Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Bandar Bukit Mahkota => Masjid At-Taqwa => Topic started by: zul on 19 Oct, 05:58:28 PM

Title: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 19 Oct, 05:58:28 PM
assalamualaikum,

1.dikongsikan perkembangan terbaru berkaitan pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota di laman blog masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota.

[/url]http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/gambar-terkini-ditapak-masjid-at.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/gambar-terkini-ditapak-masjid-at.html)

2.Untuk makluman,setakat bulan Oktober 2010, .jumlah kutipan baru mencecah RM2k sejak kelulusan MAIS diterima pada 22 Ogos 2010 sepertimana berikut:

[/url]http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010_08_01_archive.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010_08_01_archive.html)]

Sumbangan anda amatlah dihargai..terima kasih.


3. Insya-allah, mesyuarat AJK Pembinaan Masjid At_taqwa,Bdr bukit mahkota akan diadakan pada Jumaat/29-10-2010 jam 9.15mlm di Surau Al-muhajirin,sek3..sekiranya ada sebarang pertanyaan & cadangan, sila maklumkan utk tindakan selanjutnya.


insya-allah, sama-sama kita berusaha & berdoa agar perancangan pembinaan masjid at-taqwa di bdr bukit mahkota berjalan lancar.

sekian.wassalam...

Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: Jundullah_232 on 21 Oct, 11:12:18 AM
Tahniah semua AJK Mesjid.. terutama sahabat ana Zul & Junaidi

Berkaitan sumbangan ini.. sahabat2 kita dari BSP jugak memerlukan dana.. mereka terlebih awal mendapat kelulusan dan setakat ini jumlah kutipan hampir 1/2 juta.. lebih kurang RM400ribu lebih.. peruntukan diperlukan RM2 Juta.. kita baru 2 Ribu je  :'(

untuk Mesjid BBM At-Taqwa kita (semoga seluruh anak kariahnye sentiasa bertaqwa) kita juga memerlukan jumlah peruntukan yang besar.. berjuta jugak harganya...alhamdulillah kita terlebih dahulu mendapat persetujuan peruntukan RMK10.. kerana kedudukan kita yg tidak mempunyai Mesjid di kawasan Mukim BBM...

namun begitu kita tidak tahu bila peruntukan itu akan sampai.. walhal Sekolah menengah BSP pun masih tidak siap lagi dan sekarang Budget 2011 lebih fokus kearah pembinaan yang lain.. adakah ia akan disalurkan mengikut masa.. kita memerlukan Mesjid yang selesa untuk beribadah.. Surau Seksyen 5 semakin minggu semakin penuh dah melimpah.. lagi2 kalau cuti umum jatuh hari Jumaat.. ade yg solat atas rumput...

tapak mesjid telah dibersihkan.. akaun bank telah dibuka.. plan pembinaan sedang diusahakan... oleh itu saya menyeru seluruh warga BBM untuk sama2 kita merialisasikan impian kita untuk membina Mesjid ini.. ketahuilah tuan2 jika Mesjid ini terbina saya yakin manfaatnye akan dirasai oleh seluruh warga BBM.. dari segi Rohani kita akan sentiasa mengingati Allah malah perkara2 yg Batil yg berlaku disekelilingnya akan terhapus peringkat demi peringkat... dari segi Ekonomi, insyaAllah kita semua menerima tempias dgn kenaikan harga rumah.. boleh le kita refinance untuk menambah rumah kita... ;D

Marilah sama2 kita menyumbang.. Persatuan Penduduk, AJK Surau, NGO, PKM, Pas ke Umno ke.. dan sebagainye.. war2kan lah dikalangan ahli tuan2.. same2 kita bantu AJK kita.. semoga rahmat Allah bersama kita....  :)
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: zul on 21 Oct, 12:04:51 PM
insya-allah,sama-sama kita berusaha & berdoa. :)
..teringat hadis rasullulah yang bermaksud
""wahai sekalian manusia, kerjakanlah amalan sekadar  kemampuan kamu sesungguhnya Allah tidak pernah bosan memberi pahala sehingga akhirnya kamulah yang bosan mengerjakan ibadah kamu. Dan sesungguhnya amalan ibadat yang disukai Allah ialah yang dikerjakan secara tetap walaupun sedikit"..riwayat muslim.

Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: MsSpectra on 21 Oct, 01:15:50 PM
Alhamdulillah..masjid yg di nantikan bakal terbina w/pun x tahu bile. Bg saya mungkin perlu ada sedikit "promosi" a.k.a kesedaran di kalangan pnddk BBM ttg dana masjid ini. Bukan setakat papan tanda yg tertulis acc bank..tp perlu ada something tuk menyedarkan pddk yg masjid ni perlukan dana dr kita. Di sini persatuan pddk..surau dan mane2 yg berkaitan memainkan peranan. Maaf jgn salah sangka, sy tak kate AJK x buat kerja, tp x salah klu kita giat meminta mereka menderma kerana ini slh satu "saham" jgka panjang utk kite. Mgkin leh buat mcm kat BSP..setiap bulan RM50..jika 80% umah di BBM menderma..Insya Allah..mgkin lebih cepat ia terlaksana..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: akula on 21 Oct, 01:29:20 PM
yahudi masa mula-mula nak ambil tanah Palestine... diorng kumpul duit untuk beli tanah2 di Palestine.... setiap rumah org yahudi ada tabung untuk kutip derma...

ya...bukan sekadar setiap rumah menderma, tapi setiap rumah turut mencari orang yang menderma.... sampai sekarang system tu ada... malah pokok2 yang ditanam di hutan simpan Israel diuruskan dari tabung tu....

alangkah indahnya kalau umat islam hari nie dapat buat mcm tu untuk kepentingan agama kita....  setiap rumah tabung derma masjid tak ada..yang ada cuma 'tabung' astro... tiap2 bulan buat sumbangan  ;D ;D
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: Jundullah_232 on 21 Oct, 02:49:05 PM
yahudi masa mula-mula nak ambil tanah Palestine... diorng kumpul duit untuk beli tanah2 di Palestine.... setiap rumah org yahudi ada tabung untuk kutip derma...

ya...bukan sekadar setiap rumah menderma, tapi setiap rumah turut mencari orang yang menderma.... sampai sekarang system tu ada... malah pokok2 yang ditanam di hutan simpan Israel diuruskan dari tabung tu....

alangkah indahnya kalau umat islam hari nie dapat buat mcm tu untuk kepentingan agama kita....  setiap rumah tabung derma masjid tak ada..yang ada cuma 'tabung' astro... tiap2 bulan buat sumbangan  ;D ;D

aku suka ayat tabung tu... hehehe  ;D betul kita kene bukak tabung satu rumah satu tabung...
klu boleh AJK boleh buat majlis makan malam kutipan dana mesjid di tapak mesjid.. kita buat persembahan nasyid ke.. ajak artis jemputan seperti Maher zain.. hehehe.. takdelah maher zain kan.. setakat kumpulan Nasyid sekolah agama BSP pun okey... bukak table RM50 sekepala ke... buat kat Club House pun okey.. saya voluteer jadi ajk  ;D
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: akula on 21 Oct, 04:00:37 PM
kalau nak tahu lebih lanjut tentang sejarah tabung israel (blue box) baca kat website nie

http://www.jnf.org/about-jnf/history/ (http://www.jnf.org/about-jnf/history/)

Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: MsSpectra on 21 Oct, 04:54:06 PM
cadangan bernas dr Hazz...sy stuju....tp klu RM50 sekepala tu x rase cm mahal ker?..  ::) ::) ::)
tp ok gak kan..satu table 10 org = 500hinggit. Satu rumah satu tabung kebajikan..so mungkin 30 or 50% dr tabung tu leh salur kan ke tabung masjid setiap bulan...
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: zul on 21 Oct, 05:17:26 PM
yahudi masa mula-mula nak ambil tanah Palestine... diorng kumpul duit untuk beli tanah2 di Palestine.... setiap rumah org yahudi ada tabung untuk kutip derma...

ya...bukan sekadar setiap rumah menderma, tapi setiap rumah turut mencari orang yang menderma.... sampai sekarang system tu ada... malah pokok2 yang ditanam di hutan simpan Israel diuruskan dari tabung tu....

alangkah indahnya kalau umat islam hari nie dapat buat mcm tu untuk kepentingan agama kita....  setiap rumah tabung derma masjid tak ada..yang ada cuma 'tabung' astro... tiap2 bulan buat sumbangan  ;D ;D

aku suka ayat tabung tu... hehehe  ;D betul kita kene bukak tabung satu rumah satu tabung...
klu boleh AJK boleh buat majlis makan malam kutipan dana mesjid di tapak mesjid.. kita buat persembahan nasyid ke.. ajak artis jemputan seperti Maher zain.. hehehe.. takdelah maher zain kan.. setakat kumpulan Nasyid sekolah agama BSP pun okey... bukak table RM50 sekepala ke... buat kat Club House pun okey.. saya voluteer jadi ajk  ;D

insya-allah, semua cadangan amatlah dihargai...insya-allah, kopun & resit utk sumbangan pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota akan siap didalam masa terdekat...mengikut pemaju, bdr bukit mahkota yang telah diduduki lebih kurang 2000+ rumah...sekiranya setiap rumah boleh menabung RM50 sebulan
dengan diniatkan utk sumbangan infaq kepada pembangunan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota,maka hasilnya anggaran RM100,000 sebulan..insya-allah.
Disamping itu juga,sama-samalah kita berusaha & berdoa agar pihak MAIS dimurahkan rezeki utk menurunkan bajet pembinaan masjid at-taqwa ini  didalam masa yang terdekat yang mana telah pun dimasukkan didalam RMK10..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: Jundullah_232 on 26 Oct, 12:04:57 PM
yahudi masa mula-mula nak ambil tanah Palestine... diorng kumpul duit untuk beli tanah2 di Palestine.... setiap rumah org yahudi ada tabung untuk kutip derma...

ya...bukan sekadar setiap rumah menderma, tapi setiap rumah turut mencari orang yang menderma.... sampai sekarang system tu ada... malah pokok2 yang ditanam di hutan simpan Israel diuruskan dari tabung tu....

alangkah indahnya kalau umat islam hari nie dapat buat mcm tu untuk kepentingan agama kita....  setiap rumah tabung derma masjid tak ada..yang ada cuma 'tabung' astro... tiap2 bulan buat sumbangan  ;D ;D

aku suka ayat tabung tu... hehehe  ;D betul kita kene bukak tabung satu rumah satu tabung...
klu boleh AJK boleh buat majlis makan malam kutipan dana mesjid di tapak mesjid.. kita buat persembahan nasyid ke.. ajak artis jemputan seperti Maher zain.. hehehe.. takdelah maher zain kan.. setakat kumpulan Nasyid sekolah agama BSP pun okey... bukak table RM50 sekepala ke... buat kat Club House pun okey.. saya voluteer jadi ajk  ;D

insya-allah, semua cadangan amatlah dihargai...insya-allah, kopun & resit utk sumbangan pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota akan siap didalam masa terdekat...mengikut pemaju, bdr bukit mahkota yang telah diduduki lebih kurang 2000+ rumah...sekiranya setiap rumah boleh menabung RM50 sebulan
dengan diniatkan utk sumbangan infaq kepada pembangunan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota,maka hasilnya anggaran RM100,000 sebulan..insya-allah.
Disamping itu juga,sama-samalah kita berusaha & berdoa agar pihak MAIS dimurahkan rezeki utk menurunkan bajet pembinaan masjid at-taqwa ini  didalam masa yang terdekat yang mana telah pun dimasukkan didalam RMK10..

amin... :D
Title: Status perkembangan Masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 01 Nov, 02:38:30 PM
assalamualaikum,

alhamdullilah, mesyuarat JK Pembinaan Masjid At_taqwa,bdr bukit mahkota pada jumaat/29-10-2010 telah pun dijalankan di surau al-muhajirin,sek3,bdr bukit mahkota.

http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/mesyuarat-jk-pembinaan-masjid.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/mesyuarat-jk-pembinaan-masjid.html)

Berikut dikongsikan beberapa perkara bagi makluman semua.

1) Kupon sumbangan berjumlah RM10 & resit bagi sumbangan khairat utk masjid telah pun dicetak & disahkan oleh pihak MAIS.
Sebarang sumbangan boleh disalurkan kepada JK Pembinaan Masjid at_Taqwa,Bdr Bukit Mahkota.

 http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/resit-kupon-sumbangan-khairat-masjid-at.html
 (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/resit-kupon-sumbangan-khairat-masjid-at.html)
http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/08/surat-kebenaran-membuat-pungutan.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/08/surat-kebenaran-membuat-pungutan.html)
2) Insya-allah, tabung khas utk sumbangan akan ditempah & diletakkan di beberapa tempat strategik.

3) Perwartaan tapak masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota telah pun  diwartakan sebagai tanah kerajaan dibawah seksyen 62 kanun tanah negara dengan no rujukan : (2)dalam JAI.SEL.BP/03/005/5/48 & Rujukan PTDHL :PTDUL/16/1/3-2008.

http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/perwartaan-tapak-masjid-at-taqwabdr.html
 (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/10/perwartaan-tapak-masjid-at-taqwabdr.html)

4) program penerangan berkaitan status perkembangan pembinaan masjid at-taqwa akan dijalankan dari semasa ke semasa bermula dengan sebelum solat jumaat di surau ar-raudah,sek5 pada jumaat/05-11-2010.insya-allah.

sekian.

Dilaporkan oleh,
JK Penerangan,
JK Pembinaan Masjid At-Taqwa,
Bdr bukit mahkota.
1-11-2010.
http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com)
Title: Re: Status perkembangan Masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 01 Nov, 06:03:10 PM
salam,

dikongsikan senarai JK Pembinaan Masjid At_taqwa & pemegang amanah kutipan derma khairat utk Masjid At_taqwa,bdr bukit mahkota :)

http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html)

sekian...wassalam.
Title: Status terkini..masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: zul on 15 Nov, 10:22:38 AM
assalamualaikum,

dikongsikan maklumat senarai nama ajk & pemegang amanah derma khairat bagi pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota.
http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html)

baru-baru ni, ada bersembang dengan YB Dr Shafie (ADUN Bangi) selepas perasmian penutup majlis kecemerlangan pelajar di SRA Bdr seri putra
bertanyakan mengenai bajet 2011 DUN selangor samada masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota ada dimasukkan dalam senarai masjid yang diterima peruntukan..alhamdullilah, ada rasanya...sama-samalah kita berusaha & berdoa moga impian & hasrat warga bdr bukit mahkota utk mendapatkan masjid menjadi kenyataan..insya-allah. :)
Title: Re: Status terkini..masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: namatakpenting on 16 Nov, 04:38:36 PM
en zul memang terbaik dari ladang lah..hehehe

assalamualaikum,

dikongsikan maklumat senarai nama ajk & pemegang amanah derma khairat bagi pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota.
http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/2010/11/senarai-jk-pembinaan-masjid-at-taqwabdr.html)

baru-baru ni, ada bersembang dengan YB Dr Shafie (ADUN Bangi) selepas perasmian penutup majlis kecemerlangan pelajar di SRA Bdr seri putra
bertanyakan mengenai bajet 2011 DUN selangor samada masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota ada dimasukkan dalam senarai masjid yang diterima peruntukan..alhamdullilah, ada rasanya...sama-samalah kita berusaha & berdoa moga impian & hasrat warga bdr bukit mahkota utk mendapatkan masjid menjadi kenyataan..insya-allah. :)

Title: Re: Status perkembangan Masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: syarif on 17 Nov, 01:53:17 AM
mudah-mudahan usaha dipermudahkan Alloh....
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: eytaidil on 15 Jun, 06:55:49 PM
Saya ingin mengetahui apakah nama pemegang akaun bank islam untuk kutipan tabung pembinaan Masjid ini. ini kerana terdapat masalah ketika ingin mengunakan sistem perbankan elektronik. Saya adalah pengguna cimb clicks. Sekiranya saya menggunakan perkataaan At- Taqwa sebagai nama akaun untuk proses pemindahan wang, cimb tidak akan terima kerana adanya tandaan "-". Harap ada diantara rakan2 yg boleh membantu
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 16 Jun, 12:19:28 PM
Saya ingin mengetahui apakah nama pemegang akaun bank islam untuk kutipan tabung pembinaan Masjid ini. ini kerana terdapat masalah ketika ingin mengunakan sistem perbankan elektronik. Saya adalah pengguna cimb clicks. Sekiranya saya menggunakan perkataaan At- Taqwa sebagai nama akaun untuk proses pemindahan wang, cimb tidak akan terima kerana adanya tandaan "-". Harap ada diantara rakan2 yg boleh membantu

assalamualaikum,berikut adalah jawapan & permintaan daripada bendahari jawatankuasa pembinaan masjid at-taqwa':

Waalaikumussalam,

Terima kasih kepada yang bertanya.

Sekiranya CIMB tidak dapat menerima penggunaan tanda sempang (-), maka sambungkan sahaja ejaan itu, iaitu kepada ATTAQWA. InsyaAllah mujarab.

Atas kesempatan ini, saya menyeru agar mendapat komitmen daripada sekurang2nya 100 individu di Bukit Mahkota ini untuk menderma RM 100 sebulan. Jika  tak dapat pun, RM 50 pun jadilah. sebab kita cuba nak sasarkan sekurangnya RM 5000 sebulan. agar dalam setahun kita boleh mengumpul sehingga RM 120,000. yang nak derma seringgit, sekupang, lima duit pun kita terima juga. yang tak beri komitmen pun kita terima juga insyaAllah. terletak kepada kemampuan dan keikhlasan juga akhirnya.

STK.

Bendahari
J/K Pembinaan Masjid At-Taqwa
Bandar Bukit Mahkota
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: anjungsuri on 16 Jun, 02:32:12 PM
Assalamualaikum.. mungkin sekadar pendapat sahaja..

Mungkin boleh dihebahkan pada pengguna FACEBOOK atau TWITTER dengan mewujudkan Group Facebook Massjid At Taqwa..

Mana tahukan ada hamba Allah yang lain nak menderma.. Terima kasih..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota..
Post by: Jundullah_232 on 20 Jun, 12:39:50 AM
Assalamualaikum.. mungkin sekadar pendapat sahaja..

Mungkin boleh dihebahkan pada pengguna FACEBOOK atau TWITTER dengan mewujudkan Group Facebook Massjid At Taqwa..

Mana tahukan ada hamba Allah yang lain nak menderma.. Terima kasih..

Setuju sangat tu.. Cumanya nama tu kene letak Bukit Mahkota sebab mesjid at taqwa dan ada banyak
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: sazzahan on 20 Sep, 09:52:39 AM
salam. boleh tak jumlah kutipan bulanan pembinaan Masjid At-Taqwa diupdate dalam forum ini setiap bulan? juga usaha-usaha promosi dan publisiti diperhebatkan umpamanya flyers ke setiap rumah setiap bulan. saya yakin lambat laun ramai yang akan mula sedar akan pentingnya peranan masjid dalam pembentukan komuniti masyarakat. jika diamati jumlah rumah yang terdapat di BBM ni mungkin mencecah 1,000 buah (I stand corrected). jika sebuah rumah menyumbang Rm50 sebulan, dalam setahun jumlah kutipan adalah RM600k. dalam masa 3 tahun, Insya-Allah impian kita dapat direalisasikan. wassalam.
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: my on 20 Sep, 10:33:01 AM
Saya ingin mengetahui apakah nama pemegang akaun bank islam untuk kutipan tabung pembinaan Masjid ini. ini kerana terdapat masalah ketika ingin mengunakan sistem perbankan elektronik. Saya adalah pengguna cimb clicks. Sekiranya saya menggunakan perkataaan At- Taqwa sebagai nama akaun untuk proses pemindahan wang, cimb tidak akan terima kerana adanya tandaan "-". Harap ada diantara rakan2 yg boleh membantu

assalamualaikum,berikut adalah jawapan & permintaan daripada bendahari jawatankuasa pembinaan masjid at-taqwa':

Waalaikumussalam,

Terima kasih kepada yang bertanya.

Sekiranya CIMB tidak dapat menerima penggunaan tanda sempang (-), maka sambungkan sahaja ejaan itu, iaitu kepada ATTAQWA. InsyaAllah mujarab.


STK.

Bendahari
J/K Pembinaan Masjid At-Taqwa
Bandar Bukit Mahkota


bernas...
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: carlamms on 29 Nov, 07:19:57 AM
ade apape latest update ttg masjid kite..  ???
rasenye dah lame da thread ni d dasar..  ::) ::) ::)
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 18 Oct, 12:36:52 AM
assalamualaikum,

Dikongsikan perkembangan terbaru berkaitan pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota:

1) Memorandum agar peruntukan kewangan untuk projek masjid at-taqwa disegerakan telah diserahkan kepada Pengarah JAIS, YB ADNS Bangi, Dr Shafie Abu Bakar merangkap pembantu Exco Hal Ehwal Islam Selangor.
2) Memohon sumbangan MPkj untuk bersihkan tapak masjid. Alhamdullilah,sebanyak 40tan "cruser run" telah disumbangkan bagi tujuan pembersihan tersebut.
3) Aktiviti "car boot sales " dengan kerjasama penganjur goodscycle : http://goodscycle.wordpress.com (http://goodscycle.wordpress.com) berjaya dijalankan sebanyak 2 kali yang bertujuan untuk mencari dana masjid disamping menerangkan secara langsung perkembangan terbaru berkaitan masjid. Aktiviti car boot sales ini akan diteruskan utk kali ke-3 pada 04-11-2012. Jom sama-sama kita membeli sambil menderma.
4) Pada 16.10.2012 ~ 17.10.2012,pihak JK Pembinaan Masjid telah menyewa case backhaul untuk membersihkan tapak masjid tersebut.hampir 60% tapak masjid berjaya dibersihkan.
5) Kutipan dana masjid setakat Sept2012 adalah sebanyak RM162,000.
6) Sumbangan ikhlas anda semua amatlah dialu-alukan.
7) Sama-sama kita berusaha dan berdoa agar pembinaan masjid at-taqwa dapat disegerakan.
8) Tahniah diucapkan kepada JK pembinaan masjid al-mustaqim,bdr seri putra diatas permulaan progres fasa-1 masjid tersebut.

sekian.wassalam.

Ikhlas berusaha kerana Allah,

Penerangan,
JK Pembinaan Masjid At-Taqwa,
Bdr Bukit Mahkota.


5) Insya-allah,
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 03 Dec, 04:21:52 PM
alhamdullilah, JK Pembinaan Masjid AT-taqwa,bdr bukit mahkota telah bermesyuarat pada hari khamis/29-11-2012 jam 10.00mlm di Surau Al-Buhairah,seksyen 6,bdr bukit mahkota.
Dikongsikan maklumat berkaitan perkembangan terkini status masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota.

1) Memorandum desakan segerakan pembinaan masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota dibawah RMK10.
    - Timbalan pengerusi, sdr Hj kamal bersama setiausaha,sdr junaidi telah ke pejabat JAIS untuk bertemu dengan Pengarah JAIS, Tuan Haji Mazuki, namun tidak dapat berjumpa dengan beliau disebabkan kesibukan tugas.
   
    - Surat maklumbalas daripada JAIS sepertimana lampiran masih belum ada sebarang tarikh yang ditetapkan bila projek masjid at-taqwa, bdr bukit mahkota ini akan bermula.

   - Sepertimana yang dimaklumkan oleh MB semasa sidang DUN Selangor ini, kelewatan pembangunan masjid disebabkan kelewatan memangil tender.Beliau juga menyatakan perancangan kerajaan negeri untuk membina 2 buah masjid bagi setiap daerah setiap tahun dengan peruntukan kewangan berhemah iaitu sebanyak RM6 juta.(rujukan: http://www.selangorku.com/?p=19142 (http://www.selangorku.com/?p=19142)) :)

   - langkah susulan JK pembinaan masjid adalah membuat  temujanji  untuk bertemu dengan Pengarah JAIS, Ust Fitri & Sdr Rosli  bagi mengetahui sejauh mana permohonan pembinaan masjid buat masa ini.

2) Laporan kewangan terkini setakat 31 Oktober 2012 : RM178,048.85 (sila rujuk lampiran)

3) Pembersihan tapak masjid & penyediaan tapak gerai sementara
   - Alhamdullilah, kerja-kerja pembersihan tapak masjid telah dilakukan pada bulan Oktober 2012.
   - Pihak JK pembinaan masjid at-taqwa juga telah mendapat kebenaran daripada JAIS untuk membuka gerai sementara ditapak masjid sementara menanti pembinaan masjid dimuktamadkan(sila lihat lampiran)
   - Susulan itu, kebenaran diberikan kepada penganjur goodscycle (http://goodscycle.wordpress.com (http://goodscycle.wordpress.com)untuk membuat aktiviti "car boot sales". Sebanyak 4 x aktiviti ini telah dijalankan. Sumbangan daripada aktiviti ini akan digunakan bagi tujuan pembersihan tapak masjid & tapak gerai sementara ini.
   - Pihak pemaju juga telah memberikan sumbangan batu "paver block" sebanyak 61 plalet bersamaan 25,000 biji.
   -Mesyuarat bersetuju untuk membentuk JK kecil bagi tujuan pembersihan tapak masjid & gerai sementara ini.

4) Lanjutan kebenaran untuk kutipan derma khairat..sedang diusahakan oleh JK Masjid At-taqwa,bdr bukit mahkota.

5) Blog masjid at-taqwa http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/ (http://masjidat-taqwabukitmahkota.blogspot.com/)perlu diperkemaskini dari masa ke semasa. Penerangan perlu dipertingkatkan bagi memaklumkan status terkini berkaitan projek masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota.

6) Mesyuarat juga meluluskan agar sumbangan tetap RM50 sebulan setiap rumah adalah perlu bagi dana masjid at-taqwa. Disamping itu, surat permohonan sumbangan juga perlu dihantar kepada syarikat-syarikat korporat muslim.

7) Mesyuarat dimaklumkan aktiviti KASIH2012http://kayuh4amal.wordpress.com (http://kayuh4amal.wordpress.com) adalah salah satu aktiviti mencari dana masjid. Sokongan semua amatlah digalakkan.

8) Semoga usaha ini mendapat kerjasama dan sokongan semua pihak khasnya warga bukit mahkota untuk merealisasikan hasrat kita agar masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota dapat dibina dengan segera. Insya-allah.

sekian.
Dilaporkan oleh JK penerangan,
JK Pembinaan Masjid At-Taqwa,
Bdr Bukit Mahkota.

   
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: mancis on 04 Dec, 12:10:21 AM
   - Sepertimana yang dimaklumkan oleh MB semasa sidang DUN Selangor ini, kelewatan pembangunan masjid disebabkan kelewatan memangil tender.Beliau juga menyatakan perancangan kerajaan negeri untuk membina 2 buah masjid bagi setiap daerah setiap tahun dengan peruntukan kewangan berhemah iaitu sebanyak RM6 juta.(rujukan: http://www.selangorku.com/?p=19142 (http://www.selangorku.com/?p=19142)) :)
 
kalau ikutkan, RM 6 juta setahun untuk 2 buah masjid, so satu masjid dapat peruntukan RM 3 juta... cuma nak kena check untuk tahun 2013 masjid di daerah mana yg akan dapat peruntukan tersebut....
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 04 Dec, 09:28:20 AM
RM6juta peruntukan utk sebuah masjid...JK pembinaan masjid at-taqwa telah dimaklumkan peruntukan RM6juta bagi keluasan tapak masjid minimum 3 ekar.
Dikongsikan salinan surat kelulusan JAIS utk pembinaan masjid at-taqwa pada 19 april 2010, pewartaan tanah bagi tapak masjid at-taqwa,bdr bukit mahkota pada 27.05.2010 untuk rujukan bersama..

Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: shukri on 01 Jun, 06:55:23 PM
Salamun alaik

Apa perkembangan terbaru pembinaan masjid at Taqwa di Bdr Bukit Mahkota?
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: wanzizou on 12 Nov, 11:03:21 AM
salam semua.. apa perkembangan terkini masjid kita ini..?.. mudahan segala usaha mendirikan masjid ini dipermudahkan Allah...aminn..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: epis6666 on 07 Jun, 06:43:25 PM
Semekom,
ape status perkembangan terkini masjid at taqwa ni?
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zull on 09 Jun, 08:30:58 AM
Semekom,
ape status perkembangan terkini masjid at taqwa ni?

Semekom??? apa bende nyer tu???
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: mancis on 09 Jun, 10:12:33 PM
tuan yg bertanya mungkin cuba cara salam yg berlainan sebab salam yg sebelumnya tak mendapat balasan..... ::)
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: shukri on 10 Jun, 12:04:10 AM
ya la. saya bagi salam tapi dah setahun tak berjawabbbb.
  :o
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zull on 10 Jun, 08:57:55 PM
Pertanyaan saudara tentang perkembangan pembinaan masjid tu baik....

cuma salam tu jer yang musykil sikit....

Assalamualaikum bermaksud sejahtera ke atas kamu.... ada juga yg menggunakan salam @ assalam.... juga membawa maksud yang sama...

cuma semekom tu saya kurang pasti maksudnya...

perkataan arab nie kalau kita salah gunakan atau sebut...ia membawa maksud yang lain...

maaf saya sekadar betanya dan minta kepastiaan..nak kata pandai sangat tentang agama nie tidak laa...
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: zul on 11 Jun, 02:41:32 PM
Alhamdullilah, baru-baru ini pegawai daripada JAIS & pejabat pembangunan persekutuan (ICU Selangor) telah datang melawat tapak masjid at-taqwa.
Moga tender masjid dapat dikeluarkan seawal tahun 2015.Mohon doa daripada semua kariah bdr bukit mahkota agar peruntukan kewangan dapat diluluskan dengan kadar segera seterusnya merealisasikan masjid at-taqwa.

sekian.wassalam.
Title: Re: Perkembangan terbaru Masjid At-Taqwa BBM dapat peruntukan tambahan RM2 juta?
Post by: jabbar4aiman on 25 Sep, 12:22:29 PM
Alhamdullilah, baru-baru ini pegawai daripada JAIS & pejabat pembangunan persekutuan (ICU Selangor) telah datang melawat tapak masjid at-taqwa.
Moga tender masjid dapat dikeluarkan seawal tahun 2015.Mohon doa daripada semua kariah bdr bukit mahkota agar peruntukan kewangan dapat diluluskan dengan kadar segera seterusnya merealisasikan masjid at-taqwa.

sekian.wassalam.

Saya terima maklumat bahawa Masjid Bukit Mahkota terima tambahan peruntukan RM2 juta dari Jabatan Perdana Menteri..

jika benar maka JUTAAN TAHNIAH buat barisan penggerak JK Pembinaan Masjid At-Taqwa BBM.

Mohon jika dapat sahkan kebenaran berita..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: epis6666 on 25 Sep, 02:46:12 PM
saya juga ada dapat info berkenaan. Harap info tersebut benar.
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: wanzizou on 26 Sep, 03:44:39 PM
tahniah..! RM2 juta tu cukup ke dgn design masjid kita..? upss..dah ada blurprint ke masjid kita ni..?
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: jabbar4aiman on 26 Sep, 05:15:35 PM
tahniah..! RM2 juta tu cukup ke dgn design masjid kita..? upss..dah ada blurprint ke masjid kita ni..?

Mohon mencelah Tuan Mod,

Sepengetahuan saya, Kerajaan Negeri Selangor telahpun meluluskan peruntukan RM6 juta (ditanggung kerajaan negeri) untuk pembinaan Masjid At-Taqwa ini semenjak MB Tan Sri Khalid lagi. Dengan penambahan RM2 juta dari JPM ini, maka peruntukan tersedia menjadi RM8 juta lah..
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: putera on 27 Sep, 05:07:02 PM
Sekadar berkongsi majlis penerimaan surat peruntukan Masjid At-Taqwad BBM di JPM
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: carlamms on 29 Sep, 10:45:55 AM
alhamdulillah.. 8)
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: mancis on 10 Jul, 07:11:28 AM
lama tak ada update perkembangan masjid at-taqwa ni, ada sesiapa yg ada info ke...

sebagai motivasi, masjid al-umm di bandar baru bangi sudah hampir siap...

insyaAllah lepas ni giliran masjid at- taqwa pulak... ameen....

(https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/l/t1.0-9/10675643_661374987330319_5335131569988242795_n.jpg?oh=099185398567c7e48f74190d6c68c768&oe=56296D35)
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: ungkumajid87 on 26 Sep, 11:53:55 AM
Assalamualaikum wbt Tuan@ semua,

Ada apa2 info terbaru tentang pembinaan Masjid kita?, Kalau diikutkan post2 sebelum nya secara official kita sudah mendapat peruntukan sebanyak 2 Juta & ada perkhabaran kita telah mendapat kelulusan sebanyak 6 Juta.
Title: Re: Perkembangan terbaru berkaitan pembinaan Masjid At-Taqwa,bdr bukit mahkota...
Post by: epis6666 on 09 Oct, 09:46:45 AM
Apa status terkini berkenaan masjid ini?
Setakat ni nampak tapak je yang ada.