Author Topic: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???  (Read 15848 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #15 on: March 01, 2011, 09:09:02 AM »
ini 'kenan' fb ler ni
saya sealu remind isteri saya masa kami sama sama buat catering+jual makanan. ini prinsip saya (yang saya curi dari kedai makan cina)
"puas hati (i.e. saya+isteri) bila lihat pelanggan puas hati makan masakkan kita bukan puas hati dengan keuntungan yang diperolehi". tu bezanya dengan kebanyakkan orang melayu niaga. bukan niat nak menghina, tapi even kedai makan yang saya supply barangan basah pun nak kejar untung. harga nasi kosong set rm1.50, tapi pakai beras subsidi sst15%. kedai mamak caj rm1.50 sebab dia pakai beras wangi siam. harga sama kualiti berbeza. bab harga ikut, kualiti tak nak ikut sebab nanti rugi.

Like!

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #16 on: March 01, 2011, 09:14:00 AM »
Short & simple. Sama macam kata saya sokong la...  ;D

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #17 on: March 01, 2011, 09:20:48 AM »
Restoran Sri Melur (kedai mamak) roti canai kosong dah RM1.10 sekeping hari ni............  :( :( :(

besout

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 136
  • Gender: Male
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #18 on: March 01, 2011, 12:23:28 PM »
Restoran Sri Melur (kedai mamak) roti canai kosong dah RM1.10 sekeping hari ni............  :( :( :(

Mahalnya.. Saya kerja kat Semenyih, dekat jalan Bangi Lama still 80 sen lagi roti canai makcik tu.. Hehe..  ;D

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #19 on: March 22, 2011, 03:59:05 PM »
Saya ada beli roti canai kosong kat kedai korner berhadapan 7 eleven hari Ahad kelmarin.  Punyelah terperanjat harga 3 keping RM4.00.  Mungkin inilah kesan gempa bumi di Jepun dan serangan AS ke atas Libya.. gamaknya...
Am

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #19 on: March 22, 2011, 03:59:05 PM »



Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #20 on: March 22, 2011, 04:15:13 PM »
Saya ada beli roti canai kosong kat kedai korner berhadapan 7 eleven hari Ahad kelmarin.  Punyelah terperanjat harga 3 keping RM4.00.  Mungkin inilah kesan gempa bumi di Jepun dan serangan AS ke atas Libya.. gamaknya...

kedai mamak ke kedai tomyam ... ;D
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

ayumi

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #21 on: April 14, 2011, 12:25:50 PM »
saya sealu remind isteri saya masa kami sama sama buat catering+jual makanan. ini prinsip saya (yang saya curi dari kedai makan cina)
"puas hati (i.e. saya+isteri) bila lihat pelanggan puas hati makan masakkan kita bukan puas hati dengan keuntungan yang diperolehi". tu bezanya dengan kebanyakkan orang melayu niaga. bukan niat nak menghina, tapi even kedai makan yang saya supply barangan basah pun nak kejar untung. harga nasi kosong set rm1.50, tapi pakai beras subsidi sst15%. kedai mamak caj rm1.50 sebab dia pakai beras wangi siam. harga sama kualiti berbeza. bab harga ikut, kualiti tak nak ikut sebab nanti rugi.

setuju..peniaga sekrang lebih pikirkan untung dr kualiti..apa nak jadiiiiii

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #22 on: April 14, 2011, 01:18:51 PM »
Roti boom 2 keping+maggi goreng 2 pinggan+nasi lemak bungkus 1+roti canai kusun 1 keping+telur 1/2 masak 2 biji+telur rebus sebiji+rojak sepinggan+kopi ais 2+teh o ais 2+sirap 2+milo ais 1 = RM27hinggit. Mahal ker? Itu harga kami mkn mlm minggu lepas kat Sg Besi...  ;D ;D
Tapi rase nyer klu kat kedai mamak area bsp..dapat x harga cmni? ker lagi murah?

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #23 on: April 14, 2011, 02:18:43 PM »
Roti boom 2 keping+maggi goreng 2 pinggan+nasi lemak bungkus 1+roti canai kusun 1 keping+telur 1/2 masak 2 biji+telur rebus sebiji+rojak sepinggan+kopi ais 2+teh o ais 2+sirap 2+milo ais 1 = RM27hinggit. Mahal ker? Itu harga kami mkn mlm minggu lepas kat Sg Besi...  ;D ;D
Tapi rase nyer klu kat kedai mamak area bsp..dapat x harga cmni? ker lagi murah?

Itu standard harga kat bandar...

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #24 on: April 14, 2011, 02:23:23 PM »
Baru beli sebungkus tomyam seafood & nasi puteh dengan isikandungan : 3 ekor udang biasa+6 daging potong buah dadu+1 sesunggut sotong+2 potong sotong saiz macam cincin lelaki yg ada batu tu..aku rasa macam mahallah...tobatlah aku nak pegi lagi..

Tauke restoran nie bulan2 leh gi Haji dan Melancong nie  ;D ;D ;D

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #25 on: April 14, 2011, 02:27:14 PM »
Kalau kat BSP nie... ader 1 restoran yg jual dgn harga yg murah dan sedap banget ;D ;D ;D Iaitu Restoran Mama sederet dgn Poliklinik  An Nur. Bermacam2 menu ader  ;D ;D ;D Tak jemu ler kawan sefamily makan  ;D ;D ;D

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #26 on: April 14, 2011, 02:43:23 PM »
tengahari, cuba la nasi kukus ayam rempah di bukit mahkota. nama restoren tak tau. tapi nasi campur memang berpatutan herge. deret belakang...malam pon di kedai deret belakang yang sama..kedai tomyam...pon kalau family of 4, tak lebih dari rm30...lauk 4 jenis tu :)

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #27 on: April 14, 2011, 02:51:05 PM »
lunch td g kedai kt Gadong.. nasi separuh+ayam sambal+sirap limau = RM7.80...

semlm pergi tradisi sayang,  nasi+ayam sambal+sayur+limau ais = RM6.00
 

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #28 on: April 14, 2011, 03:03:12 PM »
Rege lauk pauk yang berpatutan di BSP adalah Arjuna.  Aku memang selalu gi sana... macam2 ade. Tapi kalau masakan thai yang sedap kat BSP belakang kedai Haji Tapah.... tapi ikut selera poket masing2lah yerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Am

Ummi Ammar

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 106
  • Gender: Female
Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #29 on: April 14, 2011, 04:09:58 PM »
kedai siam area Hj Tapah tu murah tapi tak tahan pak aji banyak sangat la.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Harga sebungkus tomyam seafood & nasi puteh = RM6.50???
« Reply #29 on: April 14, 2011, 04:09:58 PM »