Isu Umum Putra Mahkota > Kesihatan & Keselamatan

BERFUNGSI TAPI TAK EFEKTIF. PELAJAR NYARIS DIREMPUH KERETA!

<< < (2/20) > >>

sazzahan:

--- Quote from: der Nachbar on January 27, 2012, 10:03:18 AM ---
--- Quote from: norian on January 27, 2012, 09:52:57 AM ---dekat sekolah rendah kita  pun sama... pelajar patuhi lampu isyarat, sesetengah mak ayahlah pulak main langgar je. jadi contoh tak baik untuk anak2.

--- End quote ---


Betul tu puan norian, dah banyak kali juga nampak.....cuma geleng kepala je lah. tapi insiden pagi tadi kat depan sekolah menengah buat hati jadi mendidih. tu belum nak nak cerita insiden 3 minggu lepas kat traffic light KUIS.....punye lah laju sebijik proton waja ni langgar lampu isyarat merah..muka macam bagus je tak bersalah....dia bawak anak skolah kita pun bawak anak skolah......tu jenis parents tak sayang nyawa anak sendiri. alhamdulillah juga tak rempuh kereta saya. terima kasih kerana prihatin.

--- End quote ---

prime time masa tu (0700-0730) sbb nak antar anak gi sekolah, nak kejar punch card lagi. cuba time cuti. lengang jer heheheh

amran:
Sokong penjara mandatori buat pemandu nahas maut

KUANTAN: “Jika cadangan dibuat itu (hukuman penjara mandatori) dapat meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya, saya menyokong sepenuhnya, namun masih memerlukan kajian terperinci,” kata Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Datuk Salleh Mat Rashid.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Anggota Majlis Keselamatan Jalan Raya, Tan Sri Lee Lam Thye Ahad lalu yang meminta individu mengakibatkan kemalangan maut di jalan raya dikenakan penjara mandatori.


Katanya, cadangan diusulkan itu ada rasionalnya dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan.


“Ia cadangan baik bagi meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap pematuhan undang-undang lalu lintas, namun kajian mendalam perlu dilakukan dengan mengambil kira aspek lain.


“Sebelum ini, kita ada mengenakan hukuman penjara mandatori kepada pesalah lalu lintas, namun terhad kepada mereka yang didapati bersalah memandu dalam keadaan mabuk,” katanya.


Terdahulu, beliau melakukan tinjauan dan pemeriksaan sekatan jalan raya pada hari ke-9 Ops Sikap 25 sempena Tahun Baru Cina
sumber :  Harian Metro
Jika sebelum ini kadar saman kesalahan seperti ini ditetapkan RM300...tapi masih tidak dapat menyedarkan segelintir pemandu seperti ini...malahan sepnajang Op Sikap Ke-25 kali ini jumlah saman juga meningkat hampir 100%....

der Nachbar:

--- Quote from: sazzahan on January 27, 2012, 10:09:04 AM ---
--- Quote from: der Nachbar on January 27, 2012, 10:03:18 AM ---
--- Quote from: norian on January 27, 2012, 09:52:57 AM ---dekat sekolah rendah kita  pun sama... pelajar patuhi lampu isyarat, sesetengah mak ayahlah pulak main langgar je. jadi contoh tak baik untuk anak2.

--- End quote ---


Betul tu puan norian, dah banyak kali juga nampak.....cuma geleng kepala je lah. tapi insiden pagi tadi kat depan sekolah menengah buat hati jadi mendidih. tu belum nak nak cerita insiden 3 minggu lepas kat traffic light KUIS.....punye lah laju sebijik proton waja ni langgar lampu isyarat merah..muka macam bagus je tak bersalah....dia bawak anak skolah kita pun bawak anak skolah......tu jenis parents tak sayang nyawa anak sendiri. alhamdulillah juga tak rempuh kereta saya. terima kasih kerana prihatin.

--- End quote ---

prime time masa tu (0700-0730) sbb nak antar anak gi sekolah, nak kejar punch card lagi. cuba time cuti. lengang jer heheheh

--- End quote ---

 :) kalau keselamatan bersama (terutama anak2 sekolah) diletak sebagai first priority....Insya Allah waktu prime time tak akan jadi alasan. Sekurang-kurangnya, kalau dah tak sabo bebeno nak pecut, bila dah dekat area skolah tu slow down la kereta tu sikit. Kalau ada budak sekolah yang melambung kene langgar kereta (nau'zubillah)...kan dah lain ceritanya tu.....nak pegi balai polis lagi...nak kejar ke hospital lagi...nak ziarah keluarga mangsa lagi....nak apply cuti kerja lagi sebab stress....masa tu baru lah nak menyesal menangis sampai keluar air hidung.

sazzahan:
tu laa klo ada polis terpacak kek situ kan elok  ;D ;D

der Nachbar:

--- Quote from: sazzahan on January 27, 2012, 10:44:25 AM ---tu laa klo ada polis terpacak kek situ kan elok  ;D ;D

--- End quote ---

Cadangan yang baik juga tu...tapi klau polis terpacak je kat situ takut jem pulak jalan ;). jejantas tak boleh ke? satu lagi yang saya perasan elok juga kalau ada laluan basikal....ramai juga budak2 sekolah tu naik basikal....tiap tahun student makin ramai.....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version