Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Kesihatan & Keselamatan => Topic started by: OffshoreMan on June 19, 2008, 07:34:30 PM

Title: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on June 19, 2008, 07:34:30 PM
Siapa ada pasang alarm system dekat rumah mcm Armour, ADT, Amway, etc... kongsikan pengalaman anda...

BTW, saya pakai ADT dan amat berpuas hati dengan service sebelum & selepas pemasangan.  Customer service sgt friendly (Even time false alaram he he he).  Oh ya, siapa yg nak pasang alarm ADT boleh contact org yang tolong pasang utk saya.

Nama : En. Anuar
Phone Num : 016 2212090

Bila anda call dia, bagi tau anda di refer oleh Saya Sulaiman Sabur.  Insya Allah anda akan dapat special attention.  Beliau amat familiar dengan kawasan Putra Mahkota ni.

Alarm system ni, cuma sebahagian daripada ikhtiar kita.  Yang menentukan tetap yg Esa.

Wallahualam.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (Saya Pakai ADT)
Post by: MaSsArO on June 27, 2008, 12:00:54 PM
Pakai ADT alarm gak, tapi banyak problem false fire alarm... selepas 3,4 kali datang servis/repair x boleh solve jugak, saya suruh diaorg deactivate jer function tu... lepas tu dah ok dah sampai skrg x de masalah lagi
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (Saya Pakai ADT)
Post by: nikhilmizam on June 27, 2008, 04:00:42 PM
Untuk rumah teres 2 tingkat, berapa anggaran harga untuk pemasangan ADT?

Wassalam..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (Saya Pakai ADT)
Post by: MaSsArO on June 27, 2008, 04:18:30 PM
Depends... berapa banyak tingkap, pintu ada, jenis sensor. Tapi macam ADT, dia ada pakej tertentu yg tersedia. Rumah saya dulu kena RM1.9K (kalau x silap) ,lepas tu monthly service caj rm75
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (Saya Pakai ADT)
Post by: OffshoreMan on June 27, 2008, 04:53:39 PM
Rumah saya,

Dua tingkat.
16 tingkap
2 pintu + 1 sliding door
1 smoke detector
2 keypad

Total RM 2300 ++

False alarm ada juga tapi bukan di sebabkan sistem, tapi disebabkan kesilapan penghuni rumah.  Tapi jgn risau, sebab service center ADT call dengan baik.  Tak ada kes yang terlepas pandang... Komen setakat ni.. Puas Hati.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah .. (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on July 12, 2008, 11:18:41 PM
Baru baru ni, dekat keypad ADT alarm ada tulis 'SERVICE'... bermaksud something wrong dengan alarm system.  Call En. Anuar
(016 2212090).  Dia kata ada baru pasang streamyx tak...? ha ah... so kena pasang splitter... technican datang pasang splitter, cost RM 80... setakat ni, alhamdulillah puas hati... walaupun seminggu sekali ada false alarm sebab ada anak kecik yg asyik terjah grill....  Tapi customer service dia TIP TOP....
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: jabbar4aiman on August 15, 2008, 06:41:27 PM
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on January 01, 2009, 09:29:28 PM
bila lagi agaknya ada promotion ek? nak tau..kalau alarm bebunyi..kuat tak? pastu dia mati sendiri ke atau tunngu owner atau centre deactivate kan? dia akan notify owner n centre je ek?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on January 01, 2009, 10:46:35 PM
setiap kali ada HOMEDEC kat mana mana.. ADT mesti ada... time tu PEMASANGAN adalah percuma (Selalunya la).. cuma bayar additional dan bulanan je... Kalau saya tau dah lama saya tunggu promotion... jimat juga dlm RM1k tu....

Utk Latest info kena tanya Vendor ADT...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: jabbar4aiman on January 07, 2009, 05:45:18 PM
bila lagi agaknya ada promotion ek? nak tau..kalau alarm bebunyi..kuat tak? pastu dia mati sendiri ke atau tunngu owner atau centre deactivate kan? dia akan notify owner n centre je ek?

Saya dapat banyak extra rasanya, pasal siren saya jenis dalam box letak kat luar dan ada strobe light, kuat gila bunyi. Kalo duduk dalam rumah berdengung la telinga. Bab mati sendiri tu tak pernah try psl skrg kalo bunyi saya yang aktifkan.. secara tak sengaja... mamai bangun tido sebab anak nangih nak susu.. hehehe

Centre akan call bila bunyi, tapi biasenya saya yang off-kan.. cuma saya kurang bersetuju le konsep ADT buat centre di Singapore (based on the number yg keluar kat henfon). Tapi on the whole masih contend le dgn service diorang
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: irzary on January 07, 2009, 05:58:47 PM
sikap jiran tetangga turut main peranan...
main pasang alarm tp hidup kau-kau aku-aku... pun x guna juga....
sebaik2 nya... kita kenal jiran tetangga....

berkaitan alarm... tak dinafikan kegunaannya...
tp apa yg berlaku didepan mata saya dan pembacaan di internet....
kdg2 berbunyi, berbunyi juga tp jiran2 tak nak ambil tau dan harapkan polis sahaja yang dtg kemudiannya...
kecurian tetap ada ...

just pendapat...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: jabbar4aiman on January 07, 2009, 06:31:43 PM
saya lebih meniatkan alarm system ni sebagai usaha supaya dapat bagi warning bila ada orang masuk rumah ketika kami sekeluarga ada dalam rumah, bunyi alarm dapat kejut saya dari tidur. Berkenaan kalau orang nak masuk atau tidak tu, tawakkal aje dan terima qada' dan qadar. Lagipun rumah saya memang dah kena pecah masa awal2 pindah dulu, time tengahari lagi. Masa tu saya dah rasa syukur tak kena time saya tidur pasal saya ni pokai manjang.. takde barang berharga.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: snakatak on January 12, 2009, 12:34:37 PM
7 hb Januari 2009 adalah hari yang tak dapat saya lupakan .. saya baru pindah lebih kurang 6 bulan yang lalu tapi hari tu dah kena pecah masuk..dia masuk sama time mcm rumah jabbar waktu tengahari.. abih laptop 3 biji tapi barang kemas ngan duit dia gigit jari  sebab memang x dak di dalam rumah.. jadi penerangan tentang ADT tu kalau ada sesiapa yang ada info bulih tulun bagitau tak keberkesanan dia tu..dan harga semasa serta instalsinya.. tak bulih jadi nie..aku dapat mampus aku bunuh ni orang tak de kesia..kesian deh..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: snakatak on January 12, 2009, 12:40:25 PM
Siapa ada pasang alarm system dekat rumah mcm Armour, ADT, Amway, etc... kongsikan pengalaman anda...

BTW, saya pakai ADT dan amat berpuas hati dengan service sebelum & selepas pemasangan.  Customer service sgt friendly (Even time false alaram he he he).  Oh ya, siapa yg nak pasang alarm ADT boleh contact org yang tolong pasang utk saya.

Nama : En. Anuar
Phone Num : 016 2212090

Bila anda call dia, bagi tau anda di refer oleh Saya Sulaiman Sabur.  Insya Allah anda akan dapat special attention.  Beliau amat familiar dengan kawasan Putra Mahkota ni.

Alarm system ni, cuma sebahagian daripada ikhtiar kita.  Yang menentukan tetap yg Esa.

Wallahualam.

En.Sulaiman pakai ADT pakage yang mana satu?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: jabbar4aiman on January 29, 2009, 03:17:02 PM
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D
Sekadar update...

Techie ADT baru aje lepas servis alarm equipment di rumah saya semalam. Dia kata pakej 'basic security' seperti saya punya masih ada, cuma harga pemasangan kini RM399.00. Peralatan FOC dengan syarat kontrak RM75.00/bulan selama 3 tahun masih lagi sama. U nego le pasal peralatan tu, kalau dia nak bagi 'contact sensor' utk sliding door, mintak le tukar jadi 'vibration sensor' sebab lebih secure. Bab-bab lain tu, edjas le dgn dia cemana nak dpt barang free lain..  ;)

Techie tu offer kat saya remote on/off switch dengan kos RM350. Rasa menarik tu..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on January 29, 2009, 03:28:27 PM
saya nak pasang gak dalam 2-3 bulan lagi

masih boleh dapat harga yg sama ker
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: jabbar4aiman on January 29, 2009, 04:41:03 PM
Boleeehhh.. baru semalam saya sembang dgn Techie ADT tu..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on January 29, 2009, 05:23:17 PM

En.Sulaiman pakai ADT pakage yang mana satu?

Saya pakai set alarm yg standard je... tapi semua tingkap dan pintu ada sensor, termasuk le tingkap tandas yg kecik tu, smoke detector dan motion sensor... (Siren kat luar tak dak...) .  Lepas tu ada bayaran bulanan utk 3 tahun... Setakat ni, berpuas hati le dgn ADT service, cuma jgn lupa hidden cost dia ialah charge telefon dlm RM 20 per month sebab ADT system tu hantar signal ke Call center...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: rusty blade on February 04, 2009, 06:25:26 PM
en. sulaiman, can u elaborate further on the hidden phone charges of RM 20 p/mth, coz i am about to install ADT but i wasn't informed on this. Meaning beside the installation charges, on top of the CMS service charges of RM 75 per mth there will be this phone charges which will bring close to RM100 p/m. Kalau begini, i'm having 2nd thoughts on ADT....
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on February 04, 2009, 07:08:04 PM
Hidden cost dia ialah signal yg dihantar secara rawak oleh system ke Center.  sehari dalam 4 kali kalau tak silap saya.  Total bil telefon ialah dlm RM 15 to RM 20...  Setakat ni memang puas hati. 

Kalau u plan nak pakai system lain, boleh le call salesman dia suruh dia buat perbandingan... Cara tu la menyebabkan saya end up dengan ADT.  Salah satu sebab juga ialah Brand ADT ni dah lama dlm bidang ni.  Apa apa pun, penilaian anda sendiri adalah segalanya...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: rusty blade on February 05, 2009, 03:19:09 PM
Thank you for the explanation. Yep, i guess ADT is one of the established one and will try them out bcoz of their reliability.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: ALBERTKOK on March 02, 2009, 07:38:32 PM
Hi, nama saya albert, im from invisible grille.(geriji lutsinar)cuma nak sharekan sebab kenapa alarm selalunya ada false alarm.
peratusan tertinggi di sebabkan false alarm adalah vibration sensor.bagi penduduk sudah lama pakai alarm dah lama tidak pernah ada false alarm jangan ingat ia stabil...kemungkinan sensiviti alarm vibration tu yang terendah sekali.itulah sebab banyak kes pecah masuk rumah walaupun ada geriji, tapi pencuri professional zaman ni mampu masuk tanpa trigger alarm tu dan ini selalunya mengakibatkan penghuni rumah dicederakan, (memang ada cara untuk mengatasinya sebelum pencuri masuk alarm mesti dapat di kesan)

Bagi rumah yang selalu ada false alarm....vibration tu boleh adjust sensivitinya.tapi jangan lupa.kemungkinan besar alarm tu tidak akan berfungsi apabila pencuri cuba nak masuk.

oleh sebab2 diatas,adakah anda ingat rumah pasang grille  besi sebesar besarnya serta alarm dan adakah ia pasti tidak akan masuk rumah anda.(Jawapanya--Tidak)

sebab kenapa anda pasang grille dan alarm,,??????(mesti cuba menghalang pencuri)
ANDA INGAT --JIKA SEKELUARGA ANDA TIDUR DENGAN LENYAK,ANDA NAK TAHU TERLEBIH DAHULU KE SEBELUM PENCURI MASUK ATAU SELEPAS MASUK TERUS SAMPAI KE BILIK BARU ANDA SEDAR,TENTUNYA DAH TERLAMBAT.....(NI JUGA ADA CARA MENGATASINYA)

mencegah jenayah adalah tanggungjawab semua pihak.


Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on March 02, 2009, 10:19:57 PM
susah kalu mcm ni...betul jugak tu...yg penting..persatuan penduduk dan kejiranan tu....
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: Matahati on March 02, 2009, 11:08:06 PM
Quote
ANDA INGAT --JIKA SEKELUARGA ANDA TIDUR DENGAN LENYAK,ANDA NAK TAHU TERLEBIH DAHULU KE SEBELUM PENCURI MASUK ATAU SELEPAS MASUK TERUS SAMPAI KE BILIK BARU ANDA SEDAR,TENTUNYA DAH TERLAMBAT.....(NI JUGA ADA CARA MENGATASINYA)

Albert....macam menarik saja geriji lutsinar tuu  ;D

Cuba kongsikan bersama di forum ini.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on March 03, 2009, 12:26:59 PM
Matahari, banner kat bawah tu boleh share tak?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: Matahati on March 03, 2009, 12:40:04 PM
akusempoi...maafkan sy buat banner tanpa minta kebenaran pihak penganjur  ;D

ni script utk banner dibawah.


http://i154.photobucket.com/albums/s268/lagendabuta/CARBOOT3.gif

Sy hantar melalui pm gak scriptnya.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on March 03, 2009, 01:50:06 PM
salam ... tak pe, sangat dialu2kan

dan nak ucap terima kasih kerana bantu buat banner tersebut
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on April 03, 2009, 11:06:07 AM
si albert ni ada solution ke atau bagi komen jeee...kalau ikut ayat dia mcm ada solution....hehehe
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on April 03, 2009, 07:10:06 PM
aku nak tanya ...kalau alarm bebunyi....center call kita ke call polis?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on April 03, 2009, 08:18:15 PM
kalau ADT, alarm bunyi dia akan call 3 nombor yg kita bagi... selalunya no rumah, no hp & 1 no jiran.  Tapi kalau trigger silent alarm... dia akan call sekali no kalau tak da dia terus call polis.  Silent alarm ni, ialah no yg kita masukkan utk matikan alarm... tapi no tu special sebab bila masukkan no tu, alamrm silent tapi call center dapat distress signal.  selalu di gunakan apa bila ada ugutan utk matikan alarm....
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on April 03, 2009, 08:28:15 PM
ooo...kiranya kalu  alarm..dia akan call 3 no tu...pastu terserah kita nak call sapa plak ek...kalau kita kat kampung....kenala kita call polis pi check umah ek...dibuatnya false alarm..3,4 kali....jenuh polis...silap2 kena haruk plok....
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on May 30, 2009, 10:47:34 AM
Pengalaman saya bercuti seminggu tinggalkan rumah dan alarm bunyi, berikut apa yang berlaku...

1. Pegi bercuti dan call ADT bagi tau tarikh bercuti.

2. Alarm rumah bunyi. 
(Alarm ni akan off sendiri selepas beberapa minit.  tapi dia akan bunyi balik kalau ada next pencerobohan)

3. ADT Call centre call.

4. Saya bagi instruction utk depa call polis.
(Depa call polis tapi polis tak jumpak rumah sebab salah alamat time saya isi borang dulu)

5. ADT Call balik depa kata polis tak jumpa rumah dan saya update alamat rumah. 
ADT tanya saya apa nak buat next time kalau alarm bunyi lagi.
Saya bagi instruction, just monitor dan call polis kalau 'Confirm' ada orang masuk rumah.
'Confirm' di sini bermaksud, kombinasi yg berikut : Minimum 1 signal dari pintu or tingkap di tambah dengan Motion Sensor distress.
Bila combinasi ni ada bermaksud, penceroboh dah lalu tingkap or pintu dan confirm ada movement dalam rumah detected by Motion Sensor.

6. Bila balik rumah, Panel alarm bunyi 'tit' 'tit' 'tit' bermaksud alarm dah pernah bunyi....

So mcm tu la keadaannya.  Alhamdulillah peace of mind... ditambah dengan pagar ayat kursi sebelum keluar rumah time cuti hari tu...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: Matahati on May 30, 2009, 04:53:11 PM
sdr sulaiman,

Nak tau gak....ada ke alarm yg berbunyi tu di sebabkan betul2 pencerobohan berlaku atau di sebabkan kucing atau burung yg hinggap di atap.

Pernah gak berlaku di rumah jiran sy alarm berbunyi di sbb kan burung.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on May 30, 2009, 06:26:16 PM
Time balik tu, ada juga check sekitar rumah... tak ada pun kesan kesan pencerobohan... tapi rasanya kucing or burung hinggap atas atap, tak pernah pun trigger alarm.  Even guruh pun tak trigger.  So time cuti tu tak dapat nak conclude sebab ape.... Wallahualam...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 18, 2009, 02:21:15 PM
Tuan Sulaiman,

Boleh bagi tip-tip untuk org baru dengan ADT ni tak? Saya baru je pasang kat rumah dan masih terkial2 untuk armed or disarmed.

Semalam, try nak armed semasa berada dalam rumah. Lepas tu alarm bunyi sebab motion sensor detect movement. Try disable motion sensor tu... baru lah boleh gerak dalam rumah.

btw: masa pasang tu, saya ada sebut nama tuan sulaiman pada En Din..salesmn ADT tu
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: Matahati on August 18, 2009, 03:02:44 PM
Sdr akusempoi....sementara tunggu tuan Sulaiman respon pertanyaan sdr, boleh tak kongsikan cost utk memasang ADT ni. Itu pun jika tidak keberatan.

Jika baca thread mula2, cost mencecah RM2k dgn bayaran bulanan RM75 dan cost telepon RM20 sebulan. Ada ke kosnya lebih kurang sama?

Sy pun berhajat nak pasang jika cost nya berkemampuan dgn sy. Dua minggu lagi nak berpindah rumah  ;D
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 18, 2009, 03:33:37 PM
Matahati,

Memang kosnya sekitar RM2 ribu, lebih2 lagi kalau tak ada apa2 promosi.

Saya ambil yg premier package, standard harga RM1.5k termasuk control panel, LCD keypad, motion detector, 2 magnetic contacs, indoor siren, back-up baterry pack dan ADT decal.

Lepas tu tambah 1 smoke, 8 vibration, 6 magnetic, 1 LCD keypad dan 1 outdoor siren.Jumlah melebihi rm2k.

Monthly kena bayar RM75 dan kos telefon setiap kali isyarat dihantar kepada ADT sebab system itu disambung terus ke talian telefon.

Tapi setakat ini kami berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

p/s: kalau jadi ambil letaklah saya sebagai reference Khairil Anuar..hehehe.. kalau tak keberatanlah.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: sbj_s5 on August 18, 2009, 03:40:12 PM

The main objective pasang alarm ni adalah utk menakut2kan penceroboh dari memasuki rumah kita..bukan menghalang mereka dari memasuki rumah kita.  Bila siren dah berbunyi, maka kebanyakannya sesiapa yang berniat jahat akan takut.....takut org nampak, tuan rumah sedar dari tidur dsb.

Semenjak memula pindah, dan banyak kejadian break in, setiap malam tidur kurang lena.. Bila dah reda, baru tak terfikir benda2 yg bukan2 time nak tidur...

Saya memang x pasang fixed line kat rumah, jadi itu yang tertangguh2 nak pasang alarm dari mula dulu sebab kita kena subscribe dgn ADT, ARMOUR, etc..

Tapi ada satu alternatif... since alarm ni function as a deterrence to  intruder...

Pasang alarm tapi tak payah bayar bulanan.... Save bayar bulanan 75 riyal...



Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: Matahati on August 18, 2009, 03:45:52 PM
Terma kasih akusempoi ttg info itu.

InsyaAllah....jika sy pasang sy akan bagi nama sdr sbg reference.

Tunggu respon dari tuan sulaiman ttg pertanyaan sdr tuu.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on August 18, 2009, 04:53:18 PM
Tuan Sulaiman,

Boleh bagi tip-tip untuk org baru dengan ADT ni tak? Saya baru je pasang kat rumah dan masih terkial2 untuk armed or disarmed.

Semalam, try nak armed semasa berada dalam rumah. Lepas tu alarm bunyi sebab motion sensor detect movement. Try disable motion sensor tu... baru lah boleh gerak dalam rumah.

btw: masa pasang tu, saya ada sebut nama tuan sulaiman pada En Din..salesmn ADT tu

Situasi : Anda ingin hidupkan alarm dgn ada orang di dalam rumah.
Caranya : Tekan STAY selama 2 second.
Fungsi Alarm : Semua alarm ON KECUALI motion sensor.  Maksudnya sebarang pergerakan dirumah tidak akan mengaktivate kan alarm.

Situasi : Anda keluar rumah tanpa ada orang di dalam rumah.
Cara 1 : Tekan EXIT selama 2 second.
Cara 2 : Tekan no KOD anda.
Fungsi Alarm : Semua alarm akan ON.  Alarm akan berbunyi selama beberapa minit. sekiranya pencuri masuk rumah juga, motion sensor akan mengaktivatekan alarm sekali lagi dan ketika itu CONFIRM ada aktiviti di dalam rumah.  Kes begini, ADT akan call polis sekiranya anda tidak dapat di hubungi.



Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 18, 2009, 04:55:29 PM
Setuju... ada gak system yg tak ada monthly fee.

Saya ada contact org yg pasang ADT tu actually ADT outsource kepada company CableGuy... dia ada bawak system dia sendiri yg tak ada CMS (centralize management system).. dia kata ini stand alone.... dan ada gak yg stand alone yg boleh infrom tru mobile phone. Pendek kata banyak option lain. Tapi setelah saya fikir2kan, saya lebih suka yg ada CMS sebab esp kalau kita tiada dirumah, mereka akan bantu secara jarak jauh/boleh hantar bantuan terus. Serta system CMS ADT ini ada one-push panic button. Bila ada kecemasan, tak payah call.. tekan button dan mereka akan hantar bantuan.

Org CableGuy tu boleh dihubungi di talian 016-2132936, namanya Kean.

The main objective pasang alarm ni adalah utk menakut2kan penceroboh dari memasuki rumah kita..bukan menghalang mereka dari memasuki rumah kita.  Bila siren dah berbunyi, maka kebanyakannya sesiapa yang berniat jahat akan takut.....takut org nampak, tuan rumah sedar dari tidur dsb.

Semenjak memula pindah, dan banyak kejadian break in, setiap malam tidur kurang lena.. Bila dah reda, baru tak terfikir benda2 yg bukan2 time nak tidur...

Saya memang x pasang fixed line kat rumah, jadi itu yang tertangguh2 nak pasang alarm dari mula dulu sebab kita kena subscribe dgn ADT, ARMOUR, etc..

Tapi ada satu alternatif... since alarm ni function as a deterrence to  intruder...

Pasang alarm tapi tak payah bayar bulanan.... Save bayar bulanan 75 riyal...




Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 18, 2009, 05:01:07 PM
Situasi : Anda ingin hidupkan alarm dgn ada orang di dalam rumah.
Caranya : Tekan STAY selama 2 second.
Fungsi Alarm : Semua alarm ON KECUALI motion sensor.  Maksudnya sebarang pergerakan dirumah tidak akan mengaktivate kan alarm.
Saya try gak semalam tapi alarm berbunyi juga. Tu yg bypass je motion sensor.

Situasi : Anda keluar rumah tanpa ada orang di dalam rumah.
Cara 1 : Tekan EXIT selama 2 second.
Cara 2 : Tekan no KOD anda.
Fungsi Alarm : Semua alarm akan ON.  Alarm akan berbunyi selama beberapa minit. sekiranya pencuri masuk rumah juga, motion sensor akan mengaktivatekan alarm sekali lagi dan ketika itu CONFIRM ada aktiviti di dalam rumah.  Kes begini, ADT akan call polis sekiranya anda tidak dapat di hubungi.
Part ni saya tak boleh buat sebab tak ada butang EXIT kat keypad saya. Mungkin keypad saya jenis berlain drpd tuan Sulaiman
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: kiroroe on August 18, 2009, 09:48:11 PM
Kengkawan...boleh tak bagi contact no...untuk pemasangan ADT ni.....gua punya member yg akan menjadi ahli keluarga seksyen 5 nak pasang la...kalau ada bleh dapat murah2 promosi untuk ADT pun ok gak...saudara sulaiman...adt ni centre dia kat singapore ek...kalau kita suh dia contact polis terus ok tak? kalau dia call kita dulu..pastu kita suh dia call polis plak..dia tak marah ke..hehehe
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 19, 2009, 12:20:06 PM
ada sorang ahli kita disini bawak ADT... ini nombor dia

Cegah pecah rumah dengan Alarm System ADT.
Sila call saya di 018-2690606 untuk pertanyaan. Bole trade in alarm yang sedia ada kepada sistem ADT.
Terima kasih.

Atau leh call en din 017-3440408 atau en anuar 016-2212090
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on August 19, 2009, 02:34:42 PM
Pda 28 - 31 August 2009 di PWTC ada Perfect Livin' 09 Exhibition by CIMB Bank.  ADT ada kat sana.  Selalu depa bagi promotion, installation free... kalau nak tau boleh call En. Din & En. Anuar dgn lebih lanjut.

Btw, kena confirm pasal keypad... tak pasti pulak saya ada keypad yg tak ada button EXIT.  & kalau button STAY tak berfungsi, kena panggil ADT utk reconfigure balik.  BTW, pastikan anda tukar kod 'SILENT ALARM' anda.  2**0 tu default number dan rasanya semua pencuri dah tau.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on October 13, 2009, 04:58:39 PM
Update ADT Alaram,

Last week zon 2,3,4,5,6,7 tiba tiba ON je... tak boleh nak disable, so call ADT ...

Bila check rupa rupanya cable kat atas atap tu dah di makan tikus.. banyak yang putus.  ADT technician yg datang tu , namanya JASMIN (Lelaki).. saya naik sekali kat bumbung bantu dia buat wiring.  Hasil dari insiden ini ada beberapa Lesson Learnt yg boleh di kongsi:

1. Pastikan anda selalu check koloni tikus di syiling rumah anda.  Saya pasang perangkap dan dapat se ekor... Suspect ada 3 ekor so selainya saya beli racun tikus 6 packet (RM 1.5 / packet - kedai hardware sebelah 7E). Rasanya recomend pasang racun tikus ni 3 bulan sekali kat atas syiling tu.
2. ADT technician yg datang tu bagi tips, katanya some technician boleh TIPU, bila kes wayar putus pun depa minta buat re-wiring.  Walhal cuma re-connection je.  Technician tu kata lagi, kalau ada masalah yg sama, kita boleh just pi sambung sendiri je wire tu, ikut color.
3. Keypad kat rumah saya rupanya model LAMA.  so siapa nak pasang ADT alarm selepas ni, insist minta KEYPAD MODEL BARU.  Katanya, keypad model baru tu lebih canggih dan display LED.

Itu je update setakat ni. 
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on October 13, 2009, 05:38:34 PM
Tulah yang saya confius hari tu pasal keypad... ingatkan saya dengan En Sulaiman punya, rupanya saya punya lain (keypad yg baru). Terima kasih atas peringatan ini.

Update ADT Alaram,

Last week zon 2,3,4,5,6,7 tiba tiba ON je... tak boleh nak disable, so call ADT ...

Bila check rupa rupanya cable kat atas atap tu dah di makan tikus.. banyak yang putus.  ADT technician yg datang tu , namanya JASMIN (Lelaki).. saya naik sekali kat bumbung bantu dia buat wiring.  Hasil dari insiden ini ada beberapa Lesson Learnt yg boleh di kongsi:

1. Pastikan anda selalu check koloni tikus di syiling rumah anda.  Saya pasang perangkap dan dapat se ekor... Suspect ada 3 ekor so selainya saya beli racun tikus 6 packet (RM 1.5 / packet - kedai hardware sebelah 7E). Rasanya recomend pasang racun tikus ni 3 bulan sekali kat atas syiling tu.
2. ADT technician yg datang tu bagi tips, katanya some technician boleh TIPU, bila kes wayar putus pun depa minta buat re-wiring.  Walhal cuma re-connection je.  Technician tu kata lagi, kalau ada masalah yg sama, kita boleh just pi sambung sendiri je wire tu, ikut color.
3. Keypad kat rumah saya rupanya model LAMA.  so siapa nak pasang ADT alarm selepas ni, insist minta KEYPAD MODEL BARU.  Katanya, keypad model baru tu lebih canggih dan display LED.

Itu je update setakat ni. 
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..
Post by: mossgenio on October 13, 2009, 11:53:45 PM
Alarm ada CMS selain ADT ni takde ke?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on October 14, 2009, 11:34:18 AM
ada tapi takat saya tanya2 org sebab apa pakai ADT... murah berbanding yg lain dan servis bagus. Bab murah tu saya tak setuju, tapi alhamulillah berbaloi lah dengan apa yang dibayar. Bunyi jer alarm... terus diorang call check sama ada rumah ok atau tak. Kalau tak, terus hantar bantuan.
Alarm ada CMS selain ADT ni takde ke?
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on October 15, 2009, 10:46:16 AM
Satu lagi tips hasil pengalaman...

utk ADT alarm... anda di beri 2 kod. Satu kod utk activate/deactivate alaram normally... satu code lagi adalah EMERGENCY activate/deactivate (Kalau kod ni di masukkan, alarm off tapi distress signal tetap sampai ke CMS)

so tipsnya; pastikan kedua dua kod tersebut adalah dalam kombinasi nombor dlm KUMPULAN yg sama... cth, kalau Kod normal adalah 1234 pastikan kod emergency juga adalah antara KUMPULAN nombor2 berkenaan cth, 2341 ... KENAPA?

kerana, anda akan selalu menekan kod normal dan sampai satu tahap akan ada tanda kotoran atau haus pada keypad.  jadi apabila ada di UGUT dan cuba memasukkan nombor kod EMERGENCY, sekiranya nombor kombinasi keduanya adalah dlm KUMPULAN yg sama, PEROMPAK tidak akan perasan anda masukkan no. EMERGENCY...

Tapi kalau nombor EMERGENCY anda adalah dari KUMPULAN lain dari nombor NORMAL anda, PEROMPAK akan perasan kerana anda akan menekan nombor KEYPAD yg BERSIH ... (Ini kes perompak tu dah biasa rompak rumah yg ada alaram.. he he he he)

harap anda paham dari bahasa tunggang langgang di atas...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: asnuru on October 15, 2009, 11:24:47 AM
Wow...cermat betul perompak tu Mr. Sulaiman! Atau kita yang terlalu cermat?

Anyway...good info. :)
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on October 15, 2009, 12:40:05 PM
Saya rasa system ADT yang baru ni lain sikit, kod emergency di aktifkan sedikit berlainan daripada Tuan Sulaiman punya.
[Telah diubah]
Satu lagi tips hasil pengalaman...

utk ADT alarm... anda di beri 2 kod. Satu kod utk activate/deactivate alaram normally... satu code lagi adalah EMERGENCY activate/deactivate (Kalau kod ni di masukkan, alarm off tapi distress signal tetap sampai ke CMS)

so tipsnya; pastikan kedua dua kod tersebut adalah dalam kombinasi nombor dlm KUMPULAN yg sama... cth, kalau Kod normal adalah 1234 pastikan kod emergency juga adalah antara KUMPULAN nombor2 berkenaan cth, 2341 ... KENAPA?

kerana, anda akan selalu menekan kod normal dan sampai satu tahap akan ada tanda kotoran atau haus pada keypad.  jadi apabila ada di UGUT dan cuba memasukkan nombor kod EMERGENCY, sekiranya nombor kombinasi keduanya adalah dlm KUMPULAN yg sama, PEROMPAK tidak akan perasan anda masukkan no. EMERGENCY...

Tapi kalau nombor EMERGENCY anda adalah dari KUMPULAN lain dari nombor NORMAL anda, PEROMPAK akan perasan kerana anda akan menekan nombor KEYPAD yg BERSIH ... (Ini kes perompak tu dah biasa rompak rumah yg ada alaram.. he he he he)

harap anda paham dari bahasa tunggang langgang di atas...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: wanna be R3 owner on October 15, 2009, 01:36:09 PM
Sahabat semua, cukup2 la cerita pasal Sistem ADT kat dalam forum ni, nanti perompak baca, cukup ilmu dia nak menumpaskan kita, paling penting bab bagaimana sistem tu berfungsi dan kod kecemasan. Tolong le jgn cerita ye... perompak profesional skrg ni... kalau nak buat discussion, kita cari tempat sesuai, pekena teh ke kat mana2, saya tahu pasal model baru ni sbb saya guna yang tu dan memang ada cerita yang tak boleh cerita dalam ni.  ;D
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on October 15, 2009, 01:58:18 PM
ok saya akur. Cuma apa yang dibincang setakat ini adalah maklumat umum yang memang akan diketahui melalui sales person ADT atau brochure ADT.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Pak Malau on November 07, 2009, 01:14:05 AM
berminat dengan ADT nie.. ada ke package bayar bulan2x? kontrak pun tak pe..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on November 07, 2009, 03:18:30 PM
Sekarang tgh promotion kat Show house Bangi Height. Bab bayar bulan2 ni tak de kot... tapi leh tanya mana tahu ada lak. Tak pun kalau ada kredit kad, mungkin leh kautim dgn ADT buat installment.

berminat dengan ADT nie.. ada ke package bayar bulan2x? kontrak pun tak pe..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Pak Malau on November 08, 2009, 01:31:37 AM
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D

ohhh mcm ni dah takde iekk..  :D
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on November 09, 2009, 09:18:54 AM
Pakej ini masih ada ...valid hingga 9 Dec 2009. Kalau tengok brochure dia, nombor yg boleh dihubungi adalah Sharon 012-3062255.

Antara kelebihan offer ini:
- Free starter pack
- Discount on monitoring services
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Pak Malau on November 09, 2009, 12:00:31 PM
oh kira bayar rm299 je la kan..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on November 10, 2009, 10:01:55 AM
Mungkin kena tambah beberapa sensor lagi sebab biasanya pakej basic tu tak cukup untuk rumah teres 2 tingkat.
oh kira bayar rm299 je la kan..
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: tuberose78 on November 10, 2009, 04:13:20 PM
kami pun pakai adt juga.. yg ada cms tu.. setakat ni mmg tersangat la berpuas hati dengan services mereka.

kami dah pakai sejak dari masuk rumah.. 2tahun++ dah.. sebelum umah ada fixed line lagi.. masa tu kami pakai line maxis.. caj monthly fees tu, bukan adt yang caj sebenarnya, ikut sykt telipon tu la.. kalau x amek yang ada cms tu, tak payah la byr monthly fees tu..

haritu ada sekali motherboard yang besar tu rosak.. hangus sikit mcm terbakar.. maybe ada shot kut.. nk ganti motherboard tu rm300++ terbang... adeehhh...
pastu baru2 ni, smoke detector plak rusak.. nak ganti kena rm200++.. tapi budak technician tu (ntah sapa xingat plak nama dia..) kata smoke detector ni mmg senang rusak sbb dia teramat lah sensitipnyer..
time dia rusak plak tgh pagi buta, tetiba jer alarm berbunyi.. cms call, weols takut nk keluar bilik.. minta cms tulun call polis terus.. 7minit++ polis datang, baru weols berani kuar bilik.. check2.. tak der apa yg mencurigakan.. alhamdulillah.. rupanya smoke detector yang dah weng..
pastu ada jugak technician tu bg tips 'STAY' baru utk kami... hehehe... yang ada 'INSTANT' tu...  ;)

overall, service cms adt ni mmg tip top.. saya cadangkan kalau nak amek alarm, biar la amek ngan cms dia skali... baru lah berbaloi.. baloiiii...  ;)

happy hunting...

Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on November 10, 2009, 05:03:08 PM
tambahan utk cms tu, bil telefon selalu dalam rm18 sebab alarm akan bagi info kat adt central system beberapa kali dalam sehari.

Tapi skr telekom boleh bantu kita... bagaimana? Ambik servis telekom yg terbaru unlimited fixed line service...flat rate rm10 sahaja sebulan. Maka dah jmat rm8 sebulan. Bukan tu saja, kalau kita buat call ke mana2 tm fixed line tak ada caj tambahan. Dan satu lagi kalau buat cepat sementara masih ada leh dapat phone DECT secara percuma kalau langgani unlimited fixed line RM10 tu.

Disclaimer: saya bukan staff tm, dan tak dapat sebarang imbhan dari tm :)
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on November 10, 2009, 06:00:06 PM
TQ.. info yg amat berguna... nanti saya uruskan utk tukar ke TM fixed line...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: asnuru on November 10, 2009, 08:21:33 PM
tambahan utk cms tu, bil telefon selalu dalam rm18 sebab alarm akan bagi info kat adt central system beberapa kali dalam sehari.

Tapi skr telekom boleh bantu kita... bagaimana? Ambik servis telekom yg terbaru unlimited fixed line service...flat rate rm10 sahaja sebulan. Maka dah jmat rm8 sebulan. Bukan tu saja, kalau kita buat call ke mana2 tm fixed line tak ada caj tambahan. Dan satu lagi kalau buat cepat sementara masih ada leh dapat phone DECT secara percuma kalau langgani unlimited fixed line RM10 tu.

Disclaimer: saya bukan staff tm, dan tak dapat sebarang imbhan dari tm :)

TM fixed line untuk yg ada streamyx saja. Tak ada streamyx tak layak memohon.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on November 11, 2009, 09:46:22 AM
Ya betul kata asrunu tu... hanya layak untuk pengguna streamyx sedia ada atau permohonan baru.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Pak Malau on November 11, 2009, 07:30:02 PM
agak2x fasa 6 ni dah bleh masuk streamyx ke belum? takkan nak potong!!
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: OffshoreMan on November 12, 2009, 11:23:05 AM
Semalam saya pi TM Point dekat seri kembangan.  Berikut ialah result dia:

1. Dpt tukar ke TM Promotion RM 10 per month.  Selama ni kena bayar RM 18-19 per month utk signal call to ADT CMS.  so lepas ni cuma bayar RM 10 fixed & unlimited calls to TM Fixed Line!.   Promosi hingga december this year.  Btw, sebelum apply pastikan No CMS tu guna TM Fixed line (Bukan fixed line from Maxis, Binariang or Time).  Org TM kat counter boleh tolong check melalui bil kita.  Promosi ni dapat DECT phone free.

2. Check account streamyx saya, depa kata boleh dapat FREE wifi router.  So tak pasal pasal dapat free wifi router.

So sesiapa yg guna alaram ada CMS, boleh check dgn TM utk kurangkan kos anda.

Semoga dapat membantu.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: nando on February 08, 2010, 11:29:46 PM
sekarang ADT tengah wat promotion..so sesapa nak pasang..masa ni la pasang..sehingga raya cina ni..member gua dh amik...

FOC
1.Magnetic Contact (2)
2.Motion Sensor (1)
3.Indoor Sirens (1)
4.Control Panel & Keypad (1)
5.Decal (2)

Package Deluxe RM598 (Normal Price RM869)

1.Smoke Detector (1)
2.Magnetic Contact (3)
3.Vibration Sensor (1)

Tambahan Item

1.Vibration Sensor (10)..satu rm80
2.Lightning Isolator (1) rm80 (normal rm150)
3.Outdoor Siren (1) rm180


so total rm1658 sekali pasang
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: tuberose78 on March 04, 2010, 09:40:04 AM
Semalam saya pi TM Point dekat seri kembangan.  Berikut ialah result dia:

1. Dpt tukar ke TM Promotion RM 10 per month.  Selama ni kena bayar RM 18-19 per month utk signal call to ADT CMS.  so lepas ni cuma bayar RM 10 fixed & unlimited calls to TM Fixed Line!.   Promosi hingga december this year.  Btw, sebelum apply pastikan No CMS tu guna TM Fixed line (Bukan fixed line from Maxis, Binariang or Time).  Org TM kat counter boleh tolong check melalui bil kita.  Promosi ni dapat DECT phone free.

2. Check account streamyx saya, depa kata boleh dapat FREE wifi router.  So tak pasal pasal dapat free wifi router.

So sesiapa yg guna alaram ada CMS, boleh check dgn TM utk kurangkan kos anda.

Semoga dapat membantu.

alamakkk.. tahun lepas mmg tak sempat nak tukar ker promotion fixed line tu..
ada sesapa tahu promotion baru tuk fixed line ni ker..?
atau sebenarnya kita mmg boleh apply bila2 masa ajer.. cuma tak dapat la yang free2 tuuu....

Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: ags on March 06, 2010, 08:57:29 PM
Kami tinggal di Putra Tropika..juga pengguna alarm ADT.  Setakat ni kalau ada false alarm atau apa teknikal problem..customer service dia akan call kami untuk bertanya.  So far service yang kami terima menyenangkan.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on March 07, 2010, 10:19:28 PM
alhamdulillah setakat ini saya berpuas hati dengan ADT
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Matahati on April 03, 2010, 02:56:04 PM
Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif (http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif)

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on April 05, 2010, 01:54:10 PM
Alhamdulillah tidak ada apa2 yg berlaku. Alarm ini hanyalah salah satu langkah berjaga2. Sebab kadang-kala bila siren berbunyi, pencuri tak berani nak proceed (tapi ada gak yg tegar... terus gak sebab lepas beberapa minit alarm akan diam).

Setahu saya, ADT pun boleh ambil tanpa pakej CMS. Cuma pernah terfikir tentang respond setelah siren berbunyi... kalau kita berada diluar kawasan, kita boleh arahkan ADT terus panggil polis untuk memeriksa. Satu lagi kelebihan, bila berada dalam rumah ada 3 kombinasi butang pada keypad yg boleh secara automatik memanggil sama ada polis, bomba atau ambulan.

Selain itu lebih kurang sama dengan jenama alarm lain. Cuba kena bear cost monthly yg lebih kurang sama dengan pakej standard astro.

Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif (http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif)

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Hamizul on April 14, 2010, 02:28:04 PM
Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif (http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif)

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.


Menarik gak-tengok ade gak orang guna brand nie. Nak tanya nie wireless ker wired. Harga termasuk pemasangan ker? Kalu wired dia kena pasang sebelum atau selepas pasang plaster siling..Tq
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Matahati on April 15, 2010, 12:44:18 AM
Quote
Menarik gak-tengok ade gak orang guna brand nie. Nak tanya nie wireless ker wired. Harga termasuk pemasangan ker? Kalu wired dia kena pasang sebelum atau selepas pasang plaster siling..Tq

Hamizul...brand ni ada wireless dan wired. Sy pakai yg wired...murah sikit dari wireless. Harga termasuk pemasangan.

Kalau pakai wired utk rumah double storey, se elok2 nya pasang sebelum buat plaster siling sbb nak tarik wire di tingkat bawah mesti melalui siling. Di tingkat atas takde masalah sbb wire boleh ikut siling atas bumbung.

Tapi kalau dah pasang plaster siling...boleh ler guna wireless. Beza harga cuma RM300-RM400 saja.
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: NurAnuar on June 16, 2010, 10:02:45 PM
Pada minggu ini, alarm ADT telah berjaya selamatkan teratak saya.
Maklumlah cuti sekolah ni....banyak mata2 yang melihat-lihat.
Jam 1.09 pagi ADT menelefon saya memaklumkan ada pergerakan di rumah.
Saya terus bergegas pulang daripada rumah ibu di KL.

Apa2 pun, saya mengambil iktibar daripada kejadian ini.
Apa2 saje yang mencurigakan, maklumkan kepada pihak polis.

Jikalau sesiapa ada contact kontraktor untuk kuatkan atap - bagi menyukarkan penceroboh masuk rumah, amatlah saya alu-alukan.
Terima kasih.   :'(
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: shahril on July 13, 2010, 10:12:14 PM
salam semua saya shahril adalah kawan baru dalam arena ini..  saya kerja sebagai safety advisor.. utk ADT.  jadi kalau nak tahu pasal alarm  rumah/ office/factory boleh hubungi saya 012-2298958  standard pack kita bagi percuma dan installation sahaja kena rm 299 , masih kekal sehingga sekarang dan kita ada cms monitoring.
 hari ini byk masalah pecah rumah berlaku dan byk kerugian telah di alami, jadi saya sarankan dan cadangkan  bagi yg memerlukan secured security boleh lah memasang alarm system.. tidak kira dari mana2 brand. ape yg penting 90% insyallah akan terkawal.. saya juga boleh bagi advisor
 dan boleh buat appoitment dgn saya jika perlukan advisor  tak kena bayar pun untuk advised.. sekurang2nya kita semua akan dapat infomafi yg berguna dari saya.. mengenai alarm system rumah.. sekian terima kasih 012-2298958
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: shahril5588 on August 07, 2010, 10:45:41 PM
for info lebih..  sila ke http://securityalarmhomebusiness.blogspot.com (http://securityalarmhomebusiness.blogspot.com).. atau hubungi saya shahril 012-2298958.... semuanye mengenai alarm dari adt...
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: namatakpenting on August 10, 2010, 02:50:09 PM
bro shahril5588

ini thread org kongsi pengalaman... kalau nak iklan, sila ikut syarat ditetapkan dan buka thread lain.

:(
Title: Re: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)
Post by: Dentalet on October 24, 2018, 10:29:56 PM
?? ??????? ?? ?????? ??????? ??? ?????? ?????????
 
???????? ?????:
????? ?? ?????? ????? ???????? ???????? ????? ????????????? ????????????????? ???????????, ???? ??? ??????????. ???????? ?????? ??????????? ???????? ??????? ??? ????????? ??????? ???????? ??????. ???? ?????? ??????????? ????? (https://dentalgu.ru/restavratsiya-zubov/ style="color:#000; text-decoration:none;"). ????? ??????? ?????? ???? ???????? ??????? ???????. ? ??? ?? ?????? ??????? ?????, ????????? ??? ???????????? ???????? ?? ?????????????? ??????????? ?????????..
 
??????? ?????:
 
? ???????? ??????????? ??????????-???????? ?????????? ????? ??????????? ????. ? ???? ??? ????? ? ????????? ?????????????, ??? ??????? ?????????? ????? ?????????, ? ?????????? ??????? ?????????????? ????????????? ?????????? ??????? ? ??????????..
 
? ?????????? ????????????? ????????????? ?????????? ?????????? ????? ????? EMS, Scheftner, Kulzer, NIC, Dentamerica, ??t? Biomed. ????? ???????, ? ???????????? ????? ??????????? ????????? (https://dentalgu.ru/poleznye-voprosy/voprosy-po-lecheniyu-zubov/chto-takoe-kofferdam-i-zachem-on-nuzhen-pri-lechenii-zubov/ style="color:#000; text-decoration:none;"). ??? ?????????????? ????? ??? ????????? ????????, ? ??????? ??????? ?????????????? ???????? ?????? ???? ?????????? ????? ?? ??????? ???????..
 
????????? ????????? ??????????? ????? ????????????? ????. ??????????? ????????????? ??????? ??????? ?????. ??????????? ????? ? ??????? «?????? ????». (http://z0j.ru/article/a-7693.html style="color:#000; text-decoration:none;") ??? ????????? ??????????? ?? ????????? ?????????? ???????? ????, ??? ? ?????? ? ??????????????? ?? ??????..