Author Topic: Elektrikal problem...fuis asik trip  (Read 22080 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Elektrikal problem...fuis asik trip
« on: May 05, 2009, 09:52:09 AM »
assalammualaikum,

baru2 ni umah asik trip fuisnya. tatau la kenapa...******* btul! sakit hati pun ada...skrg tak boleh on porch light. pagi ni trip lagi 3-4 kali even porch light off...pening kepala di buatnya! bukannya baru pasang lampu porch...dah berbulan2 pasang tetiba pulak dia trip!

anybody xperiencing problem mcm saya di putra mahkota? my house d punchak putra....

ada contact electrician yg boleh di percayai?

tq

mierock

  • Moderator
  • Penghulu
  • ***********
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #1 on: May 05, 2009, 10:02:21 AM »
sirynn48

saya ingin bertanya, lampu tu jenis apa, lampu kalimantang ke atau lampu incandescent lamp. kalau bukan lampu incandescent, kemungkinan lampu itu yang masalah. tukarkan lampu berkenaan. kalau lampu incandescent, ada masalah wiring.

hamisha

  • Guest
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #2 on: May 05, 2009, 11:54:03 AM »
salam sirynn48..umah saya pun selalu electric trip..asal guruh je dia trip..baru baru ni lak fius aircond bilik lak trip ntah kenapa..dulu suami panggil india ...tak ingat nama dia..tp masih sama gak..kdg2 bila cuaca dah glap je slalu doa jgn lah guruh..sbb klu guruh, kilat mesti trip...klu dok sorang mlmmlm takut gak sbb nak on smula kena tggu guruh kilat berhenti...saya pun nak cari org yg pakar psl electric ni...yelah klu kita kena dah tau nak wat apa tp klu tggl org tua ke kat umah ksian...umah saya pun kat d'puncak putra..

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #3 on: May 05, 2009, 12:04:32 PM »
mierock...

kalimantang je lampunya...b4 kes lampu porch ni, bhgian kitchen problem. peti sejuk, kettle n microwave. Saya tambah plug point baru utk peti sejuk, 4 bulan dah tetiba trip pulak. test la tutup switch one by one...detect la bhgian dapur..terpaksa la alihkan fridge then semua ok. skrg lampu porch pulak...sakit hati betul!

pemaju ckp dorang tak cover sbb dah stay berbulan2...pelik btul!

mierock

  • Moderator
  • Penghulu
  • ***********
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #4 on: May 05, 2009, 02:01:36 PM »
jika kalau kalimantang lanpunya, maka tukarkan lah lampu yang tersebut. ada kemungkinan, ballast lampu tu dah kaput. ballast buatan cinon memang pandai shorted. tukarkan kepada lampu kalimantang dengan electronic ballast. yang bagus jenama phillips, ballast aje rm 28. nilai 3 kalo rm 10 je.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #4 on: May 05, 2009, 02:01:36 PM »



Joko

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 72
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #5 on: October 28, 2009, 01:08:51 PM »
Satu Panduan utk rakan2 semua, ini berdasarkan pengalaman aku,
aku pasang Shower Heater, tak sampai seminggu, fius kecil (MCB) trip. Puas aku tutup sana sini masih menendang jugak fius tu, last2 aku beli heater baru yang lain. Malangnya masalah yg sama berlaku.
Last2 bila aku tanya dengan juruteknik Letrik kat bangunan pejabat aku, baru aku tahu rupa2nya MCB atau fius spring yg dalam fius box itu juga boleh rosak, tambahan sekarang banyak jenama cap ayam. Oleh itu bila 2 - 3 kali trip mcb juga boleh rosak terutama spring nyer. So dengan belanja Rm4.50 aku beli MCB lain dan tukar sendiri , alhamdulillah sekarang ok. Tapi rugilah sebab dah beli heater lain yg beharga Rm400.

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #6 on: October 28, 2009, 02:52:52 PM »
Satu Panduan utk rakan2 semua, ini berdasarkan pengalaman aku,
aku pasang Shower Heater, tak sampai seminggu, fius kecil (MCB) trip. Puas aku tutup sana sini masih menendang jugak fius tu, last2 aku beli heater baru yang lain. Malangnya masalah yg sama berlaku.
Last2 bila aku tanya dengan juruteknik Letrik kat bangunan pejabat aku, baru aku tahu rupa2nya MCB atau fius spring yg dalam fius box itu juga boleh rosak, tambahan sekarang banyak jenama cap ayam. Oleh itu bila 2 - 3 kali trip mcb juga boleh rosak terutama spring nyer. So dengan belanja Rm4.50 aku beli MCB lain dan tukar sendiri , alhamdulillah sekarang ok. Tapi rugilah sebab dah beli heater lain yg beharga Rm400.

ok ler tu.. heater tu bleh jual second hand.. kat sini ramai yang nak beli kot...
kalu kita beli MCB kat kedai letrik.. kajang atau jln pasar, kl ker.. 
bila kita mintak MCB.. dia akan kasi yang murah punyer.. biasa kontraktor beli yg nie (tak semua kontraktor)
sebab mmg dah macam tu depa ler kata.. kontraktor pun nak untung gak.. asal bleh fungsi dah ler..
so, kalau beli untuk kegunaan sendiri.. mintak yang baik punya..

contoh jer nie:
MCB yang baik dan ada brand RM9++ yang biasa punya/cap ayam RM4++
beza dlm RM5++ takkan nak kompromi dengan isu keselamatan sebab nak jimat RM5++


sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #7 on: October 29, 2009, 05:26:07 PM »
oh suis tu boleh ganti rupanya..tats good to know!

my kitchen satu wall section takleh guna plug kalau pakai, suis akan trip so kena guna extension n use dining area punya plug..suis trip plak bukan on power trus trip...sometimes 1jam baru trip..nonsense btul! tatau la apa reason...so my husband assume suis tu dah rosak. solution paling murah n boleh try sendri, we will try change mcb suis first. if not, hopefully boleh cari electrician yg bleh percaya n buat keje bagus.

tq very much!!

mierock

  • Moderator
  • Penghulu
  • ***********
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #8 on: October 29, 2009, 05:35:10 PM »
en joko,

ada kemungkinan suis water heater anda telah kaput. kat rumah aku pun jadi mcm tu


maximus

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #9 on: October 30, 2009, 10:34:34 AM »
oh suis tu boleh ganti rupanya..tats good to know!

my kitchen satu wall section takleh guna plug kalau pakai, suis akan trip so kena guna extension n use dining area punya plug..suis trip plak bukan on power trus trip...sometimes 1jam baru trip..nonsense btul! tatau la apa reason...so my husband assume suis tu dah rosak. solution paling murah n boleh try sendri, we will try change mcb suis first. if not, hopefully boleh cari electrician yg bleh percaya n buat keje bagus.

tq very much!!

Kes rumah aku dulu camni jugak, kat kitchen ada fridge,cerek letrik,microwave,periuk nasik,hood dan exhaust fan. Bila pakai selalu trip. So tukar MCB kat DB tu kpd Amp yg besar sikit. Dah setahun ni ok jek. Menggigil gak masa nak tukar tu sebab buat sendirik jek hehe.


Joko

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 72
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #10 on: November 03, 2009, 11:06:07 AM »
oh suis tu boleh ganti rupanya..tats good to know!

my kitchen satu wall section takleh guna plug kalau pakai, suis akan trip so kena guna extension n use dining area punya plug..suis trip plak bukan on power trus trip...sometimes 1jam baru trip..nonsense btul! tatau la apa reason...so my husband assume suis tu dah rosak. solution paling murah n boleh try sendri, we will try change mcb suis first. if not, hopefully boleh cari electrician yg bleh percaya n buat keje bagus.

tq very much!!

Kes rumah aku dulu camni jugak, kat kitchen ada fridge,cerek letrik,microwave,periuk nasik,hood dan exhaust fan. Bila pakai selalu trip. So tukar MCB kat DB tu kpd Amp yg besar sikit. Dah setahun ni ok jek. Menggigil gak masa nak tukar tu sebab buat sendirik jek hehe.



hee he.. memang gigil kalu pertama kali buat.Tapi utk keselamatan, buat siang2 hari tutup fius utama, dan guna test pen utk uji kut-kut mana tau ada wayar yg hidup lagi.. kang menyalo plak rambut tuh..he he.

kali kedua aku dah paham, tak ada lah risau sangat, usik part yg perlu ajer. Rod tembaga yg bawah tu memang sumber power dari luar.

satu lagi nak kongsi, biasanya dalam suis box tu, mesti ada spare paling kurang 2 MCB suis, utk kita gunakan jika berlaku kerosakan pada mana2 mcb yg sedia ada.Maknanya macam tayar keretalah kalau pancit, just tukar ajer pakai tayar spare. nak kenal pasti spare ini senang aje, biasanya sebelah tepi sekali, kemudian tiada wayar sambungan diatasnya -samada kuning,merah atau putih,biru pun ada. MCB yang digunakan hanyalah yg bersambung dgn wayar sahaja.

Oleh itu kalau mcb yg menendang degil tak nak naik balik tu, maknanya rosak, alihkan sahaja wayar diatasnya kepada mcb spare tadi. Namun pastikan Nilai Amp nya sama atau lebih. ok..selamat mencuba..

mharry

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
    • Teratak Maya Tempatku Lepak
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #11 on: November 11, 2009, 11:19:01 PM »
assalammualaikum,

baru2 ni umah asik trip fuisnya. tatau la kenapa...******* btul! sakit hati pun ada...skrg tak boleh on porch light. pagi ni trip lagi 3-4 kali even porch light off...pening kepala di buatnya! bukannya baru pasang lampu porch...dah berbulan2 pasang tetiba pulak dia trip!

anybody xperiencing problem mcm saya di putra mahkota? my house d punchak putra....

ada contact electrician yg boleh di percayai?

tq
kat porch tu pakai lampu yang ada ballast ker? kalau ya, kemungkinan besar ballastnya sudah kong...tukar balas baru..
wiring biasanya tiada masalah kalau xde tikus gigit kabel kat dalam siling porch atau anai2 makan wire kat dalam simen..
Relocate Astro, Plumbing, Aircond ,Wiring,Painting, Minor Renovation,
SELANGOR, KUALA LUMPUR, NILAI & ETC

Call/SMS Now - HP: 0192100068

Visit to: http://harizamrry.wordpress.com

ikareena

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 101
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #12 on: December 21, 2009, 12:26:36 PM »
assalammualaikum,

baru2 ni umah asik trip fuisnya. tatau la kenapa...******* btul! sakit hati pun ada...skrg tak boleh on porch light. pagi ni trip lagi 3-4 kali even porch light off...pening kepala di buatnya! bukannya baru pasang lampu porch...dah berbulan2 pasang tetiba pulak dia trip!

anybody xperiencing problem mcm saya di putra mahkota? my house d punchak putra....

ada contact electrician yg boleh di percayai?

tq
kat porch tu pakai lampu yang ada ballast ker? kalau ya, kemungkinan besar ballastnya sudah kong...tukar balas baru..
wiring biasanya tiada masalah kalau xde tikus gigit kabel kat dalam siling porch atau anai2 makan wire kat dalam simen..


Salam,,,

saya menawarkan perkhidmatan berkenaan elektrikal seperti wiring, aircond, dll. Saya mempunyai pengalaman selama hampir 10 tahun di bidang elektrikal dan pernah bertugas di KL Sentral selama 4 tahun dan sekarang di Technology Park Malaysia (sudah hampir 5 tahun). Biasa mengendali masalah yang dihadapi oleh saudara dan boleh dipercayai.
Saya boleh dihubungi di hp 012-298 0400 untuk pertanyaan tentang service dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Jundullah_232

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 904
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #13 on: December 21, 2009, 03:22:40 PM »
assalammualaikum,

baru2 ni umah asik trip fuisnya. tatau la kenapa...******* btul! sakit hati pun ada...skrg tak boleh on porch light. pagi ni trip lagi 3-4 kali even porch light off...pening kepala di buatnya! bukannya baru pasang lampu porch...dah berbulan2 pasang tetiba pulak dia trip!

anybody xperiencing problem mcm saya di putra mahkota? my house d punchak putra....

ada contact electrician yg boleh di percayai?

tq

my experiance.. klu dah check takde fuis yg terbakar tak kira lah MCB ke yg main fuis.. klu selalu kene tendang mgkn ade wayar ke sub-fuis yang tak kuat.. so kene check satu persatu dan ketatkan..

klu masih tak elok, pls call electrician

ikareena

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 101
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #14 on: December 24, 2009, 04:49:51 PM »
assalammualaikum,

baru2 ni umah asik trip fuisnya. tatau la kenapa...******* btul! sakit hati pun ada...skrg tak boleh on porch light. pagi ni trip lagi 3-4 kali even porch light off...pening kepala di buatnya! bukannya baru pasang lampu porch...dah berbulan2 pasang tetiba pulak dia trip!

anybody xperiencing problem mcm saya di putra mahkota? my house d punchak putra....

ada contact electrician yg boleh di percayai?

 tq

my experiance.. klu dah check takde fuis yg terbakar tak kira lah MCB ke yg main fuis.. klu selalu kene tendang mgkn ade wayar ke sub-fuis yang tak kuat.. so kene check satu persatu dan ketatkan..

klu masih tak elok, pls call electrician
Tak syak lagi, perkhidmatan sayalah yang anda perlukan.... Sila hubungi saya ISMA (012-2980400)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #14 on: December 24, 2009, 04:49:51 PM »