Author Topic: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah  (Read 13114 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Re: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah
« Reply #90 on: April 23, 2019, 11:20:29 AM »
Cara Daftar MUET Mac 2019 Secara Online
Pemohon yang ingin menduduki peperiksaan MUET sesi Mac 2019 boleh mengisi Borang Pendaftaran MUET secara Online. Ianya terdapat di laman sesawang MPM seperti panduan berikut :-

Applikasi eSubmission MPM online
Manual Pengguna Calon Persendirian MUET klik MUET Daftar atau di Panduan Pendaftaran
Klik pada butang ‘Daftar pengguna’ atau hiperlink ‘Daftar Pengguna’



....lebih lanjut di >> www.MyCambridge.blogspot.com





.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
 
Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Masuk Tadika?


Perhatian Bagi Ibu Yang Sedang Mengandung Atau Yang Mempunyai Anak Dibawah Usia 5 Tahun!!!


Ketahui bagaimana mendidik anak anda menjadi anak yang pintar cerdas dan pandai membaca sejak kecil disini..
Assalammualaikum & salam sejahtera buat ibu-ibu serta bakal ibu.
Boleh dikatakan, hampir semua ibu-bapa inginkan anak mereka menjadi anak yang pintar dan cerdas. Namun, seringkali, tanggungjawab untuk mendidik anak itu, diserahkan bulat-bulat kepada pihak penjaga, nursery, guru tadika dan kadangkala ada juga yang menyerahkannya kepada orang gaji.
Sebenarnya, untuk menghasilkan anak yang pintar, terdapat beberapa teknik dan formula yang boleh digunakan, ia sebenarnya bermula dari sejak anak tersebut di dalam kandungan lagi.
Namun begitu, untuk ibu-ibu yang sudah melahirkan anak, usah risau, ianya masih belum terlambat untuk membentuk anak-anak anda untuk menjadi anak yang pintar dan cerdas.

...BACA LEBIH LANJUT >> DISINI >> https://mycambridge.blogspot.com/2019/05/mahu-anak-anda-pintar-pandai-membaca.html


.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
 Cara Bagaimana Berniaga Di Shopee ? - Jana 40 Ribu sebulan !

Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu!
Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna apps Shopee tu!
Apa kata kita tukar dan buat duit pula dengan apps Shopee tu?
Caranya... Dengan kita jual barang dan jadi peniaga pula disitu! Website Shopee
Apa Yang Best Jual Barang Kat Shopee?.
Shopee ni lebih kurang sama je macam ebay, lelong dan juga lazada.
Ianya sebuah website marketplace! Iaitu tempat orang ramai boleh menjual dan membeli barang!
Bahasa mudahnya.. Shopee ini adalah sebuah PASAR! Tetapi secara online!

Kalau nak cerita apa yang best jual barang kat shopee ni! Memang banyak sangat kelebihan dan keistimewaannya!

Lebih-lebih lagi kalau sebelum ini, anda pernah menjual di FB atau Instagram serta menggunakan Whatsapp untuk Close Sale! Memang leceh sikit kalau guna cara tu!

Nak kena layan satu-satu customer untuk dapatkan sale!
Tapi kat Shopee, proses jualan itu jadi lebih mudah!
Tak perlu dah nak layan satu demi satu customer!

Hanya perlu letak gambar produk, letak maklumat produk dan letak harga! Siap!
Kalau ada orang beli! Nanti akan dapat notification dari pihak Shopee!
Tak perlu dah 24 jam tenung handphone dan berbalas mesej di Whatsapp sebab dok layan customer yang belum tentu pun nak beli!

Apa yang paling menarik! Di Shopee ni, pelawatnya ramai! Ramai giler! Secara kasar! Bilangan pelawatnya dianggarkan seramai 21 juta orang sebulan!.. Iaitu kira-kira 700,000 orang sehari!


... BACA LEBIH LANJUT >> http://mycambridge.blogspot.com/2019/06/cara-bagaimana-berniaga-di-shopee-jana.html





.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
MUET : BASIC INFO yang kena tahu


enapa kena ada MUET?

          MUET ini antara syarat kelayakan untuk course degree (undergraduate) untuk masuk university sama ada IPTA atau IPTS. IPTA memang wajib ambik. PM, Datuk Seri Najib telah mewajibkan MUET sebagai syarat kelayakan untuk masuk course degree.


Muet ini ada 3 sesi setahun. Boleh tengok kalendar sini.
    > Mac
    > Julai
    > November

Requirement Band MUET untuk course degree



   Band MUET


Makin tinggi band, makin bagus markah MUET.



   Komponen MUET





         Selalunya MUET ini dia asingkan 2 hari. 1 hari untuk Speaking test sahaja. 1 hari lagi untuk semua writing test (Listening, Reading, Writing). Jangan risau, nanti kat slip muet akan diberitahu tarikh & masa ujian. Contoh gambar slip muet klik sini. Macam dalam gambar, tempat test (test centre) pun akan diberitau.



   Perkara basic perlu ada sebelum ujian MUET

    Print siap-siap slip MUET dari link ini dan kena bawa untuk setiap kali peperiksaan.
    IC dan kad matriks kena bawa juga
    Alat tulis (untuk semua writing test)





   Perkara basic lain (I wish somebody told me before I took MUET)

    Kena pakai baju yang sesuai. Kasut bertutup. Laki baju berkolar. Pakaian yang sopan dan sesuai.                                                                                                                                                     
    Untuk speaking test, alat tulis pensil, pemadam dan kertas disediakan. Speaking test sahaja!                     
    Untuk semua komponen writing test (Listening - Reading - Writing), jarak masa dari satu test ke test yang lain tak jauh, jadi pepandailah bawa air masak secukupnya. Biskut ke roti ke untuk makan kalau lapar. Pastikan tidur kena cukup baru dapat jawab power ye tak?                                     
    Pakai jam walaupun anda membencinya. Datang awal sebelum waktu yang dia tulis terutamanya Listening. Lambat datang listening, dia takkan ulang semula rakaman suara untuk kita. Untuk test centre yang jauh, rancang perjalanan supaya tak terlambat.                                         
    Untuk listening test, akan ada kuarantin sebelum masuk bilik yang lain. Gunakan masa ini untuk berkenalan dengan candidate group kita dan bincang untuk task B.





        800/1 - Listening     

> Boleh tengok format kertas kat buku latihan.
> Basically, dengar dan isikan tempat kosong (tapi tak semudah yang disangka)
> Perlukan banyak latihan



        800/2 - Speaking     

> Anda akan masuk dalam satu group terdiri daripada 4 orang. (Atau 3 orang kalau tak cukup)



Handphone / sebarang gajet tak boleh digunakan masa kuarantin & masa dalam bilik test speaking.


> Ada 2 task. Task A dengan Task B.

    Task A  (Individual)

Kena bercakap selama 2 minit (boleh kurang, tak boleh lebih masa) mengikut topik yang diberi (tak boleh pilih - ikut nasib). 4 orang akan dapat topik/point yang berbeza tapi di bawah tema yang sama.

Contoh soalan : What is the best present you can give to your brother?

Candidate A : Laptop
Candidate B : Money
Candidate C : Car
Candidate D : Holiday trip


Candidate A akan mula dulu. Then, B - C - D. Giliran ikut urutan huruf. Selalunya tak boleh pilih kita nak candidate A ke B ke C atau D. Ikut nasib.


# Anda akan diberi masa untuk membaca soalan dahulu
# Next, akan diberi masa untuk tulis semua point ikut topik yang diberi
# Kena catat apa yang candidate lain cakap untuk bantu diri sendiri untuk task B
# Kertas, pemadam dan pensil disediakan.

# Task A -
    Introduction (Kenalkan topik yang diberi)
    Point (Sekurang-kurangnya dua point)
    Conclusion ("In conclusion, I strongly agree.." - contoh ayat untuk kuatkan hujah)

Pastikan semuanya dalam masa 2 minit. Jangan lebih. Jangan kurang sangat. Cuba optimumkan 2 minit tersebut.



    Task B (Group)

Tiada giliran tertentu. Tentukan siapa yang akan bagi introduction dan siapa yang akan concludekan isi-isi masa dalam bilik kuarantin BUKAN masa dalam bilik speaking baru nak tentukan ye.

# Akan diberi masa untuk tulis points (Boleh guna points orang lain dalam task A)
# Boleh sokong mana-mana point
# Pastikan ada interaksi
# Maksimum masa ialah 10 minit.




        800/3 - Reading     

# 45 questions
# 90 minutes
# Objective questions (hitamkan kertas OMR - tak semudah yang disangka)
# Kena cuba skor yang ini sebab dia bawa banyak markah





        800/4 - Writing     

# 2 section. Section A & B.
# Section A ada format tertentu. Report writing essay. (rujuk buku latihan MUET)
# Pastikan patah perkataan (150-200 words ONLY). Jangan lebih dan jangan kurang!

# Section B ada cara tertentu. Section B Extended writing essay. Selalunya argumentative essay.
   Introduction
   Content - Min 3 Main Point
   Conclusion
# (minimum 5 paragraph, 350 words). Pastikan lebih 350 words ya!



...Baca post pasal tips-tips nak skor MUET band 3 ke atas ->> http://MyCambridge.blogspot.com




.






http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Re: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah
« Reply #94 on: August 20, 2019, 11:23:26 AM »
Kepada calon-calon yang akan menduduki peperiksaan MUET. Adakah anda kini sedang berada di dalam keadaan rungsing memikirkan tentang peperiksaan MUET yang akan hadapi tidak lama lagi?

Maklumlah, peperiksaan MUET ini mungkin salah satu perkara yang terpenting di dalam hidup anda. Ianya akan menentukan sama ada anda akan berjaya untuk menyambung pelajaran ke IPT atau tidak?, atau ia juga akan menjadi tanda penentu bahawa sama ada anda layak atau tidak untuk dinaikkan pangkat di tempat kerja anda.


Pada tahun 2015, seramai 183,631 calon telah menduduki peperiksaan MUET, tetapi malangnya, hanya 0.05% sahaja yang berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang (Band 6). Sebahagian besar, hanya mendapat Band 3, dan bakinya, memperolehi keputusan yang kurang memuaskan.

Keputusan yang kurang memuaskan ini akan menyukarkan anda untuk memperolehi jurusan yang anda idamkan di Universiti. Keputusan untuk kenaikan pangkat di tempat kerja mungkin perlu dipertimbangkan semula oleh pihak atasan apabila melihat keputusan peperiksaan MUET anda yang kurang memuaskan. Mahu atau tidak, anda terpaksa mengambil sekali lagi peperiksaan MUET dan ianya akan mengambil masa anda selama 6 bulan lagi.


...Baca teknik yang betul menjawab MUET disini >> https://mycambridge.blogspot.com/2019/08/teknik-lulus-cemerlang-peperiksaan-muet.html




.



http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah
« Reply #94 on: August 20, 2019, 11:23:26 AM »



aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 479
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Re: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah
« Reply #95 on: September 10, 2019, 01:19:17 PM »
Dalam catatan-catatan yang lepas kita telah mempelajari tatabahasa secara asas. Ini termasuk punctuation mark tanda bacaan, word class kelas perkataan, phrase frasa, sentence ayat dan sebagainya. Walaupun kita belum mempelajarinya secara terperinci, saya rasa ada baiknya jika kita bincang cara membina ayat dahulu. Saya percaya bahawa mempelajari cara membina ayat diperingkat awal boleh membantu dalam memahami pelajaran tatabahasa dengan lebih mudah. Selain itu, saya percaya bahawa ia boleh juga membina keyakinan diri untuk mempraktikkan apa yang dipelajari, sekali gus membolehkan perbualan dilakukan secepat mungkin, insya-Allah.
Dalam Bahasa Inggeris, membina ayat dipanggil sentence construction. Berikut adalah perkara-perkara mengenai sentence ayat yang telah kita bincang sebelum ini. Sentence hendaklah:

    Bermula dengan capital letter huruf besar.
    Di akhiri dengan full stop tanda titik(.), question mark tanda tanya(?) atau exclamation mark tanda seru(!).
    Menggambarkan subject subjek dan predicate predikat. Predicate mengandungi verb kata kerja dan boleh juga mengandungi object objek.
    Mengandungi clause klausa. Simple sentence Ayat mudah mengandungi satu clause manakala compound sentence ayat majmuk dan complex sentence ayat kompleks mengandungi dua atau lebih clause.


Persoalannya sekarang adalah "bagaimana caranya nak bina ayat?". Katakanlah kita ternampak seorang lelaki yang telah mencuri sebuah kereta dan kita ingin menceritakan hal ini kepada kawan kita. Berikut adalah langkah-langkah membina ayat untuk cerita kita:

Langkah 1: Tentukan subject subjek
Lazimnya subject adalah orang atau sesuatu yang melakukan aksi. Dalam cerita kita subject adalah:

    A man Seorang lelaki


Langkah 2: Tentukan verb kata kerja
Verb adalah aksi yang dilakukan oleh subject (atau pun keadaan subject itu). Dalam cerita kita verb adalah:

    stole telah mencuri


Langkah 3: Tentukan object objek
Object adalah seseorang atau sesuatu yang terlibat dalam aksi tetapi tidak melakukan aksi itu. Dalam cerita kita object adalah:

    a car sebuah kereta.


Dengan tiga langkah di atas maka kita telah membina ayat yang mengandungi subject, verb dan object. Oleh itu, ayat (atau cerita) kita akan berbunyi seperti berikut:

    A man stole a car. Seorang lelaki telah mencuri sebuah kereta.


Kita boleh tambah maklumat mengenai subject (A man Seorang lelaki) dengan menggunakan adjective kata sifat, contohnya perkataan young muda. Ayat kita akan jadi seperti berikut:

    A young man stole a car. Seorang lelaki muda telah mencuri sebuah kereta.


Kita boleh juga tambah maklumat pada object (a car sebuah kereta) dengan menggunakan adjective kata sifat, contohnya perkataan big besar, menjadikan ayat kita:

    A young man stole a big car. Seorang lelaki muda telah mencuri sebuah kereta besar.


Kalau kita ingin menggambarkan cara dia mencuri kereta itu maka kita boleh menggunakan adverb kata keterangan, contohnya perkataan easily dengan mudah, dan ayat kita akan berbunyi:

    A young man easily stole a big car. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar.


Begitulah seterusnya kita boleh menjadikan cerita kita lebih menarik dengan menambah lagi perkataan-perkataan dari berbagai kelas perkataan seperti yang ditunjukkan di bawah:

    Noun Kata nama - Merujuk kepada nama seseorang atau sesuatu.
    Pronoun Kata ganti nama - Menggantikan noun untuk mengelakkan penggunaan noun berulang kali.
    Article Kata sandang - Mengkhususkan atau mengumumkan seseorang atau sesuatu.
    Adjective Kata sifat - Memberi keterangan mengenai orang atau benda.
    Verb Kata kerja - Menggambarkan aksi, perbuatan atau keadaan.
    Adverb Kata keterangan - Mengubah sedikit maksud verb.
    Conjunction Kata hubung - menyambung perkataan atau ayat.
    Preposition Kata sendi nama - Menghubungkan satu perkara kepada perkara yang lain.


Jika kita meneliti dengan betul maka kita akan sedar bahawa ayat yang telah kita bina di atas adalah jenis simple sentence ayat mudah iaitu ia mengandungi satu independent clause klausa bebas. Dengan kata lain, ia mengandungi satu aksi (atau verb kata kerja). Kita boleh juga menambah aksi dengan mengatakan bahawa orang yang mencuri kereta itu kemudiannya memandunya pergi, seperti berikut:

    A young man easily stole a big car and he drove off. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar dan dia memandunya pergi.

Kini ayat kita telah menjadi compound sentence ayat majmuk iaitu ia mengandungi dua independent clause klausa bebas yang telah disambung dengan coordinating conjunction kata hubung setara iaitu perkataan and dan.

Seterusnya kita boleh menambah aksi lagi dengan mengatakan pencuri itu ternampak polis seperti berikut:

    A young man easily stole a big car and he drove off after he saw the police. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar dan dia memandunya pergi setelah dia melihat pihak polis.

Ayat kita di atas sudah menjadi complex sentence ayat kompleks kerana ia mengandungi dependent clause klausa pautan iaitu after he saw the police setelah dia melihat polis. Perkataan after setelah adalah dari kelas subordinating conjunction kata hubung tak setara yang menjadi penyambung dependent clause klausa pautan kepada independent clause klausa bebas.

Cara membina ayat yang telah dibincang di atas adalah dalam peringkat asas. Semoga ia dapat memberi keyakinan kepada kita dalam memahami struktur ayat-ayat dan perbualan Bahasa Inggeris.



...TUISYEN MUET & IELTS EXPRESS -> http://MyCambridge.blogspot.com





.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan,PT3) / Cuti Sekolah
« Reply #95 on: September 10, 2019, 01:19:17 PM »