Author Topic: Apa Itu Rumah Lelong?  (Read 117670 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #30 on: June 25, 2009, 11:07:07 AM »
salam....

berminat gak pasal rumah lelong ni.....nampak cam menarik.....bleh la saya berguru ngan saudara matahati nanti :)

Isk..sy pun masih baru lagi dlm bab nii  ;D

Kalau kena gaya mmg untung melabur dlm rumah lelong nii.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #31 on: June 25, 2009, 12:13:10 PM »
salam....

berminat gak pasal rumah lelong ni.....nampak cam menarik.....bleh la saya berguru ngan saudara matahati nanti :)

Isk..sy pun masih baru lagi dlm bab nii  ;D

Kalau kena gaya mmg untung melabur dlm rumah lelong nii.

xpe....de byk,kita blajar byk....cket,kita blajar cket.......janji dapt ilmu ;D

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #32 on: August 20, 2009, 05:53:03 PM »
Ada banyak sebab kenapa nak beli rumah lelong.
1. Sebagai rumah pertama;
2. Sebagai investment.
3. Sebagai sewaan.
4. Sebagai rumah singgah.
Apa-apa saja reason manusia beli rumah, maka itulah juga boleh jadi reason mengapa kita beli rumah lelong.

Pengalaman saya, saya beli rumah pertama; which is actually a flat pada harga RM50k. Tingkat 1, di BBM, dalam Selangor, tepi highway, dekat Putrajaya n dekat dengan Sepang. Harga asal RM42k. Siap renovate; Lantai dipasang tile, dinding di plaster, dan dapur siap dengan kabinet. Pada ketika itu, pada saya, harga itu memang amat berpatutan. Anggaran renovate mahu lebih RM10k.

Atas kertas, kelayakan saya pada ketika itu, RM200k. Oleh kerana ini merupakan pertama kali saya membeli rumah, maka saya tidak berani membeli rumah terlampau mahal. Alhamdulillah, abang ipar saya, which earn around RM6k sebulan pun masih menyewa di flat kos rendah. jadi isteri saya pun tidaklah banyak songeh. Dia dah get use dengan tinggal di kawasan flat. Cuma dia minta jangan lebih daripada tingkat 1. Susah orang tua nak menapak tangga... Kalau ada bantahan memang saya akan cari landed proeperty.

Tuan rumah lama nak let go, sebab dah stay kat Bangi. Aztually dia mintak RM55k. Kami sama-sama inspect rumah. Saya dah berkenan dah. Saya tawar RM45k. Afterthat negtiation, saya agree dengan RM50k. Atas dasar percaya, dia just minta deposit RM100. Hmmmm... Berat hati gak nak kasi. Pasal tak ada black n white.

Negotiation process tak sekejap. Ia mengambil masa. Saya mintak pandangan daripada kawan-kawan. Tanya future wife. Mintak pendapat kakak. Dalam masa yang sama, Tuan rumah kata dia banyak berhabisan untuk rumah ini. Dengan all the renovation, dia tak pikir balik modal. But I insist, kalau nak jual, saya ambik cuma RM50k. Afterall, orang selalu main snuker (sekang dah tak ada) dan memekak dengan gelak jerit sampai pukul 1 pagi. Sekolah tak ada. Kemudahan asas seperti bas, teksi, bank, klinik kerajaan tak ada.

Weeks  gaklah tuan rumah ambik masa nak bertenang dan berfikir pro and con. At last dia setuju. Dia minta saya arrangekan lawyer. Saya cari lawyer dekat dengan tempat kerja saya. Proses beli rumah atas tangan untuk saya telah menjangkau 7 bulan kalau tak silap.... ingatkan boleh siap seminggu dua. huhuhuhu.

Sekarang, I have a comfotable house to live in. Nice neighbourhood. Suasana macam kampung. Pinajaman bank untuk lima belas tahun dengan installment RM375.00 sebulan. Tidaklah membebankan.

After sometimes, baru saya tahu, saya boleh dapat first floor kat Apartmen Nuri, BBM, dalam lingkungan RM 34k-40k. Bergantung dengan kesabaran menunggu dan sudah pasti DARIPADA LELONG SAHAJA.

But no regrets. Wihtout first step, which is the hardest part, there will be no 2nd house.... a house which in earlier post, saya dah bagi tau saya dapat through lelong hanya Rm17k.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #33 on: August 21, 2009, 01:36:50 PM »
Menarik juga cerita suffian ttg rumah lelong. Boleh tau ada berapa buah rumah lelong... ;D gurau jer.

Jika kena dgn harga dan lokasinya mmg untung beli rumah lelong nii. Mungkin tak ramai yg kenal atau baca blog se org anak muda,  pie namanya. Usia rasanya belum cecah 30. Tapi miliki lebih kurang 20 biji rumah sewa hasil dari beli rumah lelong.

Kini dia dan rakan2 membuka koperasi hartanah utk fokus membeli dan melabur dlm rumah2 lelong.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #34 on: August 25, 2009, 03:38:07 PM »
Menarik juga cerita suffian ttg rumah lelong. Boleh tau ada berapa buah rumah lelong... ;D gurau jer.

Jika kena dgn harga dan lokasinya mmg untung beli rumah lelong nii. Mungkin tak ramai yg kenal atau baca blog se org anak muda,  pie namanya. Usia rasanya belum cecah 30. Tapi miliki lebih kurang 20 biji rumah sewa hasil dari beli rumah lelong.

Kini dia dan rakan2 membuka koperasi hartanah utk fokus membeli dan melabur dlm rumah2 lelong.

bleh bg nama blog dia kat saya.....nak tau gak kisahnya n bleh la blajar2. ;D ;D ;D

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #34 on: August 25, 2009, 03:38:07 PM »



Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #35 on: August 27, 2009, 02:09:02 PM »
bleh bg nama blog dia kat saya.....nak tau gak kisahnya n bleh la blajar2. ;D ;D ;D

Ini link blognya jutawan rumah lelong http://www.pie2020.com/blog/

Sekadar berkongsi. Rumah lelong  yg sy dapat di Semenyih. Keluasan 60 x 100 (6200 kaki persegi). Byk kerja2 pembaikan & ubah suai perlu di lakukan.
Kos pembaikan + harga lelong masih berbaloi lagi. InsyaAllah...raya nii...beraya di rumah Lelong gamaknya  ;D


Rumah mula2 semak samun. Takde org yg berminat.


Bhg porch yg asal


Sy ubah ala2 'Gutter'


Sliding door sy tukar pakai pintu kayu/kaca dan pintu aliminium...belum siap lagi.
 

Bahagian tepi sy buat anjung..belum habis siap.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #36 on: August 27, 2009, 03:02:53 PM »
fuyyyoooo ;D ;D

Mohd Taib

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #37 on: September 25, 2009, 04:24:26 PM »
Asmualaikum.

Saya baru sertai blog ni....nak tumpang tanya tentang rumah lelong. Isteri baru beli rumah pangsa kos rendah di Nilai Putra yg dilelong RM18,000. Harga asal RM35,000.

Layak ke, beliau miliki rumah tersebut jika pendapatan saya >RM4,000 dan beliau pula bukan dilahirkan di Negri Sembilan?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #38 on: October 02, 2009, 11:44:58 AM »
Asmualaikum.

Saya baru sertai blog ni....nak tumpang tanya tentang rumah lelong. Isteri baru beli rumah pangsa kos rendah di Nilai Putra yg dilelong RM18,000. Harga asal RM35,000.

Layak ke, beliau miliki rumah tersebut jika pendapatan saya >RM4,000 dan beliau pula bukan dilahirkan di Negri Sembilan?


Utk beli rumah kos rendah pendapatan mesti dibawah RM2,500. Jika rumah lelong yg sdr beli itu masih dibawah kawalan kerajaan negeri, permohonan perlu melaluinya. Tak pasti samada pendapatan sdr layak utk rumah tersebut.

Pun begitu sdr boleh memiliki rumah murah tersebut dgn memasukan nama ibu bapa sdr yg tak berkerja semasa memohon pinjaman bank.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #39 on: October 05, 2009, 09:28:27 AM »
Asmualaikum.

Saya baru sertai blog ni....nak tumpang tanya tentang rumah lelong. Isteri baru beli rumah pangsa kos rendah di Nilai Putra yg dilelong RM18,000. Harga asal RM35,000.

Layak ke, beliau miliki rumah tersebut jika pendapatan saya >RM4,000 dan beliau pula bukan dilahirkan di Negri Sembilan?


Masa first nak beli rumah tersebut, memang akan check gaji sebab tujuan rumah tersebut untuk golongan berpendapatan rendah. Walau bagaimanapun, bila dah pembeli asal tidak mampu membayar hutang dengan bank, rumah tersebut adalah milik bank. Jika ada sekatan kepentingan barulah rumah tersebut tidak boleh dijual kepada individu tertentu. Contohnya: jika tanah tersebut rezab melayu, maka Melayu Sabah dan Sarawak tidak layak membelinya. Jika kena mendapat kebenaran pihak berkuasa negeri, maka perlu mendapat kebenaran pihak berkuasa negeri. Jika dinyatakan dalam syarat jualan sekatan terhadap jumlah pendapatan berjumlah sekian-sekian, barulah tidak boleh membeli.

Dalam pengalaman yang singkat ini, saya tidak pernah lagi jumpa bank atau pelelong tidak menjual rumah kepada orang yang mampu membeli.  ???  ::)

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #40 on: October 18, 2009, 06:10:57 PM »
Apa macam En Matahati? Jadi ke beraya di rumah baru kat Semenyih?

Saya nak iklankan yang saya dalam proses nak jual rumah lelong yang saya beli hari tu.

Saya dah iklankan dalam mudah.my dan kepada rakan-rakan di ofis.

Harga Jual RM40k.

Deposit RM4k dan jangkaan bayar bulanan dengan bank lebih kurang RM19+.++ bagi pinjaman hingga 30 tahun. Sekarang disewakan kepada penyewa yag baik dalam RM200.00 sebulan, tak penah miss on time lagi.

Nak cari penyewa tak susah sebab sekolah dah ada, bas mini dah ada, n tunggu klinik kesihatanlah pulak.

Nak jual balik kerana nak beli yang dan nak dapat experience jual rumah. In case ada yang berminat, pm saya. TQVM.

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #41 on: October 19, 2009, 12:10:24 PM »
Apa macam En Matahati? Jadi ke beraya di rumah baru kat Semenyih?

Saya nak iklankan yang saya dalam proses nak jual rumah lelong yang saya beli hari tu.

Saya dah iklankan dalam mudah.my dan kepada rakan-rakan di ofis.

Harga Jual RM40k.

Deposit RM4k dan jangkaan bayar bulanan dengan bank lebih kurang RM19+.++ bagi pinjaman hingga 30 tahun. Sekarang disewakan kepada penyewa yag baik dalam RM200.00 sebulan, tak penah miss on time lagi.

Nak cari penyewa tak susah sebab sekolah dah ada, bas mini dah ada, n tunggu klinik kesihatanlah pulak.

Nak jual balik kerana nak beli yang dan nak dapat experience jual rumah. In case ada yang berminat, pm saya. TQVM

en suffian buat loan bank mana ye? bape interest?nampak cam rendah je tu.yang setakat saya tau cimb paling rendah 3.7%.da yang lagi rendah ke?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #42 on: October 19, 2009, 12:33:11 PM »
Apa macam En Matahati? Jadi ke beraya di rumah baru kat Semenyih?

Saya nak iklankan yang saya dalam proses nak jual rumah lelong yang saya beli hari tu.

Saya dah iklankan dalam mudah.my dan kepada rakan-rakan di ofis.

Harga Jual RM40k.

Deposit RM4k dan jangkaan bayar bulanan dengan bank lebih kurang RM19+.++ bagi pinjaman hingga 30 tahun. Sekarang disewakan kepada penyewa yag baik dalam RM200.00 sebulan, tak penah miss on time lagi.

Nak cari penyewa tak susah sebab sekolah dah ada, bas mini dah ada, n tunggu klinik kesihatanlah pulak.

Nak jual balik kerana nak beli yang dan nak dapat experience jual rumah. In case ada yang berminat, pm saya. TQVM.

Suffian...alhamdulillah, sy selamat berpindah seminggu sblm raya.  ;D Rasanya ini perpindahan rumah terakhir sblm dipindahkan selamanya di SANA.

Ooo sdr nak jual rumah yg dibeli tempohari ya! Boleh ler iklankan di forum nii. Bayaran ansuran murah gak tuu.

Pada kwn2 yg berminat nak beli rumah lelong, bulan Okt ni ada 2 vista seri putera nak di lelong. Satu harga RM88k dan satu RM110k. Sebuah double storey kat BBM Sek. 5 pun nak dilelong RM112k.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #43 on: October 20, 2009, 09:07:15 AM »
en suffian buat loan bank mana ye? bape interest?nampak cam rendah je tu.yang setakat saya tau cimb paling rendah 3.7%.da yang lagi rendah ke?

Semalam gi CIMB bank... n dier nyer ansuran untuk 90 % daripada RM 40,000 adalah RM179.00 sebulan dengan BLR-1.6% =3.95%. Sebenarnya, ada dua produk... satu  BLR-1.6% dan bayaran fix sehingga selesai bayaran semuanya. Contoh... jika perjanjian asal installment RM200.00, akan bayar RM200 sehingga hutang langsai.

Satu lagi produk, ansuran dengan BLR-2.05= 3.5%. Untuk Produk ini, bilangan tahun bayar telah ditetapkan.

cuji

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #44 on: October 23, 2009, 04:59:52 PM »
Salam..

Saya nak tumpang bertanya pada sesiapa yg berpengalaman membeli rumah lelong secara tunai.

-Berapa lama tempoh urusan tukar nama selesai?

Saya ada membeli rumah lelong pada 19May09, dan membayar penuh pada 26Aug09 dgn harapan proses akan lebih cepat. Sampai hari ini belum selesai menyebabkan saya tak boleh nak jual rumah tersebut. Ada idea bape lama agak2 proses ni selesai ye.

-Kalau beli melalui loan pula, berapa lama pula proses selesai? Mungkin en. matahati dan sesiapa yg berpengalaman bole share pengalaman?.

Terima Kasih..

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #44 on: October 23, 2009, 04:59:52 PM »