Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Bandar Seri Putra => Masjid Bandar Seri Putra => Topic started by: Tetikus Hensem on 20 Mar, 02:23:30 AM

Title: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: Tetikus Hensem on 20 Mar, 02:23:30 AM
Kalau betul niat kontraktor, dapat dua keuntungan. Untung duit, untung pahala. Insyaallah... :)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: sazzahan on 30 May, 03:42:49 PM
berapa LAD sehari?
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 31 May, 03:39:07 PM
berapa LAD sehari?

Projek baru 8 minggu jalan.. mane ade LAD lagi..
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: Tetikus Hensem on 02 Jun, 02:57:55 AM
Projek baru 8 minggu jalan.. mane ade LAD lagi..
Projek mungkin delay kalau kutipan derma terhenti... ;)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 03 Jun, 10:28:28 AM
Dia nak tau berapa sehari KALAU delay.

Kena tengok dalam kontrak le..
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mossgenio on 12 Jun, 10:21:04 PM
Dia nak tau berapa sehari KALAU delay.

Kena tengok dalam kontrak le..

Entah la dia tu. Nanti suruh dia check kontrak.  ;D
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 09 Nov, 09:54:53 AM
salam en jabbar... perkembangan masjid bertambah baik... dalam laporan berikutnya, kalau tak keberatan, boleh juga inform kami ahli qariah perkembangan 36% (actual) vs XX% (planned), dan bagus juga kalau ditambah maklumat target completion... kiranya agak2 dengan perkembagan sekarang tarikh siap masjid ni bila... sekadar pandangan....
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 11 Nov, 02:58:58 PM
salam en jabbar... perkembangan masjid bertambah baik... dalam laporan berikutnya, kalau tak keberatan, boleh juga inform kami ahli qariah perkembangan 36% (actual) vs XX% (planned), dan bagus juga kalau ditambah maklumat target completion... kiranya agak2 dengan perkembagan sekarang tarikh siap masjid ni bila... sekadar pandangan....

Assalamualaikum,

Status 'actual vs planned' tidak dapat dikongsikan kerana sebarang perselisihan dikhuatiri mengundang fitnah*, terutama jika yang membaca tidak terlibat secara langsung dengan projek pembinaan masjid itu sendiri (tidak hadir mesyuarat tapak atau tidak hadir mesyuarat bulanan JK Pembinaan**).

Tarikh-tarikh utama telah saya kongsikan dalam post pertama bagi topik ini. Ringkasan perancangan projek:
Bagi mereka yang memang dalam industri pembinaan juga akan faham bahawa untuk menepati 'Planned Progress' merupakan priority utama pengurusan projek. Namun begitu, terdapat faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan (seperti cuaca, perubahan spesifikasi/drawing pelan, kerja-kerja di luar kontrak - VO) yang akan memberi impak kepada progress projek. Pihak JK Pembinaan juga berpendapat bahawa projek pembinaan masjid kita ini adalah dinamik dan persepsi/pandangan/respons*** ahli kariah perlu diambil kira ketika pembinaan berjalan.

Kesemua isu/pendapat (yang mana relevan) yang sampai ke pengetahuan JK Pembinaan akan dibawa ke mesyuarat tapak untuk perbincangan. Sebarang penyelesaian (tindakan/pemantauan) akan dirangka/dipersetujui oleh wakil JK Pembinaan dengan sokongan barisan perunding yang terlibat. Keputusan tersebut pula akan dibawa ke mesyuarat bulanan JK Pembinaan untuk 'endorsement' dan diminitkan.

Ahli Jawatankuasa Pembinaan yang terdiri daripada penduduk BSP dari pelbagai bidang (technical, non-technical, profesional, penjawat awam, pentadbir, wakil pemaju Bangi Heights) sentiasa memikirkan yang TERBAIK buat kariah Masjid Al-Mustaqim Bandar Seri Putra.

Terima kasih di atas pandangan yang diberikan.

Pegawai Penerangan
JK Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
Bandar Seri Putra


* SEKADAR CONTOH - "Progress slow ni, duit tabung dah ke lain kot.."; "Masjid dah terbengkalai.."
** Jawatankuasa Pembinaan sentiasa mengalu-alukan participation ahli kariah yang berminat untuk terlibat aktif dengan pembangunan Masjid Al-Mustaqim.
*** Dalam karier profesional saya terdapat satu condition/keadaan yang kami panggil IKIWISI atau "I Know It When I See It" yang biasanya timbul apabila client/pelanggan projek melibatkan end-user yang berpengetahuan terhad dalam bidang teknikal (non-technical people).
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 11 Nov, 07:15:28 PM
oke juga macam tu, as long as tarikh dijangka siap tu dipaparkan pun sudah memadai... insyaAllah kalau ikut plan asal, lagi 7 bulan masjid ni akan siap dibina...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 16 Dec, 01:13:06 PM
gambar panorama... canggih canggih... ;D
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 17 Dec, 10:59:13 AM
gambar panorama... canggih canggih... ;D

Kameraman amatur part-time, takde "fish-eye lens".. jadi buat post-production edit kreatif sikit-sikit jer..  ;)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 19 Dec, 11:03:26 AM
saja tanya ye... masjid ni nampak rendah sikit, biasa kalau pergi masjid2 lain tinggi2 binaan dia... kalau masuk tu nak pandang ceiling nun jauh kat atas tu...

agaknya sebab nak kurangkan ruang untuk pasang air cond ke? sapa2 yg tau boleh saja bagi jawapan...
Kena lawat tapak dulu tuan, baru boleh rasa.. siling, kubah dan minaret masjid memang dah tinggi.. kalau tengok dalam gambar kat bawah ni, jarak lantai ke siling di Foyer dah 2 kali ganda ketinggian manusia biasa..

(http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/s720x720/1390574_618906294832225_104959140_n.jpg)

Minaret masjid kalau ikut dalam pelan 37 METER tinggi.. yang dalam gambar corner shot tu sedang dibina dah naik tiga ruas/rangka, akan ada 2 lagi ruas/rangka + kubah yang akan naik.. puncak kubah pulak kira-kira 2/3 (dua per-tiga) ketinggian minaret (ikut lukisan perspektif ni la, dimensi sebenar tak check/ukur betul2 masa tengok pelan hari tu sebab tak bawak scale ruler pergi miting  ::))

(http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/178968_460372540685602_1144946513_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/39556_122316334491226_5473788_n.jpg?lvh=1)
NOTA: Ini lukisan tampak yang lama, lukisan yang baru ada beza sikit dengan yang ini. Tapi dimensi masih lebih kurang sama.

Memang, masjid kita ni tidak le se-GAH macam Masjid Putra dan Masjid Besi di Putrajaya atau Masjid Wilayah Persekutuan kat Jalan Duta.. :)

Tapi sepadan la dengan kos pembinaan yang hanya juta-juta aje berbanding puluh-puluh & ratus-ratus juta yang digunakan untuk bina masjid-masjid tu..  ::)

Binaan masjid kita ni lebar, sebabnya kita nak memaksimakan jumlah jemaah dan pada masa yang sama mengambil kira kemungkinan ruang solat muslimah dipindah ke tingkat bawah. Telah ada perbincangan dibuat tentang susun atur ruang masjid nanti supaya tidak menyukarkan golongan wanita warga emas.
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 19 Dec, 07:32:38 PM

Binaan masjid kita ni lebar, sebabnya kita nak memaksimakan jumlah jemaah dan pada masa yang sama mengambil kira kemungkinan ruang solat muslimah dipindah ke tingkat bawah. Telah ada perbincangan dibuat tentang susun atur ruang masjid nanti supaya tidak menyukarkan golongan wanita warga emas.

Haa.. bagus jugak cadangan tu... cuma confuse sikit, binaan masjid ni dua tingkat ye en jabbar?
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 20 Dec, 10:52:49 AM

Binaan masjid kita ni lebar, sebabnya kita nak memaksimakan jumlah jemaah dan pada masa yang sama mengambil kira kemungkinan ruang solat muslimah dipindah ke tingkat bawah. Telah ada perbincangan dibuat tentang susun atur ruang masjid nanti supaya tidak menyukarkan golongan wanita warga emas.
Haa.. bagus jugak cadangan tu... cuma confuse sikit, binaan masjid ni dua tingkat ye en jabbar?
Ya.. sebahagian dari Ruang Solat Utama adalah dua tingkat, seperti yang ditunjukkan dalam pelan di bawah.

(http://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/67673_122315957824597_8755_n.jpg)

(http://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/69389_122316074491252_1151142_n.jpg)
Sumber: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.122315667824626.19996.120427501346776&type=3 (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.122315667824626.19996.120427501346776&type=3) - NOTA: sila abaikan lukisan perspektif lama yg ada dalam album tersebut.
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 22 Dec, 12:33:08 PM
Bahagian atas yg color purple tu ruang solat kat atas, yg lain bumbung kalau tak salah... tak berapa arif baca drawing color2 ni...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 23 Dec, 12:08:20 PM
Bahagian atas yg color purple tu ruang solat kat atas, yg lain bumbung kalau tak salah... tak berapa arif baca drawing color2 ni...
Ye, betul..
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 14 Jan, 08:38:33 PM
nampak petang tadi kubah piramid dah ada, hampir complete dah rangka masjid ni
Gambar perkembangan pembinaan kubah ruang solat, ehsan Pengerusi JK Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP:

(http://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/q71/s720x720/1604706_594958843892533_722298496_n.jpg)

"Lawatan ke tapak masjid almustaqim petang ini...ruangan solat utama.
Perlu dana berupa wakaf, sedekah dan hadiah drp dermawan. Jadilah billionnare akhirat."

(http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1/q73/s720x720/1604612_594958780559206_2061466991_n.jpg)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: my on 15 Jan, 03:39:29 PM

 ;D ;D ;D ;D
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 20 Feb, 11:28:30 PM
Dah ada 360 degree gambar sekarang... macam tengok tv pulak.... 8)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 22 Feb, 03:34:30 AM
Bersempena CIMB tukar nombor akaun, mungkin AJK pun boleh mula promote nombor akaun CIMB baru dalam iklan... tapi buat sementara waktu ni number yg lama masih boleh digunapakai kalau tak salah....
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 14 Mar, 10:30:17 PM
Sempat ke nak terawih tahun ni agak-agak nya...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 22 Mar, 01:51:20 PM
InsyaAllah boleh solat aidil fitri kot kat sini... kalau terawih mungkin tak sempat...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 26 May, 08:50:59 AM
Boleh ke tanya... warna kubah tu kuning, dalam lakaran macam color lain sikit... ada sebab tukar ke?

sebab tengok kubah jenis yg sama di masjid teras jernang color dia cepat pudar, mungkin masalah yg sama akan terjadi jika jenis nya yang sama....
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 04 Jun, 10:41:00 AM
Boleh ke tanya... warna kubah tu kuning, dalam lakaran macam color lain sikit... ada sebab tukar ke?

sebab tengok kubah jenis yg sama di masjid teras jernang color dia cepat pudar, mungkin masalah yg sama akan terjadi jika jenis nya yang sama....

Kubah bagi masjid yang baru dibina di Selangor MESTI berwarna kuning keemasan, mengikut ketetapan garis panduan yang telah dibuat oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Lakaran perspektif tersebut dibuat mengikut kreativiti pelukis pelan dan telah dibuat tanpa mengikut garis panduan dari MAIS.
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 07 Jun, 10:22:35 PM
oooh, memang ada garis panduan kubah berwarna kuning rupanya, padan lah banyak masjid yg baru kubah warna kuning... terima kasih kerana kongsikan maklumat pada kami semua...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mrzul on 18 Jun, 12:33:13 PM
Salam ukhwah,

Tumpang tanya, agaknye bulan ramadhan ni (2014) sempat ke para jemaah di Putra Mahkota berterawih di masji Al-Mustaqim?

Sekadar bertanya..
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: namatakpenting on 18 Jun, 03:25:10 PM
Apa yang saya maklum, belum lagi.

InsyaAllah target baru solat hari raya Haji/Aidiladha
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 22 Jun, 12:14:08 PM
Dah nak siap masjid ni alhamdulillah... solat hari raya nampak possible...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: epis6666 on 23 Jun, 10:10:35 AM
nampak dah hampir siap...xsabar nak pegi solat di masjid ni...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 25 Jun, 10:22:36 AM
(http://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s720x720/14285_460372524018937_2077285705_n.jpg?oh=a26c4920ea230991bda429f4a8bac250&oe=542D3CFA&__gda__=1410883223_507a3689b7cecbe8b2ff67b49f6eba3f)
Lakaran Perspektif

(http://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/s720x720/10488262_739859679403552_2979652413142780540_n.jpg)
Rupa masjid sebenar
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 26 Jun, 11:20:44 AM
lakaran nampak lebih cantik sebenarnya...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 26 Jun, 01:18:18 PM
lakaran nampak lebih cantik sebenarnya...

Lakaran berdasarkan kreativiti pelukis dan arkitek pelan.. Hasil sebenar berdasarkan kos siling dan bahan yang digunakan..
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: akula on 26 Jun, 05:04:39 PM
Tahniah pada semua AJK.... dah molek dah tu...
biasa le lakaran touch up bg nampak cantik,,, masa korang beli rumah dulu pun gambar iklan punyale cantik dr rumah sebenar...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 27 Jun, 12:42:13 PM
biasa lah, dalam gambar up sikit lah  8)
bajet takat ni, kita bersyukur apa yg dapat dibina dengan bajet tu...
tahniah... dan harap sampai ke penghujung....

Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 21 Jul, 02:23:05 PM
Dah boleh countdown kot, tinggal seminggu lagi nak raya... dah ada hebahan ke permbukaan masjid raya ni?
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 21 Jul, 04:06:15 PM
Sedikit perkembangan:
  • Penggunaan pada Bulan Ramadhan dirasakan berisiko tinggi kepada keselamatan para jemaah dan kanak-kanak yang mengunjungi masjid sepanjang bulan itu, memandangkan bahan-bahan pembinaan masih terdapat di sekitar kawasan pembinaan. JK Pembinaan memutuskan untuk meletakkan sasaran penggunaan masjid adalah untuk solat Hari Raya Aidiladha. Wakil Persatuan Penduduk BSP (PPBSP) yang turut hadir ke mesyuarat juga tiada halangan dengan keputusan ini.
Laporan JK Teknikal:
  • Hj Zakariah melaporkan sehingga kini masjid itu sudah 86% siap.

Pegawai Penerangan
Jawatankuasa Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
Bandar Seri Putra

Harap maklum.
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: epis6666 on 22 Jul, 12:23:49 PM
masjid dah nak siap...tanah lapang sebelah masjid tu depa nak buat ape la pulak...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: namatakpenting on 22 Jul, 01:32:58 PM
raya korban baru boleh mula solat :)

Dah boleh countdown kot, tinggal seminggu lagi nak raya... dah ada hebahan ke permbukaan masjid raya ni?
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 22 Jul, 04:39:53 PM
masjid dah nak siap...tanah lapang sebelah masjid tu depa nak buat ape la pulak...

Kawasan lapang antara bangunan masjid dan pencawang TNB merupakan kawasan parking.  ::)

Kawasan lapang mengadap tapak masjid adalah lot komersial yang dimiliki oleh pemaju Bangi Heights.  :)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: mancis on 25 Sep, 07:22:15 AM
alhamdulillah, 9 hari lagi...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: epis6666 on 26 Sep, 03:37:46 PM
macam baru 80% siap je...harap sempat le siap dalam masa 8 hari...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 26 Sep, 07:37:53 PM
macam baru 80% siap je...harap sempat le siap dalam masa 8 hari...

Dah 99% siap.. bahagian dalam cuma tinggal nak touch-up, cuci & pasang kabinet..

Yang Tuan nampak "macam 80%" tu sebab pagar, landskaping & turap parkir kawasan dia luas dan besar, tetapi sebenarnya 3 kerja tu boleh dibuat serentak, jadi insyaAllah akan selesai cepat.
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: carlamms on 29 Sep, 09:01:56 AM
jom sama2 imarahkan masjid..! 8)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: ishamim on 12 Nov, 01:52:08 PM
Salaw wbt, sy ingin memberi sedikit komen tentang ruang solat muslimat di masjid al mustaqim, bsp. Baru2 ini ruang solat muslimat di pindahkah ke tingkat atas, di mana saya berpendapat agak kurang mesra.

Sy memikirkan ibu, isteri dan kaum hawa yg sakit perlu naik tangga untuk mendirikan solat.

Kalau dilihat pada waktu subuh, zohor & asar hanya 3 saf sahaja yg penuh di barisan lelaki.

Kita mahu mahu masjid ini lebih praktikal & mesra kepada jemaah tidak kira, anak2, remaja, lelaki & kaum hawa.

Saya mencadanagkan dibuka semula ruang sudut solat wanita di bahagian bawah sediakala. Lihat sahaja masjid2 lain, yg lebih mesra seperti masjid kuning kota damansara, masjid al-taqwa TTDI dll. 

Harap AJK2 masjid al-mustaqim ini lebih perihatin dlm hal ini.

Terima kash.

-Iskandar Hamim
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 12 Nov, 03:28:35 PM
Assalam,

Ruang solat muslimat sememangnya di bahagian atas.

Pada awalnya, JK Pengurusan memang ingin melayan permintaan muslimah untuk berada di bawah dan diasingkan menggunakan penghadang kayu.

Namun setelah 6 minggu masjid beroperasi, didapati penghadang itu kerap kali jatuh yang mana kali terakhir lalu telah menimpa jemaah wanita pada hari Ahad 8 Nov 2014 ketika sedang solat Isyak. Pemerhatian Siak juga mendapati bahawa anak-anak yang bermain dalam dewan solat utama selalu melanggar penghadang. Pemeriksaan yang dibuat oleh Datuk Pengerusi sendiri selepas kejadian juga mendapati bahawa banyak penghadang kayu telah rosak/tidak bersambung dan mendatangkan risiko untuk tumbang dengan sendiri tanpa diusik.

Perlu dijelaskan di sini bahawa penghadang kayu telah dibeli oleh AJK Muslimah Masjid sendiri menggunakan infaq yang dikumpulkan dari kalangan jemaah wanita di BSP (yakni tidak menggunakan dana tabung pembinaan).

Maka, untuk keselamatan jemaah muslimah sendiri, keputusan telah dibuat untuk muslimah menggunakan SEPENUHNYA ruang solat yang dikhususkan untuk mereka di tingkat atas dengan pengecualian diberi untuk jemaah yang uzur untuk menggunakan kawasan solat di bawah.

Walau bagaimanapun, perkara ini masih belum muktamad dan tindakan susulan sedang dijalankan.

Terima kasih.

Pegawai Penerangan
Jawatankuasa Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
Bandar Seri Putra


Nota:
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 13 Nov, 06:22:30 PM
Dengan upacara ini maka Kerja-kerja Fasa 2 Pembinaan (Struktur) Masjid Al-Mustaqim BSP telah selesai sebagaimana yang telah ditentukan dalam kontrak pembinaan.

Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP

5 Nov 2014 - Upacara Ringkas Serah Kunci Masjid (Handover) Masjid Al-Mustaqim - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.812592768796909.1073741866.120427501346776&type=1 (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.812592768796909.1073741866.120427501346776&type=1)

Alhamdulillah syukur ke hadhirat ilahi,

Sebentar tadi berlangsung Mesyuarat Tapak buat kali terakhir bagi pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP. Mesyuarat telah dihadiri AJK Pembinaan/Pengurusan masjid, para Perunding, Kontraktor dan Pembekal serta Pegawai Masjid.

Di akhir perjumpaan, telah dilangsungkan Upacara Ringkas Penyerahan Kunci Masjid oleh Kontraktor Gabungmas kepada JK Pembinaan/Pengurusan Masjid yang diwakili oleh Datuk Dr. Abdul Rahman Hasan dengan disaksikan semua yang hadir.

JK Pembinaan/Pengurusan Masjid Al-Mustaqim merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat, terutama kepada para Perunding yang telah sukarela memberikan KOMITMEN SECARA PERCUMA sejak dari mula lagi dan Kontraktor Gabungmas atas kecekalan menyiapkan pembinaan masjid kita ini.

InsyaAllah, JK Pembinaan/Pengurusan Masjid akan mengadakan Upacara Rasmi Penyerahan Kunci Masjid sedikit masa lagi.

Maka, mulai hari ini bermulalah TANGGUNGJAWAB KITA bagi menjaga fasiliti & infrastruktur dan mengekalkan keindahan masjid kita ini bersama-sama.

Pegawai Penerangan
Jawatankuasa Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
Bandar Seri Putra


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10708519_812592782130241_369694296419929361_o.jpg?dl=1)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/10408986_812592802130239_4366386964948161586_n.jpg?oh=af273a29410fc9e4157ee04d4647c60c&oe=54D30FB5&__gda__=1423065864_db6b3c43a0ecdb74bc406a2a40067652)  (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/s720x720/10734127_812592785463574_2048771429914005343_n.jpg?oh=a43e0688bd547fe03396355bb25c21e8&oe=54F54895&__gda__=1424614471_f4a861ee39ff65d5f89fff226d918c44)

FB Page Masjid Al-Mustaqim BSP - http://www.facebook.com/MasjidBSP (http://www.facebook.com/MasjidBSP)
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: zull on 14 Nov, 09:32:09 AM
Assalamualaikum...

Saya berkesempatan untuk solat Jumaat di Masjid Al-Mustaqim BSP pada minggu lepas... namun sedikit teguran kepada jemaah2 yg meletakkan kenderaan di dalam kawasan masjid, di harap dapat meletakkan kenderaan anda di dalam petak parking yg telah disediakan.

Sebabnya..ada beberapa kenderaan yg di parking bukan dalam petak atau memasuki petak parking yang bersebelahan...
ini menyebabkan petak parking tersebut kosong kerana  kenderaan lain tidak dapat memasukkan kenderaan kedalam petak tersebut kerana ruangnya sempit.

harap kita dapat bagi kerjasama untuk keselesaan bersama...
Title: Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
Post by: jabbar4aiman on 14 Nov, 12:17:42 PM
Assalamualaikum...

Saya berkesempatan untuk solat Jumaat di Masjid Al-Mustaqim BSP pada minggu lepas... namun sedikit teguran kepada jemaah2 yg meletakkan kenderaan di dalam kawasan masjid, di harap dapat meletakkan kenderaan anda di dalam petak parking yg telah disediakan.

Sebabnya..ada beberapa kenderaan yg di parking bukan dalam petak atau memasuki petak parking yang bersebelahan...
ini menyebabkan petak parking tersebut kosong kerana  kenderaan lain tidak dapat memasukkan kenderaan kedalam petak tersebut kerana ruangnya sempit.

harap kita dapat bagi kerjasama untuk keselesaan bersama...

Terima kasih. Perkara sebegini sebenarnya perlu keprihatinan jemaah yang hadir, masing-masingnya perlu bertimbangrasa kepada jemaah yang lain. Namun begitu, peraturan tempat parkir seharusnya difahami dan diikuti oleh semua.

Jika tidak nanti akan berulanglah insiden tayar kereta jemaah masuk longkang kerana parking atas grating besi* longkang seperti yang berlaku malam tadi.

Semoga amalan saling ingat-mengingati sesama kita berkekalan hendaknya.

*Perlu diingatkan bahawa GRATING LONGKANG masjid tidak direka untuk menampung berat kereta dan besi grating AKAN PATAH jika melebihi beban.