Author Topic: Khidmat Terjemahan BM-Eng/ Proofread/ Transcribe Audio,Video>Teks / Subtitle  (Read 441 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 393
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


1. http://www.MyCambridge.blogspot.My >> Kelas Bahasa Inggeris Dewasa & Tuisyen MUeT / iELTs

2. http://www.Mudah2u.Co.Vu ...

- Khidmat Proofread & Terjemahan Melayu - English > Buku / Jurnal / Tesis / Abstrak / Assignment / Speech / Artikel

- Service Transcribe - tukar audio / video / buku fizikal ke >> Microsoft Words Text

- Servis Membuat Subtitle English / Sarikata BM - untuk Montage / Klip Video / Filem / Dokumentari / dan lain-lain

- Kursus membuat Subtitle (Private course @ Shah Alam / Putrajaya / Seremban)




Prosedur Tempahan :

a. Emelkan ke >> My_Cambridge@yahoo.com :

- Dokumen yang ingin diterjemah / proofread 
- ATAU  Audio / Video yang perlu di buat Subtitle / Transcribe
   
b. Kami akan reply dengan "Quote Harga" serta akaun pembayaran.
c. Hantar deposit ke akaun pembayaran dan kerja akan dimulakan.
d. Hasil kerja yang telah siap akan dihantar selepas baki dijelaskan.



*Sijil Penterjemah dan Surat Pengesahan ada disediakan.
**Resit juga tersedia untuk tujuan claim.



Antara pelanggan yang mengunakan khidmat kami:

1. Senior research fellow, Social Security Research Centre, University of Malaya

2. Jabatan Geografi & Alam Sekitar, Fakulti Sains Kemanusiaan Universiti Pendidikan Sultan Idris, 35900 Tanjong Malim, Perak, MALAYSIA

3. Research Management Center , Faculty of Medicine, University of Malaya 50603, Kuala Lumpur, Malaysia





#Diskaun untuk UM, UPSI, UPM, UiTM, UKM, UTM, UTeM, UNIMAS, UMS, UMP, UUM, UNIMAP, UMK, UniSZA, UPNM, UMT, USAS, UTHM , etc.



*****Share INFO ini dengan rakan Anda !
« Last Edit: September 06, 2018, 01:25:03 PM by aqila »
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 393
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
http://www.Mudah2u.Co.Vu  ,  services :


1. Transcribe Service (Convert Audio / Video recording to Microsoft Words Text)

2. Create English / Malay Subtitle for Video Clips / Montage / Presentation

3. Proofreading & Translation Service (Bahasa Melayu - English) - Abstract / Thesis / Book / Journal / Articles



Booking Procedure:

1. Email the Documents / Audio / Video you want to Proofread / Translate / Transcribe / Subtitle to >> My_cambridge@yahoo.com

2. We will reply with "Price Quotation" and payment details.

3. Make a deposit and we will start on the work immediately.

4. Completed work will be emailed when payment balance has been cleared.



* Certificate of Authenticity and Letter of Authentication are provided upon request.
* Receipts are also available for claim purposes.




Previous Clients who acquired us:

1. Senior research fellow, Social Security Research Center, University of Malaya

2. Department of Geography & Environment, Faculty of Humanities, Universiti Pendidikan Sultan Idris, 35900 Tanjong Malim, Perak, MALAYSIA

3. Research Management Center, Faculty of Medicine, University of Malaya 50603, Kuala Lumpur, Malaysia



#Discount for UM, UPSI, UPM, UiTM, UKM, UTM, UTeM, UNIMAS, UMS, UMP, UUM, UNIMAP, UMK, UniSZA, UPNM, UMT, USAS, UTHM , etc.




*****Share this INFO with your friends!
« Last Edit: September 06, 2018, 01:26:27 PM by aqila »
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 393
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Tips abis thesis awal - Bhg 2


Keenam - Tulis serentak


Setelah menulis isi yang anda baca dgn teknik write while u read, siapkan semua chapter serentak, bukan chapter by chapter dan susun mengikut chronology dan sintesis apa yang anda tulis. Ingat, expectation pembaca adalah tinggi kerana anda adalah pelajar PhD. Apa yang ingin disintesis?


Chapter 1 - sintesis bagi menggambarkan latar belakang secara ringkas semua keywords supaya readers mengetahui apa yang sedang berlaku dan mengapa anda perlu menjalankan kajian ini.


Chapter 2 - sintesis perkembangan pengetahuan tentang fokus kajian anda, perkembangan teori, conceptual framework yang menjadi nadi kajian anda serta IV dan DV.


Chapter 3 - sintesis kajian lepas yang strengten kajian anda


Tulis dengan satu ingatan - tidak ada satu ayatpun yang anda tulis tanpa anda sedari maksudnya terhadap kajian anda


Ketujuh - Read and write... dont stop !


Thesis tak bertambah jika anda tak tulis. Jika tak bertambah macamana nak abis awal. Tukar kebiasaan anda membuat highlighted dalam artikel anda dengan pen kepada terus menulis idea yang anda baca ke dalam zero draft anda - now and then ! Saya telah sarankan dlm bengkel saya supaya anda menulis bilangan perkataan yang anda tulis disatu white board.... dengan target mencapai 70,000 perkataan.


Adakah anda akan abis awal jika anda hanya menulis 500 dalam tempuh sebulan? Jika anda menulis 1000 sebulan, anda perlukan 70 bulan.... bila nak abis? Jadi anda perlu menulis beribu2 perkataan sebulan..... yang kemudiannya anda akan edit, buang dll tetapi target anda mencapai 70 ribu akan segera tercapai....


Ingat.... mereka yang menulis lambat, kononnya nak mendapat idea yang terbaik, belum tentu mendapat idea tersebut, berbanding dengan anda yang tulis ribu2 perkataan, pasti anda akan terjumpa idea tersebut....


Kelapan - The sense of urgency


Anda perlu ada perasaan the sense of urgency.... bagi menggantikan the sense of "last minute". Perasaan the sense of urgency akan mengarahkan otak anda membuat sesuatu spt anda akan mati esok hari.... tu dia! Perasaan ini menyebabkan anda merasa sgt bergantung kpd keperluan menyiapkan tesis dgn cepat.... sementara the sense of last minute cuba memberikan anda justifikasi.... lambat2 pun siap juga.... macam orang lain juga. Percayalah...anda tak layak membuat thesis jika ada tak ada perasaan the sense of urgency ini...memang tak layak.... sebab PhD tak sesuai utk mereka yang kaki lengah, kaki malas, dan kaki kena suap baru nak buat...atau kaki tergedik2....kaki fesbuk yg klu tak buka tiap jam rasa mcm nak pengsan.....


Saya teringat kata2 Pak Cik Hj Aziz Hasan, salah sorang peserta bengkel saya dan activist fesbuk DSG bahawa bisness family hanya boleh bertahan 3 generasi sahaja. Saya tak sempat nak tanya kenapa? Tapi saya jangkakan bahawa generasi ke3 telah berada dalam comfort zone dah tak ada lagi perasaan sense of urgency utk majukan bisness.... mereka mengabihkan beras jer.... dan serah semua urusan pada orang lain...yg kemudiannya take over the bisness....padan muka !!


Kesembilan - Kena berlagak!


Jgn bro.... tak baik berlagak tau..... kena humble.....


Nak cepat siap mestilah kena berlagak sikit.... tapi dengan tujuan baik. Bukan berlagak tong kosong bro....


Masukkan dalam fesbuk dan beritahu kawan2 anda yang anda telahpun siap sekian2 ribu perkataan.......utk semua chapters......dan dah mula nak collect data.....dah buat sekian2.......sebagai satu trick anda memaksa diri anda meningkatkan apa yang anda dah capai.


Bila dan capai sasaran... war2 lagi sasaran baru..... biar anda ada sedikit pressure.... dan biar kawan2 anda terlopong kehairanan melihat cepatnya progress anda!


Contohnya (agak extreme supaya sampai mesej....jgn tiru.... gunakan bahasa yg sopan dlm fesbuk)


"Hello bro.... wa dah siap tulis draf LR 15 pages dalam 10 hari.... cayalah....wa akan habiskan lagi 10 pages dalam 5 hari... he he.. wa mau kasi wa punya SV terkezut !!
Lagi 5 hari bro.... nanti wa announce dlm fesbuk bagi lu orang jeles sama wa.....wa dah siap LR 20 pages.... terbaik bro....kaw-kaw punya...cincai2 wa tak main....semua siap dalam 15 hari bro.... bukan 15 tahun.... wa tak mau jadi kura2.... tapi klu korang nak jadi jugak....wa tak boleh larang...."


Kesepuluh - Jatuh cinta buat kedua kali....


Buat PhD kena jatuh cinta dgn PhD. Apa rasa bila jatuh cinta? Baru 5 minit hantar sms kat dia tu....rasa macam 5 hari tak hantar sms. Betul tak. Baru 1 jam hantar email... tanganpun gatal tak sabar2 nak hantar email lagi. Satu email bukan 1 paragaraph bro.... 10 paragraph tuuu....
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 393
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Tips abis thesis awal - Bhg 1

Pertama: Kemahiran asas


Persiapkan diri dengan 3 kemahiran asas - document map, LR dan analisis data.


Document map - susun idea dengan heading dan subheading


LR - penulisan paragraph, analysis dan kritis


Analisis data - SPSS dan qualitative (ATLAS, NVIVO, etnography etc)


Kemahiran ini tak ada di fakulti anda, jadi ikuti bengkel yang banyak dijalankan di IPTA..... Jika tak faham sekali (katakan bengkel NVIVO), ikutlah 2, 3 kali dan praktiskan selepas bengkel.


Juga lengkapkan diri dengan skill lain seperti skill mencari artikel, skill membuat bibliografi dll


Tanpa kemahiran ini, anda memang memiliki tips....tapi tips bagi orang yang akan lambat dan berhempas pulas menyiapkan thesis.


Kedua: Tentukan target


Jika anda ada 3 tahun, proposal sepatutnya dihantar 6 bulan pertama. Data collection semester 3... dan 2 semester lagi analisis data dan penulisan. Semuanya 2.5 semester. Reserve 1 semester utk hal2 yang tak disangka berlaku...


Tanpa target, anda sebenarnya menggunakan tips pasrah dan menyerah. Ikut sahaja angin.... jika kencang cepatlah anda siap....jika sepoi2 bahasa.... maka begitulah penulisan anda. Lazimnya angin sekadar sepoi2 bahasa.... ribut jika melandapun cekali cekala cahaja !!


Ketiga: Be realistic


Tesis anda bukan segala2nya. Tesis anda tidak akan dapat mengubah dunia. Dapatkan tajuk dan kajian yang mencapai tahap PhD / Master tetapi jangan melampaui kemampuan anda sendiri. Jika PhD, gunakan advanced statistik mulai MLR hinggalah yang lebih tinggi termasuklah SEM. Pilih IV dan DV yang tidak terlalu sukar diperolehi datanya. Jgn kaji IV dan DV yang terlalu abstract.....


Jika boleh, dapatkan data interval / ratio. Dengan data ini, byk persoalan dan kemuyskilan berkaitan analisis dan assumption statistik dapat dibereskan dengan mudah. Cuba baca kajian2 yang gunakan data interval / ratio ini. Jika viva nanti, data pada skala interval / nominal perlu dipertahankan dan akan mengundang banyak songel dari ahli panel.


Buat PhD bukanlah SENANG tetapi janganlah sengaja cari tajuk yang SUSAH !


Saya ulang...


Buat PhD bukanlah SENANG tetapi janganlah sengaja cari tajuk yang SUSAH !!


Tajuk yang sukar dan pelik2 tidak menjamin thesis anda lebih baik dari orang lain..... silap haribulan anda yang jadi pelik !!


Pelik camner bro?


Orang lain abis 4 tahun..... anda pulak tak abis2.....


Anda mungkin idealistic.... nak pastikan semua perrrrfecttt. Komputer mesti canggih. SV mesti supportive. Articles mesti ada terkini. Tajuk mesti dasyat. Namun... idealistic selalunya lebih mudah wujud dalam angan2....dari realiti.....


Keempat: Blok masa membaca dan menulis


Blok masa yang mencukupi utk menulis. Saya cadangkan anda luangkan masa contohnya satu hari 6 jam straight membaca dan menulis bukannya 2 jam utk 3 hari atau sehari satu jam....


Contohnya anda sibuk.... maka selesaikan urusan anda dahulu, katakan Isnin sampai Rabu. So pastikan hari khamis anda benar2 free utk berada di library atau dimana sahaja yang conducive untuk 6 jam. Tidor awal, pastikan anda ceria dan bersemangat, minta pasangan anda uruskan anak2 dll utk hari tersebut.


Anda bermula katakan 8 am. Anda boleh gunakan 6 jam tersebut utk mengumpul articles sahaja... then the next day for another 6 hours for read and write only. Ini bagi memastikan anda dapat satu kuantiti penulisan yang lebih komprehensif dan flow.... berbanding 2 jam x 3 kali, yang terencat2... tapi jk anda memang free sokmo sebab full time student....buatlah hari2....insyaAllah anda dalam landasan yg betul utk menyiapkan tesis anda.






Alasannya, jika 6 jam straight, anda akan lebih mudah mengaitkan idea2 yang anda baca ... EUREKA !! I found it !!


Kelima: Reward diri sendiri


Anda boleh reward diri sendiri setelah berjaya menulis dalam kuantiti yang signifikan.... jgn kisah dulu pasal kualiti penulisan anda, sebab TAK ADA manusia yang tiba2 pandai menulis.....anda akan sentiasa improve apabila anda semakin byk menulis....dgn amalkan panduan yg anda dpt dr bengkel Dr OT ataupun mana2 kursus yang anda pernah hadiri.


Katakan anda berjaya menulis 2000 words dalam tempuh 6 jam dan seminggu 20000 words.... nak reward apa tu terserah pada anda.....atau pakat dengan hubby.... jika berjaya tulis 50000, hubby belanja gi SPA, manjakan diri.....
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 393
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Berapa lama anda perlukan untuk kembangkan proposal anda menjadikan thesis?

4,5,6...tahun? Phew.....

Jika anda berada didepan computer, di library yang dingin dan nyaman, mencari artikel dalam journal yang berkaitan dalam bidang anda…..yang di subscribe oleh library….just click..click..click... berapa lama anda boleh kumpulkan 20 journal?

Dengan menggunakan skill operasi Boolean dan advanced search…..(sila baca entry blog saya teknik ini)  anda sebenarnya perlukan tidak lebih 2 jam sahaja untuk dapatkan 20 (malah mungkin lebih) artikel dengan satu syarat...


Jgn tab fesbuk dalam standby mood utk dibuka.... dan simpan hp dengan mode silence dalam bag anda. Jangan biarkan fesbuk dan sms mengganggu date anda dengan artikel anda !!

Apabila anda telah downloaded 20 artikel tersebut, anda boleh lah mula membaca secara skimmed bagi mendapatkan idea keseluruhan asas dalam bidang kajian anda. Satu kaedah skimmed adalah dengan menggunakan hujung jari. Letakkan jari telunjuk anda ditengah2 artikel dan gerakkan perlahan2 dalam satu garisan lurus vertical ke bawah teks sambil membaca..... bukan gerakkan mengikut baris demi bari secara horizontal. Ini akan mempercepatkan anda scan isi penting. Bila terjumpa teori atau isi yang penting, barulah anda baca secara horizontal, then terus taip point tersebut dalam komputer anda. 

Berapa lama anda perlukan untuk skimmed 20 journal dengan 10 - 15 pages? Jika satu journal 20 - 30 minit, maka 20 journal memerlukan tidak lebih 3 hari sahaja untuk anda selesai membacanya….


Sekali lagi...Jgn tab fesbuk dalam standby mood utk dibuka.... dan simpan hp dengan mode silence dalam bag anda !!


Lebih baik membaca dengan wikipedia standby utk explore perkataan yang maybe sukar anda fahami buat kali pertama. Anda tak perlu faham keseluruhan artikel, esp. perbincangan detail tentang analisis data.... just scan the theory, methodology and conclusion.

Setelah mendapat idea asas tentang kajian anda…. Anda boleh mula membina thesis structure anda dengan doc map / navigation pane dengan MW Word di computer anda yang anggun dan canggih manggih yang sedondong dengan warna tudung anda. Anda hanya perlu katakan 2 jam untuk menyiapkan struktur thesis anda bagi bab 1, 2 dan 3. (Ingat..dalam bengkel saya bagi masa 15 minit sahaja dan anda berjaya membinanya wpun belum proper .... yang penting ADA !!)

Diiringkaskan cerita… anda hanya perlukan dalam 2 - 3 hari sahaja untuk memulakan asas penulisan thesis anda bagi chapter 1,2 dan 3 dan bukannya 2 - 3 semester !! Ini perbezaan masa ibarat antara langit dan bumi..... antara kapchai dan Harley Davidson... dengan nasihat:


Jangan terlalu skema sangat untuk ikut segala schedule fakulti anda yang perlukan anda mula menulis selepas abis mengambil coursework atau selepas menamakan comittee dll..... anda redah jer..... sebab yang rebah nanti bukan orang lain.... anda juga....

http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra