Author Topic: banyak nyer LIPAN.....  (Read 3406 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zull

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 262
banyak nyer LIPAN.....
« on: February 02, 2011, 01:37:00 PM »
Aduh.....banayak nyer lipan kat rumah aku....

rumah korang bnyak tak lipan... rasanyer baru sebulan aku duduk sini dah berpuluh lipan yg tekorban...( aku bunuh ) bukan nak menaniaya binatang tu...kalau tak bunuh kang takut gigit anak2 aku....

lipan2 tu keluar dari lubang jamban toilet bawah.....ada tak cara2 nak mengatasinyer......sakit wowwww..kalau kena gigit lipan nie.... ??? ???

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #1 on: February 02, 2011, 03:54:16 PM »
Lubang Jamban ke lubang air bang?.. Kalo lubang air, saya cadangkan beli Aerosol Anti-Cockroach tu dan sembur ke dalam lubang tu.. kalo lubang jamban, mungkin kena try bukak manhole dan sembur aerosol kat dalam manhole.. dedua kena buat sebulan sekali kurang-kurang...

Kalo nak betoi2 peace-of-mind, kena panggil Exterminator la..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #2 on: February 02, 2011, 04:36:50 PM »
LIPAN atau LIPAS? kalu LIPAN, ngeri woo..kalu org dewasa kena gigit bukan setakat sakit, boleh demam wooo..kalu budak kecik kena gigit, tak tau apa kesan dia..rumah sy byk lipas keluar dr lubang corong air kat lantai dgn lubang air tepi dinding..kecik2 lipas tu..bila nak guna bilik air, tau2 aja nampak 3,4 ekor berlari2 sana sini..sy pijak2, kasi lenyek..esoknya masuk toilet jumpa lagi anak2 lipas nie..toilet tingkat atas ada, tingkat bawah pun ada

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #3 on: February 02, 2011, 07:22:48 PM »
Spray Aerosol Anti-Lipas tu ade residue yang serangga selalu elak, kira macam sulfur yg selalu tabur kat keliling khemah kalo camping dalam utan.. bleh tahan agak2 dalam sebulan la kot.. serangga selalunya elak, mungkin ade bau yg membuatkan dema lari..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

zull

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 262
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #4 on: February 07, 2011, 08:05:40 AM »
LIPAN atau LIPAS? kalu LIPAN, ngeri woo..kalu org dewasa kena gigit bukan setakat sakit, boleh demam wooo..kalu budak kecik kena gigit, tak tau apa kesan dia..rumah sy byk lipas keluar dr lubang corong air kat lantai dgn lubang air tepi dinding..kecik2 lipas tu..bila nak guna bilik air, tau2 aja nampak 3,4 ekor berlari2 sana sini..sy pijak2, kasi lenyek..esoknya masuk toilet jumpa lagi anak2 lipas nie..toilet tingkat atas ada, tingkat bawah pun ada

dua-dua ada...lipan pun ada lipas pun ada...

tapi yg bahayanya lipan laa......memang sakit woooo kalau kena gigit...silap2 boleh demam...boleh mc ....

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #4 on: February 07, 2011, 08:05:40 AM »



Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #5 on: February 10, 2011, 01:56:57 PM »
Rmh kwn lipan xde cuma lipas je ade sikit2  ;D ;D ;D

Ade 1 mlm tu tjumpa lak KATAK di muka depan pintu rmh... Tkejut gak  ??? ??? ???

zull

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 262
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #6 on: February 11, 2011, 08:24:18 AM »
Rmh kwn lipan xde cuma lipas je ade sikit2  ;D ;D ;D

Ade 1 mlm tu tjumpa lak KATAK di muka depan pintu rmh... Tkejut gak  ??? ??? ???


Baik2 Norfeal...org tua2 kata...kalau ada katak dpn rumah...mungkin ada ular juga kat situ....heheheheheh

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #7 on: February 11, 2011, 05:32:21 PM »
Rmh kwn lipan xde cuma lipas je ade sikit2  ;D ;D ;D

Ade 1 mlm tu tjumpa lak KATAK di muka depan pintu rmh... Tkejut gak  ??? ??? ???


Baik2 Norfeal...org tua2 kata...kalau ada katak dpn rumah...mungkin ada ular juga kat situ....heheheheheh

Mintak2 di jauhi binatang2 tu  :) :) :) Amin

DeanBSP

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
  • Gender: Male
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #8 on: February 14, 2011, 09:08:52 AM »
rumah teman macam2 pernah muncul... semut, lipas, lipan, ulat gonggok, cacing, tikus... taik kucing pun banyak bersepah2...

selalunya apa yg teman suh isi rumah buat, tabur je garam kat tempat yg selalu makhluk2 ni muncul... hilang la buat beberapa ketika...

ada jugak jual ubat lipan/semut kat pasar malam.. 3 paket RM10... ada hasil jugak tu... lepas tabur, nanti nampak la makhluk2 ni mati tercekik.

sitihawa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 64
  • Gender: Female
Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #9 on: February 14, 2011, 04:11:24 PM »
salam...

bukan sahaja lipan, lipas, malah ulat gonggok pun banyak (dialog filem pendekar bujang lapok lah pulak)


Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: banyak nyer LIPAN.....
« Reply #9 on: February 14, 2011, 04:11:24 PM »