Author Topic: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci  (Read 8022 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« on: October 01, 2009, 07:43:26 PM »
Salam,

Pagi tadi pergi ke Pejabat Bangi Height. Kunci sudah boleh diambil. Selepas clear semua outstanding, ambil kunci dan jengok rumah. Banyak juga defect. Kena buat appointment within 2 weeks dengan developer/contractor untuk 1st report defect.

Deposit electric memang mahal sebab 3 phase kot??


-matjay-

umihaqqim

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
tips utk tgk defects
« Reply #1 on: October 02, 2009, 08:09:24 AM »
Salam Mat Jay, mohon share sikit apa defects dlm rumah yg telah dikenalpasti itu, so mudah sikit nanti kut. Takut, bila excited sgt dpt kunci, kami overlook pulak part yg patutnya developer baiki. thank in advance

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #2 on: October 02, 2009, 08:40:32 AM »
sorry... nie mungkin boleh membantu kot...  :)
citer lama masuk rumah Serangin BBM...

http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=817.msg7662#msg7662

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #3 on: October 02, 2009, 04:55:08 PM »
Hah Wan Z terima kasih sharing ..kat situlah saya ada jalan2 baca ...em banyaaaak info berguna untuk kita2 sume sharing.

Saya pasal defect2 nih dulu masa saya pegi jenguk rumah saya ada crack boleh tahan besar kat pagar belakang tepi rumah ...em risau jugak sebabnya kan rumah kita kan tinggi sket dari banglo yang kat belakang kan...em...ada saya amik gambar sebelum diorang touch up.

Kadang2 saya rasa cam penjuru rumah saya tuh tanahnya tak 'kuat' sebab leh nampak apa nama crack diorang panggil tuh hairline crack ker apatah kat tepi tingkap bilik air guest room ngan bilik air kat dapur wet tuh...em :o

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #4 on: October 07, 2009, 11:18:27 PM »
Macamana nak dapatkan kunci tuh ek?  Nak tunggu diorang call kita bagitau bank dah bayar ker atau kita pegi ajek sana bayar apa yang patut tuh?

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #4 on: October 07, 2009, 11:18:27 PM »



asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #5 on: October 08, 2009, 09:48:09 AM »
Developer akan call (selalunya Puan Mas), beritahu bank dah buat full settlement.  Kalau nak cepat pergi setlekan dulu bayaran lain-lain n penalty, jika ada.  Kalau tidak diaorang tunggu cheque clear baru bagi kunci.

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #6 on: October 08, 2009, 03:42:34 PM »
Bank dah settle dah...tapi Mas tak call pun....so pagi tadi saya dah calling2 and tanya apa perlu settle. Hari Sabtu tak bukak, em...time office hour payah sket...tengoklah bila leh amik .

asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #7 on: October 09, 2009, 09:09:42 AM »
Naim, kita hanya ada 14 hari dari notis untuk take VP, kalau tak nanti kena buat inspection sendiri & no more join inspection.  Itu maklumat yg diberikan kepada I masa buat ambil kunci.

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #8 on: October 09, 2009, 11:39:53 AM »
Naim, kita hanya ada 14 hari dari notis untuk take VP, kalau tak nanti kena buat inspection sendiri & no more join inspection.  Itu maklumat yg diberikan kepada I masa buat ambil kunci.

Oh ye ker...takde pulak Mas bagitau...VP tuh apa?

Apa yang best kalau joint inspection tuh?  maksud orang diorang datang sama2 check ker apa?

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6117
  • Gender: Male
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #9 on: October 09, 2009, 11:42:30 AM »
VP=Vacant Possession

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #10 on: October 09, 2009, 11:46:09 AM »

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #11 on: October 11, 2009, 10:35:05 AM »
Nak ambik kunci ni biasa berapa kena bayar kalau dah lepas bank settle dia punya part?

Naim

  • Guest
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #12 on: October 11, 2009, 07:02:43 PM »
Nak ambik kunci ni biasa berapa kena bayar kalau dah lepas bank settle dia punya part?

Air ngan letrik...dlm RM1k kot...em tak sure pulak....pehtu klu ada outstanding interest.

puanseriputra

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 22
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #13 on: October 12, 2009, 11:55:31 AM »
feisal..
kalo ikut sy punya statement, total misc charges sy kene rm973.99.. dlm sttmnt acc dr bangi heights ada detailsnya, sttmnt ni yg diattachekan skali ngan surat leh amik kunci tu.. basically charges ni termasuk assessment, quit rent, deposit electricity n water dan jugak maintenance of service....

cuma 1 nak tanya kat jiran2 semua, payment maintenance of service ni utk apa yer?.. ke termasuk guard yg jaga umh kita skrg ni.. dlm sttmnt kata maintenance ni utk 6 months, jadi 6 mths dr oct'09 ni ker bila yer.. ada sesapa ada info utk dikongsi?..

nobita

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 40
Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #14 on: October 12, 2009, 03:03:59 PM »
feisal..
kalo ikut sy punya statement, total misc charges sy kene rm973.99.. dlm sttmnt acc dr bangi heights ada detailsnya, sttmnt ni yg diattachekan skali ngan surat leh amik kunci tu.. basically charges ni termasuk assessment, quit rent, deposit electricity n water dan jugak maintenance of service....

cuma 1 nak tanya kat jiran2 semua, payment maintenance of service ni utk apa yer?.. ke termasuk guard yg jaga umh kita skrg ni.. dlm sttmnt kata maintenance ni utk 6 months, jadi 6 mths dr oct'09 ni ker bila yer.. ada sesapa ada info utk dikongsi?..


928 jek...bagus la tu...kalu saya mmg saya bersyukur sgt kalu dpt bayar byk tu je...
maintenance of service ni utk maintain guard, taman, pokok2 bunga, rumput utk 6 bulan akan dtg..starting dr tarikh surat tu kalu tak silap...so lepas 6 bulan community kene decide nk pakai guard or not...n kene bayar sendiri la kot...

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Anjung Suasana: Boleh Ambil Kunci
« Reply #14 on: October 12, 2009, 03:03:59 PM »