Author Topic: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate  (Read 4148 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 276
Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« on: September 05, 2012, 10:46:13 PM »
Kejadian berhampiran anda...
http://www.starproperty.my/PropertyScene/TheStarOnlineHighlightBox/24783/0/0

Plantation workers not moving out despite eviction notice from developer

Staying put: Some of the remaining families in Bangi Estate looking at homes which were demolished by a group of people brought in by the developers, to forcefully evict the former plantation workers.

DESPITE being threatened with demolition of their homes and forceful eviction, a group of former plantation workers of Bangi Estate has decided to stay put and fight their cause.

About 300 acres of the former 800-acre estate has been sold and the developer Trans Loyal Develop­ment Sdn Bhd (TLDSB) has been

trying in vain to evict the remaining 25 families from the estate quarters.

When the management converted the estate from rubber to planting oil palm in 2000, the services of the rubber tappers were terminated with some workers having moved out after receiving compensation ranging from RM10,000 to RM20,000, depending on their years of service.

However, those who have refused to accept the compensation which they feel is insignificant, are demanding that the developer build homes for them in the former estate.

The developer had attempted to demolish the homes five times, but the families stood their ground each time.

However, some of the unoccupied quarters have been partially demolished.

Bangi Estate resident committee chairman Krishnan Chendermaie said it was unethical for the developer to attempt to demolish their homes despite knowing there were families still occupying them.

“We know the land has been sold and they have the right but it is improper to charge at us without paying us the compensation.

“All we are asking for is a simple three-room house here or at a location nearby in recognition for the years of service given to the estate,” added Krishnan.

He said a notice was sent in June by a law firm acting for the developer, asking the families to make preparations to vacate the estate quarters by July 31.

“Fearing that we may be evicted forcefully, we lodged a police report against the developer at the Kajang district police station,” said Krishnan.

Committee member and former plantation worker M. Rajan said the remaining families decided to fight their cause because the Kajang district office and the developer had promised to build 44 houses and a temple during a meeting with them in 2007.

“We knew there was something amiss and we were not going to get what was promised to us because the project changed hands three times in five years and we had to have meetings each time with the new developers to present our case,” added Rajan.

He said the families have rejected a compensation of RM18,000 offered by the latest developer during a meeting with them on June 27.

Chintamany Chidambaram, 68, who has worked as a rubber-tapper for 35 years, said the families are now living in fear.

“We are constantly being threatened with eviction notice and demolition. This is the price we have to pay for toiling in the estate for all these years,” added Chintamany.

Echoing her sentiments, Lalitha M., 54, who is now employed as a casual worker said Bangi Estate has been her home for the past 40 years and shudder to think what would happen to her family if they were forced out of the estate.

When contacted, project manager Tew Sem Tiong declined to comment on the issue.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #1 on: September 05, 2012, 11:41:53 PM »
Former estate owner dia pegi mana? Saya rasa pekerja tu perlu mintak compensation daripada former owner ' in recognition for the years of service given to the estate'. Owner baru tu takde dapat apa-apa lagi pun setakat ni selain daripada kena bayar cukai tanah dan harga tanah. Rumah belum jual satu pun lagi. Lepas ni developer tu akan 'pass the cost' kepada pembeli rumah. Pembeli rumah tu akan menghargai 'years of service given to the estate'.

Rasanya inilah masa yg sesuai untuk kerajaan masuk dan bantu beri duduk rumah PPRT.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #2 on: September 06, 2012, 09:25:08 AM »
Minta pampasan? Pekerja tu masih bekerja hingga sekarang ke? Bukan ke rumah pekerja tu disediakan untuk pekerja ladang yg bekerja dengan plantation company yang lama.  Kalau dah bertahun2 tak kerja lagi, ada undang2 ke yang mengatakan mereka ni boleh tuntut apa2(rumah, etc) dr company mereka bekerja dl? Kalau takde undang2 yg mengatakan sedemikian dan hanya mengharapkan budi [email protected] ihsan dr bekas majikan, tak perlu layan tuntutan pampasan tu(robohkan je rumah tu, bukannya tak pernah dibuat sebelum ni-kat tempat lain).  Pernah beberapa kali terbaca diakhbar tentang rumah2 yang didirikan sendiri oleh orang2 Melayu(setinggan) dirobohkan dengan alasan nak buat pembangunan.  Anak2 kecil berdiri disebelah perabot2 rumah mereka sambil memerhatikan jentolak merobohkan rumah yang mereka diami.  Rasanya dalam kes ni pun takde bezanya kan..
Itu lebih baik dan adil daripada developer baru 'pass the cost' kepada bakal2 pembeli rumah yang benar2 perlu kediaman.

Former estate owner dia pegi mana? Saya rasa pekerja tu perlu mintak compensation daripada former owner ' in recognition for the years of service given to the estate'. Owner baru tu takde dapat apa-apa lagi pun setakat ni selain daripada kena bayar cukai tanah dan harga tanah. Rumah belum jual satu pun lagi. Lepas ni developer tu akan 'pass the cost' kepada pembeli rumah. Pembeli rumah tu akan menghargai 'years of service given to the estate'.

Rasanya inilah masa yg sesuai untuk kerajaan masuk dan bantu beri duduk rumah PPRT.

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 276
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #3 on: September 06, 2012, 12:24:10 PM »
Minta pampasan? Pekerja tu masih bekerja hingga sekarang ke? Bukan ke rumah pekerja tu disediakan untuk pekerja ladang yg bekerja dengan plantation company yang lama.  Kalau dah bertahun2 tak kerja lagi, ada undang2 ke yang mengatakan mereka ni boleh tuntut apa2(rumah, etc) dr company mereka bekerja dl? Kalau takde undang2 yg mengatakan sedemikian dan hanya mengharapkan budi [email protected] ihsan dr bekas majikan, tak perlu layan tuntutan pampasan tu(robohkan je rumah tu, bukannya tak pernah dibuat sebelum ni-kat tempat lain). 

Kalau ikut jalan cerita kat atas, rasanya pekerja kena mintak pampasan company lama, sebab company lama jual tanah confirm dah dapat profit... lepas tu kalau compensation pulak, kena tengok term contract, ada yg dapat compensation based on year of service, tapi setiap kes lain-lain, tk sama...

Cuma bab kerajaan kena bagi rumah rakyat tu memang betul lah, so yg mana tak ada rumah kena daftar dengan kementerian terbabit... tapi kene queue lah, macam biasa :)....

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #4 on: September 06, 2012, 02:18:40 PM »
mengikut artikel sebelum, pampasan dh di bagi cume ada yg menolak cz rasa x cukup. ni kes sama mcm vss kan.. pampasan ikut tempoh bekeje. Then jika kompeni lama jual tanah pn, pekerja ada hak minta ker?

Bab kerajaan kene bg rumah tu pun kene ikut procedure jugak kot. 

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #4 on: September 06, 2012, 02:18:40 PM »



mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 276
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #5 on: September 06, 2012, 03:25:29 PM »
Kalau company kena jual, worker patutnya takda hak, unless yg management tinggi2 yg ada saham... biasa pampasan pun sebab VSS je... bab tak cukup VSS tu tk dapat lah nak komen, biasa memang tak cukup VSS ni...

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #6 on: May 21, 2013, 04:24:21 PM »

Committee member and former plantation worker M. Rajan said the remaining families decided to fight their cause because the Kajang district office and the developer had promised to build 44 houses and a temple during a meeting with them in 2007.


betul ka ada janji itu macam anney. cakap mulut saja kalu tada black n white susah juga mau fight  :)

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #7 on: May 21, 2013, 04:44:18 PM »
Mana ada janji. Itu semua manifesto aje. Hehehe... joking

Kalau MPKJ ada sekali dan sanggup jadi saksi, bolehlah cuba bawak gi mahkamah.

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #8 on: May 21, 2013, 05:27:40 PM »
Kajang district office? MPKj or PDTHL?  :D

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #9 on: May 21, 2013, 06:37:32 PM »
Mana ada Kajang District Office. Hulu Langat District & Land Office ada la.  ;D
Tu yg terbaca MPKj tu. hehehe

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Developer vs Plantation Worker - Bangi Estate
« Reply #9 on: May 21, 2013, 06:37:32 PM »