Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Isu Umum Putra Mahkota => Kesihatan & Keselamatan => Topic started by: putramahkota_bangi on July 22, 2008, 10:58:32 AM

Title: JOM KONGSI PETUA...
Post by: putramahkota_bangi on July 22, 2008, 10:58:32 AM
(http://www.melayu.com/v2/sembang2/img/smiley/sm21.gif)

Mari kita kongsikan petua2 yg kita pelajari dari org2 tua kita...
Maklumlah kita semua berada berjauhan dari org2 tua kita di kampung....
....so , jika kita ada masalah. bolehlah kita rujuk disini. .

Org Melayu terkenal dgn petua....
petua..  bangun pagi je terus minum air masak segelas..insyaAllah boleh menghindarkan banyak penyakit
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: putramahkota_bangi on July 22, 2008, 12:01:01 PM

saya nk bertanya ... ada sesiapa tahu bagaimana / petua
nak hilang / kurangkan tidur berdengkur...?

siapa dah penah amalkan..? berkesan tak ..?
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: TJ on October 14, 2008, 09:03:22 PM

saya nk bertanya ... ada sesiapa tahu bagaimana / petua
nak hilang / kurangkan tidur berdengkur...?

siapa dah penah amalkan..? berkesan tak ..?


Tidur berdengkur - nie dari majalah wanita. tak tau la try je:

sebelom tido minum segelas susu suam ngan campurkan sikit badam..

apa kena mengena susu dan badam tu tak tau ler...

satu gi, mgkn masalah berat badan. Kalau ye, try reduce...

kalau tak settle gak, try bawak jumpa doc....

tj
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: saripv7 on April 09, 2009, 09:22:29 PM
kat tv..de ikln yg tampal kt idung...klu xsilap de jual kat farmasi try tanye "breathe right nasal strips"- RM12/12 pcs
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: CaptRahman on April 14, 2009, 01:03:39 PM
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: Sahabat on April 14, 2009, 02:24:36 PM
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,

Salam Capt...ni ada 1 org tua bg kt saya...dia kata ambil daun pandan...(jgn pandan yg buat tikar tu rabak perut hehehee)..dalam 10-15 helai rebus dengan air...minum gitu je bau wangi rasa pahitttttt (kalau tk pahit bukan ubattttt).....pastu lg 1 boleh cuba susu kuda liar...tp yg ni lg power rase dia....masam ....masin....pahit....maung...mcm2 rasa ada....
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: Sahabat on April 14, 2009, 02:27:33 PM
kat tv..de ikln yg tampal kt idung...klu xsilap de jual kat farmasi try tanye "breathe right nasal strips"- RM12/12 pcs

Yg ini saya dah cuba tuan...4 ke 5 keping tk abis pun pakai...isteri saya ckp tk payah pakai le bang...dia kata lg power saya berdengko pakai  benda tu....ke saya salah letak tk tau le.... :D :D :D
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: sbj_s5 on April 14, 2009, 02:52:31 PM
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,

Minum la teh mulberry, insyaallah akan berkurangan tahap gulanya tu....
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: rose on June 21, 2009, 05:44:31 PM
petua merawat buasir.....

saya nak kongsi petua ni...sesape yg ada buasir,cari buah mengkudu...layurkan punggung buah mengkudu denagan api kemudian balut dengan kain yang bersih....kemudian duduk mencangkung,dan tuam buah mengkudu tadi sambil menarik nafas....Insyaallah berkesan,..anda akan sembuh.....amalkan selama 3 hari, 3 kali berturut-turut.....(berdasarkan dari pengalaman sendiri)......petua dari arwah mak saya....
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: ayu razali on December 21, 2009, 03:02:51 PM
petua nak turunkan suhu badan ketika demam...
ambil daun bunga raya...ramas2 dalam semangkok air...sapu kat seluruh kepala...
air asam jawa pn ok gak...sapu kan kat kepala...tp tak sesuai utk org yg ade ruam...abis pedih kulit nnti...
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: ayu razali on December 21, 2009, 03:07:11 PM
kalau nk mencerah dan menghaluskan kulit muka, ambil sebiji tomato masak, lecekkan bersama satu camca teh susu tepung (apa2 brand pn ok)...setelah sebati gosok2 kn di muka...lakukan 3-5 kali seminggu...insyaallah berkesan...
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: ayu razali on December 21, 2009, 03:11:52 PM
haaaa, yg ni best...kalau kulit kita berminyak, make up pn jd bercapuk kn...kdg2 minyak tu dh mcm leh wat menggoreng dah...ayu bg petua ni :
ambik beberapa helai daun bayam kisar bersama sedikit air, setelah lumat campurkan sebiji kuning telur dan satu sudu madu lebah...setelah semua bahan sebati, tempekkan la di muka...biarkan selama 30 minit sblm bilas...ulangi lah seminggu 3-5 kali...
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: PrinceCharm on May 10, 2010, 11:51:49 AM
Siapa tau petua nak hilangkan dakwat pen yg terkena kat baju?
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: aseela on May 10, 2010, 12:47:23 PM
1. petua mata pijar termasuk cili (time menumbuk/menumis)...
kalau mata kanan pijar, gosok mata kat kepala lutut kiri...kalau mata kiri pijar, gosok mata kat kepala lutut kanan...memang ajaib...automatik, mata akan keluarkan air mata...terus hilang pijar...cuba try test la kalu tak caya...

ada jugak bagi petua, cuci kaki, lupa dah mata sebelah mana cuci kaki yang mana...kena test baru tau :D. susah2 cuci je dua2 belah kaki..hehehh

2. supaya tangan tak pijar bila gunting cili kering atau hiris cili idup...
lumurkan tangan dengan minyak masak..insyaAllah..tangan akan kurang pijar..atau tak pijar langsung
pernah buat semasa pijar...agak kurang jugak la terasa pijar tu...
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: PrinceCharm on May 10, 2010, 12:50:05 PM
ic..baru tau boleh guna lutut..orang kampung saya kalau mata pijar gosok mata tu kat rambut org lain i.e rambut adik, abg atau sapa2 yg ada dekat situ..
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: PrinceCharm on May 10, 2010, 12:53:34 PM
petua utk hilangkan bau durian dalam keta..selain letak 2 keping roti utk tempoh 2 ke 3 hari, letak juga daun pandan..selamat mencuba
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: Mal75 on May 10, 2010, 04:48:00 PM
petua untuk cepat sembuh apabila mengidap sintom2 demam denggi. Rebus air pegaga dan minum minima 5 gelas sehari, lakukan sehingga sembuh.

Terbukti mujarab biiznillah.
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: PrinceCharm on May 10, 2010, 04:57:54 PM
petua kalau kaki bengkak sebab terseliuh main bola, jatuh etc (x-ray dulu takut patah, retak etc)..rendam kaki dlm sebaldi air suam yang telah dicampur kulit kayu manis untuk tempoh setengah jam ke satu jam..lepas setengah jam atau satu jam, angkat kaki dan lap kaki kering2 dan tepekkan kulit kayu manis yang telah ditumbuk halus serta dicampur sedikit air untuk membolehkan ianya lekat di bahagian yg bengkak..akan rasa panas sikit sbb kayu manis memang panas..balut dgn bandage dan biarkan semalaman..InsyaAllah bengkak kaki tu akan surut..saya sendiri pernah guna cari nie dulu..kaki yang bengkak 2 kali ganda dari saiz asal, mengecut dalam tempoh semalaman
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: Suffian on June 07, 2010, 11:41:26 PM
petua utk hilangkan bau durian dalam keta..selain letak 2 keping roti utk tempoh 2 ke 3 hari, letak juga daun pandan..selamat mencuba

Petua letakkan daun pandan ini juga sesuai untuk hilangkan bau muntah anak...atau bau air basi yang anak tumpahkan tapi kita tak perasan. Hari tu saya beli RM0.50 daun pandan dah cukup untuk mewangikan kereta sehingga hampir seminggu.
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: Aliahzakaria on July 15, 2010, 04:47:37 PM
Petua untuk hilangkan rasa mual ketika mengandung.
Hiriskan halia nipis dan dijeruk selama 1 minggu.
Makan 1 atau 2 keping hirisan halia jeruk tersebut,Insha;Allah hilang rasa mual mengandung
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: daisy910 on April 15, 2011, 10:55:21 AM
Daisy nk bagi petua Kalo Anak kena chicken pox, Kebetulan Anak sy baru kena chicken pox umur 4 tahun, Alhamdulillah dalam seminggu dia dh ok, Mak mentua cakap, Kalo kena chicken pox mesti kena selalu mandi,tp Jgn bersabun lansung, make sure demam dh xde & bdn x panas setiap Kali mandi, pastu bagi minum air kelapa, Jgn bagi mkn telur, ikan gatal cth kembong,kicap, Kalo bole mkn bakar2 je. Lagi satu Jgn lansung kena air Hujan, yg penting sapu calamine lotion (yg color pink tu), muka sapu cream declovir, dan untuk hilang gatal bagi dia minum Pinton ( ubat gatal@selsema) - ni semua boleh minta kt Dr.
Alhamdulillah, Anak daisy ok & x byk masalah sepanjang menghadapi chicken pox... :)
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: jabbar4aiman on April 15, 2011, 12:02:33 PM
Petua Kurangkan Risiko Bayi Kena Kuning

Dapat dari kawan, petuanya ketika ibu mengandung Tri-mester terakhir, kena rajin makan sayur sawi hari-hari.. Pemberi petua dah test dengan kakaknya masa mengandung. Dia jaga makan kakaknya, 3 anak yang mula OK tak kena kuning.. masa mengandungkan anak keempat kakak dia tak ikut petua, anak kena kuning.

Saya pon dah praktik untuk isteri, paksa makan sayur sawi hari-hari (sampai dia naik muncung) anak sulung OK. Masa mengandung anak kedua plak saya jadi OBJ (Org Bini Jauh), so takde le sape nak pakse ikut petua. Anak kedua kena kuning, lepas lahir terus kena tahan - paras bilirubin 122 - kena la 3 hari duduk bawah ultraviolet. Masa tu bini dah sentiasa berair je mata sebab tak dapat pegang baby (campor nangis kena perli dgn saya pasal tak dengor cakap)

Kawan tu cakap, kalu boleh makan le sayur sawi tu dari mula mengandung.. has something to do with cuci air ketuban kotor.. bukti saintifik takde, tu yg letak kat ruangan petua nih..  :)
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: amran on April 15, 2011, 12:21:42 PM
Petua mak aku plak.. pagi-pagi bawa baby berjemur di bawah pancaran matahari...tapi janganlah tengahari lain plak jadinya... ::) ::) :-[
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: daisy910 on April 15, 2011, 03:03:00 PM
Tambahan untuk elak demam kuning pada bayi dlm pantang, Mak sy mandikan baby dgn daun belimbing buluh... Ramaskan daun belimbing tu dlm air mandian baby... InsyaAllah Anak saya dulu x kena demam kuning...
Title: Re: JOM KONGSI PETUA...
Post by: VincentSmism on December 24, 2019, 12:34:27 AM
??????????? ?????????? "??????"
????? ?????????? ??? ??????? ?????? ??????????? ????? ??? ??????? ??? ? ????????.
? ????? ????????? ???????? ????????????? ?????????????, ????? ???????? ????, ????????????? ?? ??????.
 
???? ? ?????? ????? ?????????? ?? ?????????? ? ??????????? ???;
??????????? ???????????? ???????????????, ?????????? ????????? ??????????;
?????? ????????? ?????????? ?????, ???? ?  Whatsapp, Telegram;
????? ?????;
???????? ?????????? ? ???? ????????;
????????? ?? ??? ?????? ???????;
???????????? ????????
?????????? ???????: 8 (985) 9157848 WhatsApp, Telegram, Viber
 
???????????????? ?????? ????? ? ???? - ??????????? WhatsApp ??? Telegram - ??? ??? ????? ???????????? ????? ??????.
 
?? ????? ???????? ?? ?????? ?????????. ??????????? ???????? ?????????