Author Topic: Salam perkenalan (plus renovation)  (Read 6373 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

faithar83

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • Gender: Male
Salam perkenalan (plus renovation)
« on: October 29, 2011, 01:44:16 PM »
Salam semua, saya Faithullah (panggil Wah jek).. inshaAllah saya akan join korang sume as penduduk Anjung Suasana (baru dpt kunci tgh bulan aritu) dalam ujung tahun or awal tahun depan.. saya beli semi-d design merbau yg modern nye design..

Skang dalam proses nak renovate umah so sangat2 perlukan nasihat dan advise dari korang sume yg dah berpengalaman banyak ni.. Saya ada beberapa plan:

a. Nak besarkan bilik bawah tu pecah ke tepi corridor open tu dan pecah family area tingkat atas buat small balcony
b. Nak tambah bilik kat bahagian atas dining hall yg open sampai ke ceiling atas tu
c. Nak pecahkan dapur just bahagian pintu keluar tu (dapur akan jadi bentuk empat segi) dan tukar pintu ke tempat yard tu
d. Master bedroom nak pecahkan tingkap tukar sliding door ngan buat open balcony besar kat luar tu (yg ni bergantung pada budget)

Saya dah ada survey beberapa contractor:

1. Wongkap Renovation Works
Masa tu dok tengok2 dlm umah tetiba ada org dtg (Jacky nama dia) and introduce as contractor.. Quotation harga dia seperti berikut:
a. RM6700
b. RM6000
c. RM1800
d. RM14000
Tengok harga memang menarik tp adakah quality bagus? Lagi satu cam tak sure background dia sebab dia suruh bayar deposit (cheque) ke personal akaun dia sbb kata dia ada problem ngan akaun company.. Beza current akaun ngan savings akaun pun dia tak sure.. Tp dia cakap kalo tak percaya, dia wiiling untuk hantar barang2 dulu baru bayar dia.. Dia pun ada bawak tengok umah lain yg dia buat tp just baru letak2 barang.. Ada gak dia tunjuk contoh umah yg dia buat dah siap around BSP gak tp tuan umah takde lak kat umah nak tanya2.. so mmg tak sure sangat selamat ke tak contractor ni

2. C&K Renovation & Iron Works
Yang ni pun sama dtg umah masa tgh tengok2.. Dia mmg tgh wat renovation semi-d modern type yg mengadap padang tu.. Siap bawak pegi tengok.. Quotation dia seperti di bawah:
a. RM6250
b. RM6200
c. Takde tanya
d. RM20300
Ikut kos lain2 lebih kurang cuma tang balcony master bedroom tu dia lagi tinggi

3. Al-Harir Sdn Bhd
Yg ni melayu nye katanya dorang mmg sub con utk projek Anjung Suasana tu.. (masa buat inspection ngan developer pun dia konpem mmg kenal).. Tapi harga dia jauh lebih tinggi:
a. RM9500
b. RM13000
c. Takde tanya
d. RM23000

Koo Renovation pun saya ada tanya tp belum dapat quotation lagi.. Appreciate a lot korang nye advise samada penah kenal contractor2 ni ke and camne nak wat the best decision dari segi harga and quality plus contractor yg reliable dan takde kene tipu.. Terima kasih banyak2!

Yang benar,
Wah

commodore496

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 20
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #1 on: October 29, 2011, 03:43:52 PM »
Assalamualaikum,

Kalau yg Jacky tu dinasihatkan tak payah la sebab saya pun dia dah himpit untuk buat renovation.harga yg dia bagi amat berpatutan dibandingkan dgn kontractor lain. Tapiiiiiii...dia ader kes kat bsp.ramai2 ambik dia untuk renovation last2 dia lesap kerja pun tak jadi.
yang pelik nyer dia berani datang bsp lagi,,,,,,selalu dok depan  guard banglo anjung suasana 2.. mana2 owner yg datang tgk rumah dia mesti ikut sampai umah siap terus ukur umah sekali. tapi saya dah dinasihatkan oleh org kat BSP supaya jgn dilayan (layan lebih kurang dah la. tapi jgn cam excited nak ambik dia sebab tiap2 hari dia akan datang umah) kadang2 ader kontractor lain ader dalam umah pun dia datang selamba. So baik jgn la.
Saya dapat maklumat ni pun dari org yg amat boleh dipercayai yg dah lama kat bsp.

Bagus la kalau tuan nak masuk umah ujung tahun ni/awal tahun depan...saya nak masuk secepat mungkin tapi takuttttttt......sorang2 ajer yg duduk hu hu hu.saya tak buat major renovation  just tambah slab kat ruang kosong atas dining hall ajer untuk jadi family area/ruang solat.



faithar83

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • Gender: Male
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #2 on: October 29, 2011, 10:30:57 PM »
Terima kasih banyak2 for the information.. Sangat2 membantu.. Mmg terasa pelik ngan dia especially bila dia suh bayar kat personal akaun dia.. Masa nak tulis cheque tu dia suh tulis atas nama dia so mmg saya hold dulu aa.. Yup inshaAllah pindah ujung tahun ni and harap2 ramai gak yg dah pindah masa tu.. Selamat berjiran.. :)

faithar83

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • Gender: Male
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #3 on: October 29, 2011, 10:37:53 PM »
saya tak buat major renovation  just tambah slab kat ruang kosong atas dining hall ajer untuk jadi family area/ruang solat.

boleh share tak brapa harga dapat and buat dgn contractor mana?

as_bsp

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #4 on: November 08, 2011, 12:52:28 PM »
Salam, mohon bantuan, ada sesiapa ada pengalaman dengan harga dan kualiti kerja dari PTR Cemerlang (Zul dan rakan).  TQ.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #4 on: November 08, 2011, 12:52:28 PM »



my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2884
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #5 on: November 08, 2011, 12:56:08 PM »
Salam, mohon bantuan, ada sesiapa ada pengalaman dengan harga dan kualiti kerja dari PTR Cemerlang (Zul dan rakan).  TQ.

ado..PM yo la.. ;D ;D ;D

as_bsp

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #6 on: November 08, 2011, 01:08:44 PM »
Salam,  TQ, kalau boleh tlg selitkan juga maklumat kualiti kerjadan harga  kontraktor bumi lain di kawasan putra mahkota, kalau ada.  Terima kasih.

Salam, mohon bantuan, ada sesiapa ada pengalaman dengan harga dan kualiti kerja dari PTR Cemerlang (Zul dan rakan).  TQ.

ado..PM yo la.. ;D ;D ;D

lily_dora

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #7 on: November 10, 2011, 06:01:29 PM »
salam member2...pasal renovation ada 1-2 kontraktr yang saya boleh rekomen...sekarang ni saya baru siap buat kitchen cabinet.... ;)

desaputra

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
  • Gender: Male
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #8 on: November 20, 2011, 08:29:45 AM »
Salam semua, saya Faithullah (panggil Wah jek).. inshaAllah saya akan join korang sume as penduduk Anjung Suasana (baru dpt kunci tgh bulan aritu) dalam ujung tahun or awal tahun depan.. saya beli semi-d design merbau yg modern nye design..

Skang dalam proses nak renovate umah so sangat2 perlukan nasihat dan advise dari korang sume yg dah berpengalaman banyak ni.. Saya ada beberapa plan:

a. Nak besarkan bilik bawah tu pecah ke tepi corridor open tu dan pecah family area tingkat atas buat small balcony
b. Nak tambah bilik kat bahagian atas dining hall yg open sampai ke ceiling atas tu
c. Nak pecahkan dapur just bahagian pintu keluar tu (dapur akan jadi bentuk empat segi) dan tukar pintu ke tempat yard tu
d. Master bedroom nak pecahkan tingkap tukar sliding door ngan buat open balcony besar kat luar tu (yg ni bergantung pada budget)

Saya dah ada survey beberapa contractor:

1. Wongkap Renovation Works
Masa tu dok tengok2 dlm umah tetiba ada org dtg (Jacky nama dia) and introduce as contractor.. Quotation harga dia seperti berikut:
a. RM6700
b. RM6000
c. RM1800
d. RM14000
Tengok harga memang menarik tp adakah quality bagus? Lagi satu cam tak sure background dia sebab dia suruh bayar deposit (cheque) ke personal akaun dia sbb kata dia ada problem ngan akaun company.. Beza current akaun ngan savings akaun pun dia tak sure.. Tp dia cakap kalo tak percaya, dia wiiling untuk hantar barang2 dulu baru bayar dia.. Dia pun ada bawak tengok umah lain yg dia buat tp just baru letak2 barang.. Ada gak dia tunjuk contoh umah yg dia buat dah siap around BSP gak tp tuan umah takde lak kat umah nak tanya2.. so mmg tak sure sangat selamat ke tak contractor ni

2. C&K Renovation & Iron Works
Yang ni pun sama dtg umah masa tgh tengok2.. Dia mmg tgh wat renovation semi-d modern type yg mengadap padang tu.. Siap bawak pegi tengok.. Quotation dia seperti di bawah:
a. RM6250
b. RM6200
c. Takde tanya
d. RM20300
Ikut kos lain2 lebih kurang cuma tang balcony master bedroom tu dia lagi tinggi

3. Al-Harir Sdn Bhd
Yg ni melayu nye katanya dorang mmg sub con utk projek Anjung Suasana tu.. (masa buat inspection ngan developer pun dia konpem mmg kenal).. Tapi harga dia jauh lebih tinggi:
a. RM9500
b. RM13000
c. Takde tanya
d. RM23000

Koo Renovation pun saya ada tanya tp belum dapat quotation lagi.. Appreciate a lot korang nye advise samada penah kenal contractor2 ni ke and camne nak wat the best decision dari segi harga and quality plus contractor yg reliable dan takde kene tipu.. Terima kasih banyak2!

Yang benar,
Wah

Thanks wah... Baru clear skit nak buat budget and plan untuk reno rumah sblm masuk.

nshamr

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #9 on: November 20, 2011, 07:57:00 PM »
Salam,

Kalau nak kontraktor bumi, boleh cuba ZNA bulding & construction. SKrg tgh buat reno utk umah 54 Jln 9/4 (Anjung Phas 8B). Office mereka di Bdr Bukit Mahkota.

faithar83

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • Gender: Male
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #10 on: November 22, 2011, 11:40:26 AM »
Thanks wah... Baru clear skit nak buat budget and plan untuk reno rumah sblm masuk.

No problem bro.. :)

commodore496

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 20
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #11 on: November 22, 2011, 04:07:05 PM »
Saya nak share qoutation dari satu contractor sebagai perbandingan/rujukan.
Diharap ada yg boleh komen ttg harga dibawah ni.


A)pasang grill normal flat iron utk keseluruham rumah :rm8700
B)pasang autogate dan tambah wiring untuk lampu kat tiang pagar kat gate depan.=rm3200
C) tinted cermin satu rumah rm 2500.
D)tambah slab kat ruang atas dining area = 14000.

Harga ni dari Bumitra Trading and Agency

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #12 on: November 22, 2011, 09:05:36 PM »
Normal flat iron tu = solid iron ke?
Pendapat saya...better ambil solid iron. Dlm kes baru2 ni, pencuri masuk dgn cara patahkan 1 bunga grill iron je.. Kalau guna grill solid iron, susahla sikit nak patah kot..
Saya nak share qoutation dari satu contractor sebagai perbandingan/rujukan.
Diharap ada yg boleh komen ttg harga dibawah ni.


A)pasang grill normal flat iron utk keseluruham rumah :rm8700
B)pasang autogate dan tambah wiring untuk lampu kat tiang pagar kat gate depan.=rm3200
C) tinted cermin satu rumah rm 2500.
D)tambah slab kat ruang atas dining area = 14000.

Harga ni dari Bumitra Trading and Agency


commodore496

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 20
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #13 on: November 23, 2011, 05:28:53 AM »
yer la betul jugak la pakai solid iron mmg lebih selamat.
tapi harga nyer mmg mahal.
normal hollow iron pun contractor quote rm8700. Kalau solid dia kata harga double.
Kalau ader contractorbuat grill yg ok dan harga berpatutan sila lah share dgn saya.

drmdarif

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #14 on: December 04, 2011, 01:32:07 PM »
Assalamualaikum semua,
Alhamdulillah berkesempatan ke pameran home & living di MidValley minggu lepas.
Untuk grill satu rumah semua pakai wrought iron : RM 8500.00 (RM 16/kaki)
Tinted satu rumah                                         : RM 1500.00 (RM 3.5/kaki)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Salam perkenalan (plus renovation)
« Reply #14 on: December 04, 2011, 01:32:07 PM »