Author Topic: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....  (Read 6133 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« on: May 31, 2008, 05:21:59 PM »
Kepada yang mahir tentang undang-undang, tolong beri sedikit  penerangan tentang,  hak-hak pembeli rumah & tanggung Jawab pemaju selepas tamat tempoh warranty...

Contoh Kes Saya,
Toilet bocor.  Cuma diketahui selepas habis tempoh warranty.  Tetapi kebocoran disebabkan oleh tiada lapisan water proofing di pasang di lantai toilet sedangkan di dalam specifikasi rumah water proofing memang sepatutnya ada....  So, adakah layak saya meminta pemaju membayar kos memasang water proofing berkenaan...?

frugalife

  • Guest
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #1 on: June 10, 2008, 02:49:12 PM »
Kepada yang mahir tentang undang-undang, tolong beri sedikit  penerangan tentang,  hak-hak pembeli rumah & tanggung Jawab pemaju selepas tamat tempoh warranty...

Contoh Kes Saya,
Toilet bocor.  Cuma diketahui selepas habis tempoh warranty.  Tetapi kebocoran disebabkan oleh tiada lapisan water proofing di pasang di lantai toilet sedangkan di dalam specifikasi rumah water proofing memang sepatutnya ada....  So, adakah layak saya meminta pemaju membayar kos memasang water proofing berkenaan...?

tamat tempoh DLP.. maka.. terlepaslah developer.

kalau masalah yg timbul disebabkan.. penipuan dsb.. boleh lg complen.. pegi tribunal ke?
structural integrity masih under liability engineer. w/p tamat DLP

tempoh DLP - lebih kpd kualiti kerja dan material.

dott

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
  • Gender: Female
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #2 on: December 22, 2008, 09:15:06 AM »
saya pun mengalami masalah yg sama, toilet bocor. tapi belum fix lagi sbb dgr cerita mkn ribu jugak kosnya. en. leman dah fix belum? berapa kosnya?

kalau mmg water proofing tak pasang, sedangkan sepatutnya dipasang spt dlm spesifikasi, boleh ke dikategorikan sbg penipuan?

apa procedure yg saya perlua ambil? panggil org cek dulu ke untuk confirm mmg tak pasang?

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #3 on: December 22, 2008, 09:48:51 AM »
Utk water proofing tu memang tak boleh nak confirm physically.  kena pecah lantai baru tau depa pasang water proofing ke tak... kes saya, warranty period dah habis (Kalau nak panjangkan cerita sebenarnya boleh sebab developer tak pasang pun)... so saya pecahkan lantai dan ganti tiles baru dan layer bitumen (water proofing)... total cost RM 500 sebab minta tolong kawan Indonesian yg tgh buat renovation kat rumah tu...

Rasanya kalau standalone project just utk water proofing memang logic ribu raban... tapi kalau dapat contact direcly indonesian yg dipercayai, boleh dapat murah kot...

Ni contact no, kawan indonesian yg buat tu.

Nama : Adi
HP : 0169933330

Tak tau ada lagi kat malaysia ke tak... boleh le tanya quotation dari dia.  Tapi dia ni kalau kerja kena tengok tengok sket sebab rajin sgt 'Bergayut'.... he he he.. mungkin time kerja dgn saya dia tengah bercinta kot... tapi hasil kerja so far ok... 7/10...

dott

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
  • Gender: Female
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #4 on: December 22, 2008, 05:02:59 PM »
thanks for the info. i akan try contact. hopefully boleh buat dlm masa terdekat

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #4 on: December 22, 2008, 05:02:59 PM »



akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #5 on: December 30, 2008, 10:49:06 AM »
Asm

tandas rumah saya pun bocor.... dah isi borang defect sabtu lepas sebab masih dalam tempoh warranty 18 bulan..... nampak mcm kena pecah lantai jugak sebab teruk juga leaking....

tgklah dlm masa 2 weeks nie apa tindakan diorg...nnt saya update di forum nie

dejury

  • Guest
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #6 on: February 12, 2009, 04:37:13 PM »
Rumah aku dah banyak crack..datg repair pon crack lagi....lpas tu tiles kat dapoor pon dah stat pecah sebab crack belah dinding luar....pegi develepor jawapan nya kalau lepas tempoh waranty tak bole nak buat pape...come on la developer...rumah beli mahal...antar org repair skit pon tak kan tak bole...

razman abu bakar

  • Guest
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #7 on: March 16, 2009, 01:57:08 PM »
water proofing ada mcm2 jenis,salah satu boleh apply butimen,itu antara yg murahtp itu kena ketuk tile!kalo tak serius bleh beli kat hardware yg jenis curah atas tile!biar dlm 2 hri br pakai blk toilet tu!itu tak banyak cost sangat!

dott

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
  • Gender: Female
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #8 on: March 16, 2009, 02:11:07 PM »
water proofing ada mcm2 jenis,salah satu boleh apply butimen,itu antara yg murahtp itu kena ketuk tile!kalo tak serius bleh beli kat hardware yg jenis curah atas tile!biar dlm 2 hri br pakai blk toilet tu!itu tak banyak cost sangat!

cmne nk tau serius ke tak en. razman? i pny toilet, meleleh2 la air kt tingkat bwh. skrg biar dulu tak pakai jd toilet tinggal pulak sementara nak repair...

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #9 on: March 16, 2009, 03:23:08 PM »
apa nama product yg guna main siram tu...?  boleh try jugak tu.  Kena reapply every 1 year ke..? or mcm mana...

annarona

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #10 on: February 14, 2012, 01:41:08 PM »
Hi..smua  ;D sya org baru ni... sya tinggal d apartment cheras tpi kat sni tiap bulan kena bayar maintenance RM30 dan developer tiap tahun Rm60++ . Bila di tanya org yg pungut maintenance tu ..wang nk buat ape dia kta utk byar gaji tukang sapu dan duit utk cat bangunan...logik ke???? Dulu kmi Byar RM10 utk gaji tukang sapu tiap bln itu bole di terima lah kan tpi Klau Byar utk cat bangunan betul ke??? jadi sya nak tau dari mamber smua klau ada sesiape yg tau cat bangunan tu siape buat maintenance ke atau developer???? Lagi perlu ke ada maintenance sedangkan kitorang tiap tahun byar developer? Klau bole tlong terangkan kat sya ape tugas developer slepas kitorang dah beli rumah tu kkk...TQ ;D

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #11 on: February 14, 2012, 02:12:08 PM »
Hi..smua  ;D sya org baru ni... sya tinggal d apartment cheras tpi kat sni tiap bulan kena bayar maintenance RM30 dan developer tiap tahun Rm60++ . Bila di tanya org yg pungut maintenance tu ..wang nk buat ape dia kta utk byar gaji tukang sapu dan duit utk cat bangunan...logik ke???? Dulu kmi Byar RM10 utk gaji tukang sapu tiap bln itu bole di terima lah kan tpi Klau Byar utk cat bangunan betul ke??? jadi sya nak tau dari mamber smua klau ada sesiape yg tau cat bangunan tu siape buat maintenance ke atau developer???? Lagi perlu ke ada maintenance sedangkan kitorang tiap tahun byar developer? Klau bole tlong terangkan kat sya ape tugas developer slepas kitorang dah beli rumah tu kkk...TQ ;D

cat mahal skang wooo. tengok banyak gak apartment yg x dicat semula n nampak buruk. rasanya xde dlm kontrak developer kena cat bangunan.  ;D

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #12 on: February 14, 2012, 02:27:30 PM »
water proofing ada mcm2 jenis,salah satu boleh apply butimen,itu antara yg murahtp itu kena ketuk tile!kalo tak serius bleh beli kat hardware yg jenis curah atas tile!biar dlm 2 hri br pakai blk toilet tu!itu tak banyak cost sangat!

apa nama product yg guna main siram tu...?  boleh try jugak tu.  Kena reapply every 1 year ke..? or mcm mana...

Ahaaa... nak tau gak tuh.. apekename nyer..  ;D
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #13 on: February 14, 2012, 02:38:17 PM »
Hi..smua  ;D sya org baru ni... sya tinggal d apartment cheras tpi kat sni tiap bulan kena bayar maintenance RM30 dan developer tiap tahun Rm60++ . Bila di tanya org yg pungut maintenance tu ..wang nk buat ape dia kta utk byar gaji tukang sapu dan duit utk cat bangunan...logik ke???? Dulu kmi Byar RM10 utk gaji tukang sapu tiap bln itu bole di terima lah kan tpi Klau Byar utk cat bangunan betul ke??? jadi sya nak tau dari mamber smua klau ada sesiape yg tau cat bangunan tu siape buat maintenance ke atau developer???? Lagi perlu ke ada maintenance sedangkan kitorang tiap tahun byar developer? Klau bole tlong terangkan kat sya ape tugas developer slepas kitorang dah beli rumah tu kkk...TQ ;D

Rasanya RM30 tu untuk maintenance macam sapu sampah, angkut sampah, rumah sampah, potong rumput dan angkat sampah rumput, bil letrik kat tangga/lif/rumah sampah, bil air kat tempat awam dan rumah sampah dan yg setara dengannya.

Bayaran tahunan RM60 tu untuk sinking fund untuk tujuan cat bangunan, repair bangunan yg besar-besar dan yg setara dengannya. Kata org MPKJ masa kursus pengurusan bangunan dulu, sinking fund ni kalau boleh jangan guna kecuali kalau dah nak sinking.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Hak hak pembeli & Tanggung Jawab Pemaju Selepas ....
« Reply #13 on: February 14, 2012, 02:38:17 PM »