Author Topic: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?  (Read 27491 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?

Ikhwan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #1 on: June 03, 2008, 11:15:32 PM »
Assalamualaikum...

Bagi saya rumah di Seri Putra lebih mahal dari Bukit Mahkota sebab:

1. Semua utiliti (i.e. Kabel Elektrik dan Telefon) di Seri Putra terletak di bawah tanah (conceal underground), di Bukit Mahkota, semuanya elevated dgn bertiang

2. Dari segi finishes, rumah di Seri Putra finishes dia adalah lebih kemas:

    a) Contoh rumah Semi-D di Bukit Mahkota takde floor tile skirting, Seri Putra Teres ada.

    b) Ketinggian siling Semi D rendah, berbanding dengan ketinggian siling rumah Seri Putra

3. Kebanyakan reserve untuk kemudahan awam banyak terdapat di Seri Putra, reserve tanah untuk
    Klinik Kesihatan, Balai Polis, Balai Bomba, & etc telah disediakan.

4. Pihak developer Seri Putra UMLAND, boleh dikatakan mempunyai 'nama' dalam pembinaan rumah   
    kediaman. Developer Bukit Mahkota, Araprop, anak syarikat Lion Group tak berapa sinonim dalam 
    pembinaan rumah-rumah kediaman.

5. Pihak pemaju Seri Putra mengambil advantage daripada kedai-kedai sedia ada untuk menjual rumah
   di sana dengan harga yang lebih tinggi, manakala Bukit Mahkota tidak mempunyai kedai2 yang sedemikian
   rupa.   
 

frugalife

  • Guest
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #2 on: June 04, 2008, 02:26:37 PM »
Assalamualaikum...

Bagi saya rumah di Seri Putra lebih mahal dari Bukit Mahkota sebab:

1. Semua utiliti (i.e. Kabel Elektrik dan Telefon) di Seri Putra terletak di bawah tanah (conceal underground), di Bukit Mahkota, semuanya elevated dgn bertiang

2. Dari segi finishes, rumah di Seri Putra finishes dia adalah lebih kemas:

    a) Contoh rumah Semi-D di Bukit Mahkota takde floor tile skirting, Seri Putra Teres ada.

    b) Ketinggian siling Semi D rendah, berbanding dengan ketinggian siling rumah Seri Putra

3. Kebanyakan reserve untuk kemudahan awam banyak terdapat di Seri Putra, reserve tanah untuk
    Klinik Kesihatan, Balai Polis, Balai Bomba, & etc telah disediakan.

4. Pihak developer Seri Putra UMLAND, boleh dikatakan mempunyai 'nama' dalam pembinaan rumah   
    kediaman. Developer Bukit Mahkota, Araprop, anak syarikat Lion Group tak berapa sinonim dalam 
    pembinaan rumah-rumah kediaman.

5. Pihak pemaju Seri Putra mengambil advantage daripada kedai-kedai sedia ada untuk menjual rumah
   di sana dengan harga yang lebih tinggi, manakala Bukit Mahkota tidak mempunyai kedai2 yang sedemikian
   rupa.   
 

you're right man!!.

agree!

kesilapan.. lion group... jual banglo lot byk2.. kat depan pintu masuk..

bila tak laku. kws tak dimaintained.. dah jadi semak samun.. maka firts impression org sampai..

teruknya kwsn ni..

Azzraf

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #3 on: June 04, 2008, 04:10:12 PM »
UM Land lagi dedicated dalam their development berbanding dgn Araprop. Jgn tgk pada pembangunan (perumahan & bangunan2 komersil) jer, tapi boleh diperhatikan gak facility yg UM Land bagi mmg tip top.. Contohnya mcm jalan keluar masuk dari tol Putra Mahkota ke BSP.. Very neat & well maintained dgn susunatur landskap yg boleh buat sejuk mata memandang nak dibandingkan jalan keluar masuk ke seksyen2 dalam BBM. Saya duduk kat BBM pun sekali-sekala saja2 gak jalan2 kat BSP dan dari jalan keluar masuk tu jer dapat membuat diri saya merasakan mcm berada kat sebuah 'taman perumahan elit'. Dalam hati ckp, "Kenapa la Araprop tak provide facility2 mcm BSP nih? Walaupun kedudukan BBM & BSP berjiran dipisahkan oleh simpang 4 jer.. Kenapa la Araprop tak jadikan BSP sbg 'role model' utk development BBM? Adakah saja Araprop buat2 tak nampak?"

Personally saya mmg agak kecewa dgn Araprop namun rezeki saya sekeluarga dah ditentukan utk menetap di BBM. Redha & syukur je..

mazuki

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 93
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #4 on: June 04, 2008, 09:20:10 PM »
UM Land lagi dedicated dalam their development berbanding dgn Araprop. Jgn tgk pada pembangunan (perumahan & bangunan2 komersil) jer, tapi boleh diperhatikan gak facility yg UM Land bagi mmg tip top.. Contohnya mcm jalan keluar masuk dari tol Putra Mahkota ke BSP.. Very neat & well maintained dgn susunatur landskap yg boleh buat sejuk mata memandang nak dibandingkan jalan keluar masuk ke seksyen2 dalam BBM. Saya duduk kat BBM pun sekali-sekala saja2 gak jalan2 kat BSP dan dari jalan keluar masuk tu jer dapat membuat diri saya merasakan mcm berada kat sebuah 'taman perumahan elit'. Dalam hati ckp, "Kenapa la Araprop tak provide facility2 mcm BSP nih? Walaupun kedudukan BBM & BSP berjiran dipisahkan oleh simpang 4 jer.. Kenapa la Araprop tak jadikan BSP sbg 'role model' utk development BBM? Adakah saja Araprop buat2 tak nampak?"

Personally saya mmg agak kecewa dgn Araprop namun rezeki saya sekeluarga dah ditentukan utk menetap di BBM. Redha & syukur je..

mmg setuju dgn kenyataan di atas dan keara itulah UMLand kenakan harga yang tinggi untuk setiap rumah di sana, premium in quality as well... tapi cuba fikir untuk jangkasa masa panjang .. adakah UMLand buat begitu untuk lariskan jualan atau mmg dah jadi amalan tadbir urus korporat UM Land untuk sediakan yang terbaik buat pembeli dan bakal pembeli rumah..

just imaging bila projek dah habis di BS Putra, UM Land akan serahkan pada majlis bandaran yakni MPKj untuk tadbir kawasan tersebut. maka adakah kualiti perkhidmatan yang sama akan kita jangkakan? satu soalan untuk kita fikirkan bersama terutama bg sahabat di BSP..

kedua adakah Lion Dev dah nak gunakan kaedah sama cam UM Land .. mungkin dr strategy businessnya, Lion biarkan dulu UMLand develop kawasan tersebut (banyak lagi ke tanah kosong UMLand) then bila harga dah naik, Lion all-out sekysen seterusnya sbb buat township nih bukan kerja setahun dua tapi jangka masa panjang.

isu2 ttg masalah kebersihan, lampu jalan x berfungsi di kawasan kita adalah kelemahan MPKj. Bila komplain kata tanggungjawab pemaju dan tindakan susulan akan diambil .. sama gak dgn isu "jambatan kecik" ke Bangi Lama .. isu adalah kawasan MPKj tapi bila komplain itu kawasan persendirian, so x leh buat apa..

p/s: kita ni pandai komplen aje, tindakan susulan???

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #4 on: June 04, 2008, 09:20:10 PM »



jamaldmaz

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Rumah di Seri Putra mahal 'sikit je' berbanding Bukit Mahkota...
« Reply #5 on: June 05, 2008, 05:18:12 PM »
Ketika kami sekeluarga mencari rumah utk dibeli, saya telah 'merantau' sampai ke Rawang. Maklum ajele, dah 14 tahun duduk kat Sentul, dah naik lemas dgn 'jam'. Kami telah tertarik pada offer/promotion kat Expo di PWTC, iaitu di Tasik Puteri, Rawang. Cornerlot dgn 18 kaki tanah kat tepi, free pokok 12 jenis, rock garden, kitchen kabinet, wardrobe, all worth RM10k. Harga bersih dgn S&P @ RM175k. Apa lagi, terus letak booking fee RM50.

Esoknya terus pegi site utk bayar downpayment & site visit. Dari tol Rawang ke kawasan pembinaan ambil masa 30 minit (tanpa jam). Bila sampai, hampeh...... Kami delay dulu, kata nak tengok unit (sebab unit dah siap). Hampa, sebab jalan kecik, finishing out, tanah mendak dan lain2 lagi yg tak seronok mata memandang.

Kami pun bagitau ejen kami nak kensel. Dia dgn selamba kata, "Kalau kensel, RM50 booking fee hangus, rugi bang!" Saya pun kata, dgn selamba juga, "Biar hangus RM50 dari rentung RM175k & hidup kami!"

Dari situ, kami terus 'cross-KL' ke BSP sebab kebetulan ada saudara kat Putra Teres jemput makan. Bila sampai sana, memang gerun juga sebab kat tepi highway, nampak banglow je. Lagipun, saudara kami tu laki bini lawyer, patut le duduk sini. Sambil makan, saudara kami tu promote suruh beli kat BSP. Kami pun terus ke pejabat Bangi Heights. Memandangkan phase 1 Tropika sudah siap masa tu, kami terus meninjau ke tapak & terpegun dgn design & kualiti finishing. Selepas melihat model yang ada, mahu tak mahu, kami beli juga sebab dah tertarik dgn apa yg ada.

Mungkin kami beruntung kerana dapat melihat sendiri rumah phase 1 yg dah siap. Kalau tengok showhouse, biasa ianya akan dibina dgn baik sekali utk menarik pembeli, tapi unit sebenar tak sama dgn showhouse. Kami juga beruntung kerana mengikut maklumat tak rasmi, Putra Tropika adalah 'taman showcase' utk developer. Ukuran 22' x 80', built-up area dari 2000 kaki persegi, jalanraya lebar, lorong belakang rumah muat utk 1 kereta/lori, tanah belakang rumah 10 kaki, bathtub dlm master bathroom, free alarm.

Ketika kami beli, ada 'cabutan bertuah' utk pembeli, 1st prize condo, 2nd Perdana. Boleh buat pilihan nak cuba nasib atau ambil diskaun RM10k. Memikirkan peratusan nak dapat hadiah, maka kami ambil offer diskaun, immediate & sure 'untung'!

Tak sampai 13 bulan, kunci pun diserah & kami berpindah masuk 3 bulan selepas itu, pada November 2005.

Mengikut maklumat, UMLand mempunyai fund yg banyak sebab tanah adalah milik mereka, iaitu bekas ladang kelapa sawit. Sebab tu mereka boleh bina dulu, 40% siap, dah buka utk dijual.

Dan developer bagi commission sebanyak RM1000 kpd warga BSP yg rekomen kawan utk beli , apabila loan dah approve. Ini untuk Putra Tropika saja.

Salam
 8)
« Last Edit: June 05, 2008, 05:29:58 PM by jamaldmaz »
Berminat mengenai program bola sepak Ampac? Hubungi: 1-800-22-AMPAC (26722)

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #6 on: June 05, 2008, 07:36:30 PM »
memang tak dapat dinafikan BSP lagi mahal sebab banyak kemudahan....UMland ni memang bagus sebab idea ni sama macam bandar seri alam...kat johor tu....tapi orang macam kita ni tak mampu nak beli kat johor tu mahal beb...kita tunggu tak lama lagi siap kedai kat depan tu MAYBANK kan ada dah beli coner lot

frugalife

  • Guest
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #7 on: June 10, 2008, 02:54:30 PM »
memang tak dapat dinafikan BSP lagi mahal sebab banyak kemudahan....UMland ni memang bagus sebab idea ni sama macam bandar seri alam...kat johor tu....tapi orang macam kita ni tak mampu nak beli kat johor tu mahal beb...kita tunggu tak lama lagi siap kedai kat depan tu MAYBANK kan ada dah beli coner lot

 ;D biar betul .. rumours ke apa ni.. maybank dah beli?

ke bersumberkan salesman BSP?

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #8 on: June 10, 2008, 04:43:09 PM »
memang tak dapat dinafikan BSP lagi mahal sebab banyak kemudahan....UMland ni memang bagus sebab idea ni sama macam bandar seri alam...kat johor tu....tapi orang macam kita ni tak mampu nak beli kat johor tu mahal beb...kita tunggu tak lama lagi siap kedai kat depan tu MAYBANK kan ada dah beli coner lot

 ;D biar betul .. rumours ke apa ni.. maybank dah beli?

ke bersumberkan salesman BSP?

tunggu dan lihat aje coner lot satu maybank ....2 kedai HJ TAPAH....INFO  yang aku dengar dan boleh dipercayai...untuk kemudahan kita...........

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #9 on: June 10, 2008, 10:40:02 PM »
kita tunggu TESCO kat BSP............ ;D ;D ;D

nikhilmizam

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
TESCO bakal di buka di BSP ?!
« Reply #10 on: June 11, 2008, 10:43:38 AM »
kita tunggu TESCO kat BSP............ ;D ;D ;D

Dari mana demo dapat maklumat ni Wira?

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #11 on: June 11, 2008, 12:26:22 PM »
memang peranncangan ada kat ramp dari kl tu...sekarang kalau tak silap tempat takong air tu...masa luncing rimah yang rm265...tu ada tanya ...kat um land ....mungkin lambat sikit....benda ni semua sama macam kat bandar seri alam kat johor tu

azmiM

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #12 on: June 19, 2008, 07:44:12 AM »
harga seri putra lebih mahal?
mungkin sebab developer brand name...
kemudahan awam semasa/akan datang pun banyak...
sekolah rendah dan menengah dijangka beroperasi 2009/2010...
pusat kesihatan...anytime panggil tender...
maybank tunggu new business centre siap...


qrieanna

  • Guest
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #13 on: June 23, 2008, 12:44:46 PM »
Saya sebagai antara golongan orang yang antara mula-mula menginap dekat BBM dari oct 2003 lagi. Bagi saya kita kena terima dan ambil opportunity yang ada, kalau rumah murah dan sesuai dengan bajet kita kenapa tak nak BBM??? Quality comes with costs, but la ni pon org bole guna kereta malaysia sebab dia murah, tapi make-up le skek nak jadi Evo ke apa ke... so analogi still sama, beli rumah murah sesuai dengan kemampuan kita dan upgrade rumah tu, bila dah mampu...


lawati blog saya

http ://www.alamdagang.blogspot.com

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #14 on: June 23, 2008, 10:59:15 PM »
tunggu dah lihat aje

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kenapa Rumah di Seri Putra Mahal Berbanding Bukit Mahkota ?
« Reply #14 on: June 23, 2008, 10:59:15 PM »