Author Topic: Rumah dah crack, warranty dah abis..  (Read 10939 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

smart.khalifah

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #15 on: November 12, 2012, 10:46:25 AM »
try check dgn Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dibwh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan.. kot  diorg boleh bantu

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #16 on: November 12, 2012, 12:36:24 PM »
try check dgn Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dibwh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan.. kot  diorg boleh bantu

tak tau pun saya kewujudan tribunal tuntutan utk pembeli rumah...so mcm mana ye sbb saya dah buat report pd mpkj n skrg stage tunggu engineer pemaju utk buat assessment..tunggu report developer n outcome aduan dr mpkj atau buat juga report pd tribunal (TTPR) sekarang???

smart.khalifah

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #17 on: November 12, 2012, 02:42:44 PM »
kalau tunggu report, bila dpt? developer nak repair ke?.. terpulang kpd tuan rumah utk decide. dgn TTPR, boleh je minta advise dulu.. fungsi diorg menyerupai mahkamah, lebih kpd pampasan.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #18 on: November 13, 2012, 03:09:44 AM »
tribunal cover sikit aje, tapi kena buat report hantar ke kem kerajaan tempatan. they will instruct mpkj untuk tengok rumah. kalau mpkj dah tengok buat report tapi pemaju tak buat apa bari kpkt akan suruh ke tribunal. tribunal is the last resort bila semua tak jalan. tarikh komplen yang dihantar ke kpkt akan dikira sebagai tarikh mula buat komplen yang rumah rosak di tribunal nanti. remember that tribunal cuma untuk less than 20k. repair rumah retak is a lot mooooore. satu piling is between 3k-6k. rumah saya tanam 15 point, rumah neighbor sebelah tanam 20 point. satu beam patah kosnya 6k, minima. kalau tribunal award 20k..... dah tak boleh bawak court, tak cukup untuk repair rumah. tribunal untuk kes kes kecik, yang tak perlu ke mahkamah.

saya cerita pengalaman saya lawan dengan araprop. kalau nak tulis amat panjang. tapi saya advice tuan JANGAN REPAIR rumah tuan sendiri, warranty void dan tuntutan tidak lagi valid. saya tidak bersetuju dengan smart.khalifah.

saya rasa masih lagi simpan gambar engineer araperok bawak la fail tanda tanda pastu report tak keluar keluar, dia blame arkitek kata dah pass kat arkitek, arkitek lambat prepare report. arkitek dah dapat duit paham paham je la... slow sikit buat kerja. kata boss dia latifah arshad pergi mekah, tak boleh sain. memang sakit hati. last sekali, aku punya kawan kasik gempak sama dia nak tahan dia punya Ar application baru la laju buat kerja.

smart.khalifah

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #19 on: November 13, 2012, 11:30:46 AM »
Maksud saya, terpulang kpd owner.. Samada nak tgg report & tindakan mpkj atau pergi ke tribunal. Biasanya bila bab duit/pampasan laju org buat kerja. Btw tribunal cover rm50k kebwh..

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #19 on: November 13, 2012, 11:30:46 AM »



mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #20 on: November 14, 2012, 12:18:41 AM »
ok la kalau rm50k. masa saya ke tribunal dulu, cuma 20k aje. tapi kalau 50k pun kalau retak teruk, rectification tak dapat buat. kalau underpinning satu point minimum 3k (tu dulu in 2005), kalau 10 point, beam patah lagi, pam simen dalam tanah lagi, satu kampit rm 30 upah + simen (harga dulu la), rumah saya dulu pam 120 kampit, rumah sebelah pam 300 kampit. repair kat dalam, kalau retak teruk macam rumah saya dulu memang tak cukup. tu tak campur consultant fee lagi. all rectification must be endorsed by geotech + civil p.eng.

lebih kureng procedurnya macam nie 1. kalau tru pemaju, orang mpkj akan dtg tengok, dia akan inform pemaju dan architect. 2. kalau ada kes, mpkj kasik tau pada pemaju dan arkitek.then, arkitek akan suruh pemaju buat rectifikasi. 3. pemaju akan appoint geoteknik company untuk buat soil test + structural engineer akan evaluate dan bagi rectification procedure. (the test takes more than a month!) 4. arkitect akan pantau kontractor rectifikasi untuk mula buat kerja according to spec. kena selalu tengok selalunya dia orang buat repair work sambil lewa kalau pemaju tak mau ambik kontraktor lain untuk buat repair work. macam saya dulu arkiteck pemalas macam unta padang pasir. dia tak pantau. sewerage pipe main bantai aje, pakai batang paip pelastik. saya komplen kat mpkj, baru dia orang tukar balik, arkitek kena sound la dgn mpkj. tapi saya rasa bsp punya arkitek lagi beretik dari bbm.

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #21 on: November 14, 2012, 10:19:36 AM »
mierock, seram saya baca kisah u...kalau boleh kita set mkn2 ptg ka mlm ka utk berkongsi ilmu n experience ...boleh?

Peugeot

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 124
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #22 on: November 14, 2012, 05:12:53 PM »
Alamak risaunya saya baca hal rumah retak nih!  Sebabnya rumah saya 2 tahun lepas sebelum masuk ada bagitau kat Bangi Heights pasal retak di hujung portion rumah saya nih.  Kira retak tu macam di satu sudut rumah.  Maaflah kalau tak faham coz saya nak terangkan pun tak tahu macamana..

Tapi yang pasti di dalam bahagian dalam dan luar rumah sama tempat cracknya.  Itu yang di sudut rumah.

Dalam rumah pun sama..banyak crack!

Pernah saya ajukan pada Cik Doris and dia ada setkan appointment dengan arkitek and arkitek nih kata retak-retak tu semuanya normal.  And he mentioned rumah ni ada dibuat piling so tak perlu risau.

Tapi sekarang dah 2 tahun saya duduk ..retak tu merisaukan saya ..cat dinding pun terkeluar.  Macam dinding tu bergerak!

Adakah patut saya report pada MPKJ untuk diperiksa status crack tu atau tunggu crack tu membesar?  Saya harap sangat yang ianya akan berhenti membesar sebagaimana arkitek tu bagitau saya yang it's normal untuk ada crack selagi rumah tu nak 'stabil' like that.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #23 on: November 14, 2012, 10:08:16 PM »
peugeot, kat retak tu buat satu garisan horizontal dan tanda vertical macam 10 inci  letakkan satu pembaris, letak tarikh dihujung garisan dan ambil gambar. pas tu tengok la garis tu gerak ke tidak. lepas sebulan, tiga bulan etc.

sirynn48, boleh. no problem. pm me ur fon no, maybe ptg esok ke.

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #24 on: December 05, 2012, 03:26:51 PM »
peugeot, kat retak tu buat satu garisan horizontal dan tanda vertical macam 10 inci  letakkan satu pembaris, letak tarikh dihujung garisan dan ambil gambar. pas tu tengok la garis tu gerak ke tidak. lepas sebulan, tiga bulan etc.

sirynn48, boleh. no problem. pm me ur fon no, maybe ptg esok ke.

encik rocker, saya baru PM u..sory laa lambat benarrrrr

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #25 on: April 25, 2013, 10:59:02 AM »
Salam semua

pihak Bangi Heights dah visit rumah saya dgn consultant mereka dec 2012..may 8th 2013 mereka akan hantar contractor utk hack dan touch balik crack dlm rumah..grouting utk luar rumah...longkang pecah teruk...menurut consultant mereka tiada structure problem. setelah berbincang dgn kwn2 serta experience encik mierock, mereka suggest saya mintak 2nd opinion dari geoteknik dan structural engineer...

kos utk pakar ini RM2000 dan RM500 utk chop approve so total RM2500 kalau tidak RM3000...saya dpt discount...

personal suggestion dari doris ialah better buat 2nd opinion so kerja2 touch up boleh buat one time only, sebab prosesnya mcm buat rumah juga laa...kena ubah furniture dgn habuk kotornya lagi...

adakah sesiapa berminat utk hire consultant utk rumah masing2? mari la kita kongsi $$ utk report...saya sebenarnya kalau boleh mmg nak proceed je dgn construction  may ni tapi saya tanya kalau crack berlaku lagi mcm mana? will bangi heights check n touch up again..tiada jawapan jelas dari doris itu yg membuat saya tak confident...

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #26 on: April 25, 2013, 05:55:28 PM »
Salam semua

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???

Errr.. kawan tengok dah makin ramai dari Jalan 2/4D yang dah / tengah renovet rumah.. Ujung jalan dekat tepi tebing tu dedua koner lot buat massive reno.. siap pakai kren Kato lagi hangkut amende tah..

Alhamdulillah, setakat ni rumah kami masih solid.. jiran sebelah ade juga kabor rumah dia ada crack besor buleh masuk duit siling 20sen, tapi takde plak dia komen ape2.. mungkin pasal dia staf Bangi Heights (plus adik dia kontraktor bangunan), maka itu bukan satu masalah pada dia kot..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #27 on: April 25, 2013, 10:21:41 PM »
Salam semua

dan amount consultant ni bukan murah jadi ada sesiapa dari jalan 2/4D ingin join kos report???

Errr.. kawan tengok dah makin ramai dari Jalan 2/4D yang dah / tengah renovet rumah.. Ujung jalan dekat tepi tebing tu dedua koner lot buat massive reno.. siap pakai kren Kato lagi hangkut amende tah..

Alhamdulillah, setakat ni rumah kami masih solid.. jiran sebelah ade juga kabor rumah dia ada crack besor buleh masuk duit siling 20sen, tapi takde plak dia komen ape2.. mungkin pasal dia staf Bangi Heights (plus adik dia kontraktor bangunan), maka itu bukan satu masalah pada dia kot..



aah dorang mmg gaji beso...maka gunala kren beso hehhehe...report ni kegunaan nak suh dev bangi heights yg tanggung cost touch up..leh je nak approach contractor neighbour ujung ni tapi dorang bukan qualified yg ada IR ...and cost baiki crack besar ni tinggi juga mungkin lebih 2k

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Rumah dah crack, warranty dah abis..
« Reply #27 on: April 25, 2013, 10:21:41 PM »