Author Topic: sinki tersumbat  (Read 29608 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

conanedogawa2004

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
sinki tersumbat
« on: June 24, 2010, 02:28:26 PM »
salam sume

Saya ada masalah ni, sinki sumbat, air jalan slow sangat. Mula2 toilet bawah, bila flush jalan, tapi air naik balik mcm sumbat dan keluarkan bau semacam, ada kontraktor kata pemaju salah pasang saluran kat luar dan suruh report, tapi bila pikir warranty dah abis, kami biar je dulu, guna toilet lain. pastu saluran air kat ruang belakang tpt kami letak mesin basuh pula sumbat, serentak dgn sinki. nak tanya la ni, saluran keluar ketiga-tiga tu sama ke?rumah kami cluster sek 6.ada sesiapa pernah alami keadaan macam ni?

besout

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 136
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #1 on: June 24, 2010, 03:40:08 PM »
Rumah saya teres lama seksyen 6 baru² ni kena.. Yang belakang tu sumbat, dalam bilik air bawah & sinki dapur affected sekali. Saya try satu², sinki, toilet bawah dan belakang rumah guna pam? sucker? rubber toilet plugger?  (tak tau apa namanya, yang orang guna bila lubang tersumbat, RM3.80 kat kedai hardware). Memang yang kat belakang tu yang tersumbat. Boleh cuba dulu sebelum panggil plumber.

conanedogawa2004

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: sinki tersumbat
« Reply #2 on: June 24, 2010, 04:34:21 PM »
Dah cuba pump kat saluran belakang tu,tak jln pun air.nak try sinki pulak,dah beli cecair utk larutkan kotoran.kalu rumah cluster,hujung skali saluran sinki la kot ye sbb kat tepi dkt dgn longkang.mungkin sinki puncanya atau saluran tandas?

carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #3 on: June 24, 2010, 09:39:20 PM »
try pam dgn air getah paip, klu ade yg high pressure lagi chantekk. masokkan getah paip tu dlm floor trap, pastu kat lubang sisi die, pastu bukak air.. yg aku cite ni utk toilet bwh

sbb aku pun ade same problem, rumah cluster sek6 gak. aku dah try kesemua cara yg disbut tp x jln gk, ingat sabtu ni nk pgl subcon, aku tgk cme dorang buat.. nanti aku update kat cni.. :-\
TvT166..

sang_karibut

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 565
  • Gender: Male
  • ~pulau pinang kita~
Re: sinki tersumbat
« Reply #4 on: June 25, 2010, 05:29:38 AM »
Dah cuba pump kat saluran belakang tu,tak jln pun air.nak try sinki pulak,dah beli cecair utk larutkan kotoran.kalu rumah cluster,hujung skali saluran sinki la kot ye sbb kat tepi dkt dgn longkang.mungkin sinki puncanya atau saluran tandas?

GUNA CECAIR ATAU ASID SEKALIPUN TAK AKAN BERKESAN UNTUK SALURAN PAIP YG TERSUMBAT KECUALI UNTUK MELARUTKAN LEBIHAN SIMEN PADA SALUR PAIP...

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: sinki tersumbat
« Reply #4 on: June 25, 2010, 05:29:38 AM »



carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #5 on: July 02, 2010, 06:13:01 AM »
ok, ari slase lepas dah pgl subcon plumber aku repair, foc... ;D
akunye sumbat kat toilet bwh, air slow nk kering dlm floor trap - lupe nk bgtau, aku rmh cluster sek6. mule die jolok kat toilet tu, tp x jadi gak. so die bukak manhole kat lua, jolok ngan btg paip poly itam (boleh lentur) yg boleh sambung2 tu, then die bukak gully trap (floor trap kat lua dapur tu, yg dekat sliding door). jolok punye jolok barula terlerai mendak dlm paip tu. klu nk tau mendak/kotoran tu adalah buih sabun + minyak pinggan mangkok yg kite dok basuh ari2 tu. bende tu akan melekat kat dinding paip, mengeras & lame2 terjadik la blockage.. :o

nasihat plumber tu kat aku yg nk dikongsi, 1) kotoran pinggan/lebihan nasi dsb tu kite buang la terus dlm tong sampah b4 nk basuh pinggan tu & 2) tiap 1 atau 2 bulan, curahkan air panas yg br msk tu dlm sinki dapur - utk flush kekotoran dlm paip.. mcm kite flush engine keter la mase tuka myk itam

ok, harap membantu pade yg alami problem nie.. ;)

Dah cuba pump kat saluran belakang tu,tak jln pun air.nak try sinki pulak,dah beli cecair utk larutkan kotoran.kalu rumah cluster,hujung skali saluran sinki la kot ye sbb kat tepi dkt dgn longkang.mungkin sinki puncanya atau saluran tandas?
TvT166..

conanedogawa2004

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: sinki tersumbat
« Reply #6 on: July 02, 2010, 03:37:20 PM »
Terima kasih bebanyak atas tip2 tu. Hari tu saya dah panggil plumber juga. Problem dia kat manhole paling hujung yg dkt laman  depan.dia guna cara sama, batang paip sambung2 tu.lebih 1/2 jam dia buat,baru jalan air.sumbat kain dan kayu,dia keluarkan dah.kena sekali rm 400.terkedu jugak,abih tu nak buat sendiri tak tau,bayo jela. Lepas ni kalau jadi lagi taula dah camna nak buat.

carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #7 on: July 03, 2010, 01:14:45 AM »
klu panggil plumber mmg tau dah misti kene sembelihnye..  ::)

Terima kasih bebanyak atas tip2 tu. Hari tu saya dah panggil plumber juga. Problem dia kat manhole paling hujung yg dkt laman  depan.dia guna cara sama, batang paip sambung2 tu.lebih 1/2 jam dia buat,baru jalan air.sumbat kain dan kayu,dia keluarkan dah.kena sekali rm 400.terkedu jugak,abih tu nak buat sendiri tak tau,bayo jela. Lepas ni kalau jadi lagi taula dah camna nak buat.
TvT166..

faizaljuana

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: sinki tersumbat
« Reply #8 on: July 03, 2010, 01:16:27 AM »
Salam...

Terima kasih kalam, kawan pun ada problem sama gak.... esok nak buat projek bersihkan blokage tu....

carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #9 on: July 03, 2010, 01:32:15 AM »
no hal, ape yg baek kite kongsi sesama. slamat mencuba.. jgn jolok kuat sgt udah le, kang pecah paip kat dlm tu satu koje lak... ;D ;D

Salam...

Terima kasih kalam, kawan pun ada problem sama gak.... esok nak buat projek bersihkan blokage tu....
TvT166..

sang_karibut

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 565
  • Gender: Male
  • ~pulau pinang kita~
Re: sinki tersumbat
« Reply #10 on: July 03, 2010, 09:34:58 AM »
Terima kasih bebanyak atas tip2 tu. Hari tu saya dah panggil plumber juga. Problem dia kat manhole paling hujung yg dkt laman  depan.dia guna cara sama, batang paip sambung2 tu.lebih 1/2 jam dia buat,baru jalan air.sumbat kain dan kayu,dia keluarkan dah.kena sekali rm 400.terkedu jugak,abih tu nak buat sendiri tak tau,bayo jela. Lepas ni kalau jadi lagi taula dah camna nak buat.

biasa harga untuk kerja2 camtu dalam lingkungan rm 150 jer....

TIPS untuk mengelakkan saluran paip sinki daripada tersumbat oleh sisa2 lemak (grease) ialah dengan mencurahkan seperiuk/secerek air yang betul2 panas ke dalan sinki sekurang2 nyer sebulan sekali.....

faizaljuana

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: sinki tersumbat
« Reply #11 on: July 04, 2010, 01:58:22 AM »
mission accomplished.... kawan dah setelkan problem tu.... memang nak kena korek ngan tangan jugak. Punca dia, blockage kat pipe yg mengalir ke pipe besar dlm manhold.... kedudukan pipe ni kat dlm floor trap belah belakang dapur..... ada 4 pipe (3 drp wet kitchen, dry kitchen n bilik air air, 1 pipe je utk alirkan air ke manhold.

Yang slalu tersumbat pipe yg alirkan air ke manhold. Lepas korek ngan jari and drain cleaner, menderu2 air mengalir..... dia punya blokage punye la keras, sikit hari lagi boleh jadi batu bata.....dia puya bau, memang harummmmm.....

Selamat mencuba!!!

carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #12 on: July 14, 2010, 09:08:20 PM »
alhamdulillah... slamat poket 3, 4 ratus.. problem seropa sejibik cam teman... :D

mission accomplished.... kawan dah setelkan problem tu.... memang nak kena korek ngan tangan jugak. Punca dia, blockage kat pipe yg mengalir ke pipe besar dlm manhold.... kedudukan pipe ni kat dlm floor trap belah belakang dapur..... ada 4 pipe (3 drp wet kitchen, dry kitchen n bilik air air, 1 pipe je utk alirkan air ke manhold.

Yang slalu tersumbat pipe yg alirkan air ke manhold. Lepas korek ngan jari and drain cleaner, menderu2 air mengalir..... dia punya blokage punye la keras, sikit hari lagi boleh jadi batu bata.....dia puya bau, memang harummmmm.....

Selamat mencuba!!!
TvT166..

tuberose78

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Re: sinki tersumbat
« Reply #13 on: August 14, 2010, 03:59:27 PM »


TIPS untuk mengelakkan saluran paip sinki daripada tersumbat oleh sisa2 lemak (grease) ialah dengan mencurahkan seperiuk/secerek air yang betul2 panas ke dalan sinki sekurang2 nyer sebulan sekali.....

kalau kita selalu curah air panas, lelama paip tu tak lembik atau nipis ker??  ???


carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: sinki tersumbat
« Reply #14 on: August 15, 2010, 10:15:32 AM »
xde, tips nie mmg plumber sdiri yg bagi. lagipun sbln skali je.. jgn curah sebaldi air panas udah le... ;D ;D



TIPS untuk mengelakkan saluran paip sinki daripada tersumbat oleh sisa2 lemak (grease) ialah dengan mencurahkan seperiuk/secerek air yang betul2 panas ke dalan sinki sekurang2 nyer sebulan sekali.....

kalau kita selalu curah air panas, lelama paip tu tak lembik atau nipis ker??  ???


TvT166..

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: sinki tersumbat
« Reply #14 on: August 15, 2010, 10:15:32 AM »