Author Topic: Renovation rumah  (Read 8464 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Naim

  • Guest
Renovation rumah
« on: October 06, 2009, 10:54:41 AM »
Memandangkan sume dah leh amik kunci mesti sume pun bizi nak reno2 rumah..meh kita share idea kat sini.  And kalau tak keberatan leh share nama kontraktor dan upahnya.  Tenkiu.


Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #1 on: October 06, 2009, 10:56:56 AM »
For starters, saya nih terfikir2 apa nak wat dengan 'pintu' dapur kat belakang tuh..takkan nak bubuh blind ajek cam kat show house tuh.

Saya cadang nak cari grille yang sekali leh bukak2 cam tingkap tuh ...kira takyah bubuh sliding door ker pintu ker...korang wat camner ek?

Tenkiu.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6117
  • Gender: Male
Re: Renovation rumah
« Reply #2 on: October 06, 2009, 04:43:53 PM »
ooo.. saya pernah gi tengok kat salah satu rumah di Taman Impian Putra (TIP) ...grill bertingkap. Kontraktornya Koo Renovation.. ada show house kat TIP

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #3 on: October 07, 2009, 09:49:24 AM »
ooo.. saya pernah gi tengok kat salah satu rumah di Taman Impian Putra (TIP) ...grill bertingkap. Kontraktornya Koo Renovation.. ada show house kat TIP



itulah saya haritu pegi memang tak sempat nak g mana2 tanya ...

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #4 on: October 07, 2009, 09:50:24 AM »
Ummihaqqim,  Mehler share2 kat sini...btw ...Ummi wat camner ek kat pintu dapur tuh?

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Renovation rumah
« Reply #4 on: October 07, 2009, 09:50:24 AM »



umihaqqim

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
Re: Renovation rumah
« Reply #5 on: October 07, 2009, 10:26:07 AM »
asm,

Naim, saya tak reti nak paste /attached gambo kat sini (banyak kali cuba , tapi tak menjadi). Kut tak saya leh share aje plan yg dilukis oleh aziz Design tuk reno rumah tuh.....

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #6 on: October 07, 2009, 11:16:07 PM »
asm,

Naim, saya tak reti nak paste /attached gambo kat sini (banyak kali cuba , tapi tak menjadi). Kut tak saya leh share aje plan yg dilukis oleh aziz Design tuk reno rumah tuh.....

Boleh2 sangat2 dialu2kan hehehe.  Tenkiu.

Saya plan nak duduk ujung tahun depan maybe ler...tapi dah huru hara nak plan2 ...

Semalam surf2 jumpa satu co.nih buat barang2 stainless steel termasuklah grille ...ingat nak g tanya.  Tanya ajek dulu hehehe.

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #7 on: October 15, 2009, 10:42:59 AM »
Semlm g tengok umah...banyak defect ler...nak appt. inspection this week fully booked. Next week hubby bizi.

Saya tak suka betul dgn lantai level atas ler...menggelembung...nak ignorekan ker nak suruh tukar? Nak tukar lain tak mampu hehehe.

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #8 on: October 15, 2009, 10:47:26 AM »
Ada satu rumah dah pasang grille berbunga rose...cantik dan menarik. Koo Renovation wat RM16k. Dengar rumah Gayah pun RM16k...camner leh sama lak sedangkan Gayah lagiii bnyk tingkap.

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #9 on: October 15, 2009, 10:51:26 AM »
Pehtu minta Koo Reno. kira klu nak tutup dengan besi longkang yg ada kat umah ...besi tutup tuh pun RM1,800. Klu tambah pebble wash letak kat simen yg available dengan levelkan area depan sliding door tuh...total RM3,800 klu tak silap.

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #10 on: October 15, 2009, 10:53:15 AM »
Ummi,

Klu tak salah saya dgn kontraktor yg Ummi amik tuh RM11k sekali tukar gate ngan pintu kecik kat tong sampah kan?

umihaqqim

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
Re: Renovation rumah
« Reply #11 on: October 15, 2009, 02:45:44 PM »
Asm Naim dll , makin rancak suasana bakal permukiman kita nih. semalam sempat gi jengok site, jumpa juga dengan 2 jiran selorong. Yang lain-lain insyaallah di masa akan dtg boleh le bertaaruf. For those yg interested nak contact En Aziz (kontrakror dr AAY Design n Construction tu- telponnya 0122732092) .

2. berkenaan laminated flooring kat 1st floor yg menggelembong tuh... rumah kami jugak facing the same problem. masa inspection en badrul bangi height tuh kata hampir semua rumah gitu. aiseyyyyyy hati mula tak sedap , gini le masalah bila pasang laminate floor tuh ye, dah tu nak bersihkan remeh, jenuh gak nak train bibik nanti...to make sure mop yg dipakai bukan mop lencunnn

3. ada yg dah buat window tint ke? kut ada boleh tak kongsi nombor tel

ok moga semua lancar

Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #12 on: October 16, 2009, 12:28:31 AM »
Waalaikumsalam Ummi,

Em..pasal lantai tuh takkan nak biarkan ajek ...kalau suruh orang lain pasang takkan ler jadi camtuh jugak. 

Frame tingkap saya banyak yang kemek...penutup lubang air kat toilet sume kemek jugak em...macam ada orang tekan gitu...so bila tutup dia ternganga hehehe.

Bilik air yang attach dengan bilik tido pun takleh nak tutup siap diorang dah tulis kat tingkap window tak align...tapi tak repair pun...eventho saya lum wat joint check pun kan...apa salahnya repair ...obvious sangat ...

Dinding sume jangan cakap ler ..cap tangan dalam rumah ada luar rumah pun ada...comot ler...tak kisahlah kan sama ada saya nak cat balik ker tidak ...tapi takleh ker cat elok balik ...

Sampah diorang pun ada lagi kat rumah saya tuh...

Saya nih ikutkan jenis cepat naik angin dan mulut jenis ringan sket ...nanti kalau saya tak tahan mahu sume tuh saya suruh tukar baru ...

Dahler main pintu saya crack pehtu bila tutup nampak terjuih...takleh rapat ...adoi!!!!!




Naim

  • Guest
Re: Renovation rumah
« Reply #13 on: October 16, 2009, 12:35:33 AM »
Diorang nih nanti siapler ...saya tak kira....nak kata saya cerewet tak bertempat ker ....cerewet tak hingat ker...kalau nak tulis kat sini ...banyak sangat...nanti ada lak yang ingat saya mengada2 sangat. 

Cuma nak tanya kat jiran2 sume...toilet korang kan lantainya camner ek?  Sebab lantai saya kalau kita masuk tuh leh nampak cam menurun gitu ker arah lubang air tuh...memang diorang buatkan camtuh ek...biar senang air keluar dan lantai cepat kering ker?

Takpe nasib baik nak masuk lambat lagi so ada masa ler nak sabar tunggu diorang repair dan buat apa yang patut.

Nak buat inspection tuh takleh lagi sebab hubby bizi...diorang pun appointment full...


WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Renovation rumah
« Reply #14 on: October 29, 2009, 05:56:57 PM »
Naim,
Komplen trus ke develpr.  Kita hutg dgn bank,  x  pemaju.  Kl x bg tau, mrk x tau.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Renovation rumah
« Reply #14 on: October 29, 2009, 05:56:57 PM »