Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Kesihatan & Keselamatan => Topic started by: Nenasmorris on 02 Jul, 10:13:58 PM

Title: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Nenasmorris on 02 Jul, 10:13:58 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: membong00 on 02 Jul, 10:49:08 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: aomsushar on 02 Jul, 10:58:53 PM

yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: aomsushar on 02 Jul, 11:01:25 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

cube kamu suruh dia panngil plumber tgk ape masalah yg sebenarnye kadang kadang ye lah paip tu dah berkarat.... kalu paip tu berkarat, tukar lepas tu suruh dia guna penapis air.... sumber air sekarang proses macam tuw aje
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Nenasmorris on 02 Jul, 11:13:02 PM

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: HijauDang on 03 Jul, 11:39:09 AM
Adakah masalah ni sudah lama atau hanya berlaku sejak kebelakangan ni?
Boleh check sama ade ialah sebab kerja2 baiki paip atau x, biasanya ade menyebabkan air jadi sgt keruh, tapi lepas seminggu dua akan balik ke biasa sudah.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: HijauDang on 03 Jul, 11:43:37 AM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: HijauDang on 03 Jul, 11:52:58 AM

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Mmg agak mahal lah penapis air tu tetapi demi kesihatan terpaksa lah juga...
Dulu aku pun x mau pasang penapis punya, mau minum air hanya masak guna cerek, walaupun dpt bunuh bakteria tapi benda kotor masih ade kat dlm...
Jadi kawan pun intro guna Coway, dan ku pun terus pasang lah...
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: himitsu on 04 Jul, 09:48:36 AM

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Mmg agak mahal lah penapis air tu tetapi demi kesihatan terpaksa lah juga...
Dulu aku pun x mau pasang penapis punya, mau minum air hanya masak guna cerek, walaupun dpt bunuh bakteria tapi benda kotor masih ade kat dlm...
Jadi kawan pun intro guna Coway, dan ku pun terus pasang lah...

Knp mau pasang coway punya? Pergi pasang cuckoo punya kan lebih bagus, walaupun masing2 dari Korea tapi cuckoo punya filter lebih efektif dan mrk telah byk invest duit utk research bagi buat penapis air yg terbaik, jadi lebih terjamin kualiti produk mrk tu.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: himitsu on 04 Jul, 09:50:38 AM

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Kau ingat duit utk rawat penyakit tu murah ke? Kalau serious pun mau bbrp ribu, dan x semestinya dpt sembuh juga, jadi mcm mana mahal pun berbaloi lah beli, lebih mudah juga x perlu beli air dari luar atau masak sendiri.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Yangyang on 05 Jul, 11:44:38 AM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.

Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: blackpanther on 05 Jul, 12:41:59 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.

Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Yangyang on 05 Jul, 02:28:16 PM

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Abdul Harap on 06 Jul, 03:04:40 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

Hi ,tinggal mane ye??? sejak bila ade masalah air keruh ? kotor sampai tak leh guna?
Ohh , ade complain kat SYABAS?
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Abdul Harap on 06 Jul, 03:12:38 PM

yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....

yah, kena check ape masalahnye .Kalau x nanti sekeluarga sakit , masalah besar nanti...
mesti chk la masalah rumah sendiri ke seluruh taman .
Kalau rumah sendiri masalah paip lah tu.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Sharulzuan on 06 Jul, 08:08:23 PM
Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.
[/quote]

tanya kawan kamu pun boleh juga, atau pergi rumah kawan tengok apa model mereka beli,  kamu juga boleh dapat bantuan mereka jelaskan lebih teliti untuk kamu.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: miwa_miwa on 06 Jul, 08:53:47 PM

Knp mau pasang coway punya? Pergi pasang cuckoo punya kan lebih bagus, walaupun masing2 dari Korea tapi cuckoo punya filter lebih efektif dan mrk telah byk invest duit utk research bagi buat penapis air yg terbaik, jadi lebih terjamin kualiti produk mrk tu.

Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: miwa_miwa on 06 Jul, 08:56:20 PM
tanya kawan kamu pun boleh juga, atau pergi rumah kawan tengok apa model mereka beli,  kamu juga boleh dapat bantuan mereka jelaskan lebih teliti untuk kamu.

betul, kalau kawan pernah guna boleh jelaskan dengan baik, boleh bagitau apa yang baik dan apa yang tak baik. Mereka pun boleh demo macam mana guna mesin air dia.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: simpangtiga on 06 Jul, 09:07:43 PM
Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Jenama yang baik maksud kualiti baik, kalau pilih jenama yang tak pernah dengar, dia tak akan jamin kualiti dia...
Bagi saya beli jenama bagus lagi bagus sebab boleh complain kalau dapat produk kualiti teruk...
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: simpangtiga on 06 Jul, 09:12:19 PM
Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

Betul , cuckoo punya servis pun 4 bulan sekali sahaja, saya tahu ada lain boleh bagi servis lagi kerap dan bagus. Tengok kamu nak mementingkan mana satu masa beli mesin air, harga pun tak beza banyak.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Abdul Harap on 06 Jul, 09:15:59 PM

Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

Tapi anak kawan saya asyik mengadu air coway pahitt lah. Tak suka nak minum air coway. Mcm air mesin je ade bau pelik pelik. Mesin baru semua ade masalah ni ke?
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: LayoU on 07 Jul, 12:55:18 PM
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

Nearby ada tapak perindustrian ke .
Kalau ada mungkin mereka yg kacau sistem pengairan.
Biaseny tapak perindustrian keruh airnya. KOTOR sangat.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: LayoU on 07 Jul, 01:05:35 PM
Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .


Tau pon mahal .Kalau air x kotor sangat takyah lah pasangg.
bukan semua orang mampu nak beli penapis. Tengok harga je dah pengsan.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: titipoh on 07 Jul, 09:46:07 PM
Adakah masalah ni sudah lama atau hanya berlaku sejak kebelakangan ni?
Boleh check sama ade ialah sebab kerja2 baiki paip atau x, biasanya ade menyebabkan air jadi sgt keruh, tapi lepas seminggu dua akan balik ke biasa sudah.

betul tue weh takut sumber air tak terawat je yg disalurkan kat rumah kau
report lah kat jabatan menteri kalu betul2 tak elok jgak
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: titipoh on 07 Jul, 09:50:03 PM

Tapi anak kawan saya asyik mengadu air coway pahitt lah. Tak suka nak minum air coway. Mcm air mesin je ade bau pelik pelik. Mesin baru semua ade masalah ni ke?

sy pengguna penapis air coway. so far elok je cuma mula2 pasang memang ada rase pelik siket sbb benda baru. sbb tu staff coway yg pasang tu tadah dalam 5 gelas air buang, utk elakkan rasa mesin "baru"
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: titipoh on 07 Jul, 09:54:27 PM
Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .

memang mahal tapi dorang ada sedia kan bayaran bulanan
mane u mau? dapat sakit and kos rawatan yg beribu ke pasang penapis air yg boleh pakai hari2
utk jaga perut n dalaman badan?
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: LayoU on 07 Jul, 10:11:27 PM

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.

Kalau kawan awak byk guna , kenapa tak tanye je mereka? ;D
Senangkan tiap-tiap hari boleh jumpa, boleh tengok kat rumah mereka jugak.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: stacyanamsepoloh on 07 Jul, 10:38:47 PM

wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Kau ingat duit utk rawat penyakit tu murah ke? Kalau serious pun mau bbrp ribu, dan x semestinya dpt sembuh juga, jadi mcm mana mahal pun berbaloi lah beli, lebih mudah juga x perlu beli air dari luar atau masak sendiri.
[/quote]
btul lah penapis air tu lagi murah sebenarnye dari rawatan ko kat hospital !
kalau rase mahal, boleh je bayar bulan2 ape masalahnya??
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: stacyanamsepoloh on 07 Jul, 10:42:06 PM

Jenama yang baik maksud kualiti baik, kalau pilih jenama yang tak pernah dengar, dia tak akan jamin kualiti dia...
Bagi saya beli jenama bagus lagi bagus sebab boleh complain kalau dapat produk kualiti teruk...

make sure brand tu ada warranty kalau ada apa2 rosak boleh tukar ka apa ka kan?
sebab dulu pernah beli brand yg kununya asal dari USA tak pernah aku dgr brandnya murah pun murah
lepas tu baru pakai 1 bulan, rusak terus mau aku lempar jak di sungai
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Farhanmazlan on 07 Jul, 11:34:55 PM

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.

sy ada guna coway kat dapur and spritzer dispenser kat dalam bilik tapi tu lah spritzer punya tak ada utk air sejuk air suam biasa je... tapi coway ok ;ah dari yg brand sama negara dari dia tu hehehe
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Farhanmazlan on 07 Jul, 11:39:03 PM


Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

pasal besi lah cepat berkarat filter kat dalam tu aku punya dah abes bayar, aku bagi orang macam tu aku beli coway service ade tiap2 2 bulan one time je dorang datang nak service kalau cuckoo tak ikut jadual! ikut sesuka hati je nak dtg bila
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Nenasmorris on 08 Jul, 12:17:39 AM


Nearby ada tapak perindustrian ke .
Kalau ada mungkin mereka yg kacau sistem pengairan.
Biaseny tapak perindustrian keruh airnya. KOTOR sangat.

bukan kawasan perindustrian pun tapi tu lah keruh ni pun jadi sejak bulan puasa sampai ke hari ni
sekarang ni pun dia mmg tgh usha utk pasang penapis air tapi belum decide yg mana 1 hehehee
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Nenasmorris on 08 Jul, 12:21:45 AM


Mmg agak mahal lah penapis air tu tetapi demi kesihatan terpaksa lah juga...
Dulu aku pun x mau pasang penapis punya, mau minum air hanya masak guna cerek, walaupun dpt bunuh bakteria tapi benda kotor masih ade kat dlm...
Jadi kawan pun intro guna Coway, dan ku pun terus pasang lah...

betul jga ye sebab kalau air keruh masak pun still boleh sakit perut haihhh ni buat nak psang 1 jgak kat rumah sebab rumah saya dgn kawan saya tu cuma jarak 2-3 baris lorong rumah jek tapi saya tak pulak air keruh heheheehe tapi utk langkah berjaga2 saya nak pasang mesin yg awk ckp tu laj
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Nenasmorris on 08 Jul, 12:24:50 AM

memang mahal tapi dorang ada sedia kan bayaran bulanan
mane u mau? dapat sakit and kos rawatan yg beribu ke pasang penapis air yg boleh pakai hari2
utk jaga perut n dalaman badan?

hurmm lepas survey mesin tu baru tau boleh bayar bulan2 heheheehe lagi bagus dari beli cash sbb kalau boleh kita nak kan service yg berpanjangan dari coway tu ... kos beli mesin lebih murah betul cakap titipoh
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Abdul Harap on 08 Jul, 12:10:28 PM

hurmm lepas survey mesin tu baru tau boleh bayar bulan2 heheheehe lagi bagus dari beli cash sbb kalau boleh kita nak kan service yg berpanjangan dari coway tu ... kos beli mesin lebih murah betul cakap titipoh

kalau bayar bulanan ade free service kan?
Tapi dari segi overall, bulanan lebih mahal daripada bayaran sekali.
Terus bayar semua murah sikit.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: Abdul Harap on 08 Jul, 10:02:09 PM

pasal besi lah cepat berkarat filter kat dalam tu aku punya dah abes bayar, aku bagi orang macam tu aku beli coway service ade tiap2 2 bulan one time je dorang datang nak service kalau cuckoo tak ikut jadual! ikut sesuka hati je nak dtg bila

kalau macam tu kan menyusahkan orang.
SEmua orang kena kerja, bukannya 24jam duduk dalam rumah.
Dalam sesuka hati je mana boleh.
Title: Re: Air keruh & berbau busuk!
Post by: stacyanamsepoloh on 11 Jul, 10:54:57 AM

hurmm lepas survey mesin tu baru tau boleh bayar bulan2 heheheehe lagi bagus dari beli cash sbb kalau boleh kita nak kan service yg berpanjangan dari coway tu ... kos beli mesin lebih murah betul cakap titipoh

kalau bayar bulanan ade free service kan?
Tapi dari segi overall, bulanan lebih mahal daripada bayaran sekali.
Terus bayar semua murah sikit.

kalau installment pon mmg ada service stiap 2 bln.selalunya org tak mmpu beli tunai sekaligus org sggup amik byar ansurans.janji tiap bulan mmpu byar dah la. yg aku bole accept sbb coway xmcm cuckoo,kalau nk terminate kena 100%.coway yg aku dgr kna 50% je.dah selamat kt situ