Author Topic: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...  (Read 6580 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« on: March 30, 2009, 02:04:12 PM »
Saya sebenarnya berminat nak try berbekam ni.

Dulu user 'matang raja' ada buka cerita pasal spa... masih ada lagi ke spa tu..?  btw, thread ni dibuka khas utk membincangkan pasal BEKAM.

Sesiapa yang pernah berbekam tu, boleh la kongsi pengalaman kat sini.  Org mcm saya ni yag tak pernah berbekam, byk unsur 'fear of the unknown', tapi nak try jugak bila baca byk dalil pasal bekam ni.

Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.

1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #1 on: November 06, 2009, 09:09:59 AM »
......Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.
1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

1. Mula-mula sebelum bekam, kulit berkenaan akan disedut dengan cawan. Selepas beberapa minit, darah akan berkumpul dan menyebabkan kulit membengkak. Kulit jadi kebas. Masa inilah, cawan dialihkan, lalu kulit dioreh. Sikit aje. Lagi sakit kene gigit semut hitam/ serengga. Cawan kemudian diletak semula untuk darah kotor disedut.

2. Itu saya tak tahu. Dulu pernah nampak flyers budak KUIS ada yang buat bekam... tak tahulah sekarang, dah habis belajar kot.

3. Sekali rawatan lebih kurang 30 minit.

4. Harga rawatan bergantung kepada perawat. Ada RM5/cup ada RM10. dan di Giant Nilai, RM15/cup.

5. Badan lenguh mungkin boleh diatasi dengan bekam...sakit lupa tak pernah dengarlah pula. Bagi yang tak jaga permakanan, menyebabkan proses penyingkiran toksin daripada tak cekap, elok bekam. Kulit akan menjadi lebih baik, dan kjerawat badan boleh dikurangkan.

6. Yang selamat bila guna pisau pakai buang. Satu pisau satu pelanggan. Elakkan perkongsian pisau.

7. Selepas bekam, akibat luka-luka kecil badan rasa tak selesa sket dan kekadang rasa gatal. After 2-3 days hilanglah semua tu. After 1 week selalunya dah tak nampak scar.... kecuali kalau buat di kepala, rambut lambat tumbuh.

Ada ke yang tahu member2 yang buat bekam? Saya nak buat bekam. Bagilah info kat sini. TQVM.

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #2 on: April 09, 2013, 11:02:34 PM »
Hukum berubat dengan bekam

Pada dasarnya segala sesuatu itu hukumnya mubah/boleh, namun hukum berubat boleh menjadi wajib, sunnah atau makruh. Apabila ada orang yang sakit namun dapat menghalanginya mengerjakan hak-hak yang lain, ia menjadi wajib berobat. Hukumnya sunnah bila berhubungan dengan hal-hal yang sunnah. Haram hukum berobat apabila bagi yang sakit  menggunakan hal-hal yang diharamkan dan boleh membahayakan penderita, contohnya menggunakan api.

Demikian ada dua penyakit yang tidak ada obatnya berdasarkan keterangan Rasul yaitu kematian dan usia tua. Sehingga sebagai muslim wajib menjaga kesihatan, mencegah penyakit yang akan menyerang dalam tubuh kita dan berubat saat sakit.

Imam Ghazali berpendapat, yang dinukilkan dalam kitab Tasyirul Fiqih lil Muslimil Mu’ashir oleh Dr. Yusuf Qardhawi:

“Al Hijamah adalah termasuk fardhu kifayah. Jika di suatu wilayah tidak ada seorang yang mempelajarinya, maka semua penduduknya akan berdosa. Namun jika ada salah seorang yang melaksanakannya serta memadai, maka gugurlah kewajiban dari yang lain.  Menurut saya, sebuah wilayah kadang memerlukan lebih dari seorang. Tapi yang terpenting adalah adanya jumlah yang mencukupi dan memenuhi permintaan. Jika di sebuah kawasan tidak ada orang yang Muhtajib (ahli bekam), suatu kehancuran bakal menimpa dan mereka akan sengsara karena menempatkan diri di ambang kehancuran. Sebab Dzat yang menurunkan penyakit juga menurunkan obatnya, dan memerintahkan untuk menggunakannnya serta menyediakan kemudahan untuk melaksanakannya, maka dengan mempelekehkannya seperti mengundang kehancuran."

boleh rujuk kepada blog saya untuk bacaan yang lebih lanjut
www.bekamnabawi.blogspot.com


Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #3 on: April 09, 2013, 11:08:59 PM »
Khasiat?

Kaedah bekam telah diperakui keistimewaannya oleh perubatan moden sebagai kaedah yang paling baik sebagai langkah pencegahan apabila kita dalam keadaan sihat mahupun dalam keadaan sedang sakit. Hal ini telah disampaikan oleh nabi.


Rasulullah SAW bersabda:

“Sesunggguhnya pengobatan yang paling baik kalian gunakan adalah bekam”,
(Mutaffaqun ‘alaih: Bukhari dan Muslim).

“Kamu sekalian hendaklah berbekam pada tengah Qomahduwwah, maka akan dapat menyembuhkan 72 penyakit”
(Shohih Ibnu Majjah No.3478).


Dengan demikian pengubatan kaedah bekam merupakan sunnah Rasulullah SAW yang sangat dianjurkan untuk dilakukan oleh setiap muslim. Kaedah ini merupakan pengubatan paling ideal baik dari secara Islami mahupun perubatan moden.

Pakar perubatan moden terkejut dengan pernyataan ilmuan Damaskus, Al-Allamah Muhammad Amin Syaikhu, yang melakukan penelitian tentang hijamah “Rahsia mekanisma penyembuhanan melalui kaedah hijamah (berbekam) terletak pada pembersihan tubuh dari darah kotor yang mengganggu fungsi sistem tubuh dalam melaksanakan tugas-tugasnya dengan sempurna, sehingga membuatkan tubuh itu menjadi sasaran mudah berbagai jenis penyakit.”

Hijama tidak memberi efek langsung dalam penyembuhan penyakit.  Hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga penyakit tidak sempat munculJika penyakit telah terlanjur muncul, hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga proses penyembuhan berjalan dengan lebih baik.  RIngkasannya, hijamah membantu tubuh untuk menyembuhkan dirinya sendiri.

Hijamah membuang sel-sel darah yang sudah mati dari sistem kardiovaskular.  Ia bekerja seumpama membersihkan/mencuci radiator kereta.  Jika kemderaan anda meragam karena radiator tersumbat, tentu pembersihan ini akan membuat kenderaan anda baik semula.  Tapi jika radiator telah retak, tentu usaha ini tidak dapat berfungsi seperti yang diharapkan.

Manusia sangat beruntung kerana mempunyai tubuh yang tidak sama seperti mesin, dimana ia dapat memperbarui sel-selnya.  Hijamah akan bertindak kuat pada penyakit seperti stroke, jantung iskemik dan penyakit-penyakit akibat tingginya kadar cholesterol (McConnell,  2007)

boleh rujuk kepada blog saya untuk bacaan yang lebih lanjut
www.bekamnabawi.blogspot.com

bro_fiz

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 138
  • Gender: Male
  • "Don't imitate, innovate"
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #4 on: April 10, 2013, 12:57:16 AM »
Saya sebenarnya berminat nak try berbekam ni.

Dulu user 'matang raja' ada buka cerita pasal spa... masih ada lagi ke spa tu..?  btw, thread ni dibuka khas utk membincangkan pasal BEKAM.

Sesiapa yang pernah berbekam tu, boleh la kongsi pengalaman kat sini.  Org mcm saya ni yag tak pernah berbekam, byk unsur 'fear of the unknown', tapi nak try jugak bila baca byk dalil pasal bekam ni.

Berikut ialah persoalan saya ttg, bekam.

1. Sesiapa yg dah try, rasa best ke?
2. Dekat putra mahkota ni, kat mana yg korang pernah pi?
3. Sekali rawatan berapa lama?
4. Harga rawatan?
5. Badan rasa cepat lenguh, pelupa dsb boleh ke di atasi dgn bekam ni?
6. Kaedah bekam mcm mana yg selamat n mcm mana yg tak selamat?
7. Risiko lain berbekam....

baru cuba bekam darah bulan lepas, kali pertama seumur hidup.
1. ok juga, ringan sikit rasa badan/kepala
2. try di seri kembangan, sebelah giant
3. dekat2 sejam
4. dia caj ikut cup. bila lebih dari 10 cup dia kira rm10 satu cup, saya ambil 13 cup utk 13 point. so, rm130
5. no komen
6. dia guna jarum tembak2 pakai buang, so rasa selamat
7. 1 tmpt bekam saya kena 'blisters', melecet tak pasal2. dan pedih bila kena peluh dan mandi, dekat seminggu baru baik.  katanya tak boleh bekam kalu ada darah rendah (dulu saya ada borderline low bp, jadi saya check dulu sebelum buat).

masalah saya, darah tak keluar banyak dan cup tu mcm berwap. katanya badan saya banyak angin, mmg saya tak nafikan. yang darah keluar sikit tu katanya ada 2 kemungkinan, samada saya tak banyak darah kotor, atau saya ni kurang air. saya lebih percaya saya kurang air.  dia rekomen paling awal pergi lagi 6bulan sebab tak banyak darah keluar.
"Don't imitate, innovate"

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #4 on: April 10, 2013, 12:57:16 AM »



Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #5 on: April 12, 2013, 11:02:21 PM »
cup berwap - bahasa pasarnya kita cakap.. badan org tu berangin, angin dia yang keluar, bahasa lebih betul sedikit... terdapat gas-gas patogen didalam badan dikawasan yang dibekam

darah tak banyak - berkemungkinan baru lepas makan (sebaiknya berbekam dengan perut kosong/ sekurang-kurangnya 4 jam selepas makan); sepanjang saya berbekam, org yg 'kurang minum air' pun pernah keluar darah sehingga 3 - 4 kali sedutan
*manfaat bekam terjadi walaupun darah yang keluar adalah sedikit/ tiada darah yang keluar

terjadi blister tu ada beberapa sebab... kulit yang sensitif (orang yg kurang minum air pun mudah terjadi blister), tekanan terlalu kuat atau cup dibiar terlalu lama, keluarnya plasma darah,

untuk kekerapan berbekam pula... Ini adalah soalan yang sering ditanya oleh orang.
Jawapannya bergantung keadaan individu tersebut.
boleh baca lanjut berkenaa kekerapan bekam disini...
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/berapa-kali-seharusnya-kita-berbekam.html

baca disini untuk untuk persediaan sebelum berbekam dan selepas berbekam
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/sebelum-dan-selepas-bekam.html

kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain PERCUMA :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...


sobri ramli

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • Web Designer - Feel free to ask about my service
    • Web Berjaya
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #6 on: April 13, 2013, 07:33:27 AM »
Kat Bandar Seri Putra kat mana nak buat bekam. Harga berapa?
Web Designer. See my portfolio at http://web-berjaya.com

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #7 on: April 14, 2013, 12:42:34 PM »
Kat Bandar Seri Putra kat mana nak buat bekam. Harga berapa?

tuan boleh rujuk pos diatas:-


baca disini untuk untuk persediaan sebelum berbekam dan selepas berbekam
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/sebelum-dan-selepas-bekam.html

kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain PERCUMA :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...

fauzi

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 53
  • Gender: Male
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #8 on: April 15, 2013, 02:11:35 PM »
Berbekam dengan Hafiz semalam....terbaeek la...

optra

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 51
  • I Love PM
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #9 on: April 16, 2013, 11:00:07 AM »
Assalam,
Saudara Hafiz, ada tak perbezaan antara bekam angin dengan bekam darah?
Sebab saya pernah dengar ada 2 jenis bekam. Tq
Biasanya bekam dibahagian badan saja atau ada di bahagian2 lain.

Apis hafiz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berbekam... Methodologi, Khasiat, Dalil & Risiko...
« Reply #10 on: April 16, 2013, 03:51:48 PM »
Berbekam dengan Hafiz semalam....terbaeek la...
tq tuan... semoga mendapat keberkatan sunnah dan kesihatan...


Assalam,
Saudara Hafiz, ada tak perbezaan antara bekam angin dengan bekam darah?
Sebab saya pernah dengar ada 2 jenis bekam. Tq
Biasanya bekam dibahagian badan saja atau ada di bahagian2 lain.
2 jenis bekam:-
1. bekam angin - tidak mengeluarkan darah
2. bekam darah - mengeluarkan darah - samada tusukan / sayatan - sunnah adalah sayatan

boleh baca; perbezaan antara sayatan & perbezaan disini
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/bekam-perbezaan-antara-sayatan-tusukan.html

bekam angin pula
1. bekam angin biasa
2. bekam luncur
3. bekam tarik

bekam basah pula
1. bekam darah
2. bekam sihir - ini kebanyakan orang yang kata lah.. kononnnya nak menarik orang yang buang sihir dengan dia kot... wallahualam

boleh baca detail disini
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/10/pengubatan-dengan-bekam.html

berkenaan titik bekam...
ada beberapa prinsip dan cara memilih titik bekam. kesimpulannya boleh dibekam diseluruh tubuh, kecuali..... (rujuk post ini)
http://bekamnabawi.blogspot.com/2011/11/larangan-berbekam.html


kepada yang nak mencuba berbekam boleh whatsapp saya (no ada di blog diatas)
sementara tengah promosi ini.... RM5/cup normal RM10/cup
perkhidmatan lain (PERCUMA gak) :-
1) pemeriksaan tekanan darah
2) analisa kesihatan berdasarkan anak mata
3) analisa kesihatan berdasarkan tapak tangan
4) saya juga menyediakan/menghidangkan minuman air madu selepas berbekam...

Nateloyc

  • Alexhygivu
  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Berbekam Methodologi Khasiat Dalil Risiko
« Reply #11 on: October 12, 2017, 06:37:23 AM »
adalah hendak dinyatakan..saya pun suka minum tea o memalam...hehe...ada baiknya minum tea o ni kan?
I advise you to use this trading bot for successful business

LotrobA

  • NortonKFA
  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 106
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
    • Buy USA Fake Passport, Novelty US Passports, USA Fake ID Cards, Australian Passport for Sale, UK Fake Passport ID, Buy uUSA Passport.
BUY FAKE ID CARD,SALE FALSE ID CARD,BUY FAKE ONLINE ID CARD, BUY FAKE ID UK
« Reply #12 on: April 13, 2018, 11:47:51 PM »
Our team is a unique producer of quality fake documents.
We offer only original high-quality fake passports, driver's licenses, ID cards, stamps and other products for a number of countries like:
USA, Australia, Belgium, Brazil, Canada, Italy, Finland, France, Germany, Netherlands, Spain, United Kingdom. This list is not full.
 
To get the additional information and place the order just visit our website:
 
 
 
http://www.buysellfakepassport.cc www. buysellfakepassport.cc
 
 
>> Contact e-mails:
 
 
General support: support@buysellfakepassport.cc
 
 
Technical support: tech@buysellfakepassport.cc
 
-----------------------------
Keywords:
 
buy false/fake ID card of Afghanistan
buy false/fake ID card of Albania
buy false/fake ID card of Algeria
buy false/fake ID card of Andorra
buy false/fake ID card of Angola
buy false/fake ID card of Antigua & Deps
buy false/fake ID card of Argentina
buy false/fake ID card of Armenia
buy false/fake ID card of Australia
buy false/fake ID card of Austria
buy false/fake ID card of Azerbaijan
buy false/fake ID card of Bahamas
buy false/fake ID card of Bahrain
buy false/fake ID card of Bangladesh
buy false/fake ID card of Barbados
buy false/fake ID card of Belarus
buy false/fake ID card of Belgium
buy false/fake ID card of Belize
buy false/fake ID card of Benin
buy false/fake ID card of Bhutan
buy false/fake ID card of Bolivia
buy false/fake ID card of Bosnia Herzegovina
buy false/fake ID card of Botswana
buy false/fake ID card of Brazil
buy false/fake ID card of Brunei
buy false/fake ID card of Bulgaria
buy false/fake ID card of Burkina
buy false/fake ID card of Burundi
buy false/fake ID card of Cambodia
buy false/fake ID card of Cameroon
buy false/fake ID card of Canada
buy false/fake ID card of Cape Verde
buy false/fake ID card of Central African Rep
buy false/fake ID card of Chad
buy false/fake ID card of Chile
buy false/fake ID card of China
buy false/fake ID card of Colombia
buy false/fake ID card of Comoros
buy false/fake ID card of Congo
buy false/fake ID card of Congo Democratic Rep
buy false/fake ID card of Costa Rica
buy false/fake ID card of Croatia
buy false/fake ID card of Cuba
buy false/fake ID card of Cyprus
buy false/fake ID card of Czech Republic
buy false/fake ID card of Denmark
buy false/fake ID card of Djibouti
buy false/fake ID card of Dominica
buy false/fake ID card of Dominican Republic
buy false/fake ID card of East Timor
buy false/fake ID card of Ecuador
buy false/fake ID card of Egypt
buy false/fake ID card of El Salvador
buy false/fake ID card of Equatorial Guinea
buy false/fake ID card of Eritrea
buy false/fake ID card of Estonia
buy false/fake ID card of Ethiopia
buy false/fake ID card of Fiji
buy false/fake ID card of Finland
buy false/fake ID card of France
buy false/fake ID card of Gabon
buy false/fake ID card of Gambia
buy false/fake ID card of Georgia
buy false/fake ID card of Germany
buy false/fake ID card of Ghana
buy false/fake ID card of Greece
buy false/fake ID card of Grenada
buy false/fake ID card of Guatemala
buy false/fake ID card of Guinea
buy false/fake ID card of Guinea-Bissau
buy false/fake ID card of Guyana
buy false/fake ID card of Haiti
buy false/fake ID card of Honduras
buy false/fake ID card of Hungary
buy false/fake ID card of Iceland
buy false/fake ID card of India
buy false/fake ID card of Indonesia
buy false/fake ID card of Iran
buy false/fake ID card of Iraq
buy false/fake ID card of Ireland Republic
buy false/fake ID card of Israel
buy false/fake ID card of Italy
buy false/fake ID card of Ivory Coast
buy false/fake ID card of Jamaica
buy false/fake ID card of Japan
buy false/fake ID card of Jordan
buy false/fake ID card of Kazakhstan
buy false/fake ID card of Kenya
buy false/fake ID card of Kiribati
buy false/fake ID card of Korea North
buy false/fake ID card of Korea South
buy false/fake ID card of Kosovo
buy false/fake ID card of Kuwait
buy false/fake ID card of Kyrgyzstan
buy false/fake ID card of Laos
buy false/fake ID card of Latvia
buy false/fake ID card of Lebanon
buy false/fake ID card of Lesotho
buy false/fake ID card of Liberia
buy false/fake ID card of Libya
buy false/fake ID card of Liechtenstein
buy false/fake ID card of Lithuania
buy false/fake ID card of Luxembourg
buy false/fake ID card of Macedonia
buy false/fake ID card of Madagascar
buy false/fake ID card of Malawi
buy false/fake ID card of Malaysia
buy false/fake ID card of Maldives
buy false/fake ID card of Mali
buy false/fake ID card of Malta
buy false/fake ID card of Marshall Islands
buy false/fake ID card of Mauritania
buy false/fake ID card of Mauritius
buy false/fake ID card of Mexico
buy false/fake ID card of Micronesia
buy false/fake ID card of Moldova
buy false/fake ID card of Monaco
buy false/fake ID card of Mongolia
buy false/fake ID card of Montenegro
buy false/fake ID card of Morocco
buy false/fake ID card of Mozambique
buy false/fake ID card of Myanmar, Burma
buy false/fake ID card of Namibia
buy false/fake ID card of Nauru
buy false/fake ID card of Nepal
buy false/fake ID card of Netherlands
buy false/fake ID card of New Zealand
buy false/fake ID card of Nicaragua
buy false/fake ID card of Niger
buy false/fake ID card of Nigeria
buy false/fake ID card of Norway
buy false/fake ID card of Oman
buy false/fake ID card of Pakistan
buy false/fake ID card of Palau
buy false/fake ID card of Panama
buy false/fake ID card of Papua New Guinea
buy false/fake ID card of Paraguay
buy false/fake ID card of Peru
buy false/fake ID card of Philippines
buy false/fake ID card of Poland
buy false/fake ID card of Portugal
buy false/fake ID card of Qatar
buy false/fake ID card of Romania
buy false/fake ID card of Russian Federation
buy false/fake ID card of Rwanda
buy false/fake ID card of St Kitts & Nevis
buy false/fake ID card of St Lucia
buy false/fake ID card of Saint Vincent & the Grenadines
buy false/fake ID card of Samoa
buy false/fake ID card of San Marino
buy false/fake ID card of Sao Tome & Principe
buy false/fake ID card of Saudi Arabia
buy false/fake ID card of Senegal
buy false/fake ID card of Serbia
buy false/fake ID card of Seychelles
buy false/fake ID card of Sierra Leone
buy false/fake ID card of Singapore
buy false/fake ID card of Slovakia
buy false/fake ID card of Slovenia
buy false/fake ID card of Solomon Islands
buy false/fake ID card of Somalia
buy false/fake ID card of South Africa
buy false/fake ID card of Spain
buy false/fake ID card of Sri Lanka
buy false/fake ID card of Sudan
buy false/fake ID card of Suriname
buy false/fake ID card of Swaziland
buy false/fake ID card of Sweden
buy false/fake ID card of Switzerland
buy false/fake ID card of Syria
buy false/fake ID card of Taiwan
buy false/fake ID card of Tajikistan
buy false/fake ID card of Tanzania
buy false/fake ID card of Thailand
buy false/fake ID card of Togo
buy false/fake ID card of Tonga
buy false/fake ID card of Trinidad & Tobago
buy false/fake ID card of Tunisia
buy false/fake ID card of Turkey
buy false/fake ID card of Turkmenistan
buy false/fake ID card of Tuvalu
buy false/fake ID card of Uganda
buy false/fake ID card of Ukraine
buy false/fake ID card of United Arab Emirates
buy false/fake ID card of United Kingdom
buy false/fake ID card of United States
buy false/fake ID card of Uruguay
buy false/fake ID card of Uzbekistan
buy false/fake ID card of Vanuatu
buy false/fake ID card of Vatican City
buy false/fake ID card of Venezuela
buy false/fake ID card of Vietnam
buy false/fake ID card of Yemen
buy false/fake ID card of Zambia
buy false/fake ID card of Zimbabwe
================================
fake Alabama ID fake Alaska ID fake Alberta ID fake Arizona ID fake
Arkansas ID fake Australian Capital ID fake British Columbia ID fake
California ID fake Colorado ID fake Connecticut ID fake Delaware ID fake
Florida ID fake Georgia ID fake Hawaii ID fake Idaho ID fake Illinois ID
fake Indiana ID fake Iowa ID fake Kansas ID fake Kentucky ID fake
Louisiana ID fake Maine ID fake Manitoba ID fake Maryland ID fake
Massachusetts ID fake Michigan ID fake Minnesota ID fake Mississippi ID
fake Missouri ID fake Montana ID fake Nebraska ID fake Nevada ID fake
New Brunswick ID fake Newfoundland ID fake New Hampshire ID fake New
Jersey ID fake New Mexico ID fake New South Wales ID fake New York ID
North Carolina ID fake North Dakota ID fake Nova Scotia ID fake Ohio ID
fake Oklahoma ID fake Ontario ID fake Oregon ID fake Pennsylvania ID
fake Prince Edward Island ID fake Quebec ID fake Queensland ID fake
Rhode Island ID

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

BUY FAKE ID CARD,SALE FALSE ID CARD,BUY FAKE ONLINE ID CARD, BUY FAKE ID UK
« Reply #12 on: April 13, 2018, 11:47:51 PM »