Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Komuniti Putra Mahkota => Impian Putra => Fasa 1 => Topic started by: sub_zero on 30 Dec, 03:55:53 PM

Title: Parking kereta
Post by: sub_zero on 30 Dec, 03:55:53 PM
Assalamu'alaikum kepada penduduk fasa 1..
sbb rumah aku kat jalan impian putra 2/2,
so aku assume rumah fasa 1 start dari jalan 2/1 sampai ke atas 2/(tatau sampai nombor brape??)

Aku cuma nak bertanya pasal parking kereta..
terutamanya kalau adik beradik / sanak saudara / member2 datang ziarah kita..kreta lebih 4..5 bijik..
kalau rumah corner..boleh park keliling rumah..
kalau depan rumah ade padang.. boleh park kat tepi padang..
kalau rumah tengah2 yg berhadapan dgn rumah..mcm tatau nak parking mane kalu ade byk kreta..
ape solution korang?

aku kira nasibla jugak dah setahun setengah duk sini..rumah sbelah xde org masuk2 lg..
so pinjamla space depan rumah dia utk parking..

 ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 30 Dec, 05:38:46 PM
Bab ni yg pening nak jawab ni... aku sebelum beli rumah dah terfikir dah hal tu... masa nak booking hari tu ada juga rumah depan padang... ttp harganya kena tambah 14k... jadi aku batalkan....... :'( :'( aku pun ambik rumah paling lowest, dapat la rumah 2 lot dari jalan tepi... (itu je yg tinggal.. ), pd fikiran aku kalau sedara mara dtg diorang blh la parking kat tepi rumah end lot tu.... boleh kot???
Title: Re: Parking kereta
Post by: snakatak on 30 Dec, 06:01:10 PM
 ;D ;D ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: OneiZa on 31 Dec, 11:14:42 AM
Ini juga merupakan salah satu faktor kenapa org beli umah masa launching sekejap jek, tapi saya dulu nak dekat 3 jam dok kat situ bertanya itu ini dengan Angie Tan... Pening gak lar dia melayan... Tapi alhamdulillah, puas hati dengan umah yg saya pilih...

Parking utk sedara mara memang saya ambil kira... Beza harga plak lebih kurang 4K jek...
So saya pilih umah saya duduk sekarang sebab ianya, depan padang permainan, nombor 2 dari umah corner lot & belakang umah saya takde umah org lain lagi dah...

So kalau sedara mara nak parking memang banyak kawasan, & paling penting tak mengganggu jiran2 yg lain...  ;D  ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: snakatak on 31 Dec, 03:36:09 PM
Depan saya tembok besaq ..parking lah sesuka hati masa raya tu 15 biji keta bratur relex jek.. tu yang untung tu ..
(http://images.snakatak.multiply.com/image/8/photos/23/500x500/12/pk001.JPG?et=A71vEg%2B0HN%2CaI202%2C9Dctg&nmid=121142542),
(http://images.snakatak.multiply.com/image/8/photos/23/500x500/14/pk002.JPG?et=EVKOgY8mjRLGNCzD9a184w&nmid=121142542),
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 31 Dec, 09:15:16 PM
 :'( :'( :'( :'( :'(
Title: Re: Parking kereta
Post by: silvershadow on 01 Jan, 01:36:45 AM
emmm... umah aku end lot, belakang pun takde umah org kira ok la takat 4 biji keta nak parking kat tengah2 tu... kalu kenduri bole kut pasang khemah
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 01 Jan, 08:49:20 AM
Bukannya tak nak ambik end lot & depan padang tu...... :(, sebenarnya memang dah over budget sgt nak beli rumah ni.... kira macam dah jerut perut jugak la bila start full payment nanti.... :( :( lagi pun org rumah nak berhenti kerja bila pindah sana nanti..... perit jugak.... Kalau nak end lot masa tu memang ada 1 lot lagi tapi kena tambah 10k, nak depan padang ada byk tapi + 14k utk lot tgh.... fikir2 memang tak mampu..... ;D aaahhh pandai2 la sedara mara aku nak parking kereta diorg kat mana nanti....  :D :D :D
Title: Re: Parking kereta
Post by: silvershadow on 01 Jan, 09:34:52 AM
itulah pasal bajet la aku amik umah 1 1/2 tingkat je.... lps kira2 tak cukup utk ambik 2 tingkat, betullah tambah 10k utk end lot, sebab lebih tingkap dgn dinding  :-\, tapi ok la aku dpt advanced tanah kat blakang, boleh la bercucuk tanam  :)
Title: Re: Parking kereta
Post by: sub_zero on 02 Jan, 10:15:52 AM
kalu ikutkn..
kat rumah aku..
dalam boleh park dua bijik kreta..
depan gate boleh lagi dua bijik..parking selari dgn gate kalu dia tutup..
depan blakang dua bijik kreta depan gate pun boleh park lg 4 bijik..
blakang boleh 3 bijik..
so maximum 11 bijik..
lebih kalu kene parking kat tepi padang & jln mai rumah aku..

ahaha..  ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 02 Jan, 02:43:05 PM
ha ha ha, aku dah buat ukuran.... ikut S &P, kat dlm porch blh parking 2 wira aeroback & 2 kancil atau apa2 kereta yg panjang lebih kurang kancil.... jadi 4 kereta boleh masuk dalam :D :D :D

kat luar gate & belakang tak tahu la pulak... kena tunggu rumah siap la jawabnya... ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: snakatak on 02 Jan, 03:36:01 PM
Kayo kayo pak cik kayo ..satu keto 5 hinggit sejam parking ada 11 perggh..sejam dah rm55 kali 8 jam kali 20 hari waktu berkerja x sebulan perghh
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 03 Jan, 07:39:59 AM
Kayo kayo pak cik kayo ..satu keto 5 hinggit sejam parking ada 11 perggh..sejam dah rm55 kali 8 jam kali 20 hari waktu berkerja x sebulan perghh

snakatak, bukan 11 tapi 15 la..... he he he ;D ;D ;D jangan mare....
Title: Re: Parking kereta
Post by: snakatak on 05 Jan, 08:04:47 AM
yoo 15 ..tambah tambah kayo pakcik    ...nizam wakkaahhh!! :D :D
Title: Re: Parking kereta
Post by: hanee on 14 Jan, 08:36:08 AM
rasanya pasal parking kete ni bkn masalh besar kalau kita dan jiran2 sepakat dan berbincang, bukan sedara kita selalu dtg kan, maybe masa cuti sek  or time kita nak wat kenduri ker.... so jiran2 kena paham gak la kalau kita tmpg parking tepi2 umah diorg ke, bgtau la elok2 ngan jiran2.... nanti time diorg kita kena consider plak psl parking tu...
Title: Re: Parking kereta
Post by: M A T R I X on 15 Jan, 01:01:20 AM
seronoknya kalau dapat jiran2 yang tidak menyombong & berlagak kan, kan, kan... ;D boleh bertolak ansur.... ;D
Title: Re: Parking kereta
Post by: lizza on 09 Mar, 01:00:42 PM
rasanya pasal parking kete ni bkn masalh besar kalau kita dan jiran2 sepakat dan berbincang, bukan sedara kita selalu dtg kan, maybe masa cuti sek  or time kita nak wat kenduri ker.... so jiran2 kena paham gak la kalau kita tmpg parking tepi2 umah diorg ke, bgtau la elok2 ngan jiran2.... nanti time diorg kita kena consider plak psl parking tu...
seronoknya kalau dapat jiran2 yang tidak menyombong & berlagak kan, kan, kan... ;D boleh bertolak ansur.... ;D

ha'ah... rasa2 nya bukan selalu ada keraian di rumah... and jarang2 sekali berlaku serentak pada dua orang yang berjiran... so if hari ni rumah kita yang ada keraian, jiran sebelah beralah lah... and bila esok jiran sebelah yang ada keraian, kita pulak beralah.

tapi jgn sampai tetamu kita ambil kesempatan parking tengah2 pintu umah jiran sebelah sampai blok jiran nak keluar masuk, sudah... kacau bilau lah nanti...