Author Topic: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.  (Read 965 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

chucheongfan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« on: March 25, 2013, 01:38:57 PM »
sebenarnya, pengajian biotechnology agak baik juga. I lebih suka subjek bio.  tapi, i masih tak tahu bagaimana kita nk pilih universiti.. kriteria yg mana kita perlu menimbangkan sebelum memohon ?

rosalinda9988

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« Reply #1 on: March 26, 2013, 10:20:59 AM »
Biotech memang khusus yg amat hangat sekarang tapi kena tengok juga dik sukakan x? jangan nanti menyesal pula. Kriteria yang perlu dipertimbangkan adalah program dan sijil2 berkenaan yang offered dari kolej /university sama ada dapat pengiktirafan daripada kementerian pendidikan. selepas tu, kena tengok jugak lecturer yang mana ajar ni..ini jugak amat penting . u jugak boleh cari feedback dari senior .Yuran dan lokasi university/kolej2 tersebut jugak penting, mestilah cari yang dekat rumah dik..kalao x kena cari asrama la..Biotech yang paling penting , kolej / uni tersebut mesti memberi peluang student untuk mejalankan industry training.Harap ni dapat membantu dik semasa memilih kolej nanti

chucheongfan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« Reply #2 on: March 27, 2013, 02:29:16 PM »
terima kasih kerana meolong saya. Sekarang ni i sedang cari unisersiti yg menawarkan pengajian biotechnology di Malaysia. Ada apa apa universiti yg korang boleh mengesyorkan ?

tuliperfancy

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« Reply #3 on: March 30, 2013, 12:02:00 AM »
pd i satu uni mesti mempunyai kemudahan yg lengkap. sebab tu i pun belajar di inti kolej..terutamanya lab bagi biotech... Inti Kolej mempunyai 6 sains lab tau...mmg bagus. Kampus ni mmg prihatin terhadap pelajar2.Selain tu, ia juga mempunyai kemudahan sukan dan rekreasi untuk para pelajar , macam badmintan court , basketball court...bukan semua kolej/uni mempunyai ni..nilah point yg menarik pelajar untuk dtg .

wanizakaria

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • Gender: Female
Re: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« Reply #4 on: April 01, 2013, 04:40:31 PM »
selain dari courses yang bagus, kena juga project atau forecast kerja apa yang akan ada bila dah grad nanti. macam saya dulu, study biotech di ukm. course mmg bagus dan kita mmg di train utk jd technologist (pada pendapat saya lah).

cuma nya pada awal 2000 dulu peluang kerja tak banyak..ramai graduan terpaksa opt utk kerja bidang lain (macam saya la ehehe..) takpun sambung belajar ke peringkat lebih tinggi..bidang ni sangat bagus dan juga sangat kompetetif  :)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Berminat utk ambil pengajian biotechnology kat Malaysia.
« Reply #4 on: April 01, 2013, 04:40:31 PM »