Author Topic: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...  (Read 4117 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« on: August 01, 2011, 06:42:23 AM »
Sedikit pertanyaan pasal Vista Seri Putra...

1. Apa beza low rise & high rise unit in terms of :
a. Bayaran Maintenance bulanan
b. Persatuan penduduk? adakah berlainan atau bersama dgn highrise

2. Berapa harga asal High Rise masa opening dulu

3. Berapa harga asal low rise masa opening dulu

4. Berapa agak2 market value low rise & highrise pada hari ini?

5. Berapa anggaran kadar sewa low rise & highrise?

Insya Allah kalau ada masa nanti, saya dtg jenguk pejabat pengurusan utk bertanyakan soalan di atas, tapi kalau ada sesiapa yg tahu boleh kongsi di sini...

piedro

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 108
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #1 on: August 01, 2011, 09:20:09 AM »
emm..bagus tu..sy pun nak tahu jugak..
since dah duduk at Vista ni info2 semua ni amat berguna..
sape2 yg tahu boleh la kongsi2 yer..

apa kata capten?

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #2 on: August 01, 2011, 10:30:38 AM »
Kalau dilihat kepada iklan lama ni (posted 25/12/2004) rasanya high rise antara 92K-100K. Bergantung kepada tingkat berapa, corner lot, mengadap kolam atau tidak :)
http://www.iproperty.com.my/developments/478/Vista_Seri_Putra_Apartment

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #3 on: August 01, 2011, 12:47:13 PM »
VSP Apartment terdiri dari Highrise (2 blok 13 tingkat) dan Lowrise (10 blok 5 tingkat termasuk Lower GF tanpa lift). Bayaran maintenance untuk HR ialah RM80 sebulan dan LR RM75 sebulan (akan dinaikkan RM10 pada bulan Sept 2011 ini). Secara generalnya semua pengurusan adalah sama (Persatuan penduduk, surau dan JMB). Harga asal HR bergantung kepada keluasan unit tersebut (dari rm92K hingga rm110K) dan LR bergantung kepada tingkatnya (harga mungkin dari rm70K hingga rm90K). Harga HR termasuk parking berbumbung.
Market value mungkin dari rm120K keatas untuk HR dan LR. Kadar sewa bergantung kepada permintaan. Mungkin dalam anggaran RM450 - RM600 sebulan.

piedro

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 108
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #4 on: August 01, 2011, 02:24:26 PM »
Salam,
Bayaran maintenance naik utk LR shj ke or dua2 skali?

apa sbb2 kenaikan yer? (sbb x dtg meeting aritu..)

apabila maintenance fee ni naik apa perubahan yg akan dibuat oleh pihak pengurusan nnt?

harap2..apabila dah naik tu.. service lain2 pun bertambah lah baik yer..



Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #4 on: August 01, 2011, 02:24:26 PM »



CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #5 on: August 01, 2011, 04:26:38 PM »
Salam,
Bayaran maintenance naik utk LR shj ke or dua2 skali?

apa sbb2 kenaikan yer? (sbb x dtg meeting aritu..)

apabila maintenance fee ni naik apa perubahan yg akan dibuat oleh pihak pengurusan nnt?

harap2..apabila dah naik tu.. service lain2 pun bertambah lah baik yer..



Bayaran naik untuk HR dan LR dalam anggaran 13% dari yuran asal. Perbelanjaan bulanan di Vista sekarang ini puratanya melebihi 10% dari kutipan bulanan keseluruhan (jika semua penduduk membayar yuran bulanan masing2 - sekarang ini hanya lebih kurang 70% - 80% pemilik yang berbuat demikian). Selama ini pihak pengurusan dapat menampung lebihan perbelanjaan tersebut dengan kutipan yuran yang tertunggak. Dengan kenaikan caj letrik dan jangkaan kenaikan kos kos lain, memang dengan yuran yang di kenakan sekarang tidak dapat membayar kos yang di tanggung.

piedro

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 108
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #6 on: August 01, 2011, 09:56:25 PM »
terima kasih Capt atas semua penjelasan tersebut... ;)

harap2..VSP ni bertambah ceria..makmur..aman..dan selamat untuk diduduki..

Zulhisham GoHartanah

  • Ejen Hartanah Rescom Realty bagi kawasan Bangi, Kajang & Cheras.
  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • Ejen Hartanah Rescom Realty
    • Rumah Untuk Dijual Sekitar Bangi, Kajang dan Cheras.
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #7 on: September 18, 2011, 08:11:33 AM »
Dalam tahun ni je saya dah jual 3 unit apartment hr ni. market value utk rumah basic 115k-125k. Bg rumah yg ada kitchen cabinet, plaster ceiling, tiling boleh dpt 150k. Valuation ni sebenarnya bergantung kpd pegawai bank dan valuer.

Sewa semasa dari RM 500-RM 800. Kebiasaannya dlm RM500-RM600.

So far ramai cari yg high rise sbb ada lif dan covered parking.
- Ejen Hartanah Rescom Realty

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #8 on: September 18, 2011, 08:22:52 AM »
Dalam tahun ni je saya dah jual 3 unit apartment hr ni. market value utk rumah basic 115k-125k. Bg rumah yg ada kitchen cabinet, plaster ceiling, tiling boleh dpt 150k. Valuation ni sebenarnya bergantung kpd pegawai bank dan valuer.

Sewa semasa dari RM 500-RM 800. Kebiasaannya dlm RM500-RM600.

So far ramai cari yg high rise sbb ada lif dan covered parking.

cantek gak tu, den ado 2 unit kt hr & 1 unit kt low rise

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #9 on: September 18, 2011, 08:25:09 AM »
VSP Apartment terdiri dari Highrise (2 blok 13 tingkat) dan Lowrise (10 blok 5 tingkat termasuk Lower GF tanpa lift). Bayaran maintenance untuk HR ialah RM80 sebulan dan LR RM75 sebulan (akan dinaikkan RM10 pada bulan Sept 2011 ini). Secara generalnya semua pengurusan adalah sama (Persatuan penduduk, surau dan JMB). Harga asal HR bergantung kepada keluasan unit tersebut (dari rm92K hingga rm110K) dan LR bergantung kepada tingkatnya (harga mungkin dari rm70K hingga rm90K). Harga HR termasuk parking berbumbung.
Market value mungkin dari rm120K keatas untuk HR dan LR. Kadar sewa bergantung kepada permintaan. Mungkin dalam anggaran RM450 - RM600 sebulan.


fuhh...longkap & terang

lyndar

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 38
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #10 on: September 18, 2011, 10:36:04 AM »
Salam..

Smlm saya pg VSP ni..nk cri apartment untuk disewa.ada iklan..Sewa cecah rm600 jugak HR..Saya ingat nak cri yg dlm RM500-RM550. ternyata susah nk dpt either LR or HR..So memusing lagi la mencari apartment utk disewa..Saya pun xsangka susah nak cri apartment/flet kt BSP ni. Bertuah la tuan2 yg beli awal2 dlu especially LR kerana pd kadar RM500 tu kadar yg ramai mampu. Kalau RM600 tu ramai yg berkira-kira jugak..cthnye saya laa :) Kt Bukit Mahkota sewa semi D RM500.heran btul



VSP Apartment terdiri dari Highrise (2 blok 13 tingkat) dan Lowrise (10 blok 5 tingkat termasuk Lower GF tanpa lift). Bayaran maintenance untuk HR ialah RM80 sebulan dan LR RM75 sebulan (akan dinaikkan RM10 pada bulan Sept 2011 ini). Secara generalnya semua pengurusan adalah sama (Persatuan penduduk, surau dan JMB). Harga asal HR bergantung kepada keluasan unit tersebut (dari rm92K hingga rm110K) dan LR bergantung kepada tingkatnya (harga mungkin dari rm70K hingga rm90K). Harga HR termasuk parking berbumbung.
Market value mungkin dari rm120K keatas untuk HR dan LR. Kadar sewa bergantung kepada permintaan. Mungkin dalam anggaran RM450 - RM600 sebulan.


fuhh...longkap & terang
« Last Edit: August 29, 2012, 10:18:14 PM by lyndar »

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #11 on: September 18, 2011, 11:19:42 AM »


den ado umah kt low rise, sewa dlm rm600...


Salam..

Smlm saya pg VSP ni..nk cri apartment untuk disewa.ada iklan..Sewa cecah rm600 jugak HR..Saya ingat nak cri yg dlm RM500-RM550. ternyata susah nk dpt either LR or HR..So memusing lagi la mencari apartment utk disewa..Saya pun xsangka susah nak cri apartment/flet kt BSP ni. Bertuah la tuan2 yg beli awal2 dlu especially LR kerana pd kadar RM500 tu kadar yg ramai mampu. Kalau RM600 tu ramai yg berkira-kira jugak..cthnye saya laa :) Kt Bukit Mahkota sewa semi D RM500.heran btul

Shah
lyndlarpaladium@gmail.com

VSP Apartment terdiri dari Highrise (2 blok 13 tingkat) dan Lowrise (10 blok 5 tingkat termasuk Lower GF tanpa lift). Bayaran maintenance untuk HR ialah RM80 sebulan dan LR RM75 sebulan (akan dinaikkan RM10 pada bulan Sept 2011 ini). Secara generalnya semua pengurusan adalah sama (Persatuan penduduk, surau dan JMB). Harga asal HR bergantung kepada keluasan unit tersebut (dari rm92K hingga rm110K) dan LR bergantung kepada tingkatnya (harga mungkin dari rm70K hingga rm90K). Harga HR termasuk parking berbumbung.
Market value mungkin dari rm120K keatas untuk HR dan LR. Kadar sewa bergantung kepada permintaan. Mungkin dalam anggaran RM450 - RM600 sebulan.


fuhh...longkap & terang

lyndar

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 38
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #12 on: September 18, 2011, 12:30:14 PM »
k
« Last Edit: August 29, 2012, 10:19:52 PM by lyndar »

Zulhisham GoHartanah

  • Ejen Hartanah Rescom Realty bagi kawasan Bangi, Kajang & Cheras.
  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • Ejen Hartanah Rescom Realty
    • Rumah Untuk Dijual Sekitar Bangi, Kajang dan Cheras.
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #13 on: September 19, 2011, 02:51:50 PM »
cantek gak tu, den ado 2 unit kt hr & 1 unit kt low rise

Kalau nak jual nanti boleh discuss
- Ejen Hartanah Rescom Realty

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #14 on: September 19, 2011, 05:28:24 PM »
cantek gak tu, den ado 2 unit kt hr & 1 unit kt low rise

Kalau nak jual nanti boleh discuss

mmg nak jual, utk low rise ade buyer tak, tgkt 3

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Potensi Hartanah Vista Seri Putra ...
« Reply #14 on: September 19, 2011, 05:28:24 PM »