Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Kesihatan & Keselamatan => Topic started by: jai_ho on 15 Feb, 11:40:46 AM

Title: Masalah kulit sensitif
Post by: jai_ho on 15 Feb, 11:40:46 AM
Nak mintak tolong forumer kat sini, baru - baru ni saya ada masalah kulit sensitif dengan pakaian. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pernah jadi. Saya dah jumpa doktor, ade la dia bagi ubat untuk kurangkan , kulit sensitif tu, kalau tak kulit saya akan mengelupas. Korang pernah tak jadi macam ni?
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Merican10 on 18 Feb, 12:36:55 AM
Salah mandi kot bro macam sabun basuh badan tak sesuai dgn kulit ko...
Kalau guna sabun mandi, jgn pakai sabun buku sebab kongsi dgn org lain better pakai liquid.... Guna antibacterial atau sapu ubat eczema vap kaki tiga kat farmasi bro mmg best!
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: sonaa on 18 Feb, 01:14:33 AM
Nak mintak tolong forumer kat sini, baru - baru ni saya ada masalah kulit sensitif dengan pakaian. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pernah jadi. Saya dah jumpa doktor, ade la dia bagi ubat untuk kurangkan , kulit sensitif tu, kalau tak kulit saya akan mengelupas. Korang pernah tak jadi macam ni?
Pernah kena mcm kau kena pakai losyen moisterizer je weh settle masalah yg khas utk kulit sensitif lah baju tu kena make sure bersih jugak
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Hanna on 19 Feb, 07:03:22 AM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Kiran on 19 Feb, 07:09:51 AM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Farhanmazlan on 19 Feb, 10:48:22 PM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit
Kannn maybe sabun ada paraben yg tinggi kot so buatkan kulit sensitif hahahaha nampak tak macam memandai je hahahaha. Kalau mesin basuh tak pusing btul2 pun baju x bersih
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Farhanmazlan on 19 Feb, 10:52:20 PM
Buat sementara try sabun badan dettol yg liquid punya gosok lah kat badan tu atau dulu aku mandi guna dettol yg air coklat tu campur dgn air biasa.. Pedih gila tapi trust me 2-3 hari badan kau hilang gtal2 ke eczema segala
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: ggeneration on 22 Feb, 05:45:07 AM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit
Kannn maybe sabun ada paraben yg tinggi kot so buatkan kulit sensitif hahahaha nampak tak macam memandai je hahahaha. Kalau mesin basuh tak pusing btul2 pun baju x bersih

Ni betul yg mesin basuh mmg pusing-pusing gitu je. Kadang2 sampai ada tompok2 sabun sebab berputar x rata. Jenuh jugak laa nak basuh balik baju tu.
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Lala11 on 22 Feb, 05:51:34 AM
Sama la baju x bersih sngt kalau mesin basuh mcm tu. Bacteria kuman tu x hilang sebab tu sampai jdi gatal-gatal. Kalau jenis kulit yg sensitive lgi la teruk
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Hanna on 22 Feb, 07:06:06 AM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg

Tub mesin basuh x bersih sngt la tu. Better beli mesin basuh baru yg lgi canggih. Brand panasonic ada yg smart wash guna 3Di inverter kalau x silap
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Kiran on 22 Feb, 07:10:39 AM
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg

Tub mesin basuh x bersih sngt la tu. Better beli mesin basuh baru yg lgi canggih. Brand panasonic ada yg smart wash guna 3Di inverter kalau x silap

Patut la rupanya tub x bersih rupanye. Ada jugak tngok yg front load panasonic ni ada high tech sensor yg boleh sense water level, suhu air, getaran drum n bnyk mana baju.
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: ggeneration on 22 Feb, 08:22:04 AM
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Lala11 on 22 Feb, 08:25:17 AM
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

First time dgr mesin basuh ada function mcm ni. Org yg ada kulit sensitive kena beli mesin basuh ni senang sikit x perlu nak rendam2 baju dgn air panas.
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Hanna on 22 Feb, 10:37:48 AM
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

First time dgr mesin basuh ada function mcm ni. Org yg ada kulit sensitive kena beli mesin basuh ni senang sikit x perlu nak rendam2 baju dgn air panas.

Time covid ni pun bagus jgk guna mesin basuh gini. Tak la paranoid sngt psal kuman melekat kat baju lepas keluar g beli brg2.
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Kiran on 22 Feb, 10:43:14 AM
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

Laa ada technology blue ag jugak ke. Ingtkn smart wash je ada yg boleh auto adjust cara basuhan tu
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Merican10 on 22 Feb, 02:48:16 PM
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+
eh, betul ke mesin basuh panasonic tu kalau tab dia ada auto clean tab ? ye lah senang lah sikit kita tak ada lah risau pasal baju bau hapak lagi kan?
berapa harga mesin basuh panasonic tu ? mahal tak ?
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Merican10 on 22 Feb, 02:52:05 PM

Ni betul yg mesin basuh mmg pusing-pusing gitu je. Kadang2 sampai ada tompok2 sabun sebab berputar x rata. Jenuh jugak laa nak basuh balik baju tu.

tu sebab pakai sabun serbuk kot sebab tu aku tak berapa suka sangat nak guna sabun basuh baju jenis serbuk.
sebab bertompok2 sampai susah nak hilangkan kesan tompok2 tu. kena basuh lagi sekali baru hilang leceh !
Title: Re: Masalah kulit sensitif
Post by: Hanna on 23 Feb, 02:49:11 PM
eh, betul ke mesin basuh panasonic tu kalau tab dia ada auto clean tab ? ye lah senang lah sikit kita tak ada lah risau pasal baju bau hapak lagi kan?
berapa harga mesin basuh panasonic tu ? mahal tak ?
Betul, ada mode untuk bersihkan tub tu biar mold dan bakteria tak membiak dalam washer. Harga pun lebih kurang messin basuh moden je lah dalam 4k camtu.