Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Putra-Mahkota.com => Forum FAQ => Topic started by: Hairul_Senibina on 18 Aug, 05:31:02 PM

Title: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: Hairul_Senibina on 18 Aug, 05:31:02 PM
Salam sejahtera,

Mungkin ada di kalangan tuan2/puan2 yg tidak sedar atau tidak perasan adanya kemudahan Personal Message (PM) yg telah disediakan oleh pihak admin/Mod putra-mahkota.com  kpd setiap forumer yg berdaftar.

Oleh itu, saya sekadar cuba membantu tuan2/puan2 supaya dpt menggunakan kemudahan PM ini. PM perlu digunakan oleh kita semua utk sebarang perbualan atau perbincangan yg TIDAK BERKAITAN dgn sesuatu topik/thread. Kita juga akan lebih bebas bersuara semasa berbincang melalui PM kerana ianya tidak akan dipaparkan kepada umum; hanya kpd individu tertentu yg kita pilih sahaja.

CARANYA: Tuan2/puan2 hanya perlu klik pada icon/tanda 'CALLOUT' iaitu 'belon perbualan' di bahagian kiri profile individu masing2. Selepas klik di situ, tuan2/puan2 boleh berbincang apa2 topik sekalipun dgn individu2 yg tuan2/puan2 pilih.

Ini bagi mengelakkan MUKASURAT sesuatu topik/thread menjadi panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan atau SPAM.  Mukasurat yg panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan hanya akan mengganggu tujuan asal topik/thread tersebut & akan mengganggu proses rujukan di setiap topik/thread.

Dengan penerangan serba ringkas ini, diharap kita dpt bersama2 menggunakan & memanfaatkan kemudahan PM ini. Terima kasih.  :)

Regards,
senibinaTitle: Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: morpheus on 19 Aug, 01:04:28 PM
Thanx bro Senibina.
Selama ni aku pun tak perasan ada function PM dalam forum Putra Mahkota nih ;D
Title: Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: serendipity on 19 Aug, 04:56:12 PM
salams...

laaa...patutla saya anta pm kat orang depa tak balaih... iskh iskh iskh...

Title: Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: OffshoreMan on 21 Aug, 10:07:19 AM
NOTA PENTING TENTANG PM...

Sekiranya anda MENERIMA sebarang PM, anda akan mendapat email Pemberitahuan  "New Personal Message: (Tajuk PM)".  Email berkenaan dihantar oleh system menggunakan email saya Sulaiman[a]Offshoreman.com. 

JANGAN REPLY EMAIL BERKENAAN... kerana reply anda akan sampai kepada saya.  REPLY MELALUI PM DEKAT FORUM ini.  Ini kerana saya menerima beberapa email reply dan dari situ telah terjadi beberapa insiden kekeliruan.  Sekali lagi di ingatkan... JANGAN REPLY EMAIL TERSEBUT.  REPLY HANYA MELALUI FORUM PM...

Sebarang kekeliruan yang telah lalui amat dikesali dan saya memohon maaf kerana lambat memberitahu tentang perkara di atas.

SELAMAT BERFORUM...
Title: Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: xemadi on 12 Sep, 11:24:33 AM
Salam tuan Sulaiman,

Just nak buat report:
Bila kita send PM dan bila kita nak check balik PM yg dihantar takde tempat untuk itu. Saya cuba masuk Messages dan click Outbox tp takde.

Tq
Title: Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
Post by: Hairul_Senibina on 12 Sep, 11:37:37 AM
Xemadi,

Semasa kita menaip mesej di ruangan PM, saudara akan nampak satu kotak kecil di bawah kotak mesej PM ini. Di kotak kecil tersebut tertulis "Save a copy in my outbox". Saudara perlu klik di kotak kecil tersebut bagi memastikan sebarang mesej PM yg saudara hantar akan masuk & disimpan ke dalam fail OUTBOX saudara.

Semoga dapat membantu. TQ  :)