu pisau satu pelanggan. Elakkan perkongsian pisau.

7. Selepas bekam, akibat luka-luka kecil badan rasa tak selesa sket dan kekadang rasa gatal. After 2-3 days hilanglah semua tu. After 1 week selalunya dah tak nampak scar.... kecuali kalau buat di kepala, rambut lambat tumbuh.

Ada ke yang tahu member2 yang buat bekam? Saya nak buat bekam. Bagilah info kat sini. TQVM.

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #2 on: April 09, 2013, 11:02:34 PM »
Hukum berubat dengan bekam

Pada dasarnya segala sesuatu itu hukumnya mubah/boleh, namun hukum berubat boleh menjadi wajib, sunnah atau makruh. Apabila ada orang yang sakit namun dapat menghalanginya mengerjakan hak-hak yang lain, ia menjadi wajib berobat. Hukumnya sunnah bila berhubungan dengan hal-hal yang sunnah. Haram hukum berobat apabila bagi yang sakit  menggunakan hal-hal yang diharamkan dan boleh membahayakan penderita, contohnya menggunakan api.

Demikian ada dua penyakit yang tidak ada obatnya berdasarkan keterangan Rasul yaitu kematian dan usia tua. Sehingga sebagai muslim wajib menjaga kesihatan, mencegah penyakit yang akan menyerang dalam tubuh kita dan berubat saat sakit.

Imam Ghazali berpendapat, yang dinukilkan dalam kitab Tasyirul Fiqih lil Muslimil Mu’ashir oleh Dr. Yusuf Qardhawi:

“Al Hijamah adalah termasuk fardhu kifayah. Jika di suatu wilayah tidak ada seorang yang mempelajarinya, maka semua penduduknya akan berdosa. Namun jika ada salah seorang yang melaksanakannya serta memadai, maka gugurlah kewajiban dari yang lain.  Menurut saya, sebuah wilayah kadang memerlukan lebih dari seorang. Tapi yang terpenting adalah adanya jumlah yang mencukupi dan memenuhi permintaan. Jika di sebuah kawasan tidak ada orang yang Muhtajib (ahli bekam), suatu kehancuran bakal menimpa dan mereka akan sengsara karena menempatkan diri di ambang kehancuran. Sebab Dzat yang menurunkan penyakit juga menurunkan obatnya, dan memerintahkan untuk menggunakannnya serta menyediakan kemudahan untuk melaksanakannya, maka dengan mempelekehkannya seperti mengundang kehancuran."

boleh rujuk kepada blog saya untuk bacaan yang lebih lanjut
www.bekamnabawi.blogspot.com


Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #3 on: April 09, 2013, 11:08:59 PM »
Khasiat?

Kaedah bekam telah diperakui keistimewaannya oleh perubatan moden sebagai kaedah yang paling baik sebagai langkah pencegahan apabila kita dalam keadaan sihat mahupun dalam keadaan sedang sakit. Hal ini telah disampaikan oleh nabi.


Rasulullah SAW bersabda:

“Sesunggguhnya pengobatan yang paling baik kalian gunakan adalah bekam”,
(Mutaffaqun ‘alaih: Bukhari dan Muslim).

“Kamu sekalian hendaklah berbekam pada tengah Qomahduwwah, maka akan dapat menyembuhkan 72 penyakit”
(Shohih Ibnu Majjah No.3478).


Dengan demikian pengubatan kaedah bekam merupakan sunnah Rasulullah SAW yang sangat dianjurkan untuk dilakukan oleh setiap muslim. Kaedah ini merupakan pengubatan paling ideal baik dari secara Islami mahupun perubatan moden.

Pakar perubatan moden terkejut dengan pernyataan ilmuan Damaskus, Al-Allamah Muhammad Amin Syaikhu, yang melakukan penelitian tentang hijamah “Rahsia mekanisma penyembuhanan melalui kaedah hijamah (berbekam) terletak pada pembersihan tubuh dari darah kotor yang mengganggu fungsi sistem tubuh dalam melaksanakan tugas-tugasnya dengan sempurna, sehingga membuatkan tubuh itu menjadi sasaran mudah berbagai jenis penyakit.”

Hijama tidak memberi efek langsung dalam penyembuhan penyakit.  Hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga penyakit tidak sempat munculJika penyakit telah terlanjur muncul, hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga proses penyembuhan berjalan dengan lebih baik.  RIngkasannya, hijamah membantu tubuh untuk menyembuhkan dirinya sendiri.

Hijamah membuang sel-sel darah yang sudah mati dari sistem kardiovaskular.  Ia bekerja seumpama membersihkan/mencuci radiator kereta.  Jika kemderaan anda meragam karena radiator tersumbat, tentu pembersihan ini akan membuat kenderaan anda baik semula.  Tapi jika radiator telah retak, tentu usaha ini tidak dapat berfungsi seperti yang diharapkan.

Manusia sangat beruntung kerana mempunyai tubuh yang tidak sama seperti mesin, dimana ia dapat memperbarui sel-selnya.  Hijamah akan bertindak kuat pada penyakit seperti stroke, jantung iskemik dan penyakit-penyakit akibat tingginya kadar cholesterol (McConnell,  2007)

boleh rujuk kepada blog saya untuk bacaan yang lebih lanjut
www.bekamnabawi.blogspot.com

bro_fiz

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 138
  • Gender: Male
  • "Don't imitate, innovate"
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #4 on: April 10, 2013, 12:57:16 AM »
Saya sebenarnya berminat nak try berbekam ni.

Dulu user 'matang raja' ada buka cerita pasal spa... masih ada lagi ke spa tu..?  btw, thread ni dibuka khas utk membincangkan pasal BEKAM.

Sesiapa yang pernah berbekam tu, boleh la kongsi pengalaman kat sini.  Org mcm saya ni yag tak pernah berbekam, byk unsur 'fear of the unknown', tapi nak try jugak bila baca byk dalil pasal bekam ni.

Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.

1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

baru cuba bekam darah bulan lepas, kali pertama seumur hidup.
1. ok juga, ringan sikit rasa badan/kepala
2. try di seri kembangan, sebelah giant
3. dekat2 sejam
4. dia caj ikut cup. bila lebih dari 10 cup dia kira rm10 satu cup, saya ambil 13 cup utk 13 point. so, rm130
5. no komen
6. dia guna jarum tembak2 pakai buang, so rasa selamat
7. 1 tmpt bekam saya kena 'blisters', melecet tak pasal2. dan pedih bila kena peluh dan mandi, dekat seminggu baru baik.  katanya tak boleh bekam kalu ada darah rendah (dulu saya ada borderline low bp, jadi saya check dulu sebelum buat).

masalah saya, darah tak keluar banyak dan cup tu mcm berwap. katanya badan saya banyak angin, mmg saya tak nafikan. yang darah keluar sikit tu katanya ada 2 kemungkinan, samada saya tak banyak darah kotor, atau saya ni kurang air. saya lebih percaya saya kurang air.  dia rekomen paling awal pergi lagi 6bulan sebab tak banyak darah keluar.
"Don't imitate, innovate"

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #4 on: April 10, 2013, 12:57:16 AM »



Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #5 on: April 12, 2013, 11:02:21 PM »
cup berwap - bahasa pasarnya kita cakap.. badan org tu berangin, angin dia yang keluar, bahasa lebih betul sedikit... terdapat gas-gas patogen didalam badan dikawasan yang dibekam

darah tak banyak - berkemungkinan baru lepas makan (sebaiknya berbekam dengan perut kosong/ sekurang-kurangnya 4 jam selepas makan); sepanjang saya berbekam, org yg 'kurang minum air' pun pernah keluar darah sehingga 3 - 4 kali sedutan
*manfaat bekam terjadi walaupun darah yang keluar adalah sedikit/ tiada darah yang keluar

terjadi blister tu ada beberapa sebab... kulit yang sensitif (orang yg kurang minum air pun mudah terjadi blister), tekanan terlalu kuat atau cup dibiar terlalu lama, keluarnya plasma darah,

untuk kekerapan berbekam pula... Ini adalah soalan yang sering ditanya oleh orang.
Jawapannya bergantung keadaan individu tersebut.
boleh baca lanjut berkenaa kekerapan bekam disini...
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/berapa-kali-seharusnya-kita-berbekam.html

baca disini untuk untuk persediaan sebelum berbekam dan selepas berbekam
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/sebelum-dan-selepas-bekam.html

kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain PERCUMA :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...


sobri ramli

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • Web Designer - Feel free to ask about my service
    • Web Berjaya
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #6 on: April 13, 2013, 07:33:27 AM »
Kat Bandar Seri Putra kat mana nak buat bekam. Harga berapa?
Web Designer. See my portfolio at http://web-berjaya.com

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #7 on: April 14, 2013, 12:42:34 PM »
Kat Bandar Seri Putra kat mana nak buat bekam. Harga berapa?

tuan boleh rujuk pos diatas:-


baca disini untuk untuk persediaan sebelum berbekam dan selepas berbekam
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/sebelum-dan-selepas-bekam.html

kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain PERCUMA :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...

fauzi

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 53
  • Gender: Male
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #8 on: April 15, 2013, 02:11:35 PM »
Berbekam dengan Hafiz semalam....terbaeek la...

optra

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 51
  • I Love PM
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #9 on: April 16, 2013, 11:00:07 AM »
Assalam,
Saudara Hafiz, ada tak perbezaan antara bekam angin dengan bekam darah?
Sebab saya pernah dengar ada 2 jenis bekam. Tq
Biasanya bekam dibahagian badan saja atau ada di bahagian2 lain.

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #10 on: April 16, 2013, 03:51:48 PM »
Berbekam dengan Hafiz semalam....terbaeek la...
tq tuan... semoga mendapat keberkatan sunnah dan kesihatan...


Assalam,
Saudara Hafiz, ada tak perbezaan antara bekam angin dengan bekam darah?
Sebab saya pernah dengar ada 2 jenis bekam. Tq
Biasanya bekam dibahagian badan saja atau ada di bahagian2 lain.
2 jenis bekam:-
1. bekam angin - tidak mengeluarkan darah
2. bekam darah - mengeluarkan darah - samada tusukan / sayatan - sunnah adalah sayatan

boleh baca; perbezaan antara sayatan & perbezaan disini
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/bekam-perbezaan-antara-sayatan-tusukan.html

bekam angin pula
1. bekam angin biasa
2. bekam luncur
3. bekam tarik

bekam basah pula
1. bekam darah
2. bekam sihir - ini kebanyakan orang yang kata lah.. kononnnya nak menarik orang yang buang sihir dengan dia kot... wallahualam

boleh baca detail disini
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/10/pengubatan-dengan-bekam.html

berkenaan titik bekam...
ada beberapa prinsip dan cara memilih titik bekam. kesimpulannya boleh dibekam diseluruh tubuh, kecuali..... (rujuk post ini)
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/larangan-berbekam.html


kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain (PERCUMA gak) :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...

Nateloyc

  • Alexhygivu
  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Berbekam Methodologi Khasiat Dalil Risiko
« Reply #11 on: October 12, 2017, 06:37:23 AM »
adalah hendak dinyatakan..saya pun suka minum tea o memalam...hehe...ada baiknya minum tea o ni kan?
I advise you to use this trading bot for successful business

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Berbekam Methodologi Khasiat Dalil Risiko
« Reply #11 on: October 12, 2017, 06:37:23 AM »