Author Topic: Kabinet Design Idea  (Read 18452 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aleya06

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 69
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #30 on: July 27, 2009, 02:08:17 PM »
Wau, memikatnya. Memang suka pada KC warna merah tapi belum ada rezeki nak buat :D!

Quote from: OneiZa link=topic=1923
.msg20267#msg20267 date=1248659243
Sekarang sepupu saya tengah buat satu rumah kat Bandar Enstek... Kaler Red Chilli you...
Yang nie kalo dah siap nanti saya tepek gambo...

abang macho

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 291
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #31 on: July 27, 2009, 02:46:35 PM »
woww ...  ;D ;D
KEMATIAN SUDAH PASTI, HIDUP BELUM TENTU

syira

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 424
  • Gender: Female
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #32 on: October 12, 2009, 11:45:55 AM »
Quote
Untuk design KC yg rumah standard macam rumah2 kita nie, kita boleh tiru design rumah Che Nan nie...
Rumah dia teres 2 tingkat kat Gombak... Bukaan rumah 18 x ?? (tak ingat plak panjang nyer berapa)...
Saya ada pegi tengok sepupu saya buat rumah nie... Memang salute dengan Che Nan nie... Sebab ada taste dalam mendeco rumah... Simple but stylish... Rumah tak serabut dengan barang2... Sedap mata memandang...

salam.. just nak tanyela.. dah terlanjur awak kenal ngan kontraktor utk rumah che nan ni, boleh tanyekan tak estimate cost klu nak wat KC sebijik mcm ni??? umah saya pattern lebih kurang mcm ni.. ala kat TIP Fasa 6 tu.. bolehkan??? saya punrajin gak tinjau2 website senihias ni... TQ in advance... :)

busted

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 45
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #33 on: October 16, 2009, 11:31:36 AM »
Hi,

Kabinet design kat sini semuanya mencecah puluhan ribu ke atau bole dapat dengan harga kurang RM10k?

OneiZa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 74
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #34 on: November 08, 2009, 03:20:08 AM »
At last kitchen kabinet idaman saya sudah siap sepenuh nyer...
Kalo nak baca artikel boleh ler masuk : http://www.senihias.com

Ini gambar2 utk kita berkongsi idea...
Sila abaikan tingkap rumah saya yg tak berlangsir itu...
Hajat dihati nak pakai blind kaler cream...
Dah pegi IKEA cari tapi saiz yg dicari kehabisan stok lar pulak...
Nak pegi lagi ker IKEA tu ntah bila pun xtau... :-[)

Meh saya explain gambar2 nie serba sedikit...


GAMBAR 1:
Ruang menghala ke dapur kitorang separate kan dengan membuat box-up & kaunter bar...
Sori, kerusi utk bar takde lagik... ;D


GAMBAR 2:
Kalo perasan, dari tempat meja makan kitorang smpi lar kehujung fridge tu dulu adalah bilik air jika mengikut layout sebelum reno...
Bilik air tu kitorang dah pecahkan utk buat ruang makan nie... Bilik air dah dialih kebelakang...
Tiles warna coklat yg ada drop sikit tu adalah ruang wet kitchen... Kitorang dah reno sampai ke tepi longkang...




GAMBAR 3 & 4:
Ini adalah dry kitchen yg gambar nyer diambil dari pintu bilik bawah...


GAMBAR 5:
Jika tak buat reno, ruang dapur kitorang cuma setakat hujung fridge tu jek larr... Hujung fridge tu dulu dah pintu dapur...(kalo layout lama)


GAMBAR 6:
Ruang wet kitchen yg dah di reno... Sebelah kanan photographer (xnmpk dlm gambar) adalah bilik air yg dah di alih kebelakang...
Belakang photographer adalah pintu menuju ke ruang cucian dimana saya letak mesin basuh & dryer... (xnmpk dlm gambar)


GAMBAR 7:
Sebelah kiri tu adalah dibelakang tall kabinet utk fridge...
Kitorang buat ruang rak utk letak barang...
Sebelah kiri photographer tu, (belakang fridge / sebelah rak) kitorang dapat satu ruang stor... (xnmpk dlm gambar)
Gambar kanan tu pulak model periuk yg dalam nyer ada gulai kerapu masak taucu... hehehe  ;D

Info tentang material KC saya nie boleh ler baca dalam : http://www.senihias.com/v2/?p=1675
« Last Edit: November 08, 2009, 03:25:25 AM by OneiZa »

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kabinet Design Idea
« Reply #34 on: November 08, 2009, 03:20:08 AM »



M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #35 on: November 08, 2009, 06:57:46 PM »
waduh waduh.... cantiknya dapur........  ;D

untungnya ada sedara macam ni........ kalau kita nak buat macam ni, cecah 15k tak??? ???

lisaamran

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 247
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #36 on: November 12, 2009, 12:25:14 PM »
Saya buat lebih kurang KC chilli red tu... sebenarnya suka design breakfast table dia tu.... print ler gambo bagi kontraktor tu tgk.. alih2 dia berkenan... so dia tiru camtu je cuma rak utk peti ais/oven/microwave tu dia letakkan kat tepi bilik bawah tu.... saya pakai melamin + frosted glass ..... table top tiles 2 x2 konkrit... kabinet top sampai siling..... warna kabinet lak tak berani la buat chilli red tu.. lagipun warna tema saya bukan merah... so ambik stripes hitam putih.... total cost Rm12k.. huhuhu.... dari bajet RM6k.. jadi dabel... hopefully.. cantik la ..... kalau tak mmg ku suruh kontraktor tu buka balik.... tukau len...
Salam mesra buat semua penduduk....

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #37 on: February 12, 2010, 03:10:25 PM »
Saya buat lebih kurang KC chilli red tu... sebenarnya suka design breakfast table dia tu.... print ler gambo bagi kontraktor tu tgk.. alih2 dia berkenan... so dia tiru camtu je cuma rak utk peti ais/oven/microwave tu dia letakkan kat tepi bilik bawah tu.... saya pakai melamin + frosted glass ..... table top tiles 2 x2 konkrit... kabinet top sampai siling..... warna kabinet lak tak berani la buat chilli red tu.. lagipun warna tema saya bukan merah... so ambik stripes hitam putih.... total cost Rm12k.. huhuhu.... dari bajet RM6k.. jadi dabel... hopefully.. cantik la ..... kalau tak mmg ku suruh kontraktor tu buka balik.... tukau len...

lisa, eh email la to me your kc photo...dr hari tu u tak email lagi...12k tu ok la kot tu...my kitchen buruk tul design contractor tu buat...nasib baik byr 50% je..lepas tu dia till now tak
contact me..emaail ok..sirynn48@yahoo.com your kc photos and your contractor contact number..thx

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #38 on: February 12, 2010, 08:29:55 PM »
Pendapat saya..., kena cari specialize yg buat dapur...baru dpt dpt dapur yg cantik :D

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #39 on: February 16, 2010, 10:52:40 AM »
wow... canthek. Bile le buleh kumpul duit buat dapur cam gitu  :(.

fabiogolf2

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Male
    • Best Whey Protein Isolate
Re: Kabinet Design Idea
« Reply #40 on: March 27, 2012, 08:28:00 PM »
Since patric was actually now gramor with regard to CARI. Kalau sesiapa yang berminat dan ingin mengambil ukuran untuk membuat kabinet, bolelah pm lah saya dan saya akan arange patric see and in addition attain the particular measurement. or alternatively if u really want the compare cost ..Kita juga boleh melakarkan gambar KC untuk tuan/puan...Kalau tak nak buat pun boleh..just shara idea as well as learn what is the entire current marketplace

Rafaeltenly

  • RafaeltenlyNE
  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Kabinet Design Idea
« Reply #41 on: March 13, 2017, 01:37:29 PM »
Id love to learn from you guys too, and join in with discussions concerning the design of UI: incl. layout, usability, colour theory and meaning.

Workshopping is a great idea, SLoB.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Kabinet Design Idea
« Reply #41 on: March 13, 2017, 01:37:29 PM »