Author Topic: bank lambat bayar, kita kena bayar interest  (Read 4291 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« on: July 17, 2009, 03:12:38 AM »
Salam,

mungkin ada 2-3 bulan bank lambat bayar pada developer on progressive payment,
kita pula di kenakan interest. Boleh mintak waive ker?

-matjay-

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #1 on: July 17, 2009, 10:30:08 AM »
Salam,

mungkin ada 2-3 bulan bank lambat bayar pada developer on progressive payment,
kita pula di kenakan interest. Boleh mintak waive ker?

-matjay-

Boleh.... sy pernah mintak dgn RHB.... dapat....

Tp dgn syarat.... documentation kat lawyer dh complete...

nobita

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 40
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #2 on: July 18, 2009, 10:47:19 PM »
tak jugak...kalu dlm contract ngn bank ngn SPA dh mention owner kene bayar kalu lewat...mmg kene ready jela a few riban sebelum amik kunci nnt...

Naim

  • Guest
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #3 on: July 24, 2009, 10:42:08 AM »
Hohoho yang ini memang sakit ati...telefon diorang suruh cepat2 ...tapi terhegeh2 jugak...kita jugak yang kena bayar...kalau bank lambat ..kita takleh nak charge diorang ker???

Geram ler!

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #4 on: July 24, 2009, 10:48:09 AM »
tak jugak...kalu dlm contract ngn bank ngn SPA dh mention owner kene bayar kalu lewat...mmg kene ready jela a few riban sebelum amik kunci nnt...

Hohoho yang ini memang sakit ati...telefon diorang suruh cepat2 ...tapi terhegeh2 jugak...kita jugak yang kena bayar...kalau bank lambat ..kita takleh nak charge diorang ker???

Geram ler!

Kene pressure kite pye lawyer..... klau documentation dah complete.... pastu lawyer dah suruh bank bayar developer...... Start dari hari lawyer pye instruction to disburse.... klau bank lambat byr ke developer.... bleh claim interest...  ;D

Klau yg sebelum tu... kite bayar le....

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #4 on: July 24, 2009, 10:48:09 AM »



Naim

  • Guest
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #5 on: July 24, 2009, 10:55:29 AM »
Geram sangat tahu ...sebabnya sume dah settle tapi bank ler...especially budak yang handle tuh...leh pegi cuti..yang menanggungnya kita...bengkek sungguh! >:(

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #6 on: July 24, 2009, 11:02:57 AM »
Geram sangat tahu ...sebabnya sume dah settle tapi bank ler...especially budak yang handle tuh...leh pegi cuti..yang menanggungnya kita...bengkek sungguh! >:(

Klau camtu senang je...... bawak surat lawyer dgn developer pye progressive claim.... jumpa bank officer... klau x jalan gak.... buat satu surat komplennn...... (sy penah claim dgn RHB dulu..... dapat)   ;D

Naim

  • Guest
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #7 on: August 04, 2009, 12:36:09 AM »
Alrite nanti nak calling2 tanya diorang camner nak bagi hati saya senang...terima kasih bagitau yer! ;)

fiza_lmc

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 6
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #8 on: November 28, 2009, 12:10:05 AM »
yup...saya pun kena interest....banyak plak tu...dlm rm8k++
pastu duit deposit bayar aritu pun kira hangus dorang tolak dgn interest ni..
developer suruh wat surat mintak diskaun...
dorang leh bagi dlm 25% jaa...
pastu baru leh amik kunci......
adalah dlm rm2k++ after diskaun...huhuhu byk gak tu..:(

Naim

  • Guest
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #9 on: November 30, 2009, 09:19:34 AM »
Tang interest nih memang ler geram ajek ...suka suka ajek nak kena keluar duit bayar. Banyak tuh kena ...sabar...sabar.

Saya ada dengar ada tuh kena lagiii bnyk dari Fiza kena charge tuh ...

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #10 on: January 02, 2010, 09:16:27 AM »
nie yg problem part maner nie yer?

bank yg problem ker or lawyer yg problem lambat bertindak utk disburse payment?..

aper yg perlu kiter buat sbg peminjam and pembeli umah utk elak interest dr developer ke atas kiter?..

nk tau pengalaman tuan-tuan dan puan-puan utk pedoman di kemudian hari..

nk kener tau gak nie..nnt dh setel loan sy, sy nk kener selalu monitor utk elak byr interest kt developer....kalau bank yg problem...bank maner yg selalu lmbt disburse payment?
maner la tau ader cawangan2 bank yg tertentu officer dia kejer tak effiecient...
« Last Edit: January 02, 2010, 09:21:35 AM by zai_jnr »

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #11 on: January 02, 2010, 09:40:04 AM »
nie yg problem part maner nie yer?

bank yg problem ker or lawyer yg problem lambat bertindak utk disburse payment?..

aper yg perlu kiter buat sbg peminjam and pembeli umah utk elak interest dr developer ke atas kiter?..

nk tau pengalaman tuan-tuan dan puan-puan utk pedoman di kemudian hari..

nk kener tau gak nie..nnt dh setel loan sy, sy nk kener selalu monitor utk elak byr interest kt developer....kalau bank yg problem...bank maner yg selalu lmbt disburse payment?
maner la tau ader cawangan2 bank yg tertentu officer dia kejer tak effiecient...

Klau lawyer lambat.... nk kene hambat sket lawyer tu..... suh buat keje laju sket...

Tp klau bank lambat... lawyer pye keje dah siap cuma tgu bank disburse progressive claim... yg ni bleh claim dgn bank.... kdg2 bank tau bende ni.... cuma wat senyap je.... klau kita x claim.... kira hangus la....

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #12 on: January 02, 2010, 06:32:02 PM »

Klau lawyer lambat.... nk kene hambat sket lawyer tu..... suh buat keje laju sket...

Tp klau bank lambat... lawyer pye keje dah siap cuma tgu bank disburse progressive claim... yg ni bleh claim dgn bank.... kdg2 bank tau bende ni.... cuma wat senyap je.... klau kita x claim.... kira hangus la....

oic....part lawyer...hambat lawyer..part bank, time tue officer bank la yg kiter kener hambat...senang jer sifir nie..

mekasih ya bro XYZ123 for the info....

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: bank lambat bayar, kita kena bayar interest
« Reply #12 on: January 02, 2010, 06:32:02 PM »