Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Rumahku Syurgaku => Topic started by: titipoh on February 07, 2020, 03:15:01 PM

Title: Baru pindah rumah
Post by: titipoh on February 07, 2020, 03:15:01 PM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Pieja on February 14, 2020, 05:35:43 PM
susah lah nanti kalau buat loan lg byk tanggungan... better kumpul duit je beli brg rumah ni. Mcm saya beli brg rumah guna duit hantaran kahwin je. Complete tau brg satu rumah semua
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 14, 2020, 05:44:57 PM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Byk lah company yg boleh buat personal loan. Tp make sure kena cari yg interest rate rendah. Tp tu ah susah sikit kalau rate rendah mesti dia strict sikit
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 14, 2020, 05:46:07 PM
susah lah nanti kalau buat loan lg byk tanggungan... better kumpul duit je beli brg rumah ni. Mcm saya beli brg rumah guna duit hantaran kahwin je. Complete tau brg satu rumah semua

Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: rottentomatomy on February 15, 2020, 10:11:01 AM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Beli apa yg perlu je dulu, mcm aku dulu beli sikit - sikit, katil pun takde tido bawah je, yang penting ade fridge, tv sofa , meja cukup.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: rottentomatomy on February 15, 2020, 10:13:54 AM
Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi
Ikut kemampuan masing masing je beb, kalo mampu bagi lebih kalo tak mampu apa yg ade jee.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 15, 2020, 10:19:33 PM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Beli apa yg perlu je dulu, mcm aku dulu beli sikit - sikit, katil pun takde tido bawah je, yang penting ade fridge, tv sofa , meja cukup.

Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 15, 2020, 10:21:15 PM
Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi
Ikut kemampuan masing masing je beb, kalo mampu bagi lebih kalo tak mampu apa yg ade jee.

Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 16, 2020, 11:18:38 AM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?
AKu cadangkan buat loan renovation drpd yayasan ihsan rakyat. Aku buat loan utk rumah pun drpd diorg.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 16, 2020, 11:23:32 AM
Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga
Alang - alang dah buat loan tu beli je semua perbot senang , tak payah pikir buat application 2 - 3 kali. Settle.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 16, 2020, 11:26:10 AM
Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah
Bagus jugak letak hantaran tinggi - tinggi, baru terbukti yg suami mampu tampung hidup isteri. Kalau tak nnti lepas kawin isteri yg jaga laki.  :-X
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 16, 2020, 09:25:40 PM
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?
AKu cadangkan buat loan renovation drpd yayasan ihsan rakyat. Aku buat loan utk rumah pun drpd diorg.

Apa bestnya company ni?
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 16, 2020, 09:26:47 PM
Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga
Alang - alang dah buat loan tu beli je semua perbot senang , tak payah pikir buat application 2 - 3 kali. Settle.

Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 16, 2020, 09:27:46 PM
Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah
Bagus jugak letak hantaran tinggi - tinggi, baru terbukti yg suami mampu tampung hidup isteri. Kalau tak nnti lepas kawin isteri yg jaga laki.  :-X

ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 17, 2020, 11:13:21 AM
Apa bestnya company ni?
Proses 3 hari je dah boleh dapat loan yg penting dokumen lengkap, profit rate standard 6.5-9.99%, pastu syariah compliant. Even ko blacklist pun boleh apply.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 17, 2020, 11:15:28 AM
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 17, 2020, 11:17:32 AM
ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa
Zaman sekarang orang open skit , perempuan pun boleh jugak kalau nak kerja laki duk rumah tapi laki kena buat semua la kat rumah. Tapi aku lebih rela pergi kerja. Buat kerja rumah lagi susah.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Pieja on February 17, 2020, 12:38:49 PM
Apa bestnya company ni?
Proses 3 hari je dah boleh dapat loan yg penting dokumen lengkap, profit rate standard 6.5-9.99%, pastu syariah compliant. Even ko blacklist pun boleh apply.

semua senang betul company ni? hahaha pemurah sangat... Kalau nak start niaga sendiri boleh apply tak?
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Pieja on February 17, 2020, 12:39:40 PM
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.

Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Pieja on February 17, 2020, 12:40:33 PM
ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa
Zaman sekarang orang open skit , perempuan pun boleh jugak kalau nak kerja laki duk rumah tapi laki kena buat semua la kat rumah. Tapi aku lebih rela pergi kerja. Buat kerja rumah lagi susah.

Nak hidup senang dua dua kena kerja. Jangan bini duk rumah tunggu laki kerjakan kau je HAHAHAHAHA
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: Nene on February 17, 2020, 12:42:05 PM
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.

Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je

Patuh syariah betul siap ada akad huhu. Islamik punya loan ke ni?
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 18, 2020, 11:36:30 AM
semua senang betul company ni? hahaha pemurah sangat... Kalau nak start niaga sendiri boleh apply tak?
Senang la kalau dah cukup syarat-syarat diorg. Kalau tak silap aku boleh je buat utk bisnes sbb kat webite dia ade cakap https://yir.com.my/about-us/ (https://yir.com.my/about-us/)
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 18, 2020, 11:39:05 AM
Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je
Kalau pinjaman conventinal mmg sign je takde akad, yg syariah compliant je ada akad. Officer akan call peminjam utk terangkan balik semua syarat, lepas tu peminjam sebut ye je utk terukan dgn loan tu.
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 18, 2020, 11:51:24 AM
Contoh mcm aku buat loan utk renovation jugak, bila mintak kat standard chartered rate diorang 10%. Aku mintak kat yayasan ihsan dpt 6.5% je rate, kat situ dah byk kurang. 
Title: Re: Baru pindah rumah
Post by: wahidan on February 18, 2020, 11:53:44 AM
Patuh syariah betul siap ada akad huhu. Islamik punya loan ke ni?
Aku rasa loan dia mmg islamic loan pasal dia syariah compliant, ikut kaedah islam. Ko boleh je contact diorg lalu fb lagi senang https://www.facebook.com/PortalRasmiYIR/ (https://www.facebook.com/PortalRasmiYIR/)