Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => General Discussion => Topic started by: ggeneration on 21 Nov, 11:54:22 AM

Title: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: ggeneration on 21 Nov, 11:54:22 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 27 Nov, 08:58:23 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: titipoh on 27 Nov, 09:01:16 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Cuba la minta pinjaman pada saudara Mara dulu, if tak ada baru boleh go to loan
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: titipoh on 27 Nov, 09:03:02 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
Kalau boleh elakkan lah dari berhutsng, sebab nak bayar balik nanti penat jugak lah, amount bukan sikit2
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 28 Nov, 04:17:36 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
tak patut, buat apa yg mampu sudah lah. nanti bertmabah komitmen
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 28 Nov, 04:19:01 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
kalau dia ada saving mestilah dia guna saving ni sebab tiada la dia nk buat loan.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 28 Nov, 04:20:07 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Cuba la minta pinjaman pada saudara Mara dulu, if tak ada baru boleh go to loan
suruh mak ayah sponsor lah senang sikit , tak pun hutang dulu dgn parents. tak payah buat loan
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 28 Nov, 04:21:04 AM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
Kalau boleh elakkan lah dari berhutsng, sebab nak bayar balik nanti penat jugak lah, amount bukan sikit2
bnyk lagi nk bua loan pasal benda lain. tapi jgn buat loan kahwin. rugi
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 30 Nov, 06:02:01 PM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
tak patut, buat apa yg mampu sudah lah. nanti bertmabah komitmen
Depend jugak pada dia, majlis dia kan, mesti nak buat yg terbaik
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 30 Nov, 06:03:00 PM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
kalau dia ada saving mestilah dia guna saving ni sebab tiada la dia nk buat loan.
Boleh je, Cuba try apply Kat yyp. Website pun boleh tengok
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 30 Nov, 07:10:00 PM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Cuba la minta pinjaman pada saudara Mara dulu, if tak ada baru boleh go to loan
suruh mak ayah sponsor lah senang sikit , tak pun hutang dulu dgn parents. tak payah buat loan
Kalau mak ayah Kaya boleh lah. Maybe dia xnak susahkan parent kut
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 30 Nov, 07:10:49 PM
Nak buat majlis dalam bulan 6 tahun dpn.
ingat nak buat loan sbb duit tak cukup lagi..
Kos majlis dalam 25k gitu... patut tak aku buat loan utk cukup kan kos.
Kalau saving cukup boleh je guna saving. But if kurang lagi, and make buat wedding kena juga cari duit sikit. Yelah, kahwin kan sekali je, mesti nak ada kenangan jugak kan
Kalau boleh elakkan lah dari berhutsng, sebab nak bayar balik nanti penat jugak lah, amount bukan sikit2
bnyk lagi nk bua loan pasal benda lain. tapi jgn buat loan kahwin. rugi
Dah dia nak kahwin,mestilah buat loan kahwin
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: blankspc21 on 04 Dec, 11:29:17 AM
aku pun dulu camni jugak buat loan utk topap pinjaman, tapi pinjam kat cimb
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: blankspc21 on 04 Dec, 11:30:24 AM
Boleh je, Cuba try apply Kat yyp. Website pun boleh tengok
Yyp ni koperasi ke pinjaman berlesen?
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 04 Dec, 11:37:00 AM
aku pun dulu camni jugak buat loan utk topap pinjaman, tapi pinjam kat cimb
Klu mampu bayar ok laa,
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: ggeneration on 04 Dec, 11:42:42 AM
Cuba la minta pinjaman pada saudara Mara dulu, if tak ada baru boleh go to loan
Ade jugak tanya tapi biasa la ada yg tak bagi lagi pun segan la nnti orang mengata klu boleh biar tanggung sendiri lalu loan ke.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: ggeneration on 04 Dec, 11:45:10 AM
Kalau boleh elakkan lah dari berhutsng, sebab nak bayar balik nanti penat jugak lah, amount bukan sikit2
Bukan nak berhutang pun, tapi family husband request klu boleh nak buat grand.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: ggeneration on 04 Dec, 11:46:22 AM
aku pun dulu camni jugak buat loan utk topap pinjaman, tapi pinjam kat cimb
Cimb ni agak2 klu blacklist lepas ke tak eh? Dia punya interest rate brp?
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 11:52:45 AM
Yyp ni koperasi ke pinjaman berlesen?
Yayasan perniagaan melayu perlis berhad ni company. Loan dia utk staff kerajaan n badan berkanun terpilih je.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 11:54:40 AM
Ni websitenya https://yyp.com.my/ (https://yyp.com.my/). Boleh gak cari kat fb https://www.facebook.com/PortalRasmiYYP/ (https://www.facebook.com/PortalRasmiYYP/)
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: blankspc21 on 04 Dec, 12:01:49 PM
Cimb ni agak2 klu blacklist lepas ke tak eh? Dia punya interest rate brp?

Aku tak pasti la sbb tak de rekod pulak. Yang aku dapat rate dia 6.88 percent.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: blankspc21 on 04 Dec, 12:04:06 PM
Yayasan perniagaan melayu perlis berhad ni company. Loan dia utk staff kerajaan n badan berkanun terpilih je.
Dia punya interst msti tggi kan? Baik pakai bank je la.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 12:37:39 PM
Aku tak pasti la sbb tak de rekod pulak. Yang aku dapat rate dia 6.88 percent.
Bank mesti tak boleh tp pki yyp mesti lepas punya even blacklist tapi kena lepas credit scoring dia.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 12:39:45 PM
Dia punya interst msti tggi kan? Baik pakai bank je la.

Profit rate dia 6.5 to 9.99. Even lagi rendah drpd cimb tu.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 04 Dec, 02:24:38 PM
Klu camtu carik je la bank yg interest rendah. Klu mmg tak lepas baru cari loan lain. Bukan ap takut gak pinjam ntah mana2.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 04 Dec, 02:26:49 PM
Bank mesti tak boleh tp pki yyp mesti lepas punya even blacklist tapi kena lepas credit scoring dia.
Oh kira blacklist pun boleh apply la. Dia ada pegang atm, ada penjamin tak?
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 03:28:15 PM
Klu camtu carik je la bank yg interest rendah. Klu mmg tak lepas baru cari loan lain. Bukan ap takut gak pinjam ntah mana2.
Kenapa pulak nak kena takut, ake sendiri pakai ngn loan dia sbb tu la aku berani suggest.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 03:30:58 PM
Ramai je orang kat luar tu yg tak dapat pinjaman bank sbb tu pakai loan yayasan, koperasi dsb.
Lagi pun mmg ok utk kes emegency sbb dia punya lulus 2 hari je.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 03:32:37 PM
Oh kira blacklist pun boleh apply la. Dia ada pegang atm, ada penjamin tak?
Boleh. Dia tak perlu penjamin atau atm kad, sbb dia x amik cagaran.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 03:35:14 PM
Loan dia boleh buat potongan gaji je sbb tu la dia berani bagi pinjam. Bagi aku cara ni lagi senang, takde la lupa nak bayar bulan2.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: sonaa on 04 Dec, 04:56:15 PM
Kenapa pulak nak kena takut, ake sendiri pakai ngn loan dia sbb tu la aku berani suggest.
Klu tgk dkt forum2 lain ade jugak diorg share pasal koperasi la, pinjaman berlesen tapi tak semua la. Tu yg berani pinjam bank je
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: blankspc21 on 04 Dec, 06:01:35 PM
Yang penting elakkn ahlong dah lerr. Nyesal nantii
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 11:40:09 PM
Klu tgk dkt forum2 lain ade jugak diorg share pasal koperasi la, pinjaman berlesen tapi tak semua la. Tu yg berani pinjam bank je
Tu pengalaman masing -masing la kan. Biasa cerita buruk la yg orang ingat. Tapi confirm klu dapat ejen yg elok. Elok je loan tu. Sbb byk bende buruk datang drpd ejen ni.
Title: Re: pendapat ttg kos perkahwinan
Post by: montyashley on 04 Dec, 11:42:10 PM
Yang penting elakkn ahlong dah lerr. Nyesal nantii
Mmg tak patut masuk dalam consideratio n pun ahlong patutnya dgn tak ada agreement semua tak payah lah. Yang muslim better amik yg syariah compliant je.