Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Rumahku Syurgaku => Topic started by: aqila on 04 Apr, 01:28:15 PM

Title: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 04 Apr, 01:28:15 PM
KLFX menawarkan Kelas Pelaburan Saham KLSE/KLCI dari Beginner sehingga Advance :

(https://4.bp.blogspot.com/-RXCpml0GYuI/WdXHoXOpE5I/AAAAAAAAEd0/hNUoCkUnpighkzscnu5qWTYk65PQ8achgCLcBGAs/s1600/Trading-Forex-Modal-Gratis-2016%255B1%255D.jpg)


Kandungan Kelas:

· Cara step by step untuk bermula dalam dunia SAHAM tanpa Remiser

· Cara exploit Corporate Exercise & IPO untuk Keuntungan Pantas (Short Term Profit)

· Cara Scalping Saham mengunakan Warrant

· Mengunakan Kaedah Split Stock utk Long Term Profit



Contoh Profit:

Beli saham TAKAFUL pada JULAI 2011 pada harga 0.149 sebanyak 40 000 unit
Modal waktu itu RM0.149 X 40 000 = RM5960

(http://mahersaham.com/wp-content/uploads/2018/06/takaful-300x171.png)

Sehingga JUN 2018, harga TAKAFUL ialah RM3.930.

RM ( ( 3.930 ?" 0.149 ) / (0.149) ) X 100% = ROI 2537.6%


(http://mahersaham.com/wp-content/uploads/2018/06/takaful1-300x175.png)

Beli pada harga RM0.149 dengan Modal RM 5960

Jual pada harga RM3.930 dapat RM157,200

KEUNTUNGAN ANDA = RM157,200 ?" RM 5960 = RM 1,51,240.00


Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia


Maklumat lanjut >>https://KLFX.blogspot.My (https://klfx.blogspot.com/)




kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham
Title: Signal KLFX
Post by: aqila on 04 Apr, 01:37:30 PM
Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang  akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda, anda tidak perlu lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !



TIPS BURSA SAHAM : Anda akan dimaklumkan 2  ~ 3 kaunter terpilih beberapa kali seminggu.
(http://4.bp.blogspot.com/-63H800ZJiuk/VRw09fDUYkI/AAAAAAAAQtI/BIdty3X1rJQ/s1600/Biolapha.png)


SIGNAL FOREX : Anda akan dimaklumkan Pair untuk trade, beserta target profit dan stop loss setiap pagi  beberapa kali seminggu.
(http://www.fxmarketleaders.com/portals/0/1315.png)

SIGNAL FCPO : Anda akan dimaklumkan Waktu dan Harga FCPO yang sesuai untuk trade beberapa kali seminggu.
(http://1.bp.blogspot.com/-PDfL19Ky3nc/UhUA4WWJ0YI/AAAAAAAADMA/XGyIf-lRgM0/s320/22.8.png)


....Semua ini hanya untuk RM15 sebulan !


Dengan hanya RM15 sebulan anda akan menerima :

- Tips Bursa Saham,
- Signal Forex
- Signal FCPO terus ke emel anda,

dan anda boleh membacanya di emel anda samada di PC atau Handphone.


*RM15 adalah harga promosi bulan ini (harga asal untuk setiap signal ialah RM180 sebulan !)

**Signal  akan dihantar apabila terdapat SETUP yang optimum untuk masuk trading.  Setup tidak akan berlaku setiap hari oleh itu signal akan dihantar 2  atau 3 kali seminggu.



UNTUK MELANGGAN SIGNAL SILA KE WEBSITE INI >> http://klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html (http://klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html)




.
Title: Re:
Post by: aqila on 26 Apr, 09:42:58 AM

. kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham

Title: Re: Kursus Saham Bursa Malaysia / KLSE - RM69 shj jika daftar minggu ini !
Post by: aqila on 26 Sep, 10:20:27 AM
D&O broke above the line connecting its recent high at RM0.80 yesterday. With this upside breakout, the stock is likely to go into an upleg. The potential target is RM1.00. This breakout would be invalid if the share price were to brop back below RM0.80.


Chart: D&O's weekly chart as at September 25, 2018_12.30

Recent Quarterly Result

In QE30/6/2018, net profit rose 58% qoq or 119% yoy to RM8.1 million while revenue was unchanged qoq but rose 11% yoy to RM113 million. Pre-tax profit rose 19.5% to RM11.8 million, lifted by a RM2.2 million government grant, a RM3.2 million net gain from the settlement of a civil suit (refer the note below) and RM0.7 million foreign exchange gain (versus RM1.6 million loss in QE31/3/2018), which partially offset by higher inventory write offs and higher R&D expenses (which doubled to RM8.9 million from RM4.4 million).

Note: D&O lost a suit in the Melaka High Court in May 2018. The suit was brought by Geepar Enterprise Sdn Bhd where the judgement awarded was RM18,964,923.38. Subsequently, D&O accepted an offer of a full and final settlement amount of RM10,156,000, including cost, from Geepar Enterprise Sdn Bhd.

Table: D&O's last 8 quarterly results


Graph: D&O's last 14 quarterly results

Valuation

D&O (closed at RM0.84 in the morning session) is now trading at a trailing PER of 31 ttimes (based on last 4 quarters' EPS of 2.65 sen). At this PER, D&O is deemed fully valued.

Conclusion

Based on bullish technical breakout, D&O could be a good trading BUY.
Title: Re: Kursus Saham & FCPO - RM69 shj ! @ Shah Alam/Putrajaya/Seremban/KLang/ONLINE
Post by: aqila on 05 Dec, 11:33:12 AM
Bursa Malaysia dibuka tinggi
   
   
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka tinggi pada Isnin pasca Sidang Kemuncak Kumpulan 20 (G20) dan selepas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dan Presiden China Xi Jinping bersetuju menangguhkan tarif baharu, yang telah merangsang pasaran kewangan dan pasaran saham, kata peniaga.

Pada jam 9.11 pagi, petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 10.40 mata kepada 1,690.26 berbanding paras penutup 1,679.86 pada Jumaat.

Indeks itu dibuka tinggi naik 5.88 mata kepada 1,685.74.

Di keseluruhan pasaran, kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 258 berbanding 103, dengan 124 tidak berubah, 1,381 kaunter tidak diniagakan dan 21 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 233.14 juta unit bernilai RM157.51 juta.

RHB Research Institute berkata kedua-dua China dan AS bersetuju untuk tidak mengenakan tarif tambahan apabila kedua-dua ekonomi besar dunia itu membincangkan rundingan perdagangan baharu dengan sasaran memeterai perjanjian dalam masa 90 hari.

“Kejayaan itu dicapai selepas pertemuan antara Trump dan Xi pada Sidang Kemuncak G20 di Buenos Aires.

“Trump memutuskan untuk tidak mengenakan tarif seterusnya ke atas barangan China bernilai AS$200 bilion dari 10 kepada 25 peratus pada 1 Januari seperti yang diumumkan sebelum ini, manakala Beijing bersetuju untuk membeli sejumlah barangan pertanian, tenaga, perindustrian dan produk-produk lain-lain yang yang tidak ditentukan tetapi dalam jumlah yang sangat besar,” kata agensi penyelidikan itu yang memetik Rumah Putih.

Susulan ini, harga minyak global juga meningkat sebanyak 3.72 peratus kepada AS$61.67 setong.

Dalam kalangan saham wajaran tinggi di Bursa Malaysia , Maybank meningkat enam sen kepada RM9.45, Public Bank dan Tenaga tidak berubah masing-masing pada RM24.92 dan RM14.24, manakala Petronas Chemicals naik tiga sen kepada RM9.23.

Dalam kalangan kaunter cergas, PWorth meningkat setengah sen kepada 4.5 sen, Bumi Armada dan Genting Malaysia kedua-duanya naik satu sen masing-masing kepada 17 sen dan RM2.87, bagaimanapun Hubline tidak berubah pada empat sen.

Dalam kalangan kaunter untung, United Plantations naik 58 sen kepada RM26.68, Malaysian Pacific meningkat 52 sen kepada RM10.52, Hong Leong menambah 28 sen kepada RM20.66 dan KESM Industries menokok 25 sen kepada RM8.28.

Indeks FBM Emas Shariah meningkat 93.55 mata kepada 11,726.99, FBM 70 naik 118.94 mata kepada 13,660.85 dan Indeks FBM Ace menambah 32.23 mata kepada 4,796.66.

Indeks FBM Emas naik 83.21 mata kepada 11,687.55 manakala Indeks FBMT 100 meningkat 78.01 mata kepada 11,558.06.

Mengikut sektor, Indeks Perladangan meningkat 19.76 mata kepada 6,873.03, Indeks Produk dan Perkhidmatan Perindustrian turun 0.62 mata kepada 171.05 dan Indeks Perkhidmatan Kewangan menokok 100.89 mata kepada 17,470.11.

-- BERNAMA
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 09 Jan, 11:15:49 AM
Berita baik untuk rakyat Malaysia, kini kita ada satu lagi pilihan bagi perkhidmatan jalur lebar – City Broadband. Ianya ditawarkan oleh anak syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB), iaitu Setia Haruman Technology.

TNB yang sinonim dengan pembekalan tenaga elektrik di Malaysia, telah membeli syarikat Setia Haruman Technology pada tahun lepas dengan harga RM28 juta. Maka bermulalah perjalanan TNB dalam menyediakan perkhidmatan jalur lebar ini pula.
Memperkenalkan Pelan City Broadband

Sumber: City Broadband

Teramatlah murah pelan 50Mbps pada harga RM79 sebulan. Datang dengan data tanpa had pula tu.

Tapi ada caj RM300 pula untuk kontrak 12 bulan. Jika kita buat kira-kira ke atas caj ini, ini bermakna sebulan kita bayar lebih RM25 (RM300 bahagi 12 bulan). Maka jumlah sebenar yang perlu dibayar adalah RM104 sebulan untuk tahun pertama. Tahun kedua baru RM79 sebulan berjalan.
Saham TNB Akan Naik?

Sumber: Bursa Marketplace

Produk baru dan perkhidmatan baru bakal mendatangkan punca pendapatan yang baru. Ada pendapatan baru, ada pula keuntungan baru.

Adakah kita bakal menyaksikan kenaikan saham TNB lepas ni?
TM Sudah Jatuh Ditimpa Tangga?

Sebelum ini pun, kita sudah membincangkan perihal Telekom Malaysia (TM) dalam artikel Bertabahlah Wahai Pemegang-Pemegang Saham Telekom Malaysia Berhad (TM).

TM dan syarikat-syarikat lain yang menawarkan perkhihdmatan jalur lebar, diminta menurunkan harga masing-masing. Ini kerana pihak kerajaan melihat bahawa harga yang ditawarkan adalah tidak kompetitif jika dibandingkan dengan negara-negara serantau yang lain.

Disebabkan permintaan menurun akibat daripada persaingan hebat, kini keuntungan juga menurun kerana terpaksa menurunkan harga.

Kesannya? Harga saham pun jatuh teruk.

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau setahun yang lalu, saham TM berharga RM6 seunit, kini hanya RM2 lebih sahaja. Jatuh sebanyak 60% dalam masa setahun.

Yang lagi kesian, disebabkan harga saham yang jatuh banyak, TM tidak lagi disenaraikan dalam senarai elit FBMKLCI. Mereka bukan lagi berada dalam Top 30 syarikat yang hebat dalam Malaysia.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 10 Apr, 02:16:15 PM
IPO 2019 Nampaknya Meriah

Ada yang tak tahu apa maksud IPO ni? Ianya merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui. Maknanya sebelum saham sesuatu syarikat boleh dibeli di pasaran saham, kena melalui proses IPO terlebih dahulu.

Dan setakat tahun 2019 ni, dah dua IPO baru disenaraikan:

    DPI Holdings Berhad
    Gagasan Nadi Cergas

IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2019 adalah:

    QSR Brands
    Body Shop
    MR DIY
    Nasi Kandar Pelita

Kesemuanya merupakan nama-nama popular, yang kita memang kenal. Betul ke orang kata beli IPO ni konfem untung?

BACA SINI ->> http://www..KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 01 May, 11:11:29 AM


Minggu ini akan menjadi di antara yang paling sibuk kepada pelabur dan pedagang global memandangkan dua bank pusat utama akan mengumumkan dasar monetari terkini termasuk pengumuman data Non-Farm Payroll (NFP) pada hari Jumaat.

Bukan itu sahaja, rundingan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China juga akan berlangsung sekali lagi, walaupun ia telah berlanjutan sejak tahun lalu.

Federal Reserve (The Fed) dan Bank of England (BoE) dijangka akan mengekalkan kadar faedah walaupun momentum ekonomi semakin perlahan sejak awal tahun 2019. Di antara yang akan menjadi perhatian adalah perkembangan pasaran Jepun semasa berlangsungnya cuti umum selama 10 hari.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal mewarnai pergerakan pasaran pada minggu ini.
1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

The Fed akan mengumumkan dasar monetari terkini selepas bermesyuarat pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada pukul 2 pagi waktu Malaysia. Bank pusat ini beralih sepenuhnya kepada nada yang lebih dovish dalam panduan yang mereka berikan kepada pasaran pada mesyuarat bulan Mac yang lalu. Ia memberi isyarat untuk tidak akan menaikkan kadar faedah pada tahun ini. Mereka juga mengumumkan penamatan lebih awal program pengurangan penyata imbangan bank pusat pada bulan September.

Sejak mesyuarat yang lalu, ada di kalangan pemerhati pasaran yang melihat potensi penurunan kadar faedah Fed Fund Rate.

Tiada laporan ramalan ekonomi terkini dalam mesyuarat bank pusat kali ini dan tumpuan akan terarah kepada pendapat terkini ahli-ahli Fed tentang prestasi ekonomi semasa.

Data pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan oleh China, Amerika Syarikat dan juga penangguhan Brexit memberi sedikit kelegaan kepada pasaran global, tetapi Eropah pula sedang mencatatkan pertumbuhan yang semakin perlahan.
2. Perkembangan Rundingan Kerajaan dan Pembangkang UK

Pasaran UK masih berada di dalam ketidaktentuan khususnya mata wang Sterling walaupun Brexit telah ditangguhkan ke bulan Oktober. Tumpuan pada minggu ini akan terarah kepada retorik politik di UK dan perkembangan terbaru rundingan di antara kerajaan dan Parti Buruh pimpinan Jeremy Corbyn.

Berita terbaru yang diterima mengatakan Perdana Menteri Theresa May akan mengusulkan undian perjanjian Brexit seawal minggu ini. Namun, ia hanyalah spekulasi dan May dijangka tidak akan merisikokan undian itu di Parlimen dalam masa terdekat, memandangkan Oktober masih berbaki beberapa bulan.
3. Penetapan Dasar Monetari Bank of England

Bank of England (BoE) akan mengumumkan dasar monetari terkini pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada jam 7 petang waktu Malaysia. Tumpuan kali ini akan diberikan kepada panduan yang diberikan oleh Gabenor Mark Carney selepas pengumuman dasar.

Bank pusat ini sepatutnya berada dalam fasa pengetatan kadar faedah jika bukan disebabkan isu Brexit. Persoalan sekarang, adakah penangguhan Brexit dari bulan April ke Oktober memberikan lebih kepastian dan meningkatkan peluang kenaikan kadar faedah?

Walaubagaimanapun, BoE dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah pada paras 0.75%, tetapi isi kandungan minit mesyuarat dan laporan inflasi akan turut menjadi perhatian untuk mendapatkan pendirian sebenar bank pusat terhadap hala tuju dasar di masa hadapan.
4. Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat, Non-Farm Payroll (NFP)

Wall Street akan memberikan perhatian kepada data NFP bulan ini, selepas laporan pekerjaan bulan Mac yang begitu memberangsangkan dan prestasi pertumbuhan ekonomi yang positif. Pakar ekonomi berpendapat pasaran ketika ini dijangka begitu sensitif kepada data ekonomi. Pasaran akan fokus kepada data kali ini sama ada momentum laporan bulan Mac berterusan ke bulan April.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan yang jauh lebih besar berbanding bulan Februari. Amerika Syarikat mencatat tambahan sebanyak 196,000 pekerjaan pada bulan Mac berbanding 20,000 pada bulan sebelum itu.

Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat (3 Mei 2019) pada pukul 8.30 malam. Di antara yang menjadi perhatian pasaran juga adalah beberapa data ekonomi lain seperti, data kadar pengangguran, purata pendapatan per jam dan juga indeks aktiviti ekonomi ISM Non-Manufacturing PMI yang mewakili sebahagian besar ekonomi Amerika Syarikat.
5. Cuti Panjang Pasaran Jepun

Jepun sudah memulakan cuti panjangnya selama 10 hari sejak Sabtu (27 April 2019), bagi menyambut peralihan takhta Maharaja Jepun kepada Putera Mahkota Naruhito pada Selasa (30 April 2019) dan Rabu (1 Mei 2019).

Ini bermaksud sektor perbankan dan pasaran kewangan Jepun terpaksa ditutup selama enam sesi dagangan berturut-turut menjadikan ia penutupan paling panjang sejak Perang Dunia Kedua.

Agensi Perkhidmatan kewangan Jepun telah menggesa pedagang matawang untuk menguruskan posisi mereka secara berhemah sebelum cuti bermula. Agensi tersebut juga telah mengambil langkah berjaga-jaga dan terus memerhatikan pergerakan pasaran bagi mengesan aktiviti ‘manipulasi pasaran’ sepanjang cuti umum berlangsung.




more... http://KLFX.blogspot.com





.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 03 Jul, 11:25:46 AM




BUY IJM (2.46) target (2.96)

News: Construction - Contract Awards for 2Q19


Dapatkan Tips Saham disini  ->> www.KLFX.blogspot.com


.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 24 Jul, 03:02:01 PM
Apa Itu Pecahan Saham Atau Share Split? Ketahui Juga Dua Kelebihannya


Pernah tak anda mengalami situasi di mana saham yang dibeli berubah harga menjadi lebih rendah tetapi jumlah saham anda bertambah? Ini adalah disebabkan tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat tersebut, oleh itu jangan panik. Ianya dikenali sebagai pecahan saham atau share split.

Secara ringkasnya, pecahan saham seumpama anda mempunyai sekeping RM100. Kemudian, syarikat ingin menukarkan duit itu menjadi 2 keping RM50. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Pecahan saham merupakan satu tindakan korporat yang akan menambahkan jumlah unit saham, seterusnya menurunkan harga saham tersebut. Jadi, modal pasaran syarikat itu tetap tidak berubah. Untuk pecahan saham setiap 1-unit menjadi 2-unit, pelabur akan mendapat 1-unit tambahan untuk setiap 1-unit saham yang kita pegang, tetapi harga saham tersebut akan kurang separuh.

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas, kita kaji tindakan korporat yang dilaksanakan oleh JHM Consolidation Berhad. Pada asalnya, saham ini didagangkan pada harga RM3.00 dan mempunyai 250 juta saham keseluruhan di mana jumlah modal pasarannya bersamaan RM750 juta.

JHM telah  melaksanakan pecahan saham di mana setiap 1-unit menjadi 2-unit. Sekiranya pelabur memiliki 10,000-unit saham, beliau akan menerima 10,000-unit lagi saham tambahan (20,000-unit keseluruhan), tetapi harga diturunkan 50% daripada RM3.00 menjadi RM1.50. Anda akan lihat modal pasaran tidak berubah tetapi jumlah unit saham keseluruhan akan meningkat kepada 500 juta saham dan harga saham turun 50% menjadi RM1.50.

Cara paling mudah untuk mengira harga baru saham selepas pecahan saham adalah dengan membahagikan harga saham sebelumnya dengan nisbah pecahan saham tersebut. Dalam scenario JHM ianya bersamaan RM3.00 / (2/1) = RM1.50.

Jadi apa kelebihan melakukan pecahan saham jika tidak mengubah nilai modal pasaran syarikat? Dua kelebihan mengapa syarikat melaksanakan pecahan saham:
1. Psikologi

Apabila harga saham kian meningkat tinggi, pelabur mula merasakan harga terlalu tinggi untuk dibeli dan pelabur kecil-kecilan mungkin tidak mampu membeli. Dengan tindakan korporat ini, ia akan menurunkan harga ke paras yang lebih menarik.

Walaupun nilainya tidak berubah, tetapi harga saham yang rendah akan menarik perhatian pelabur. Ia juga membuat pelabur merasakan mereka memiliki lebih banyak saham untuk didagangkan.
2. Liquidity

Apabila jumlah saham bertambah dan harga berkurang, ini akan meningkatkan volume pembeli dan penjual serta menurunkan bidaan minimum saham tersebut. Sebagai contoh, saham NESTLE di mana harga mencecah ratusan ringgit, volume pembeli dan penjual amat kecil dan bidaan minimumnya adalah 10 sen berbanding saham bawah RM1.00 di mana bidaan minimumnya adalah 0.5 sen dan volume pembeli dan penjual juga lebih banyak.

Ada yang mengatakan bahawa tindakan korporat ini merupakan satu petunjuk yang baik. Ini kerana harga saham syarikat tersebut meningkat tinggi dan berada dalam prestasi yang baik. Tapi kena ingat, ianya tidak mengubah nilai sebenar saham tersebut.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 21 Aug, 11:23:58 AM
Apa Itu i-Invest?

1. Ia adalah salah satu aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP untuk melabur sebahagian lebihan akaun 1 ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY)

2. Sebanyak 30% lebihan simpanan asas (basic saving) akaun 1 dalam satu masa

3. Jumlah simpanan asas berbeza ikut umur. Boleh google dan muat turun jadual simpanan asas

4. Pencarum boleh melabur secara langsung tanpa pengantara Unit Trust Consultant (UTC)

5. Caj yang dikenakan maksima 0.5% berbanding 3.0% sekiranya menggunakan khidmat pengantara
Siapa Yang Sesuai Guna i-Invest?

1. Pencarum KWSP yang mempunyai lebihan di dalam akaun 1

2. Pencarum yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam memilih dana-dana unit amanah

3. Pencarum yang tahu menganalisis prestasi-prestasi dana unit amanah

Ini sesuatu yang sangat bagus. Pencarum yang mahir boleh mengurangkan kos pelaburan dengan buat secara DIY. Yelah, kalau dah sendiri mahir buat apa guna khidmat orang tengah pula kan?
Tapi Bagaimana Dengan Mereka Yang Kurang Kemahiran?

1. Sebaiknya menggunakan khidmat UTC atau pun Licensed Financial Planner

2. Memang kos menggunakan khidmat mereka lebih mahal (3.0%) tetapi ia lebih murah berbanding kos tersilap memilih dana

3. Malah sekiranya menggunakan khidmat Licensed Financial Planner, pencarum boleh melabur juga ke dalam instrument pelaburan yang lain (tak terhad) kepada unit amanah saja


Kelas Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69 shj? >> http://www.KLFX.blogspot.com
Kursus FCPO & Pelaburan EMAS (GOLD Trasing)- RM69 Sahaja ? >> http://www.KLFX.blogspot.My



.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 11 Sep, 01:43:26 PM
Apa itu warrant? Ada beza tak warrant WA , WB , WC dan CA ?


Warrant adalah antara istilah dalam saham yang pelabur-pelabur akan selalu jumpa. Lebih-lebih lagi untuk yang masih baru, istilah ini pastinya menimbulkan banyak tanda tanya dan jika maklumat dicari di enjin carian seperti Google, kadang-kadang lebih menambah kekeliruan.

Kalau kita buka platform, pasti akan terjumpa kaunter-kaunter yang belakang nama kaunter tersebut itu ada huruf seperti berikut :
📈WA 📊WB 📉WC📊WD📈WE
📉CA 📈CB 📊CE 📉CD
📊WR 📈HB

 
Definisi Warrant

Ia adalah sijil kebenaran yang membenarkan seseorang itu untuk membeli saham sesebuah syarikat pada harga diskaun dalam tempoh yang ditetapkan. Namun begitu pemilik warrant bukan pemegang saham kerana saham sebenar belum dimiliki lagi.

Dalam erti kata lain pemegang warrant tidak layak terima sebarang DIVIDEN, BONUS yang syarikat akan berikan dan yang paling penting tidak layak mengundi bagi sesi mesyuarat agung tahunan syarikat tersebut.

Jika belum belajar berkaitan saham sebenar atau saham induk, tuan-tuan dan puan-puan boleh baca apa itu saham di link ini.
Jenis-jenis warrant

??WA, WB, WC, WD, WE??
Ia dipanggil WARRANT. Warrant ini dikeluarkan oleh syarikat tersebut dan minima memegang warrant ini adalah 5 tahun malahan ia boleh ditukar ke MOTHER SHARE dan pergerakan turun naik harga berdasarkan MOTHER SHARE.
.
??CA, CB, CE, CD??
Ia dipanggil CALL WARRANT. Dikeluarkan oleh BANK atau PIHAK KETIGA bukannya syarikat tersebut. Berstatus TIDAK SYARIAH

Antara contoh BANK atau PIHAK KETIGA tersebut adalah Macquarie.

Minima perlu pegang warrant ini adalah 6 bulan dan maksima 1 tahun selain itu ia tidak boleh tukar kepada MOTHER SHARE. Pergerakan turun naik harga berdasarkan indicator sahaja tidak mempengaruhi pergerakan MOTHER SHARE.
.
??WR??
Borang untuk dapatkan warrant.
.
??H??
Ia dikenali sebagai Hedging dan ia adalah Put Warrant yang dikeluarkan oleh Third-party bukannya BANK atau SYARIKAT dengan bertujuan mengimbangi kerugian dan pergerakannya berlawanan dengan MOTHER SHARE. Berstatus TIDAK SYARIAH
Kesimpulan

Ringkasnya, warrant adalah sejenis instrumen dalam saham yang juga dibenarkan untuk diniagakan atau dijual beli. Mempelajari selok belok berkaitannya adalah penting untuk memaksimakan keuntungan kita dalam pasaran saham Bursa Malaysia.

Untuk topik selanjutnya kita akan kupas kelebihan beli warrant dan kenapa syarikat/bank serta third party ingin mengeluarkan warrant.
Kita juga akan mengajar cara-cara hendak mengira premium, apa itu exercise price, gearing ratio yang ramai lagi masih tak faham.
Bacaan lanjut

Dalam siri warrant kita sudah hasilkan beberapa artikel lain dalam usaha untuk menjelaskan kekeliruan ramai orang dalam pengiraan ataupun risiko yang terlibat dalam jual beli warrant.



...KURSUS SAHAM & WARRANT >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 02 Oct, 10:41:05 AM
Tips Saham 2 OCT 2019

Name   Last$   Latest$   Target$   Diff$   Diff%   Call      

BJFOOD   1.42   1.41   1.85   +0.43   +30.28%   Buy


News :   Berjaya Food Holdings - GrabFood Tie Up to Add Starbucks Volumes


Lebih banyak Tips Saham @ http://www.KLFX.Blogspot.com



.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 23 Oct, 09:54:43 AM
5 tahun, ada simpanan RM77K. Macam mana gadis ini buat?


Pasti ramai yang suka nak tau cara paling mudah nak simpan banyak duit, tanpa perlukan masa yang lama.

Dan untuk capai matlamat ni, korang wajib gunakan ‘alat bantuan’ supaya duit simpanan tu boleh berkembang cepat.

Takpe, tak payah dah korang cari jauh-jauh.

Ini ada satu ilmu berharga yang Cikpuan Syafieqah A’lya kongsikan dekat dinding Facebook beliau.

Hadamkan sebagai sarapan minda korang pada pagi Jumaat ini.
Labur dulu, baru simpan. Atau simpan dulu, baru labur?

Sebelum ni, saya pernah kongsikan tentang tangga kewangan. Di mana, itu adalah step (langkah) permulaan korang dari :

    Sumber pendapatan,
    Simpanan,
    Perlindungan,
    Pelaburan,
    Zakat,
    Wasiat/Hibah.

Cuma, berapa ramai orang kisah tentang cara ini?

Ramai orang bila mula kerja, mereka terus nak melabur, tanpa pedulikan simpanan mereka yang kering-kontang.

Jangan terlalu selesa sebab boleh bergantung dengan duit mak ayah lagi, atau boleh pinjam kawan-kawan korang yang sporting tu.

Lagi bagus korang dah bina simpanan kecemasan sendiri, tanpa perlu bergantung harap kat orang lain.
Dengan RM1,000 sebulan, anda pasti terkejut berapa banyak duit tu boleh ‘beranak’

Jom saya kongsikan cara untuk korang pelbagaikan simpanan dan pelaburan, yang boleh dibuat dengan hanya RM1,000 sebulan :
#1 : Anda belum ada simpanan kecemasan lagi?

Untuk yang ini, korang boleh gunakan ASB buku biru. Modal yang korang perlukan setiap bulan adalah RM225.

    Tempoh simpanan : 5 tahu (atau 60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 6.75%

Ini hasil yang bakal korang dapat lepas tempoh 5 tahun :

    Jumlah simpanan : RM13,500
    Dividen terkumpul : RM2,508

Total jumlah yang terkumpul akan jadi RM16,008.
#2 : Dah simpan duit untuk tunaikan ibadah Haji?

Yang ni pulak, korang buat simpanan untuk menunaikan ibadah Haji pada masa depan. Baik lagi buat awal-awal, tak gitu?

Modal yang korang perlukan setiap bulan, sebanyak RM150 je.

    Tempoh simpanan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 4.25%

Berapa hasil yang korang dapat lepas 5 tahun?

    Jumlah simpanan : RM9,000
    Dividen terkumpul : RM1,022

Jumlah keseluruhan yang bakal korang dapat adalah RM10,022.
#3 : Strategi simpan down payment rumah dalam masa 5 tahun

Korang mesti ada plan nak beli rumah pada masa depan, kan? Jadi, elok la kita simpan awal-awal.

Bukan nak beli tahun depan, tahun ni baru nak mula simpan.

Strategi ni, agak panjang sikit berbanding dengan yang sebelum ni. Hadamkan perlahan-lahan. Korang pasti faham punya.

Strategi yang ni, korang perlu gunakan ASB Financing, dengan modal bulanan sebanyak RM275. Buat pembiayaan ASB sebanyak RM50,000.

    Tempoh pinjaman : 30 tahun
    Keuntungan bank : 5.2%
    Purata dividen tahunan : 6.75%
    Takaful : Tiada

Teknik yang korang akan gunakan adalah compounding. Bermakna, korang tak usik langsung dividen yang beranak dalam akaun tu.

Lepas 5 tahun, batalkan (atau jual) sijil pertama tadi tu :

    Baki prinsipal : RM3,958
    Dividen terkumpul : RM14,929

Bermakna, korang akan dapat jumlah keseluruhan sebanyak RM18,887.
Hanya perlu kekal bayar RM275 sebulan?

Masuk je tahun ke-2, buat lagi satu ASB Financing RM50,000, dengan mengekalkan bayaran bulanan yang sama.

Bermakna, korang dah ada ASB Financing bernilai RM100,000 (RM50,000 + RM50,000), dengan mengekalkan komitmen bulanan sebanyak RM275.

Kenapa bayaran bulanan kekal RM275? Sebab korang gunakan dividen ASB Financing Sijil Pertama tadi untuk bayar ansuran bulanan Sijil Ke-2.

Kiraan dia akan jadi macam ni :

    Tempoh pinjaman Sijil Ke-2 : 30 tahun
    Keuntungan bank : 5.2%
    Purata dividen tahunan : 6.75%
    Takaful : Tiada

Teknik yang korang akan gunakan adalah rolling. Gunakan dividen Sijil 1 tadi sebagai bayaran lump sum setahun Sijil Ke-2 ini (macam yang dijelaskan kat atas tadi).

Ini hasil yang bakal korang dapat lepas tamat tempoh 4 tahun (sebab korang buat ASB Financing Sijil Ke-2 ni pada tahun seterusnya, lepas buat ASBF Sijil Pertama).

    Baki prinsipal : RM3,082
    Dividen terakhir : RM3,375
    Jumlah keseluruhan untuk Sijil Ke-2 : RM6,457

Dan bila korang tambah jumlah 2 sijil tadi, maka akan jadi RM25,344 (RM18,887 + RM6,457).
#4 : Simpan RM10,000+ untuk duit kahwin?

Gunakan ASB 2 (buku warna purple). Modal korang setiap bulan adalah sebanyak RM150.

    Tempoh simpanan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 6.5%

Berapa hasil yang korang bakal dapat lepas 5 tahun?

    Jumlah simpanan : RM9,000
    Dividen terkumpul : RM1,605

Jumlah keseluruhan yang bakal korang dapat dengan cara ni, adalah sebanyak RM10,606.
#5 : Susah sangat nak kumpul duit? ‘Paksa diri’ guna cara ini

Satu lagi cara, adalah dengan gunakan Unit Trust sebagai alat pelaburan. Korang hanya perlukan modal bulanan sebanyak RM200 (paling minimum).

    Tempoh pelaburan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata pulangan tahunan : 10%

Cara ni akan kembangkan duit simpanan korang tu jadi RM15,434 selepas tempoh 5 tahun!

Kalau simpan RM200 secara biasa, korang hanya dapat RM12,000 je tau. Dapat la lebih RM3,434. Siapa nak bagi?
Berapa banyak anda dapat bila gabung semua ini?

Ini hasil yang bakal korang dapat daripada semua simpanan dan pelaburan, bila ikut cara yang saya kongsikan tadi  :

    ASB (Buku Biru) : RM16,008
    Tabung Haji : RM10,022
    ASB Financing Sijil Pertama : RM25,344
    ASB Financing Sijil Ke-2 : RM10,606
    Unit Trust : RM15,434

Jumlah keseluruhan yang terkumpul adalah sebanyak RM77,414.

Korang ada cara yang lebih baik? Kalau ada, silakan buat terus dan jangan bertangguh lagi.

Saya hanya berkongsi idea yang mungkin boleh dibuat bagi mengurangkan risiko dan tingkatkan simpanan korang.

Pasangan korang lebih teruja bila dapat tau, yang kita ada perancangan kewangan yang rapi macam ni. Ibarat kira susun strategi nak pikat hati bakal pak dan mak mertua si Dia.

Eh! Siap terlebih bagi hint lagi.



Jika ingin belajar tentang pelaburan Saham atau FCPO dengan lebih lanjut sila ke http://www.KLFX.blogspot.com





.

Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 13 Nov, 06:59:40 AM
Cara Nak Bersara Awal ! - Bhgn 2


5 Tips Untuk Bersara Awal
Elakkan riba. Cari jalan supaya tak habiskan wang bayar faedah (interest). Faedah pinjaman inilah punca kenapa sebahagian besar kita terpaksa bekerja sampai mati.
Usah ada hutang. Ikat perut. Hidup tanpa ropol. Elak tukar kereta, beli handphone baru, dan pergi melancong setiap kali dapat kenaikan gaji atau bonus. Simpan lebihan wang. Fikirkan jangka panjang.
Kahwin awal supaya apabila kita berusia 50 tahun, anak-anak semua sudah bekerja dan boleh berdikari.
Usah hidup dalam kemampuan. Hidup di bawah kemampuan. Kalau kita mampu beli barang RM10, beli yang berharga RM2. Baki RM8 simpan.
Mula rancang pencen sejak mula bekerja. Tetapkan matlamat bila nak pencen, berapa banyak wang yang diperlukan dan buat strategi bagaimana nak capai matlamat kewangan tersebut.
Apabila kita jalani kehidupan tanpa ropol dan membebaskan diri dari kemewahan dunia yang tak perlu, barulah kita boleh hidup bebas.

Barulah kita boleh memilih apa yang kita mahu. Barulah kita ada masa menerokai apa yang selama ini kita tidak dapat lakukan. Usah biarkan dunia berada dalam diri kita. Biar kita pijak dunia. Barulah kita akan dapat mengawal destinasi kita sendiri.

Apabila saya kata saya pencen, adakah ini bermaksud saya tidak bekerja lagi? Saya bekerja – dengan cara saya sendiri. Usia 54 tahun terlalu muda untuk saya duduk memerap di rumah. Namun, sebagai “orang pencen” saya boleh memilih apa yang saya mahu lakukan. Saya tidak terikat dengan jadual 8-5.

Mungkin ada yang bertanya, mengapakah tak ada gambar saya bertemu orang itu dan ini. Atau, bergambar di depan papan tanda pejabat? Atau, bergambar di depan menara tinggi-tinggi. Atau, bergambar dengan Mat Salleh? Mengapakah gambar brisk walk saja? Mana gambar Statue of Liberty? Mana gambar 42nd Street? Mana gambar Empire State Building?

Itulah indahnya dunia pencen. Kita tak perlu melaporkan dan mendapatkan pengiktirafan boss – atau, kawan-kawan Facebook. Bahagia ialah apa yang kita rasa, bukan apa (harta) yang kita miliki!



bersambung @ https://klfx.blogspot.com/2019/11/cara-nak-bersara-awal-bhgn-1.html




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 04 Dec, 10:05:58 AM
Biasanya kalau ikut definisi, saham mahal adalah saham-saham yang berharga di atas RM1.00. Bunyinya macam kelakar bukan?

Sayangnya pelabur saham di Bursa Malaysia berpendapat saham yang harganya atas RM1.00 sudah cukup mahal. Tetapi itulah realiti pelabur runcit yang ada di Bursa Malaysia.

Mereka lebih cenderung membeli saham yang bawah RM1.00 (harga sen-sen), boleh beli banyak-banyak katanya.



Gambar di atas adalah contoh saham patuh syariah yang berharga lebih RM1. Mengungguli carta adalah saham Nestle, baru RM148 seunit. Mahal ke? Eleh, dulu masa harga dia RM50 pun kata mahal juga.

Semasa artikel ini ditulis, jika mengikut screener BursaMarketplace, saham patuh syariah yang berharga bawah RM1 ada sebanyak 447 saham. Paling murah berharga RM0.015.

Ramai yang kami jumpa akan cakap

    “Bro, modal aku kecik, kalau saham tu mahal tak boleh beli banyak pula”

Paling pelik, mereka yang ada duit juga tak nak beli saham ‘mahal’.

    “Eh bro, saham harga RM1.00 kau kata mahal. Tak ada modal. Tapi saham harga 2 sen kau pulun beli sampai 100,000 unit”

Mengikut pemerhatian kami, ramai terikut-ikut dengan fahaman ini sebab:

1. Kawan cakap buat apa beli saham mahal, banyak lagi yang murah.
2. Duit sememangnya tak cukup nak beli.
3. Kalau beli saham yang mahal, dapat beli sedikit saja (unit).

Katakan anda mempunyai pegangan pada saham A pada harga RM10.00 dan saham B pada harga RM0.50. Kedua-dua saham mengalami kejatuhan harga yang sama iaitu 10 sen pada hari tersebut.

Saham A

Harga beli = RM10.00
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM10.00 – RM0.10 = RM9.90
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM10.00) x 100% = 1%

Saham B

Harga beli = RM0.50
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM0.50 – RM0.10 = RM0.40 sen
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM0.50) x 100% = 20%

Sebenarnya mana satu yang rugi lebih banyak?

Kita kena ubah persepsi saham bahawa saham RM0.05 tidak murah, saham harga RM10 pula sebenarnya tidak mahal. Risiko beli saham RM0.05 tidak sama dengan risiko saham RM10.

*Kemahalan atau kemurahan saham tu sebenarnya kena guna nisbah P/E. InshaAllah ada masa di artikel seterusnya kita cerita pasal nisbah P/E.
Beli Saham Bukan Ikut Harga Mahal Atau Murah

Pulak dah, habis tu nak tengok apa?

Sebenarnya kita tidak boleh kata saham itu murah atau mahal dengan melihat harga sahamnya sahaja. Juga tidak berapa bijak kalau melabur semata-mata hanya tengok harga saham.

Benda pertama yang patut para pelabur (jangka panjang) perlu lihat adalah sama ada prestasi keuntungan saham tu konsisten atau tidak.

Lagi satu, matlamat untuk melabur kita berbeza-beza.

Ada yang nak pulangan 10% setahun.
Ada yang nak pulangan 30% setahun.

Jadi apa bezanya saham murah atau mahal sekiranya kita boleh mencapai objektif pelaburan yang diinginkan?



....Kelas Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69 shj? >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 20 Jan, 11:07:22 AM
Hah, Ni 5 Saham Best Untuk Korang Melabur Dalam Norma Baharu!

Korang tahu tak waktu mula-mula PKP (Mac 2020), pasaran saham Bursa jatuh merudum teruk dalam 20.52%? Paling rendah kot kalau nak tengok selepas krisis ekonomi negara tahun 2009. Gambar kat bawah ni siap ada tunjuk trend pasaran saham yang jatuh...

Sumber: Trading Economics


Obviously, pasaran saham akan terjejas dalam keadaan ekonomi yang tengah tak stabil ni, tak termasuk lagi dengan kesan dari pandemik dan PKP. Kalau nak tahu, syarikat tempatan pun takde untung sangat dalam suku pertama tahun 2020 disebabkan ni lah. Kalau syarikat tak untung, saham pun indirectly terjejas jugak.

Jadi, mesti semua (admin pun!) tertanya-tanya soalan yang sama kan? Saham apa yang pelabur-pelabur patut perhati dalam norma baharu ni? Yang paling penting, saham apa yang menguntungkan dan vice versa?


 

Industri yang untung: Penjagaan kesihatan, teknologi & tenaga

Sejak Covid-19 kan, industri penjagaan kesihatan semakin berkembang k! Ya lah, make sense lah kan industri ni berkembang sebab permintaan produk diorang semakin tinggi. Lagi-lagi sebab barang penting dan essential kot untuk lawan Covid-19. Semua mesti ada banyak barang-barang ni. Admin siap ada 2 kotak!

Selain tuh, ada juga kenaikan dalam sektor teknologi sepanjang musim Covid-19. Ini sebab ramai pengguna (termasuk admin sekali!) guna online platform untuk beli barang-barang dapur dan keperluan. Sama cam pelabur, konsumer pun semakin berjaga-jaga!

Tak boleh nak nafikan yang industri tenga pun semakin berkembang. Ya lah, semenjak gomen announce dalam Belanjawan 2021 yang diorang akan bagi RM200 rebate tuk barang-barang yang save energy. Konfem lagi ramai yang akan beli - pelabur pun nak join sekali lah!



 
Industri yang rugi: Pelancongan, penerbangan & barang pengguna

Ya lah, tak semua syarikat boleh dapat untung dalam climate sekarang  ni. Walaupun ada bisnes yang boleh buat untung, ramai lagi yang tak boleh. Tapi, nak buat camne? Kalau bisnes tak jalan cam biasa, keuntungan pun kurang lah. Lagi-lagi untuk syarikat pelancongan dan penerbangan.

Kiranya dalam 6 hingga 12 bulan akan datang, memang penting bagi syarikat pelancongan dan penerbangan usaha untuk restart semula bisnes. Restart admin maksudkan kat sini adalah bila keadaan bisnes dah jadi cam biasa balik sebelum Covid-19. Sebab tuh, kalau kita nak bercuti, dalam negara je k? Kita #sapotlokal!
 
Okay, sekarang jom tengok saham mana yang untung dan yang tak waktu pandemik & norma baharu ni… Boleh tengok trends gambar-gambar kat bawah ni!
 



5 saham yang tengah untung >> https://klfx.blogspot.com/2021/01/hah-ni-5-saham-best-untuk-korang.html




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 17 Feb, 11:22:17 AM

Semua pelabur yang memasuki pasaran saham mempunyai tujuan untuk menggandakan duit pelaburan yang dilaburkan. Namun, kebanyakan para pelabur akan kehilangan duit mereka jika tidak mempunyai ilmu yang betul di dalam pelaburan saham.



Kadang-kala nasib memainkan peranan penting dalam pasaran saham dan jika mereka bernasib baik saham, harga saham itu terus meningkat sebaik sahaja saham itu dibeli.


Nasib Baik Saja Tidak Cukup


Untuk meraih keuntungan secara konsisten, itulah yang paling sukar sebenarnya. Walaupun kita rasa dah cukup ilmu di dada, namun sifat tamak akan menguasai diri dan menjerat kita.



Bolehkah kita sentiasa untung dalam pelaburan saham?



Jawapan itu sudah semestinya tidak, kerana tiada sesiapa yang secara khusus dapat membuat market timing di dalam pasaran saham. Tetapi jika kita menggunakan keadah yang telah terbukti berkesan, peluang kita akan menjadi cerah untuk berjaya.



Dan di antara kaedah yang popular yang digunapakai dalam pelaburan saham adalah teknik CANSLIM. Ianya telah dibangunkan oleh seorang pelabur tersohor Amerika Syarikat yang bernama William J. O’Neil.


William telah membincangkan teknik ini melalui buku yang ditulisnya bertajuk “How to Make Money in Stocks” yang telah terjual sebanyak 2 juta naskhah sejak dicetak. Beliau telah membuat kajian yang mendalam tentang pasaran saham dan hasil daripada kajian tersebut, maka lahirlah CANSLIM Method.



Kaedah ini adalah gabungan teknik fundamental analysis dan juga technical analysis yang menghasilkan cara pemilihan saham yang berkualiti tinggi.



Jom kita lihat bagaimana kaedah CANSLIM ini dapat membantu kita dalam memilih saham yang berkualiti tinggi.


C: Current Earnings


Untuk mendapatkan saham yang berkualiti, syarat pertama adalah kita mesti melihat pendapatan syarikat itu untuk suku tahun yang terkini.



Pendapatan syarikat mestilah melebihi sekurang-kurangnya 18-20% pada setiap quarter (3 bulan), dan ianya mestilah mampu menjana pendapatan untuk tiga quarter berturut-turut daripada quarter sekarang.


A: Annual Earnings


Untuk pendapatan tahunan pula, pendapatan syarikat tersebut mestilah mencatatkan peningkatan sebanyak 25% selama tiga tahun berturut-turut.



Jika pendapatan melebihi lima tahun berturut-turut, itu adalah lebih bagus dan menunjukkan syarikat tersebut berada dalam keadaan yang bagus.


N: New Product, New Service, New Management


Carilah syarikat yang sentiasa menghasilkan produk dan servis yang baru, kerana syarikat itu merupakan syarikat yang sentiasa inovatif dan mengikuti perkembangan semasa.



Pihak pengurusan yang baru dipercayai akan menghasilkan idea yang baru. Contoh terbaik adalah syarikat Apple yang selalu melakukan inovasi dalam mencipta barangan yang menjadi rebutan orang ramai.


S: Supply and Demand


Supply and Demand ini merupakan perkara asas dalam ekonomi dan juga pergerakan harga saham. Jika pembeli lebih banyak dari yang menjual, harga saham akan meningkat dan begitu juga sebaliknya.



Mengikut prinsip ini, kita dapat lihat di dalam pergerakan volume saham yang melebihi average volumenya selama tiga bulan sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa saham syarikat mempunyai demand yang tinggi.


L: Leaders


Syarikat yang menjadi peneraju sesebuah industri menunjukkan bahawa syarikat tersebut telah mengusai pasaran.



Cara terbaik untuk mengukur keupayaan sesuatu saham adalah melaui kaedah Relative Strength (bukan Relative Strength Indicator). Saham yang bagus adalah apabila ia mempunyai Relative Strength melebihi 80% daripada saham syarikat pesaing.


I: Institutional Support


Ia merupakan salah satu tanda yang paling penting di dalam pemilihan sesebuah saham. Apabila ada institusi yang besar membeli saham syarikat dengan kadar yang tinggi, itu menunjukan saham tersebut berpotensi untuk berkembang dengan bagus pada masa depan.



Jika syarikat tersebut dimiliki oleh banyak institusi yang mempunyai modal yang besar, pastilah ianya merupakan syarikat yang berkualiti tinggi.


M: Market Direction


Market direction ini ada tiga. Yang pertama adalah market menaik (uptrend), kedua adalah market menurun (downtrend) dan ketiga adalah market yang mendatar (sideways).



Pembelian saham yang terbaik adalah ketika saham itu berada di dalam keadaan yang menaik kerana kita sedang mengikut trend pasaran.



Itulah sedikit sebanyak teknik yang dicipta oleh William bagi membantu para pelabur untuk mendapatkan pulangan yang terbaik dalam pelaburan saham.




#Kelas #Saham #Bursa Malaysia (#KLSE) & #GLOBAL - Murah! RM69 shj minggu ini!


>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com






.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 10 Mar, 10:50:35 AM
Apa itu Pelaburan Hartanah REIT?   melabur dengan modal RM1k shj?

REIT merupakan singkatan kepada Real Estate Investment Trust atau dalam Bahasa Melayu bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Instrumen yang membolehkan anda melabur dalam hartanah dengan mudah.

Ia merupakan dana atau sebuah tabung amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial untuk menghasilkan pendapatan.

REIT ini lebih kurang sama macam Amanah Hartanah Bumiputera yang ada gambar Neelofa tu. Cuma bezanya REIT ini diapungkan di pasaran saham, jadi pelabur berpeluang mendapat dua jenis keuntungan; dari segi kenaikan harga dan juga dividen.



Secara ringkasnya, dalam portfolio sesebuah REIT mengandungi beberapa aset hartanah sama ada hartanah komersial, runcit, perindustrian, hospitaliti, penjagaan kesihatan atau pun ladang. Pendapatan utama REIT ini adalah dari segi sewa kedai, lot atau tapak; dan juga segala pendapatan lain yang boleh dijana seperti iklan dan lain-lain di dalam aset hartanah mereka.

Pelaburan dalam bidang hartanah umumnya memerlukan modal yang besar jadi tidak semua orang mampu untuk melabur dalam bidang ini. REIT memberikan pilihan kepada pelabur untuk melabur dalam harta tanah komersial berskala besar yang berkualiti tanpa perlu membeli harta tersebut secara langsung, menawarkan aliran pendapatan yang stabil dan hasil pengagihan pendapatan yang menarik.

4 Kelebihan Melabur di dalam REIT
1. Mampu Milik

Kos untuk melabur di dalam REIT adalah lebih rendah berbanding kos pelaburan secara langsung dalam hartanah. Anda boleh mulakan pelaburan dengan perbelanjaan yang minimum.

2. Kecairan / Mudah Tunai

Unit REIT yang tersenarai di pasaran Bursa lebih cair dan mudah ditukarkan kepada wang tunai berbanding harta fizikal kerana REIT didagangkan di pasaran saham.

3. Aliran Pendapatan Yang Stabil

Kadar kenaikan dan penurunan harga (volatility) lebih rendah berbanding saham lain. Pelabur REIT kebiasaannya akan menerima bayaran dividen yang konsisten dan stabil hasil yang diperolehi daripada sewa yang dibayar oleh penyewa harta REIT.

4. Pengurusan Profesional

Segala hal berkaitan hartanah REIT akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Jadi anda tak perlu pening kepala untuk berdepan dengan karenah penyewa dan segala jenis paperwork seperti dalam pelaburan real estate.

Macam Mana Nak Beli REIT?
Pelaburan REIT adalah sama seperti pelaburan saham biasa. REIT tertakluk kepada peraturan perdagangan, pembayaran, penjelasan dan penyelesaian yang sama (T+3). Anda perlu membuka akaun CDS dan mempunyai trading akaun terlebih dahulu.



...Baca disini bagaimana untuk melabur dalam REIT >> http://www.KLFX.blogspot.com



.




Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 21 Apr, 10:49:02 AM
Apabila menyebut perkataan saham, ramai yang tahu bahawa saham yang di jual khususnya di negara malaysia adalah melalui Bursa Malaysia dan Bursa juga telah melantik beberapa syarikat yang di jadikan sebagai Brokerage. Untuk membeli saham di Malaysia, seseorang perlu membuka akaun CDS dengan mana-mana broker saham.

Tapi bagaimana pula caranya nak beli saham global atau saham luar negara? Contohnya nak beli saham APPLE atau GOOGLE?

Caranya sama, untuk membeli saham anda perlulah melalui brokerage atau exchange. Banyak broker yang ada di dalam dunia ini dan kebanyakkan trader saham di Malaysia yang membuat kelas-kelas saham mereka selalunya menggunakan SAXO Bank.

Aku pada mulanya mendaftar juga dengan SAXO tapi apabila melihat fees yang di kenakan agak tinggi aku mula mencari alternatif lain. SAXO mungkin sesuai bagi yang membeli Options dan bukanlah membeli Equity. Options ini risiko nya lebih tinggi. Nasihat aku untuk elakkan bermain options.

Platform pilihan aku adalah lebih murah, tidak di nafikan platform SAXO adalah platform yang sangat canggih dan interactive. Tetapi untuk permulaan aku menggunakan platform Interactive Brokers. Platform ini hanya mengenakan fees 0.005 sen untuk setiap unit saham yang di beli.

Platform kedua menjadi pilihan aku adalah TradeStation. Platform ini lebih versatile dan juga mempunya bahasa pemograman tersendiri iaitu EasyLanguage. EasyLanguage sangat sesuai bagi sesiapa yang ingin membuat automation dan juga indicator sendiri dalah chart. Sangat sesuai untuk analis teknikal kerana bahasanya amat mudah. Lebih mudah dari python. Tak perlulah anda belajar bahasa yang kompleks untuk membuat indicator atau studies pada sesuatu chart. Fee untuk TradeStation adalah fee per trade, bukan per share.



Kelas Saham Bursa Malaysia (KLSE) & GLOBAL - RM69 shj!
>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 05 May, 09:11:04 AM
Pelaburan saham mempunyai banyak elemen yang menggerakkannya. Sekejap dia naik, sekejap dia turun. Di antara elemen terpenting dalam menggerakkan pasaran saham adalah Volume.

Apakah yang dimaksudkan dengan volume ini?

Volume adalah elemen pertama yang akan menggerakkan pasaran kerana volume dikira berdasarkan transaksi jual beli yang dilakukan oleh pelabur dan pedagang. Oleh itu, jika volume itu besar maka transaksi yang berlaku juga melibatkan nilai yang besar.

Di samping itu, harga saham bergerak juga kerana volume yang berlaku.

Jom kita tengok cara untuk kita mengambil peluang dalam saham dengan menggunakan volume. Pemahaman volume yang baik penting untuk kita tidak melakukan kesilapan dalam membuat keputusan membeli saham.

Ramai pelabur dan pedagang yang baru berjinak dalam dunia pelaburan saham mengabaikan volume kerana lebih tertumpu dengan candlestick.

Hal ini menyebabkan mereka terlepas sesuatu yang penting kerana jika melihat hanya berpandukan harga pada candlestick, pelabur mungkin tertipu dengan cara market operator memanipulasikan harga tersebut.

Tetapi market operator tidak boleh memanipulasi volume. Ini adalah kriteria penting yang kita semua perlu tahu.

Contoh volume dalam carta saham.

Untuk memahami volume dengan baik, anda perlu mengenal pasti volume yang sihat. Ada sifir untuk kita lihat sama ada volume yang adalah sihat atau pun sebaliknya.

Sifir volume adalah seperti berikut.

    Volume naik + Harga tak naik = Sihat
    Volume naik + Harga naik = Sihat
    Volume turun + Harga turun = Sihat
    Volume naik + harga turun = Tidak sihat

Anda perlu berhati-hati jika terdapat tanda-tanda volume yang tak sihat. Apabila volume naik melebihi volume-volume sebelumnya, ia juga dikenali sebagai Breakout Volume.



....Kelas Saham Bursa Malaysia (KLSE) & GLOBAL - RM69 shj! >>  http://www.KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 09 Jun, 10:09:42 AM
5 TOP SAHAM SEPANJANG PKP

Tidak dinafikan pasaran saham terjejas teruk akibat Covid ini.

Pada pertengahan Mac 2020 yang lalu kita boleh imbas kembali keadaan pasaran begitu mengejutkan seperti ‘market crash’ yang pernah berlaku semasa tahun 1982-1983, 1990-1991, 1998-2000 dan 2008-2010 iaitu setiap 10 tahun.

Walaupun begitu, saham hari ini membuat ‘come back’ dengan kenaikan yang tidak dijangka.

Untung betul siapa yang mengambil peluang awal belajar saham sejak PKP tempoh hari.

Nak tahu saham apa yang naik gila-gila sepanjang pkp ini?

5 Top Saham Sepanjang PKP Naik 30% hingga 132%:

1. TOP GLOVE
2. DSONIC
3. DUFU
4. Kossan
5. Telekom



......#Kelas #Saham #Bursa Malaysia (#KLSE) & #GLOBAL - Murah! RM69 shj minggu ini!
>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 30 Jun, 07:22:50 AM
Pelaburan private mandate ini sebenarnya sudah lama wujud di Malaysia tetapi masih ramai yang belum mengenalinya. Mungkin kerana kewujudan pelaburan ini dulunya khusus kepada individu yang dikategorikan sebagai high net worth sahaja.

Ianya tidak dihebahkan kepada umum kerana kebanyakan yang menawarkan perlaburan ini merupakan anak syarikat kepada bank-bank terkemuka di Malaysia seperti Maybank Private Wealth, RHB Asset Management dan yang lain-lain.

Bank-bank ini pula biasanya sudah mempunyai data-data pelanggan mereka dan mereka sendiri akan menawarkan perkhidmatan ini kepada golongan high net worth yang merupakan pelanggan sedia ada mereka.

Anggaran modal pelaburan adalah sekitar RM1 juta dan ke atas dan ada juga bank yang hanya menerima minima pelaburan sekurang-kurangnya RM3 juta dan ke atas.

Namun berita baik untuk kita kerana ada satu syarikat pengurusan pelaburan iaitu Inter-Pacific Asset Management Sdn. Bhd., anak syarikat kepada Berjaya Capital Berhad kini menawarkan pelaburan private mandate ini dengan minima pelaburan RM50 ribu sahaja.
Apa Itu Private Mandate?

Private mandate adalah pelaburan yang disediakan oleh syarikat pengurus pelaburan untuk menguruskan pelaburan kita. Bahasa mudahnya adalah kita mempunyai modal pelaburan dan kita memberi mandat kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan kita.

Sekali baca macam hampir sama dengan unit trust yang kita biasa dengar, namun perbezaan ketara di antara private mandate dan unit trust ini adalah perkhidmatan ownership ke atas saham-saham yang dibeli oleh pengurus dana.

Jika Unit Trust, saham-saham dan aset yang dibeli MENGIKUT OBJEKTIF DANA PELABURAN yang telah ditetapkan oleh pengurus-pengurus dana. Berbeza dengan private mandate di mana DICUSTOMISE dan DISESUAIKAN berdasarkan keperluan pelabur-pelabur.

Pelaburan private mandate ini juga lebih telus kerana pelabur dapat melihat transaksi pembelian dan penjualan saham-saham dan yuran yang dikenakan secara terperinci melalui laporan yang akan diberikan secara berkala.

Lain pula dengan Unit Trust, pelabur biasanya hanya akan mendapat laporan pelaburan untuk top 10 saham yang dilaburkan dan biasanya tidak memberikan maklumat mengenai yuran secara terperinci.
Ada Dua Jenis Private Mandate

Private Mandate pula mempunyai dua jenis, satu Non-Discretionary dan satu lagi adalah Full Discretionary. Apakah perbezaan kedua-dua jenis private mandate ini?

Private Mandate Non-Discretionary bermaksud kita sebagai pelabur mempunyai hak untuk override dan memberi arahan kepadapengurus dana dalam melakukan pembelian dan jualan saham di pasaran. Contohnya kita memberikan arahan kepada pengurus dana untuk tidak membeli saham di dalam sektor minyak. Oleh itu pengurus dana perlu patuh kepada arahan pelabur.

Satu lagi Private Mandate dikenali sebagai Full Discretionary, di mana pelabur memberikan kuasa penuh kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan tanpa ada sebarang campur tangan daripada pelabur.
Kos Yang Terlibat?

Pelaburan private mandate ini diuruskan oleh mereka yang berlesen dan berpengalaman, oleh itu kos yang terlibat juga agak tinggi berbanding dengan pelaburan lain. Namun pulangan daripada private mandate ini juga sangat hebat.

Di antara kos yang terlibat adalah Sales Charge sekitar 5% akan dikenakan pada pembukaan akaun dan setiap kali pertambahan dana yang masukkan oleh pelabur tersebut. Contohnya jika kita melabur RM100,000, sebanyak 5% atau RM5,000 akan dibayar kepada pihak pengurusan.

Kos seterusnya pula adalah management fee sekitar 1.5% setahun. Kos ini biasanya dikenakan setiap hujung tahun berdasarkan jumlah dana terkini di dalam akaun pelabur.

Contohnya kita bermula dengan modal sebanyak RM100,000 pada awal tahun dan mendapat pulangan sebanyak 50%. Dana ini sekarang meningkat menjadi RM150,000. Maka management fee sebanyak 1.5% atau RM2,250 akan dikenakan.

Kos seterusnya pula adalah performance fee yang juga dikenali sebagai profit sharing dengan pengurus dana sebanyak 20% ke atas jumlah kasar keuntungan pelaburan dan mengikut “keadah high watermark”. Contohnya jika kita melabur RM100,000 dan kita mendapat pulangan 50% menjadikan keseluruhan dana kepada RM150,000.

20% atau RM10,000 daripada untung bersih bernilai RM50,000 tadi akan dikongsikan dengan syarikat pengurusan. RM40,00 menjadi miliki kita, baki RM10,000 diberikan kepada pengurus dana.

Jika pelaburan mengalami kerugian atau keuntungan tidak melebihi keuntungan berdasarkan tempoh masa yang lalu, pengurus dana tidak layak menerima performance fee ini.

Segala charge yang disebut di atas untuk private mandate adalah berbeza antara syarikat-syarikat pelaburan dana.



...Alternatif kepada Private Mandate adalah uruskan pelaburan anda sendiri di KLsE,
 ikutilah #Kelas #Saham #Bursa Malaysia (#KLSE) & #GLOBAL (RM69 shj minggu ini!)

>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com






.





.
   
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 04 Aug, 08:03:53 AM
REIT merupakan singkatan kepada Real Estate Investment Trust atau dalam Bahasa Melayu bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Instrumen yang membolehkan anda melabur dalam hartanah dengan mudah.

Ia merupakan dana atau sebuah tabung amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial untuk menghasilkan pendapatan.

REIT ini lebih kurang sama macam Amanah Hartanah Bumiputera yang ada gambar Neelofa tu. Cuma bezanya REIT ini diapungkan di pasaran saham, jadi pelabur berpeluang mendapat dua jenis keuntungan; dari segi kenaikan harga dan juga dividen.



Secara ringkasnya, dalam portfolio sesebuah REIT mengandungi beberapa aset hartanah sama ada hartanah komersial, runcit, perindustrian, hospitaliti, penjagaan kesihatan atau pun ladang. Pendapatan utama REIT ini adalah dari segi sewa kedai, lot atau tapak; dan juga segala pendapatan lain yang boleh dijana seperti iklan dan lain-lain di dalam aset hartanah mereka.

Pelaburan dalam bidang hartanah umumnya memerlukan modal yang besar jadi tidak semua orang mampu untuk melabur dalam bidang ini. REIT memberikan pilihan kepada pelabur untuk melabur dalam harta tanah komersial berskala besar yang berkualiti tanpa perlu membeli harta tersebut secara langsung, menawarkan aliran pendapatan yang stabil dan hasil pengagihan pendapatan yang menarik.

4 Kelebihan Melabur di dalam REIT
1. Mampu Milik

Kos untuk melabur di dalam REIT adalah lebih rendah berbanding kos pelaburan secara langsung dalam hartanah. Anda boleh mulakan pelaburan dengan perbelanjaan yang minimum.

2. Kecairan / Mudah Tunai

Unit REIT yang tersenarai di pasaran Bursa lebih cair dan mudah ditukarkan kepada wang tunai berbanding harta fizikal kerana REIT didagangkan di pasaran saham.

3. Aliran Pendapatan Yang Stabil

Kadar kenaikan dan penurunan harga (volatility) lebih rendah berbanding saham lain. Pelabur REIT kebiasaannya akan menerima bayaran dividen yang konsisten dan stabil hasil yang diperolehi daripada sewa yang dibayar oleh penyewa harta REIT.

4. Pengurusan Profesional

Segala hal berkaitan hartanah REIT akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Jadi anda tak perlu pening kepala untuk berdepan dengan karenah penyewa dan segala jenis paperwork seperti dalam pelaburan real estate.

Macam Mana Nak Beli REIT?
Pelaburan REIT adalah sama seperti pelaburan saham biasa. REIT tertakluk kepada peraturan perdagangan, pembayaran, penjelasan dan penyelesaian yang sama (T+3). Anda perlu membuka akaun CDS dan mempunyai trading akaun terlebih dahulu.

Jenis-Jenis REIT
Seperti saham yang lain, REIT juga ada yang patuh Syariah dan tidak patuh Syariah. Melalui trading platform, terdapat 18 REIT yang tersenerai tetapi hanya 4 sahaja yang patuh Syariah iaitu Axis Reits (Axreit), AL- Salam Real Estate Investment Trust (Alsreit), Al-Aqar Healthcare REIT (Alaqar) dan KLCC Prop & Reits – Stapled Sec (KLCC).

Sebelum anda membeli saham REITs, pastikan bahawa anda telah membuat penyelidikan terlebih dahulu. Yang mana satu kita pilih, berdasarkan apa, apa risikonya, itu bergantung kepada penilaian sendiri.




...Kelas & Signal Saham (RM15) | Kursus FCPO (RM69) >> >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com



.
Title: Re: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham
Post by: aqila on 09 Sep, 02:52:31 PM
Apakah Pelaburan Saham?
Sebelum kita mula memilih broker saham yang sesuai di Malaysia, marilah kita memahami lebih lanjut mengenai pelaburan saham.

Jadi apa itu pelaburan saham?

Apabila pelabur memiliki saham dalam syarikat, dia memiliki sebahagian syarikat itu. Sekiranya syarikat tersebut menjana keuntungan, harga saham akan meningkat. Sekiranya syarikat beroperasi dengan kerugian, harga saham akan menurun.

Pelabur biasanya membeli saham pada harga yang lebih rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi untuk mendapat keuntungan. Pelabur yang lebih berpengalaman mungkin juga menjual saham secara pendek (short selling).

Pelabur secara pendek bertaruh bahawa harga saham syarikat akan turun. Penjual pendek meminjam saham dari broker pelaburan dan menjualnya. Apabila harga jatuh, mereka membelinya kembali saham itu. Broker pelaburan akan membayar harga saham yang awal kepada mereka. Oleh itu, penjual pendek dapat memperoleh keuntungan.

Pelabur jangka pendek biasanya dipanggil peniaga saham. Peniaga saham memerhatikan pergerakan mikro di pasaran untuk meramalkan turunnya harga saham. Mereka kemudian membuat pesanan mengikut analisis mereka untuk mendapatkan keuntungan.

Pelabur jangka panjang mempunyai strategi lain untuk portfolio kewangan mereka. Pelabur jangka panjang cenderung membeli saham yang dianggap tidak dinilai dan menunggu harga saham meningkat. Strategi ini dikenali sebagai pelaburan nilai.

Nilai pelaburan (Value Investing)
Pelaburan nilai adalah strategi yang popular, malah pelabur terkenal seperti Warren Buffet dan Charlie Munger menggunakannya.

Pelabur nilai membeli saham apabila mereka memutuskan bahawa saham syarikat diperdagangkan di bawah nilai intrinsik mereka. Pelabur nilai membuat keputusan dengan melakukan analisis fundamental terhadap syarikat.

Analisis asas adalah analisis penyata kewangan perniagaan; kesihatan; pesaing dan pasaran. Banyak penyelidikan diperlukan untuk membentuk analisis asas yang menyeluruh. Pelabur nilai akan membuat kesimpulan untuk memutuskan sama ada syarikat dinilai rendah atau tidak dengan melalui maklumat yang relevan.

Pelaburan pertumbuhan (Growth Investing)
Strategi lain untuk pelaburan jangka panjang adalah pelaburan pertumbuhan. Walaupun pelabur nilai memberi tumpuan kepada keadaan syarikat sekarang, pelabur pertumbuhan melihat kepada masa depan. Pelabur pertumbuhan menjangka akan memperoleh keuntungan modal sama ada dalam jangka panjang atau jangka pendek.

Keuntungan modal (Capital appreciation), atau kenaikan modal, adalah kenaikan harga atau nilai aset. Dalam kes ini, kenaikan modal merujuk kepada kenaikan harga saham.

Walaupun serupa dengan pelabur bernilai, pelabur pertumbuhan mungkin mengabaikan petunjuk asas kewangan. Walaupun harga saham dinilai terlalu tinggi pada masa ini, pelabur pertumbuhan masih boleh membeli saham jika mereka berpendapat bahawa ia akan menunjukkan prestasi di atas standard purata di masa depan.


...Kelas & Signal Saham (RM15) | Kursus FCPO (RM69) ->> http://www.KLFX.blogspot.com




.