Author Topic: Sehari Di Putra Mahkota ...  (Read 4909 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Sehari Di Putra Mahkota ...
« on: June 21, 2009, 08:16:40 PM »
Thread khas utk anda berkongsi pengalaman aktiviti sehari anda.  Mungkin ada yang menarik dan boleh dijadikan panduan. 
Bior Saya Mulakan....

Mulanya nak pi potong rambut, tapi kedai tu dah tutup dan di ganti dengan Halal Mart.  Since Wife suruh beli bihun, maka saya pun beli le kat situ.  Semua barang memang yakin la halalnya.  So saya pun beli le bermacam macam jenis mee kat situ.  So next time, boleh la pi beli kat sana disamping membantu peniaga tersebut.

Oleh kerana kedai gunting rambut tu dah tutup, saya pun pi la kedai gunting rambut India tu... lama dah tengok kedai tu, tapi tak pi... First impression, service very welcoming dan hasil kerja pun acceptable...

So kesimpulan... Halal Mart & Kedai Gunting Rambut ... Both RECOMMENDED!

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #1 on: June 21, 2009, 09:18:20 PM »
Bila sebut gunting rambut kedai India, dua perkara yg sy suka ialah....satu lepas gunting dia kepak leher kita. meletup-letup.Terasa lega!

Kedua...dia picit2/urut bahu kita...naik luyu mata...best! Rege cuma RM8 jer. Itu rege lapan tahun dulu. Skg tak tau berapa sbb dah tak pergi lagi.

Sy pun nak kongsi akiviti sehari sy di hari minggu. Agak kurang menarik sbb bagi org OKU spt sy hari2 itu sama saja. ..membosankan.

Se awal 8 pagi sy dah on kan laptop. Ber online dari atas katil. Yg pasti forum BSP sy baca dulu. Biasanya di hari minggu forum ni kurang aktif. Mungkin ramai yg berriadah atau makan angin.

Teringin gak nak berjalan-jalan spt org lain. Tapi apakan daya sebahagian kenikmatan hidup sy sudah ditarik balik.

Sy ber online sehingga larut malam. Itu saja yg termampu sy  lakukan. Ada  kalanya laptop yg mengadap sy...hehehe..sy tertidur. ;D

Kesimpulannya...hargailah kenikmatan hidup yg Allah anugerahkan kpd  kita. Jgn di persiakannya!

Selamat Hari Bapa kpd semua bapa2 di komuniti ini.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

putra88

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 258
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #2 on: June 22, 2009, 12:08:15 AM »
cerita pasal gunting rambut....aku pun gi gunting rambut juga pada sebelah petang semalam (21/06)...kat kedai yang dah biasa pergi kat BSP (kedai org Melayu). Bayaran RM8 juga dan siap urut dan buat meletup. Sebelah pagi menyertai program gotong royong di sekitar Puncak Putra tapi biasalah bila program mcm tu....adalah hampir 20 org yang join walaupun bilangan rumah lebih dari 100 buah....tapi program jalan juga setakat yang termampu saja tapi yang penting dpt kenal jiran dgn lebih dekat. Semuga lebih ramai yang menyertai di masa hadapan.....
D'Puncak Putra

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #3 on: June 22, 2009, 12:26:07 AM »
Sekadar nak tanya pendapat....maaf keluar topik sikit.

Ada kah elok amalan memusing tengkuk hinga berbunyi-bunyi apabila bergunting di kedai gunting India. Memang terasa lega selepas tengkuk dipusing tapi ada kesan sampingan ke?

Kat BSP ada tak kedai India camni? hehehe
« Last Edit: June 22, 2009, 08:32:28 AM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

zarin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 139
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #4 on: June 22, 2009, 08:06:52 AM »
En Sulaiman,
Kedai gunting tu dah berpindah di kedai runcit sebelah hijrah mart tu (kalau tak silap)


Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #4 on: June 22, 2009, 08:06:52 AM »



Kancil perak

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 77
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #5 on: June 22, 2009, 09:09:32 AM »
En Sulaiman,
Kedai gunting tu dah berpindah di kedai runcit sebelah hijrah mart tu (kalau tak silap)


  betul tu kat sebelah je...tapi blok lain la...

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #6 on: June 22, 2009, 10:10:30 AM »
Saya pun baru minggu lepas gi bergunting kat kedai melayu (sebaris pejabat pos). Puas hati dan dapat urutan.
Saya pergi waktu org masih bekerja, so tak lama sangat menunggu.
cerita pasal gunting rambut....aku pun gi gunting rambut juga pada sebelah petang semalam (21/06)...kat kedai yang dah biasa pergi kat BSP (kedai org Melayu). Bayaran RM8 juga dan siap urut dan buat meletup. Sebelah pagi menyertai program gotong royong di sekitar Puncak Putra tapi biasalah bila program mcm tu....adalah hampir 20 org yang join walaupun bilangan rumah lebih dari 100 buah....tapi program jalan juga setakat yang termampu saja tapi yang penting dpt kenal jiran dgn lebih dekat. Semuga lebih ramai yang menyertai di masa hadapan.....

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #7 on: June 22, 2009, 10:13:53 AM »
Kalau semalam pagi mulanya gi majlis perasmian Gotong-rotong Seri Putra. Lepas tu sambung kat Seri Mawar.
Boleh tahan gak jumlah yang turun bersama-sama gotong-royong.
Kaum bapa, kaum ibu dan kanak-kanak.
Bangga sebab saya pun turut serta.
Nanti saya uploadkan gambar bila free.

akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #8 on: June 22, 2009, 10:33:24 AM »
org bukit mahkota bila pulak nak buat gotong royong perdana??? gabung semua seksyen2 buat gotong royong besar2ran...bersihkan sekitar taman.. terutama seksyen2 yang tak berpenghuni... sekitaran bersih, badan pun sihat

antara aktiviti yang boleh buat...

1.bersihkan sekitar bahu jalan...
2. pastikan aliran longkang tak tersumbat...
3.buang iklan2 haram.
4.pangkas pokok2 yg terlalu tinggi/besar.
5. bersihkan tempat buang sampah haram--mungkin boleh mintak kejasama araprak dan MPKJ
6. bersihkan tahi lembu...
7. pakat2 nasihatkan gerai2 tepi jalan supaya jaga kerbersihan sekeliling.
8. Golongan suri2 boleh pakat sumbangkan juadah+ air
9. Anak2 diajar budaya berpakat dan berkerjasama untuk manfaat bersama



Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #9 on: June 24, 2009, 08:50:32 PM »

GOTONG ROYONG PERDANA SEKSYEN 5, BBM

Anjuran : PERSATUAN PENDUDUK SEK 5

Tarikh : 27 Jun 2009 (Sabtu)

Masa : 8.00 Pagi

Tempat : Pondok Kawalan Jalan Mahkota 5

Semua warga sek 5 tak kira kecil besar,tua,muda,lelaki dan perempuan di jemput untuk turut serta...

Maklumat lanjut akan disampaikan dari masa ke semasa....


Kalau nk buat seluruh BM, Semua Pengerusi Persatuan Penduduk kene duduk semeja berbincang...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #10 on: June 28, 2009, 08:19:42 AM »
Teman up thread nii.....Apa yg anda lakukan di hujung minggu  ;D

BMAAJ.....mike hujung minggu buat ape? Gi gotong royong ke....?
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

BMAAJ

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 95
  • Orang Asli Seksyen 6
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #11 on: June 28, 2009, 08:30:41 AM »
8.30 am - ke sekolah anak teman di Nilai (cikgu anak teman nak cite sikit tentang anak teman - bianya depa cikgu2 cite panjang lebar sifat2 kurang baik anak2 ni.  hari ini teman tak nak dengar repot tu sebab anak teman dok same2 dengor.  hari ini teman nak tanya cikgu depan anak2 teman. Apa baiknya anak teman, apa yang cemerlangnya anak teman dan semua yang positf

12.00 - walimah kat ampang

3.00 - ziarah bonda dan ayahanda di kampung

10.00 pm - pulang ke BM seksyen 6 - baca forum ;D   sambung cerita beruk dengan Prof Veroq

pada kengkawan yang buat gotong royong - buat kerja dengan ikhlas, sebab kerja tu takde pulangan dalam kewangan dan orang sekeliling mungkin lupe.  Hanya memenuhi nikmat mate, dan ganjaran dari Tuhan yang Maha Kaya dan Maha pemurah
« Last Edit: June 28, 2009, 08:48:01 AM by BMAAJ »

fie

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #12 on: December 27, 2011, 02:39:52 PM »
Salam.....tompang lalu......

Di ujung mggu......jalan kaki smbil berpegangan tgn dgn en hubby tercinta ke kedai Tapah utk bekpas....then g beli barang dapur + paper(wajib)......blk umh....cook lunch.....then lepas asar....redup2 sikit.....g evening walk kt taman dekat umh tu..... ;)

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #13 on: January 10, 2012, 11:36:41 AM »
last month bawak anak melawat Precint 18 putrajaya...
bila balik putra mahkota, anak tanya " Ayah kenapa tempat kita ni kotor, tak mcm tempat yg kita pegi tadi?"...

karim

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 405
Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #14 on: July 08, 2014, 06:08:33 PM »
alkisah mlm tadi lepas terawih, balik terus ke rumah....nampak lori kat rumah jiran sebelah..rase lain macam jer...jengah la jiran tu. kebetulan dia ade kat depan rumah....'macam berangkut nak pindah jer bang?'
dipendekkan cerita....
jiran nie ade buat bisnes catering....disebabkan tak cukup pekerja, maka kebanyakan masa lebih kat kedai...so anak2 kurang perhatian...sudahnya anak2 kerap ponteng sekolah!!
kita yang dengar nie terus kejung/keras!!!!...huhuuhu...isk isk isk...cian nyer...
time nak lelap mlm tadi dok teringat masalah jiran nie....Ya Allah!! Ampunkan dosaku!!!!.....aku hamba yang lalai dalam menjalankan kewajipan ku sebagai jiran....aku alpa dalam mengejar kehidupan sendiri..sedangkan ade jiran yang memerlukan pertolongan....!!!..ampunkan ku Ya Allah…
apa salanyer pepagi buta time panaskan enjin moto, jenguk/ketuk pintu jiran nie…kot2 anak2 jiran tak bangun subuh/tido…ingatkan anak2 jiran bersiap gi skolah….bukan susah pun…kan???
Kesudahannya, aku bakal kehilangan jiran yang sememangnya jiran yang baik……. :'( :'( :'( :'(

Jiran aku pindah dekat dengan kedai/sekolah….mudah nak pantau anak2 katanya….

p/s …..kita bukan hidup bersendirian dimuka bumi ini…..semoga  kita menjadi jiran yang baik ...
 :)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Sehari Di Putra Mahkota ...
« Reply #14 on: July 08, 2014, 06:08:33 PM »