Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Bandar Bukit Mahkota => Topic started by: wanna be R3 owner on May 28, 2009, 06:45:58 PM

Title: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: wanna be R3 owner on May 28, 2009, 06:45:58 PM
Assalamualaikum,

Saya mula berpindah di Bukit mahkota pada Awal Mac 2009. Bukit Mahkota ni memang tempat yang saya betul2 jatuh hati. Itu sebab punya jauh cari rumah last2 jumpa di sini jugak. Saya cuma nak kongsikan pengalaman saya memandu di kawasan Bukit Mahkota. Berdasarkan pengalaman saya cara pemanduan (tak tau la penduduk ke bukan) perlu ditingkatkan sikit etikanya. Saya pernah dipintas dengan "ganas" di simpang seksyen 6, dihon di bulatan, dilampu2 di kawasan kedai dan dicucuk2. Kadang2 hilang sabar jugak. Tapi bila terfikir cara kita respond terasa **** pulak kenapa nak buat perkara yang kita tak suka orang lain buat. Untuk makluman semua mungkin saya bawa perlahan, tapi pada saya 60km - 80km kawasan perumahan tu dah kira ok la. Itupun laju sebenarya. Semalam dah nampak kucing terbaring kat jalan. Itu pasal laju la tu. Pada saya 60kms dah okay. Minta maaf pada siapa yang kurang sabar memandu belakang saya pada kelajuan 60kms sebab saya bawa anak setiap kali pergi kerja dan balik. Jalan Bukit Mahkota ni faham2 je la lepas lubang, tampal jadi bonggol bukannya jadi elok. Jangan pandang rendah pemandu yang perlahan mungkin dia lebih mahir atau expert dari kita, cuma mungkin pemandu tu dah faham beza di kawasan perumahan, jalan kosong, lebuhraya dan juga di track. Saya dengan rendah diri mengingatkan diri sendiri dan sesiapa yang terlibat supaya lebih bersabar dan bertimbangrasa di kawasan perumahan kita. Kita semua berjiran mungkin satu hari nanti kita akan memerlukan bantuan satu sama lain. Kalau bukan jiran tu tak tau le nak ambik tindakan macam mana. Doa aje la...

Wassalam.
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: CheGu on June 19, 2009, 11:12:09 PM
Assalamualaikum,

Saya mula berpindah di Bukit mahkota pada Awal Mac 2009. Bukit Mahkota ni memang tempat yang saya betul2 jatuh hati. Itu sebab punya jauh cari rumah last2 jumpa di sini jugak. Saya cuma nak kongsikan pengalaman saya memandu di kawasan Bukit Mahkota. Berdasarkan pengalaman saya cara pemanduan (tak tau la penduduk ke bukan) perlu ditingkatkan sikit etikanya. Saya pernah dipintas dengan "ganas" di simpang seksyen 6, dihon di bulatan, dilampu2 di kawasan kedai dan dicucuk2. Kadang2 hilang sabar jugak. Tapi bila terfikir cara kita respond terasa **** pulak kenapa nak buat perkara yang kita tak suka orang lain buat. Untuk makluman semua mungkin saya bawa perlahan, tapi pada saya 60km - 80km kawasan perumahan tu dah kira ok la. Itupun laju sebenarya. Semalam dah nampak kucing terbaring kat jalan. Itu pasal laju la tu. Pada saya 60kms dah okay. Minta maaf pada siapa yang kurang sabar memandu belakang saya pada kelajuan 60kms sebab saya bawa anak setiap kali pergi kerja dan balik. Jalan Bukit Mahkota ni faham2 je la lepas lubang, tampal jadi bonggol bukannya jadi elok. Jangan pandang rendah pemandu yang perlahan mungkin dia lebih mahir atau expert dari kita, cuma mungkin pemandu tu dah faham beza di kawasan perumahan, jalan kosong, lebuhraya dan juga di track. Saya dengan rendah diri mengingatkan diri sendiri dan sesiapa yang terlibat supaya lebih bersabar dan bertimbangrasa di kawasan perumahan kita. Kita semua berjiran mungkin satu hari nanti kita akan memerlukan bantuan satu sama lain. Kalau bukan jiran tu tak tau le nak ambik tindakan macam mana. Doa aje la...

Wassalam.

Sebenarnya jalan kat area bkt mahkota ni 5, 6 tahun dulu aman drp pemandu2 yg 'kurang' etikanya..
Kat sini ramai penghuni pergi dan balik dr keja je yg guna jln2 sini..
Sekarang ni bkt mahkota dah dikenali ramai. Semua dah tahu boleh lalu jln pintas kat cni kalau nak ke nilai dan sebaliknya...
Ada jugak yg guna jln sbg alternatif mngelak jem kat highway. Kesimpulannya, kalau dah nama jln pintas dan laluan alternatif, mereka2 akan tekan pedal myk semahunya supaya cepat sampai destinasi tanpa hirau pengguna2 lain terutama penduduk cni...
Sy pun penah gak kena hi-beam dgn spesies ni masa bwk 60-70km/j, tp sy lg perlahankan kenderaan. Kalau diorang hon sy hon balik.. buat dek je dgn diorg ni..
Nak mrh pun xguna.. Ada yg bertali leher, berketayap dan berserban, berpurdah tp perangai sebenar adalah semasa memandu...
Maaflah kalau ada yg terasa...
Xkan dah langgar mati anak orang br nak reduce speedometer tu..
Jd sama2lah kita fikirkan... InsyaAllah aman hidup ni.. Amin
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kedainasfa on June 20, 2009, 12:50:02 AM


Sebenarnya jalan kat area bkt mahkota ni 5, 6 tahun dulu aman drp pemandu2 yg 'kurang' etikanya..
Kat sini ramai penghuni pergi dan balik dr keja je yg guna jln2 sini..
Sekarang ni bkt mahkota dah dikenali ramai. Semua dah tahu boleh lalu jln pintas kat cni kalau nak ke nilai dan sebaliknya...
Ada jugak yg guna jln sbg alternatif mngelak jem kat highway. Kesimpulannya, kalau dah nama jln pintas dan laluan alternatif, mereka2 akan tekan pedal myk semahunya supaya cepat sampai destinasi tanpa hirau pengguna2 lain terutama penduduk cni...
Sy pun penah gak kena hi-beam dgn spesies ni masa bwk 60-70km/j, tp sy lg perlahankan kenderaan. Kalau diorang hon sy hon balik.. buat dek je dgn diorg ni..Nak mrh pun xguna.. Ada yg bertali leher, berketayap dan berserban, berpurdah tp perangai sebenar adalah semasa memandu...
Maaflah kalau ada yg terasa...
Xkan dah langgar mati anak orang br nak reduce speedometer tu..
Jd sama2lah kita fikirkan... InsyaAllah aman hidup ni.. Amin
[/quote]

saya sokong....saya pun buat camtu gak
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: login on June 20, 2009, 12:53:22 AM
yelah, tgk yg ikut short cut ni mcm org luar .bwk mcm hantu, laju2 plak tu..lebih2  lg kat roundbout seksyen 6 menuju ke nilai 3 tu.. seram je dorg speed kat situ..terkulat2 tgk dorg bwk laju..

i cdgkan buat bonggol byk2..supaya dorg bwk dgn berhemah..kot nk bwk laju bair rosak kete dorg..heheh..

yelah kat kwsan perumahab mana bole bwk laju2..risau
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kedainasfa on June 20, 2009, 12:58:21 AM
ye lah.... dorang ni bawak laju2 dari atas bukit tu.yang kita ni konar (kat roundaboud)ke seksyen 6 ni jd risau plak,kita plak yang kene slow2 n hati2
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kedainasfa on June 20, 2009, 01:00:34 AM
dorang memang bawak laju2 tu yang ramai masuk dalam roundabout seksyen 6 tu.saya rasa sume yang masuk tu orang luar coz dia xtau da roundabout tu kan.
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: zarin on June 20, 2009, 12:20:22 PM
Setuju dgn had laju 60-80km/j  ;D
Setuju juga dgn kenyataan bahawa kebanyakan yang bawa laju ini adalah bukan dari penduduk tetap Bukit Mahkota... mereka ini guna jalan persendirian bukit mahkota ini sbg jalan pintas ke Nilai.. paling gerun tgk lori lori pasir dan bancuh simen dari Nilai utk projek pembinaan di kawasan sekitar ..
sepatutnya jalan utama bukit mahkota ini dah dapat iktiraf/ diklasifikasikan sbg  jalan persekutuan/negeri daripada jalan persendirian so kos dan jadual penyelenggaraannya adalah berkala dan dibiayai oleh JKR/kerajaan negeri.. dan kualiti nya juga setara dgn jalan spt kat lampu isyarat putra mahkota.. pendapat saya lah  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 20, 2009, 12:49:30 PM
Setuju dgn had laju 60-80km/j   ;D
Setuju juga dgn kenyataan bahawa kebanyakan yang bawa laju ini adalah bukan dari penduduk tetap Bukit Mahkota... mereka ini guna jalan persendirian bukit mahkota ini sbg jalan pintas ke Nilai.. paling gerun tgk lori lori pasir dan bancuh simen dari Nilai utk projek pembinaan di kawasan sekitar ..
sepatutnya jalan utama bukit mahkota ini dah dapat iktiraf/ diklasifikasikan sbg  jalan persekutuan/negeri daripada jalan persendirian so kos dan jadual penyelenggaraannya adalah berkala dan dibiayai oleh JKR/kerajaan negeri.. dan kualiti nya juga setara dgn jalan spt kat lampu isyarat putra mahkota.. pendapat saya lah  ;D


Dah dikira terlalu laju utk jln dlm kg..... rasenye yg lebih sesuai 40-50km/j je...
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kiroroe on June 20, 2009, 03:02:15 PM
buat bonggol je...depan kedai satu...depan setiap simpang seksyen 1....nak tambah perisa..naikkan signboard (" Had Laju 60km/j, ini kawasan perumahan" )
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 20, 2009, 03:20:13 PM
Quote from: kiroroe link= topic=1614.msg16272#msg16272 date=1245481335
buat bonggol je...depan kedai satu...depan setiap simpang seksyen 1....nak tambah perisa..naikkan signboard (" Had Laju 60km/j, ini kawasan perumahan" )

Apa kejadahnya nk wat bonggol........ jln tu sendiri dah cukup beralun-alun..... dh macam bonggol gak tu.....  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: zarin on June 20, 2009, 03:47:53 PM
hahahha...
jalan yang sgt beralun di tambah dgn selekoh selekoh yang tajam serta tanpa tanpa garisan putih di tengah mahupun  tepi jalan sudah cukup utk membuat penduduk BBM utk lebih berhati hati  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: login on June 20, 2009, 04:15:19 PM
walapon beralun, ada gak yg tetap speed mcm kat litar f1, takde pun yg behati2 :-\
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 20, 2009, 05:24:17 PM
Betul tu... Penduduk BBM dh biasa.... tp yg tak biasa tu yg bawak laju tak hengat pye... ;D ;D ;D ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kedainasfa on June 20, 2009, 09:53:17 PM

Dah dikira terlalu laju utk jln dlm kg..... rasenye yg lebih sesuai 40-50km/j je...

setuju.......saya rasa 50km/j pun dh cukup dah
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: CheGu on June 21, 2009, 01:22:53 AM

Dah dikira terlalu laju utk jln dlm kg..... rasenye yg lebih sesuai 40-50km/j je...

setuju.......saya rasa 50km/j pun dh cukup dah

Sokong 100%..  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: zawang on June 22, 2009, 02:43:15 PM
Sokong 100% 60km/j kerana itu kelajuan kawasan kg dan taman
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: amir on June 22, 2009, 02:54:58 PM
bukan ker 50km/j untuk kwsn kg n tmn prmhan
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Wazzatldmuchampions on June 22, 2009, 02:56:02 PM
pengalaman lebih 5 tahun kat sini....bukan setakat org luar je yg laju.....org duduk kat taman ni pun turut serta.....beberapa kali pernah dihon sewaktu menunggang motor....bertimbangrasa la sikit...bukan saja kita lalu tengah-tengah jalan.....sebabnya jalan berlubang dan beralun.....2 kali hampir dilanggar oleh kereta...pertama di traffic light dan kedua berhampiran padang bola.....pemandu perempuan dan memang sah penduduk BBM....jangan ikut sedap je tekan minyak...org lain pun ada kereta dan memandu  juga kereta......fikir-fikirkan lah....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kaka on June 22, 2009, 03:15:37 PM
saya pun pernah hampir disondol dari belakang oleh kereta kelisa warna merah..plet no WKH 49..mmg penduduk bukit mahkota..laju x hingat..nak kejar hape ntah.
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: wanna be R3 owner on June 22, 2009, 05:21:56 PM
Bayangkan le kalau kat T junction seksyen 6 pun nak pintas. Tak ke tak bersopan tu namanye, tapi ada yang baik angkat tgn sbb bagi laluan masa lalu depan banglo tu sejuk sikit hati. Kalau tak kecewa la jugak. Bukan nak marked mana2 kereta tapi cukup la mana yang sudah tu. Nanti kalo dah kenal nanti mesti rasa segan sbb buat jiran kita macam tu. Saya ingatkan diri saya jugak. Al maklum le... manusia.
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: CheGu on June 22, 2009, 08:40:30 PM
pengalaman lebih 5 tahun kat sini....bukan setakat org luar je yg laju.....org duduk kat taman ni pun turut serta.....beberapa kali pernah dihon sewaktu menunggang motor....bertimbangrasa la sikit...bukan saja kita lalu tengah-tengah jalan.....sebabnya jalan berlubang dan beralun.....2 kali hampir dilanggar oleh kereta...pertama di traffic light dan kedua berhampiran padang bola.....pemandu perempuan dan memang sah penduduk BBM....jangan ikut sedap je tekan minyak...org lain pun ada kereta dan memandu  juga kereta......fikir-fikirkan lah....

Salam..
Betul tu, bukan nak cakap apa, mgkin kebetulan... Sy penah byk kali dipintas dgn kelajuan yg xmunasabah terutama di selekoh atau jalan bengkok dpn surau sek3. Sempat sy jeling, pemandunya perempuan. Lelaki pun ada gak.Tau la bwk keta besar, mercedes, civic, vios.. Tp agak2 la..
Satu lg tempat bahaya; simpang 3 depan kolam tadahan seksyen 2. Kdg2 keta xbhenti kat smpg tu. Org laluan utama plak yg kena perlahan / stop. Beberapa kali jgk dilanggar kat ctu.
maaf la kalau ada yg tersinggung, sekadar meluah rs ht.
Marilah kita sama2 jd pemandu berhemah.. InsyaAllah..
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Wan Z on June 23, 2009, 08:26:05 AM
saya pun pernah hampir disondol dari belakang oleh kereta kelisa warna merah..plet no WKH 49..mmg penduduk bukit mahkota..laju x hingat..nak kejar hape ntah.

mungkin dia dah sakit perut sangat kot.. tak tahan nak masuk toilet dah.. tu sebab kena cepat tu...  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: F4iring on June 23, 2009, 11:53:24 AM
salam,
selalu nyer time awal pagi, semua sibuk berkejar ke ofis, tu yg bawa laju tu, nak parking punch card lagi, nanti merah pulak punchcard tu....tp yg heran nyer time balik rumah pon berkejar jugak....dah jadi habit kot....insyallah akan cuba jadi pemandu berhemat....ader perasan keter honda city color hitam yg bw laju....saya kot....sori.....hehehehe
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: CheGu on June 23, 2009, 10:34:22 PM
salam,
selalu nyer time awal pagi, semua sibuk berkejar ke ofis, tu yg bawa laju tu, nak parking punch card lagi, nanti merah pulak punchcard tu....tp yg heran nyer time balik rumah pon berkejar jugak....dah jadi habit kot....insyallah akan cuba jadi pemandu berhemat....ader perasan keter honda city color hitam yg bw laju....saya kot....sori.....hehehehe

Sori la f4iring..
xtuduh sapa2 & xamik hati sgt..apa lg nak spot mana2 keta cuma sama2 beringat..
Heheh..  ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: nassir on June 24, 2009, 12:05:09 AM
kat rumah ada punch card
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 24, 2009, 08:07:09 AM
salam,
selalu nyer time awal pagi, semua sibuk berkejar ke ofis, tu yg bawa laju tu, nak parking punch card lagi, nanti merah pulak punchcard tu....tp yg heran nyer time balik rumah pon berkejar jugak....dah jadi habit kot....insyallah akan cuba jadi pemandu berhemat....ader perasan keter honda city color hitam yg bw laju....saya kot....sori.....hehehehe

Kuarla awal sket.....   ;D ;D ;D ;D

Balikla awal sket....   :D :D :D :D

Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: BMAAJ on June 24, 2009, 09:58:30 PM
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: F4iring on June 25, 2009, 09:05:00 AM
salam,
selalu nyer time awal pagi, semua sibuk berkejar ke ofis, tu yg bawa laju tu, nak parking punch card lagi, nanti merah pulak punchcard tu....tp yg heran nyer time balik rumah pon berkejar jugak....dah jadi habit kot....insyallah akan cuba jadi pemandu berhemat....ader perasan keter honda city color hitam yg bw laju....saya kot....sori.....hehehehe

Kuarla awal sket.....   ;D ;D ;D ;D

Balikla awal sket....   :D :D :D :D



tapi kan kalu korang perasan, selalu nyer sapa yg duduk dekat dengan tpt keja, mesti kluar rumah lewat jugak....
alaa....kuar awal ker balik awal ker, kalu dah habit suka bw keter laju2, sama gak....hehehe
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 10:29:35 AM
tapi kan kalu korang perasan, selalu nyer sapa yg duduk dekat dengan tpt keja, mesti kluar rumah lewat jugak....
alaa....kuar awal ker balik awal ker, kalu dah habit suka bw keter laju2, sama gak....hehehe

xbleh la camtu.... nk bawak laju pg la hway..... kang klau dah langgar org camne? Jgn pentingkan kepuasan diri sendiri.....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 10:44:16 AM
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)

Aikkk.... tak abis lagi? Kalau camtu ko "set"kan laju kat depan rumah ko Minimum 60km/j.....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: mrs_madie on June 25, 2009, 10:56:39 AM
Setuju pasal kena berhemah bila memandu especially di kawasan2 perumahan.

Pasal sibuk berkejar ke opis mahupun balik ke rumah tuh rasanya atas individu gak la.

Pagi: kalau dah tau kena masuk opis on time jangan ler kuar lambat then bawak keta laju2. Penah byk kali kena dgn keta yg camnih.

Petang: For those yg keje jauh, eg. center KL yg mang jam, mang akan terlibat dgn kesesakan lalulintas yg amat teruk. Balik plak nak kena amik anak kat nurseri, kalau lagi lambat, lagi byk ler kena charge. So kdg tuh mang dorg ni akan tend to drive a little bit fast (including saya - well saya mengaku, napa nak sorok plak). Lorong jalan utama tu kan ada 2 lane, so sapa2 yg nak bawak 40km/j or 20km/j tu mintak ler tlg amik lane kiri. At least org2 yg terdesak macam saya ni boleh memandu ikut had laju 50 or 60km/j tu dengan lancar. Bayangkan laa kalau terpaksa ikut belakang keta yg bawak 20 or 40km/j tuh, mau 10- 15 minit baru nak sampai umah.

Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 12:31:12 PM
Petang: For those yg keje jauh, eg. center KL yg mang jam, mang akan terlibat dgn kesesakan lalulintas yg amat teruk. Balik plak nak kena amik anak kat nurseri, kalau lagi lambat, lagi byk ler kena charge. So kdg tuh mang dorg ni akan tend to drive a little bit fast (including saya - well saya mengaku, napa nak sorok plak). Lorong jalan utama tu kan ada 2 lane, so sapa2 yg nak bawak 40km/j or 20km/j tu mintak ler tlg amik lane kiri. At least org2 yg terdesak macam saya ni boleh memandu ikut had laju 50 or 60km/j tu dengan lancar. Bayangkan laa kalau terpaksa ikut belakang keta yg bawak 20 or 40km/j tuh, mau 10- 15 minit baru nak sampai umah.

Betul tu.... tp jgn la melampau-lampau lajunya.... agak-agak la jugak..... Bila anda pikir kete anda laju, ada kete lebih laju dari kete anda........ jd gunakan sebijak-bijaknya.....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: mrs_madie on June 25, 2009, 01:44:24 PM
Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 01:47:02 PM
Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D

Biar le dia laju manapun sampai gak.... sok dah tereksiden nnt sendiri tanggung la.... jgn langgar org sudahhhh....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: mrs_madie on June 25, 2009, 01:56:31 PM
Insyallah ... tak langgar punya. Saya pemandu berhemah ..  :D  :D  :D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 02:04:25 PM

Insyallah ... tak langgar punya. Saya pemandu berhemah ..  :D  :D  :D

Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer  .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D


Sy bukan awak yg sy maksudkan.....  ;D ;D ;D ;D ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Nasrul on June 25, 2009, 02:25:08 PM
Tertarik dengan isu ini.

1. Minta tolong sapa2 yang berhenti nak beli barang/makanan di kedai seksyen 4, tolong lah parking betul-betul. ni main suka2 hati letak kereta tepi2 jalan sampai create bottleneck di lorong yang kecik tuh. Kalau takde parking depan kedai (sebut: dalam kedai), parking la jauh sikit. Apa, kaki ada takleh jalan ker?

2. Minta tolong mereka (sebut: Mangkuk ayun) yg suka double park depan kedai nih, kalo nak keluar, kasi la signal, ni main masuk je. dah la kita kena manouver sebab dia parking double park, alih2 kene emergency break pulak sebab nak kasi dia ni keluar

3. sesapa yg drive dengan sgt berhemah dgn kelajuan 30-40km/j tu, tolong la kasi signal bila nak masuk simpang (especially simpang utama seksyen 2). dah la kita tunggu dia terhegeh2, alih2 dgn muka selamba tak bersalah belok masuk simpang..apa daa...

4. Jangan la potong que...sapa yg nak masuk Bkt Mahkota dari toll tu kalo dah lambat jangan la main selamba pegi depan ikut lorong kiri pastu pancung..kurang ajar betul..rasa nak langgar jer bagi terbalik kete tuh..perangai ni yg paling sy pantang sekali..org lain pun nak cepat apa...

Sekian dulu, saya baca juga komen2 disini, tapi saya tak la nak blame sapa2..cuma pastikan diri saya tak buat benda yg org tak suka sudah lah...

TQ
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: mrs_madie on June 25, 2009, 02:58:01 PM
Sy bukan awak yg sy maksudkan.....  ;D ;D ;D ;D ;D

Tau tau tau ...  ;)

4. Jangan la potong que...sapa yg nak masuk Bkt Mahkota dari toll tu kalo dah lambat jangan la main selamba pegi depan ikut lorong kiri pastu pancung..kurang ajar betul..rasa nak langgar jer bagi terbalik kete tuh..perangai ni yg paling sy pantang sekali..org lain pun nak cepat apa...

Betul betul betul .. setuju tuh. Org lain leh que naper lak org tu tak leh kan.

Satu lagi for those yg dok depan sekali tu, make sure jgn melebihi lampu insyarat sblh kanan sebab kalau dah terjulur ke depan tuh, dorg bukan perasan pun lampu tu dah bg signal hijau, dok harap lampu kat belah depan tu mang ler takkan tunjuk signal hijau sbb "ROSAK". Dah ler org belakang dok tunggu2 dia jalan tapi tak jalan2 .. Sabar jek laa
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: login on June 25, 2009, 03:21:38 PM
smlm dlm pukul 9.30 mlm ada kete terbabas kat tgh roundbout seksyen 6 yg dari  nilai.. maybe kete tu speed laju time turun bukit nak menuju roundbout tu kot.. saya perasan kete wira terbabas di tgh2 roundbout tu.. tak smepat plak nak benti, sb gelap sgt. org tu ingat jalan terus kot..sekali terstuck atas rounbout..hrp2 takde pepe la kot..
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: kedainasfa on June 25, 2009, 04:53:16 PM
semalam masa saya balik keja dalam kul 6.45 da sampak eksiden kt simpang 3 kat ngan kolam tadahan seksyen 2 tuh.keta proton ngan keta kelisa.tgk orang dah ramai n rasanya pemandunya tak teruk cuma kete je yang kemek....saya xberenti la....

harap pada pemandu2 berhentilah di simpang 3 tuh...bagi laluan kat orang jalan utama....ni tidak,ramai yang jalan terus...tak tgk orang jalan utama....

mana yang dah terjadi jadikan pengajaran...
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 25, 2009, 05:29:49 PM
smlm dlm pukul 9.30 mlm ada kete terbabas kat tgh roundbout seksyen 6 yg dari  nilai.. maybe kete tu speed laju time turun bukit nak menuju roundbout tu kot.. saya perasan kete wira terbabas di tgh2 roundbout tu.. tak smepat plak nak benti, sb gelap sgt. org tu ingat jalan terus kot..sekali terstuck atas rounbout..hrp2 takde pepe la kot..

Kira kes "overspeed" la ni....
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: fajar on June 25, 2009, 09:34:20 PM

 8) We can use our driving attitudes and behaviors to make life on the road less of a hassle and more pleasant for everyone.
Good or bad attitudes and behaviors may contribute a lot to what's going to happen on the road
Recognize the consequences, and find out how to adjust our driving manner and practices ;)
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: BMAAJ on June 25, 2009, 10:39:15 PM
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)

Aikkk.... tak abis lagi? Kalau camtu ko "set"kan laju kat depan rumah ko Minimum 60km/j.....

teman sebenornya doa bior jalan kat depan seksyen 3 dan 4 tu beromabak-ombak, lubang lagi besar lagi baguih.  Pasai apa teman cakap lagu tu, masa mula2 teman datang ke BBM 3 tahun lepas anak muda kat BBM berlumba depan tu.  Masa teman duduk di Puchong dulu ade yang mati, dan jalan tempat depa berlumba penuh dengan peminat lumba kapcai.
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: F4iring on June 26, 2009, 08:30:53 AM
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)

Aikkk.... tak abis lagi? Kalau camtu ko "set"kan laju kat depan rumah ko Minimum 60km/j.....

teman sebenornya doa bior jalan kat depan seksyen 3 dan 4 tu beromabak-ombak, lubang lagi besar lagi baguih.  Pasai apa teman cakap lagu tu, masa mula2 teman datang ke BBM 3 tahun lepas anak muda kat BBM berlumba depan tu.  Masa teman duduk di Puchong dulu ade yang mati, dan jalan tempat depa berlumba penuh dengan peminat lumba kapcai.

aikk...camtu pulak....ramai yang komplen pasal jalan xelok laa, berlubang la......penuh tahi lembu laa.... ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: MsSpectra on June 26, 2009, 11:34:49 AM
Tertarik dengan isu ini.

1. Minta tolong sapa2 yang berhenti nak beli barang/makanan di kedai seksyen 4, tolong lah parking betul-betul. ni main suka2 hati letak kereta tepi2 jalan sampai create bottleneck di lorong yang kecik tuh. Kalau takde parking depan kedai (sebut: dalam kedai), parking la jauh sikit. Apa, kaki ada takleh jalan ker?

2. Minta tolong mereka (sebut: Mangkuk ayun) yg suka double park depan kedai nih, kalo nak keluar, kasi la signal, ni main masuk je. dah la kita kena manouver sebab dia parking double park, alih2 kene emergency break pulak sebab nak kasi dia ni keluar


Kes double park kat kedai mkn sek 4 ni mmg dah lame sy peratikan....dr petang sampai mlm. Ada gak ngan selamber bawak slow..pastu tup tup berenti tgh jln nak turun kan org. Kang klu tersondol blakang kete dah marahkan org..padahal salah sendri.Mmg attitude sesetengah org nih klu bleh nak stail drive tru..bukak cermin terus order...malas nak parking / jalan jejauh.Cikmelah klu balik petang..mmg sakit pale klu lalu depan deretan kedai sek 4 ni...



Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 26, 2009, 11:43:10 AM
Tertarik dengan isu ini.

1. Minta tolong sapa2 yang berhenti nak beli barang/makanan di kedai seksyen 4, tolong lah parking betul-betul. ni main suka2 hati letak kereta tepi2 jalan sampai create bottleneck di lorong yang kecik tuh. Kalau takde parking depan kedai (sebut: dalam kedai), parking la jauh sikit. Apa, kaki ada takleh jalan ker?

2. Minta tolong mereka (sebut: Mangkuk ayun) yg suka double park depan kedai nih, kalo nak keluar, kasi la signal, ni main masuk je. dah la kita kena manouver sebab dia parking double park, alih2 kene emergency break pulak sebab nak kasi dia ni keluar


Kes double park kat kedai mkn sek 4 ni mmg dah lame sy peratikan....dr petang sampai mlm. Ada gak ngan selamber bawak slow..pastu tup tup berenti tgh jln nak turun kan org. Kang klu tersondol blakang kete dah marahkan org..padahal salah sendri.Mmg attitude sesetengah org nih klu bleh nak stail drive tru..bukak cermin terus order...malas nak parking / jalan jejauh.Cikmelah klu balik petang..mmg sakit pale klu lalu depan deretan kedai sek 4 ni...


Tu kira ok lagi cikmelah dia bwk slow...... ada yg laaaaaggggiiiiii sengal..... bwk pye la laaaajjjuuuuuuuuu kat area tu.....  >:( >:( >:( >:( >:(
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: MsSpectra on June 26, 2009, 12:01:16 PM
klu bawakkk laaaaaaaajjjjjjuuuuuuuuu kt area tu...x kene org tak pe...skali dah kene org sok..tau la dia maut x maut kene hentak ngan org kat ctu..x kisah laa sape pun..bwk merz ker BM ker kete buruk ker...eeerrrkkk..org sengal pun pandai bwk laju kann.... :-\ :-\ :-\ :-\
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Trojan5 on June 26, 2009, 12:07:25 PM
klu bawakkk laaaaaaaajjjjjjuuuuuuuuu kt area tu...x kene org tak pe...skali dah kene org sok..tau la dia maut x maut kene hentak ngan org kat ctu..x kisah laa sape pun..bwk merz ker BM ker kete buruk ker...eeerrrkkk..org sengal pun pandai bwk laju kann.... :-\ :-\ :-\ :-\

Sengal Mengal.....  ;) ;) ;) ;) Kadang risau gak tgh minum kat situ... tiba2 berdesup je....  sakit perut agaknya....  ;D ;D ;D
Title: Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
Post by: Sahabat on June 26, 2009, 12:11:32 PM
klu bawakkk laaaaaaaajjjjjjuuuuuuuuu kt area tu...x kene org tak pe...skali dah kene org sok..tau la dia maut x maut kene hentak ngan org kat ctu..x kisah laa sape pun..bwk merz ker BM ker kete buruk ker...eeerrrkkk..org sengal pun pandai bwk laju kann.... :-\ :-\ :-\ :-\

Sengal Mengal.....  ;) ;) ;) ;) Kadang risau gak tgh minum kat situ... tiba2 berdesup je....  sakit perut agaknya....  ;D ;D ;D

tu anak saya yg kecik kata...hah bawak2 laju nk berak taik hijau le tu.....