Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => General Discussion => Topic started by: montyashley on 21 Dec, 05:39:20 PM

Title: Masalah bunyi kereta
Post by: montyashley on 21 Dec, 05:39:20 PM
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: ggeneration on 22 Dec, 05:31:30 PM
Sebelum gerak biasa saya panas kan enjin dulu, tak lama pun 15 minit cukup. Boleh try.
Kalau tak ok jugak, kene bagi orang kedai tgk.
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: ggeneration on 22 Dec, 05:33:09 PM
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

selama ni cik pakai minyak apa? minyak pun leh effect pada enjin
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: comeylote on 23 Dec, 12:42:51 PM
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

pernah jadi camni lepas tukar minyak enjin terus senyap je enjin
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: comeylote on 23 Dec, 12:44:13 PM
selama ni cik pakai minyak apa? minyak pun leh effect pada enjin

Boleh jadik, sebab kalau minyak tak sesuai dengan kereta, boleh jadai deposit dalam enjin. Tu yang kereta susah nak hadam minyak.
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: tayar_butak on 24 Dec, 06:05:21 AM
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

Bunyi kat mana? Tayar? enjin? ke memana part kat body kereta tu?
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: usher99 on 24 Dec, 08:30:38 AM
da patut buat major servis la tuh
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: comeylote on 24 Dec, 12:05:53 PM
da patut buat major servis la tuh
Experience aku tukar ron 97 dari pada ron 95, mungkin lagi sesuai terus kereta macam baru lepas service.
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: sonaa on 24 Dec, 06:59:53 PM
pernah jadi camni lepas tukar minyak enjin terus senyap je enjin

minyak yg mcm mana sesuai? u maksudkan minyak enjin time servis ke?
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: comeylote on 25 Dec, 12:12:33 PM
minyak yg mcm mana sesuai? u maksudkan minyak enjin time servis ke?

Bukan, maksudnya ada certain minyak bila pakai rasa macam enjin baru, primax 97. Sbb sesuai dgn kereta yang saya pakai.
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: blankspc21 on 25 Dec, 12:13:16 PM
kalu dh bunyik2 tuh bhye la gamaknya jgn diendahkan. Nak2 kreta tuh dh 5 thn ke atas. Byk juga kemungkinan tu kak.
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: blankspc21 on 25 Dec, 12:37:23 PM
pernah try minyak primax 97 tak, lepas pakai terus kereta macam baru lepas service

Ron97 memana petrol pump pun bole gak kan :)
Title: Re: Masalah bunyi kereta
Post by: comeylote on 26 Dec, 12:05:04 PM
Ron97 memana petrol pump pun bole gak kan :)
Boleh cuba yg mana ok. Tapi mmg rekemen primax lah.
Diorang pun dah release formula baru.
Yang ni lagi advanced drpd any ron 97 yg ada kat malaysia sbb sy sendiri pakai.
Dulu pun pakai primax 97 tapi versi lama. Bila tukar baru ni ade tambahan mileage lagi.