Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Kesihatan & Keselamatan => Topic started by: dokidoki on 24 Feb, 05:30:09 PM

Title: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: dokidoki on 24 Feb, 05:30:09 PM
Korang ada daftar dekat mysejahtera untuk vaksin tak? Nak tanye bila kita akan dapat ye? Bukan ape, aku hari - hari risau je kalau aku ade jangkitkan bende ni dekat family aku. Walaupun hari - hari aku jaga kebersihan, tapi risau tu tetap risau.
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Farhanmazlan on 25 Feb, 01:18:31 AM
Tak sure lah bila kena tgk update dari gov lah..
Pegi website tgk bila kita dpt nanti ah tau, roger2 lah sini..
Tak ada apa lah yg nak dirisaukan pandai jaga diri, selamat lah
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Pikachewy on 25 Feb, 01:27:06 AM
Tak sure lah bila kena tgk update dari gov lah..
Pegi website tgk bila kita dpt nanti ah tau, roger2 lah sini..
Tak ada apa lah yg nak dirisaukan pandai jaga diri, selamat lah
Mesti lah risau n takut sebab kes makin lama makin tinggi dan turun xtentu.
Jadi nak vaksin cepat2 nanti kita at least dah ade immune kuat utk lawan virus
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Hanna on 26 Feb, 08:30:45 AM
Maybe turn kita nak dpt vaksin tu lambat sikit sebab bgi ke barisan hdpn dulu. Risau jgk selalu keluar g beli brg dapur dlm 2 3 kali seminggu. Haishh takut balik rumah bwk balik virus yg ada melekat kat baju ke apa kan
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Kiran on 26 Feb, 08:36:10 AM
Maybe turn kita nak dpt vaksin tu lambat sikit sebab bgi ke barisan hdpn dulu. Risau jgk selalu keluar g beli brg dapur dlm 2 3 kali seminggu. Haishh takut balik rumah bwk balik virus yg ada melekat kat baju ke apa kan

Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Canyusma on 26 Feb, 05:36:33 PM
Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju
Mana ada amek masa lama.... Virus boleh hidup kat 1 permukaan pun 3 hari je x lebih x kurang... Basuh je lah baju macam biasa guna sabun basuh baju anti bakteria tu je....
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Canyusma on 26 Feb, 05:39:07 PM
Mesti lah risau n takut sebab kes makin lama makin tinggi dan turun xtentu.
Jadi nak vaksin cepat2 nanti kita at least dah ade immune kuat utk lawan virus
X de ape la.... Jgn paranoid sgt relax je... Kes naik turun sebab org dok buat swab test.... Sebelum2 ni hidup dgn bakteria virus jugak.... Mandi kerap, basuh baju, cuci tngan ape semua settle!
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: ggeneration on 26 Feb, 11:50:18 PM
Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju
Mana ada amek masa lama.... Virus boleh hidup kat 1 permukaan pun 3 hari je x lebih x kurang... Basuh je lah baju macam biasa guna sabun basuh baju anti bakteria tu je....

Virus tu melekat tak kat mesin basuh ek sebab kat rumah ada baby ni risau lebih tau takut jadi pape. Benda virus mcm ni x nampk sngt even baju tu nampak bersih je
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Lala11 on 26 Feb, 11:53:50 PM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Merican10 on 27 Feb, 02:30:16 PM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Canyusma on 27 Feb, 02:32:52 PM

Virus tu melekat tak kat mesin basuh ek sebab kat rumah ada baby ni risau lebih tau takut jadi pape. Benda virus mcm ni x nampk sngt even baju tu nampak bersih je

Macam sy ckap kalau lekat pun berapa lama je virus tu boleh hidup... Kalau was2 lepas basuh baju tu, basuh tab mesin basuh tu dengan sabun anti bacteria..
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Hanna on 28 Feb, 04:21:32 PM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Kiran on 28 Feb, 04:27:16 PM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

First time dgr mesin basuh yg ada function hilangkn bakteria gini. Harga mahal tak? sebab bajet ada dlm 4k je
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: ggeneration on 28 Feb, 06:49:31 PM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

Senang la guna mesin basuh ni bukan takat bersih kotor biasa je siap bakteria sekali. Baju selimut baby xyah hand wash dah. Lenguh nak hand wash bnyk sngt
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Lala11 on 28 Feb, 06:55:04 PM
Ada google pasal technology blue ag+ ni guna air sejuk je plus ultraviolet rays. Baru la baju baby x luntur mudah rosak kalau guna mesin basuh. Ingtkn guna air panas je hilang bakteria ni.
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Pikachewy on 01 Mar, 02:57:38 AM

First time dgr mesin basuh yg ada function hilangkn bakteria gini. Harga mahal tak? sebab bajet ada dlm 4k je

Mahal lah kalau bajet 4k kita pakai mesin basuh harga bwh 1k, elok je bersih je baju2 semua... Guna basic sudah! Canggih2 pun hype sekejap je
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Pikachewy on 01 Mar, 03:00:09 AM
Ada google pasal technology blue ag+ ni guna air sejuk je plus ultraviolet rays. Baru la baju baby x luntur mudah rosak kalau guna mesin basuh. Ingtkn guna air panas je hilang bakteria ni.
Bukan kalau ada UV, boleh rosak kulit baby kan?? Kalau guna air panas bukan lagi rosak ke baju? Okay, mesin tu ada smart controller??
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Hanna on 01 Mar, 07:02:49 AM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

First time dgr mesin basuh yg ada function hilangkn bakteria gini. Harga mahal tak? sebab bajet ada dlm 4k je

Harga kira murah dah utk mesin basuh front load. FX2 series ni yg 11kg harga RM3895. Function pun bnyk kira berbaloi dah kalau beli
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Kiran on 01 Mar, 07:10:03 AM
Ada google pasal technology blue ag+ ni guna air sejuk je plus ultraviolet rays. Baru la baju baby x luntur mudah rosak kalau guna mesin basuh. Ingtkn guna air panas je hilang bakteria ni.
Bukan kalau ada UV, boleh rosak kulit baby kan?? Kalau guna air panas bukan lagi rosak ke baju? Okay, mesin tu ada smart controller??

Ada Ag ion+ jgk kalau x silap. tu uv yg kuat berjemur bwh matahari. yg ni uv yg khas utk basuh baju dlm mesin basuh sesuai matikan bakteria.
Title: Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
Post by: Kiran on 01 Mar, 07:13:05 AM
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

First time dgr mesin basuh yg ada function hilangkn bakteria gini. Harga mahal tak? sebab bajet ada dlm 4k je

Harga kira murah dah utk mesin basuh front load. FX2 series ni yg 11kg harga RM3895. Function pun bnyk kira berbaloi dah kalau beli

Okay dah harga bwh 4k. Haritu tngok front load brand electrolux pun harga lebih 4k. Fungsi wifi connect boleh dpt buat apa je kalau nk banding dgn  blue ag+ yg hilngkn bakteria