Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Pengumuman => Topic started by: ibnumas on 04 Aug, 04:35:21 PM

Title: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: ibnumas on 04 Aug, 04:35:21 PM
baru dpt. perkhabaran dari wife td start esok KUIS tutup....
Mari la sama2 kita bermunajat pd. Allah swt...mohon dijauhi dari penyakit tersebut yg sedang melanda negara kita...insyaAllah.

Cadangan- supaya semua surau2 dan masjid buat solat hajat...
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: prince_emir on 04 Aug, 06:53:59 PM
saya jugak baru dpt tau tadi kat KUIS dah ada kes selesema babi. KUMON pun ditutup sebab ada pelajar KUIS yg menjadi guru kat situ.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 04 Aug, 07:05:41 PM
Masjid KUIS camna? Jumaat ni boleh sembahyang kat sana ke?
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 04 Aug, 08:53:29 PM
Nampak student KUIS keluar pegi pasar malam selamba aje. Takde pakai face mask pun.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: sunny on 04 Aug, 09:44:42 PM
minggu lepas UPM dah cuti seminggu akibat H1N1 :(
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Kancil perak on 04 Aug, 11:08:11 PM
ada yang kata mcm ni "KUIS ditutup serta merta... semua pelajar dihantar pulang serta merta.. 1 org maut..4 org koma.. lebih 100 dikuarantin..all coz H1N1.."

So ni betul ke....ingin kepastian
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 05 Aug, 01:32:27 AM
Ni dari blog yg tertera dalam surat tu. Kalau nak pasti, boleh check dengan dia. Dalam Website KUIS pun ada kalau rajin cari.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: CaptRahman on 05 Aug, 08:30:25 AM
Ni dari blog yg tertera dalam surat tu. Kalau nak pasti, boleh check dengan dia. Dalam Website KUIS pun ada kalau rajin cari.
KUIS ditutup dan ada kes kematian kerana H1N1. Semua pelajar di arahkan pulang. Persoalannya pulang kemana? Ada ramai pelajar yang menyewa di apartment di sekitar BSP dan BBM. Mereka sekarang ini bebas bergaul dan keluar masuk. Siapakah yang sepatutnya memantau mereka2 ini. Adakah mereka bebas dari gejala H1N1? Jika mereka di jangkiti, tidakkah mereka ini akan menyebarkan virus ini ke penduduk di sekitarnya?
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 05 Aug, 08:37:10 AM
Tu la. Lepas tutup KUIS nampak ramai lagi yang selamba aje keluar dari KUIS pas tu gi pasar malam. Lepas ni nak pegi beli face mask la.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Wan Z on 05 Aug, 08:40:45 AM
so.. buat masa nie...  dinasihatkan..
tidak membawa anak-anak ke pasar malam... atau guna face mask kat pasar malam...
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mImOsaPudiCa on 05 Aug, 08:52:27 AM
sekadar bertanya :

agak2 klu bw anak2 cuti2 malaysia sekarang ni....bahaya ke? ???

cdg next wek nk blk kg....on d way sampi ke destinasi tu nk menyinggah kt pantai n g pasar payang ;D...kira bmalam la kt sna sblm smpi kg :D.. dh ade kes ke kt trengganu, kuantan n KB? ::) .... ishk...cm x ikut pkembangan semasa jer :o ....tp mmg x tau pn...org tua2 kata, malu btanya sesat jalan... ;D ;D ;D
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Cencaluk on 05 Aug, 08:54:07 AM
Setakat yg saya thu semlm, 1 kematian (student nie katanya ada diabetes), 1 org di ICU/CCU dan 13 org student lagi baru suspect-result kuar hari nie. For information utk langkah berjaga2 virus nie macam dah x bagi signal nak menyerang sesiapa shj...kebykn yg memang dah ada penyakit berisiko tinggi bcoz ianya melumpuhkan sistem badan...byk kes kematian paru2 mereka menjadi hitam. Sbg umat Islam jgn lupa kita berdoa dan meminta pada-Nya...amalkan doa apabila terjadi penyakit menular tuh...(ye lah bila sorang jek umat dia yg berdoa selebihnya yg lain cam x yakin jek...susah lah sket nak dimakbulkan....eeee) dan dlm masa yg sama if ada yg rasa dah start nak demam cuba minum atau makan ulam2 yg pahit macam pucuk betik, peria dll. Jgn peram rasa demam dgn cara tidor aja....bcoz memang virus ni nak lemahkan tubuh kita...cari alternative...turunkan panas badan-letakkan tuala basah, mandi make sure kulit kepala tu basah jugak, minum aiskrim soda...(100 plus utk diarhorea or dehydrate person je ye)...ada lagi...byk petua nie...petua org lama2 dilupa jgn..kita nie bila dah masuk arus kemodenan trus lupakan yg lama.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 05 Aug, 09:09:42 AM
Juga jangan delay pegi klinik/hospital. Nanti menyesal tak sudah....
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: binjai on 05 Aug, 09:11:47 AM
yang aku dengar cerita pulak dah 700 org student demam...dan 7 org suspek...
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Muhammadon on 05 Aug, 09:20:43 AM
Masjid KUIS camna? Jumaat ni boleh sembahyang kat sana ke?

jangan risau, insya Allah setakat ini Masjid KUIS akan beroperasi seperti biasa. cuma ahli jemaah sahaja yang berkurangan. saya yakin Allah ada bersama menjaga rumahnya dengan bantuan para tenteranya. sebarang pertanyaan boleh hubungi saya 013-9700237  :) 8) :D
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: sunny on 05 Aug, 11:13:46 AM
Dianggarkan 5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema A (H1N1) jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus tersebut.

"Daripada angka ini (5.5 juta orang dijangkiti), jika kita anggarkan kadar kematian antara 0.1 hingga 0.5 peratus, kira-kira 5,500 hingga 28,000 penghidap selesema itu akan meninggal dunia," kata presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Dr David KL Quek memetik unjuran yang dibuat pengarah penyakit berjangkit Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tee Ah Sian dalam satu mesyuarat pasukan kebangsaan petugas khas menangani wabak itu, pada awal minggu ini.

Dalam perkembangan terkini, kadar kematian di seluruh dunia meningkat daripada 0.4 kepada 0.66 peratus.

Dr Quek mendedahkan maklumat itu dalam artikelnya "Flu measures: Confusion rather than non-compliance" yang diedarkan kepada beberapa media pada 31-7-2009.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Giemns on 05 Aug, 01:02:53 PM
PASTI Al faizin BSP akan mengadakan sukan tahunan pada hari ahad nanti 9/8, adakah masih selamat untuk mendedahkan anak-anak di kawasan terbuka? Apakah langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil untuk menjayakan juga sukan itu. kongsikan pandangan untuk panduan ibubapa. (Risau juga sebab KUIS tu amat dekat dengan BSP)
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: bubblebubble on 05 Aug, 03:15:20 PM
Nampak student KUIS keluar pegi pasar malam selamba aje. Takde pakai face mask pun.
mcm ni la klau tak bertanggungjawab...dh la klau parking kat depan 7E sesuka hati je...kdg2 naik meluat lak dgn student kuis ni...
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 05 Aug, 03:31:44 PM
Bukan setakat student KUIS saja tapi kita semua di BSP/BBM/TIP dan sekitarnya perlu bertanggungjawab. Pasal parking tu saya sokong tapi yg bukan student pun memang selamba aje parking kat tengah2 jalan sampai halang trafik sebab dia nak cepat. Dia ingat dia sorang nak cepat.

Bagaimanapun, syukurlah Masjid KUIS beroperasi macam biasa. Tapi mungkin lepas ni saya ke sana pakai facemask la. Doa dan sembahyang hajat saja tak cukup tanpa usaha. Kepada yang kurang sihat tu, cepat-cepat pegi check. Sementara tu pakai facemask.

Kalau ada apa-apa artikel/maklumat tentang H1N1 ni mungkun boleh kongsi kat sini.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: ARDotCom on 05 Aug, 09:52:48 PM
Dengar cerita seorang dah meninggal dunia. Betulker? Dan seorang lagi sedang tenat.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: Muhammadon on 05 Aug, 10:47:30 PM
Dengar cerita seorang dah meninggal dunia. Betulker? Dan seorang lagi sedang tenat.

Yang saya tahu pelajar Allahyarhamah Adik Ainur Husna bt. Abdul Rahman, pelajar semester 2 Diploma Pengurusan Kewangan sedang tenat di hospital kajang pada hari Isnin 3 Ogos 2009. sudah seminggu, so masjid KUIS ada buat solat hajat untuknya selepas maghrib..
Pada keesokan harinya 4 Ogos 2009 (Selasa), dapat berita yang mengatakan arwah telah pergi menghadap ilahi lebih kurang jam 6:45 pagi kerana menghidap diabtes (kencing manis)..nauzubillahiminzalik...
jenazah dibawa ke masjid KUIS lebih kurang jam 1 petang, sejurus kemudian dibawa pulang ke kampungnya di Ipoh, Perak...wallahu 'alam
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: bosanla9 on 06 Aug, 09:00:00 AM
 :-[  :'(
sebenarnye x leh nak buat ape punn..klau diorg cuti blk kg pun..blh merebak kat kg plak..ramai lg penduduk putra-mahkota yg keje kat UM,UKM,USM,UPM lg terdedah dkt student2 luar..same2 laa doa semoga bencana h1n1 ni tamat.. utk lbh slamat pakai laa mask..
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: cienoet on 06 Aug, 10:41:59 AM
PASTI Al faizin BSP akan mengadakan sukan tahunan pada hari ahad nanti 9/8, adakah masih selamat untuk mendedahkan anak-anak di kawasan terbuka? Apakah langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil untuk menjayakan juga sukan itu. kongsikan pandangan untuk panduan ibubapa. (Risau juga sebab KUIS tu amat dekat dengan BSP)

saya pun sgt bimbang pasal ni...sukanan tahunan ni masih nak diteruskan ke dgn keadaan yg mcm sekarang ni..  :-\
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: penjejak on 12 Aug, 02:56:56 AM
Saya tidak menafikan bahawa sebagai manusia,kita perlu berdoa dan berusaha/berikhtiar. Salah satu ikhtiar adalah guna face mask.Tapi ramai,diluar sana yg tidak tahu fakta tentang virus dan seringkali berasa 'selamat' bila dah pakai facemask.
Tahukah tuan-puan berapa saiz virus? terlalu kecil...

majoriti virus berada dlm saiz 10-300 nm. yakni kalau tukar dalam unit meter, majoriti virus punyai saiz antara
0.00000001 meter - 0.0000003 meter. terlalu kecil,even boleh menyelinap masuk melalui celah liang-liang roma permukaan facemask yg dipakai...

moral disini: facemask hanya sbg satu langkah pencegahan yg lemah,masih amat memerlukan langkah2 pencegahann lain yg perlu dijalankan secara bsepadu spt mengelak ke tmpat yg berpotensi ada virus... dsb nya...

kalau ada org bersin di kawasan kita berdiri,still, kita dapat hidu partikel virusnya yg berterbangan w'pun memakai facemask... tak percaya? truth out there...hehe.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: mossgenio on 12 Aug, 07:54:18 AM
Referenced from http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/swine-flu-h1n1-and-face-masks (http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/swine-flu-h1n1-and-face-masks)

Do Face Masks Work Against Swine Flu?
There's limited evidence -- but no proof -- that face masks offer some protection against H1NI swine flu.
One study shows that when there's a sick family member in the house, other family members could cut their risk of getting sick by 60% to 80% by using face masks consistently and correctly -- in combination with frequent hand washing and avoiding close contact with the sick person.
Face masks rated as N95 masks -- technically called respirators -- should theoretically work better than surgical masks, which fit more loosely. But at least one study shows no difference in protection in household settings.
Ferret studies suggest that swine flu is spread by large droplets and not by small droplets. All face masks may protect against large droplets; N95 masks may protect against smaller, aerosolized droplets.
Studies consistently show that most people in household and community settings don't use face masks consistently or correctly.

Who Should Wear Face Masks During a Swine Flu Pandemic?
Wear a face mask (consider using an N95 respirator) if you must come into close contact with a sick person. "Close contact" means within 6 feet.
Wear an N95 respirator if helping a sick person with a nebulizer, inhaler, or other respiratory treatment.
If you've got the flu, wear a face mask before going near other people.
If you've got the flu and must leave home -- to see the doctor, for example -- wear a face mask.
If you are well, but live in a household with someone who has the flu, wear a face mask before going near other people. Why? You may be infected with the flu bug but don't yet have symptoms.
If swine flu is widespread in your community, you may consider wearing a face mask when in crowded settings.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: asnuru on 12 Aug, 09:03:56 AM
Saya tidak menafikan bahawa sebagai manusia,kita perlu berdoa dan berusaha/berikhtiar. Salah satu ikhtiar adalah guna face mask.Tapi ramai,diluar sana yg tidak tahu fakta tentang virus dan seringkali berasa 'selamat' bila dah pakai facemask.
Tahukah tuan-puan berapa saiz virus? terlalu kecil...

majoriti virus berada dlm saiz 10-300 nm. yakni kalau tukar dalam unit meter, majoriti virus punyai saiz antara
0.00000001 meter - 0.0000003 meter. terlalu kecil,even boleh menyelinap masuk melalui celah liang-liang roma permukaan facemask yg dipakai...

moral disini: facemask hanya sbg satu langkah pencegahan yg lemah,masih amat memerlukan langkah2 pencegahann lain yg perlu dijalankan secara bsepadu spt mengelak ke tmpat yg berpotensi ada virus... dsb nya...

kalau ada org bersin di kawasan kita berdiri,still, kita dapat hidu partikel virusnya yg berterbangan w'pun memakai facemask... tak percaya? truth out there...hehe.


Salam,
Jangan kita 'underestimate' kepentingan face mask ni dalam membenteras penularan virus H1N1. Semalam baru bersembang  dgn kawan kat US. Di sana kanak-kanak sekolah di wajibkan membeli sekotak seorang face mask untuk di simpan di sekolah. Mereka di wajibkan memakai face mask setiap hari semasa pembelajaran.
Di sana semasa wabak, supermarket juga kelihatan menjalankan langkah-langkah pencegahan. Setiap kali lepas di gunakan, pemegang troli di bersihkan dgn antiseptik - sbb penyebaran bukan terhad kepada 'airborne', tetapi juga sentuhan samada 'direct' atau 'indirect'.
Di negeri dia tiada kematian, dan dia amat terkejut dgn Malaysia yg mencatatkan 41 kematian.
Tanya lah diri kita sendiri: Sudahkah kita mengambil langkah-langkah pencegahan yg mencukupi terhadap ahli keluarga kita?   
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: penjejak on 16 Aug, 01:17:10 AM
Saya tidak menafikan bahawa sebagai manusia,kita perlu berdoa dan berusaha/berikhtiar. Salah satu ikhtiar adalah guna face mask.Tapi ramai,diluar sana yg tidak tahu fakta tentang virus dan seringkali berasa 'selamat' bila dah pakai facemask.
Tahukah tuan-puan berapa saiz virus? terlalu kecil...

majoriti virus berada dlm saiz 10-300 nm. yakni kalau tukar dalam unit meter, majoriti virus punyai saiz antara
0.00000001 meter - 0.0000003 meter. terlalu kecil,even boleh menyelinap masuk melalui celah liang-liang roma permukaan facemask yg dipakai...

moral disini: facemask hanya sbg satu langkah pencegahan yg lemah,masih amat memerlukan langkah2 pencegahann lain yg perlu dijalankan secara bsepadu spt mengelak ke tmpat yg berpotensi ada virus... dsb nya...

kalau ada org bersin di kawasan kita berdiri,still, kita dapat hidu partikel virusnya yg berterbangan w'pun memakai facemask... tak percaya? truth out there...hehe.


Salam,
Jangan kita 'underestimate' kepentingan face mask ni dalam membenteras penularan virus H1N1. Semalam baru bersembang  dgn kawan kat US. Di sana kanak-kanak sekolah di wajibkan membeli sekotak seorang face mask untuk di simpan di sekolah. Mereka di wajibkan memakai face mask setiap hari semasa pembelajaran.
Di sana semasa wabak, supermarket juga kelihatan menjalankan langkah-langkah pencegahan. Setiap kali lepas di gunakan, pemegang troli di bersihkan dgn antiseptik - sbb penyebaran bukan terhad kepada 'airborne', tetapi juga sentuhan samada 'direct' atau 'indirect'.
Di negeri dia tiada kematian, dan dia amat terkejut dgn Malaysia yg mencatatkan 41 kematian.
Tanya lah diri kita sendiri: Sudahkah kita mengambil langkah-langkah pencegahan yg mencukupi terhadap ahli keluarga kita?   
mungkin tuan telah salah anggap fakta saya yg terdahulu, saya bukannya underestimate face mask... cuma saya tengok rakyat Malaysia bergantung penuh pada facemask... kalau dah pakai facemask...kira dah selamat dah.... dah tak kisah nak pi mana pun,tak kisah cuci tangan ke idak... yg penting muka ada facemask...
lagi satu saya kata facemask yg digunakan rata - rata facemask yg tidak berupaya untuk menapis small particle spt virus...kebanyakkan facemask yg sesuai untuk digunakan masa jerubu saje yg saya lihat digunakan oleh rakyat Malaysia. Partikel jerubu jauh lebih besar berbanding partikel virus dimana kita memerlukan facemask yg lebih baik spt N95 respirator. "Respirator" ini benda yg macam facemask tapi sebenarnya bukan mask pun... ianya adalah "respirator"...( tak tau cemana nak explain in word..).

Itu maksud saya. ianya umpama tuan memakai spek hitam yang hanya nampak gelap tapi tidak mempunyai keupayaan menapis UV, mata tetap rosak/terjejas semasa memandu dipanas terik.... penat aje pakai spek hitam...unless spek hitam yg memang ada filter UV yg sebenar (tulin)...

lagi satu,tuan kata di US tiada kematian...biar benar fakta tuan ni...mohon semak statistik terkini...
cth site stat: http://www.disabled-world.com/health/influenza/swine-flu/cases-statistics.php (http://www.disabled-world.com/health/influenza/swine-flu/cases-statistics.php)
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: asnuru on 17 Aug, 01:08:02 AM
Clarification: Kenyataan 'Di negeri dia tiada kematian.....' hanya merujuk statistik utk negeri/state di mana beliau tinggal, dan bukan utk negara US keseluruhan nya. T/Kasih.
Title: Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
Post by: penjejak on 18 Aug, 01:33:01 AM
Clarification: Kenyataan 'Di negeri dia tiada kematian.....' hanya merujuk statistik utk negeri/state di mana beliau tinggal, dan bukan utk negara US keseluruhan nya. T/Kasih.
oh ok...baru saya faham.TQ