Author Topic: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.  (Read 4710 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zull

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 262
Salam...

saya nak tanya pada penduduk yg telah lama tinggal di BBM...

jika sekiranya ada penghuni yg bercadang untuk membuat sebarang kenduri atau keraian di depan rumah mereka, perlukah mereka mendapatkan kebenaran dari pihak Majlis Perbandaran untuk meletakkan khemah untuk majlis tersebut di depan rumah mereka ( di atas  jalan raya).
sbb ada di sesetengah kawasan, perlu mendapatkan kebenaran dari Majlis Perbandaran terlebih dahulu sebelum kemah untuk kenduri dipasang di depan rumah .


mohon penjelasan ???  ???

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #1 on: November 22, 2010, 01:26:13 PM »
maaf lah saya pun bukannya tahu sangat.

Tapi kerana jalan biasanya adalah dibawah pentadbiran majlis, maka sudah tentu lah perlu mendapat kebenaran mereka. Apa yg biasa orang buat adalah tidak mengikut aturan sebenarnya. Selagi tak ada jiran tetangga buat aduan, tak ada masalah.

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #2 on: November 22, 2010, 01:51:54 PM »
Memasang khemah tidak perlu kebenaran......memasang khemah atas tempat awam memerlukan kebenaran.....ini termasuk atas taman awam, tempat letak kereta awam dan atas jalan/laluan awam dan kawasan yang sama waktu dengannya.

Biasanya seperti yang dinyatakan oleh Tuan @kusempoi, majlis tidak mengambil tindakan sekiranya tiada aduan penduduk/jiran yang 'disusahkan' oleh penutupan jalan itu mengadu. Maklumkan kepada jiran niat untuk memasang khemah supaya kenderaan mereka tidak terhalang.

(Moral of the story) Iktibar untuk diri saya dan semua pembaca, berbaik-baiklah dengan jiran tertangga supaya satu hari nanti bila nak naikkan khemah tiada masalah....... ;D ;D ;D

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #3 on: November 22, 2010, 02:28:57 PM »
Salam...

saya nak tanya pada penduduk yg telah lama tinggal di BBM...

jika sekiranya ada penghuni yg bercadang untuk membuat sebarang kenduri atau keraian di depan rumah mereka, perlukah mereka mendapatkan kebenaran dari pihak Majlis Perbandaran untuk meletakkan khemah untuk majlis tersebut di depan rumah mereka ( di atas  jalan raya).
sbb ada di sesetengah kawasan, perlu mendapatkan kebenaran dari Majlis Perbandaran terlebih dahulu sebelum kemah untuk kenduri dipasang di depan rumah .


mohon penjelasan ???  ???
Kalau tak silap, jika pembinaan khemah melibatkan penutupan jalan di bawah selian Majlis, maka kebenaran di perlukan. Klau tak memadai lah kalau mendapat persetujuan penduduk setempat.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #4 on: November 22, 2010, 02:33:25 PM »
Masalah yg saya nampak..ada org fikir jiran tu takat 1/2 buah rumah d tepinya je.
Pada sesiapa yg suka sgt buat kenduri dan ambil half jln tu, fikir2lah. Bukan tkilan sbb x d jemput, tp khemah anda tu..dan keta2 tetamu anda yg ramai tu..mengganggu trafik keluar msk bl ada kendraan btembung.
Bl melewati khemah anda[pelan2, takut tlanggar tiang khemah], anak2 yg ddlm kendraan memandang tetamu anda yg sdg enak menyuap mknan. Apakan daya, x d undang...hanya itulah satu2nya jln kluar msk yg ada.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #4 on: November 22, 2010, 02:33:25 PM »



nash3010

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 41
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #5 on: November 22, 2010, 02:59:43 PM »
Baru2 nie sy ada buat utk kenduri arwah dan satu khemah di pasang di hadapan rumah, setakat nie tiada masalah 'just infom' awal jiran2 &  jemput mereka sekali cuma ada yang lerlepas pandang tu maafla mungkin ada rezeki lebih.....insyaallah akan datang.

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #6 on: November 22, 2010, 05:15:11 PM »
Masalah yg saya nampak..ada org fikir jiran tu takat 1/2 buah rumah d tepinya je.
Pada sesiapa yg suka sgt buat kenduri dan ambil half jln tu, fikir2lah. Bukan tkilan sbb x d jemput, tp khemah anda tu..dan keta2 tetamu anda yg ramai tu..mengganggu trafik keluar msk bl ada kendraan btembung.
Bl melewati khemah anda[pelan2, takut tlanggar tiang khemah], anak2 yg ddlm kendraan memandang tetamu anda yg sdg enak menyuap mknan. Apakan daya, x d undang...hanya itulah satu2nya jln kluar msk yg ada.
Tu lah..sepatutnya jiran jiran yang mungkin terlibat dengan penutupan jalan (tak kira lah separuh atau penuh) hendaklah diberitahu atau minta kebenaran. Masalah jemputan tu lain isu...pihak yang terlibat boleh membuat aduan ke majlis kalau rasa tak puas hati..cuma jagalah keharmonian berjiran...

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #7 on: November 22, 2010, 10:46:16 PM »
Ya capt, bkn mslh jemputan sbnrnya. Tp kl asyik2 kenduri n jln jd sempit oleh khemah n kendraan luar mmg geram jg. Dah la tiap hari ketanya yg bnyk tu dparking mkn separuh jln. Kita pl yg kena bhati supaya x tgesel keta2nya dan keta yg dtg dr dpn. OT sudah. Lepas geram ni.

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #8 on: November 23, 2010, 12:54:59 PM »
faham ngan perasaan zull tu. Klu ddk umah teres or mane2 stail umah pun...apa yg di luar pagar umah segalanyer harus di kongsi..x g2? Esp jln depan, tepi, blakang umah..w/pun ada yg kate depan umah aku..hak aku.. ::) ::) dan bile mmbabitkan khemah kenduri kendara dah tentu skit sebyk timbul rase x puas ati jiran bile khemah smpai depan umah dia, dan yg paling kesian klu jln tu end road...ttu masalh bg jiran tu. slalunyer kenduri kahwin laa yg paling byk khemah dipasang kenkadang smpai 8 9 khemah..dan rase nyer tuan rumah mesti dah inform jiran2 yg terbabit kan..xtau laa pulak klu ada tuan umah yg berat mulut (klu kes kenduri kecik tp nak gak psg 5 khemah.. ;D ;D). Skang ni apa yang penting..persefahaman..keharmonian..ketenteraman..dan segala ke..an tentang jiran kene laa di ambil berat.

***sempat mghadirkan diri ke kenduri kahwin ahad lepas..9 khemah di pasang..dan umah2 jiran kiri kanan turut sibuk mmbuka pintu/ mmbenarkan umah mereka di gunakan bg melancarkan lg majlis kenduri tersebut...tahniah dan syabas pd perstn pddk tmpat berkenaan kerana masih mgamalkan smgt gotong royong a.k.a rewang...meriah.. ;D ;D ..oooppsss OT sudah..

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #9 on: November 24, 2010, 02:39:22 PM »
Untung beli rmh dpn padang permainan kanak2 ;D ;D ;D
Kalau buat kenduri kahwin ker kenduri kesyukuran ker open house raya ker leh lah buat kat padang permainan... takde lah m'ganggu lalu lintas  :) :) :)


** Bulan lepas, jiran dpn rmh buat kenduri kahwin kat padang permainan... Pasal ape dia buat majlis kat padang permainan sbbnye rumah dia depan padang  ;D ;D ;D

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Adakah perlu mendapat kebenaran Majlis Perbandaran unt memasang khemah.
« Reply #9 on: November 24, 2010, 02:39:22 PM »