Author Topic: Elektrikal problem...fuis asik trip  (Read 15781 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

mierock

  • Moderator
  • Penghulu
  • ***********
  • Posts: 471
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #15 on: December 24, 2009, 08:50:12 PM »
kalau nak mcb, aku masih ada extra lagi, baki dari pemaju rumah (araperok bagi). nak 6 amp ada, 20 amp pun ada. lampu kalu 6 amp dah cukup. sama brand dengan yang araperok bagi. masalah dah settle ke belum?

nak test pen, beli.... heheh..... multimeter murahan aku boleh kasi pinjam. nak oscilloscope pun aku blh kasi pinjam.... handheld . multimeter yang untuk measure arus besau nie..... malu nak bagi pinjam pasal ada nama tempat aku kerja terpampang kat screen (specel punya agilent programkan utk aku), tapi aku akan usahakan, cuma cucuk sendiri la. aku allergy dengan arus & voltan besar nie. aku biasa main 5/12 max 24v. ada pengalaman buruk bila mata screw driver 'hilang' kena sambar dari flyback tranformer masa repair tv 34 inci...!

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #16 on: December 27, 2009, 02:18:05 PM »
wah mie...murah hatinya awak! hehehe masalah yg lampu porch tu dah settle atas nasihat awak ler psl balast tu...mmg balast dia problem...yg psl kitchen n mcb tu lum la lagi...husband tak berani lagi hahahaha....tunggu nak beli water heatere, akhir thn kot2 ada disakun then leh la pasang skali n settlekan mcb tu...insyallah laa panggil juru elektrik..

thx mie

p/s eh awak dulu elektrician ke? buat la part time...panggil awak je senang!

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #17 on: December 27, 2009, 04:30:42 PM »
Elok ler dah ada kawan yang tahu boleh tolong... tukar mcb tu senang jer.. cuma takut tak sesuai dengan load dia... tujuan mcb untuk potong karen bila load dia dah lebih... takut kang nanti dah pakai mcb amp besar, load dah lebih pun dia tak potong lagi... rosak pulak kang alat letrik... area ni pun kilat buleh tahan kuat gak... Chek tak pandai... orang ler bagitau kat Chek...

mierock

  • Moderator
  • Penghulu
  • ***********
  • Posts: 471
  • Gender: Male
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #18 on: December 28, 2009, 01:08:07 AM »
puan "s"

aku bukan electrician. hehehee... register dengan board as electrical engr, tapi allergic dengan voltan tinggi. aku kalau terpaksa buat la, kalautak aku panggil technician atau student aku buat .... belanja rokok sekotak, settle.

mcb aku araperok bagi. bukan aku beli pun. siap bagi elcb lagi. daripada duduk melangu, baik bagi pada sesiapa yang ndak

ayoisyam

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #19 on: Yesterday at 09:55:53 PM »
Salam semua...
Kenapa bila on air cond ja fius trip
Minta bantuan....tgh panas gila ni

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Elektrikal problem...fuis asik trip
« Reply #19 on: Yesterday at 09:55:53 PM »