Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
REIT merupakan singkatan kepada Real Estate Investment Trust atau dalam Bahasa Melayu bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Instrumen yang membolehkan anda melabur dalam hartanah dengan mudah.

Ia merupakan dana atau sebuah tabung amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial untuk menghasilkan pendapatan.

REIT ini lebih kurang sama macam Amanah Hartanah Bumiputera yang ada gambar Neelofa tu. Cuma bezanya REIT ini diapungkan di pasaran saham, jadi pelabur berpeluang mendapat dua jenis keuntungan; dari segi kenaikan harga dan juga dividen.



Secara ringkasnya, dalam portfolio sesebuah REIT mengandungi beberapa aset hartanah sama ada hartanah komersial, runcit, perindustrian, hospitaliti, penjagaan kesihatan atau pun ladang. Pendapatan utama REIT ini adalah dari segi sewa kedai, lot atau tapak; dan juga segala pendapatan lain yang boleh dijana seperti iklan dan lain-lain di dalam aset hartanah mereka.

Pelaburan dalam bidang hartanah umumnya memerlukan modal yang besar jadi tidak semua orang mampu untuk melabur dalam bidang ini. REIT memberikan pilihan kepada pelabur untuk melabur dalam harta tanah komersial berskala besar yang berkualiti tanpa perlu membeli harta tersebut secara langsung, menawarkan aliran pendapatan yang stabil dan hasil pengagihan pendapatan yang menarik.

4 Kelebihan Melabur di dalam REIT
1. Mampu Milik

Kos untuk melabur di dalam REIT adalah lebih rendah berbanding kos pelaburan secara langsung dalam hartanah. Anda boleh mulakan pelaburan dengan perbelanjaan yang minimum.

2. Kecairan / Mudah Tunai

Unit REIT yang tersenarai di pasaran Bursa lebih cair dan mudah ditukarkan kepada wang tunai berbanding harta fizikal kerana REIT didagangkan di pasaran saham.

3. Aliran Pendapatan Yang Stabil

Kadar kenaikan dan penurunan harga (volatility) lebih rendah berbanding saham lain. Pelabur REIT kebiasaannya akan menerima bayaran dividen yang konsisten dan stabil hasil yang diperolehi daripada sewa yang dibayar oleh penyewa harta REIT.

4. Pengurusan Profesional

Segala hal berkaitan hartanah REIT akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Jadi anda tak perlu pening kepala untuk berdepan dengan karenah penyewa dan segala jenis paperwork seperti dalam pelaburan real estate.

Macam Mana Nak Beli REIT?
Pelaburan REIT adalah sama seperti pelaburan saham biasa. REIT tertakluk kepada peraturan perdagangan, pembayaran, penjelasan dan penyelesaian yang sama (T+3). Anda perlu membuka akaun CDS dan mempunyai trading akaun terlebih dahulu.

Jenis-Jenis REIT
Seperti saham yang lain, REIT juga ada yang patuh Syariah dan tidak patuh Syariah. Melalui trading platform, terdapat 18 REIT yang tersenerai tetapi hanya 4 sahaja yang patuh Syariah iaitu Axis Reits (Axreit), AL- Salam Real Estate Investment Trust (Alsreit), Al-Aqar Healthcare REIT (Alaqar) dan KLCC Prop & Reits – Stapled Sec (KLCC).

Sebelum anda membeli saham REITs, pastikan bahawa anda telah membuat penyelidikan terlebih dahulu. Yang mana satu kita pilih, berdasarkan apa, apa risikonya, itu bergantung kepada penilaian sendiri.




...Kelas & Signal Saham (RM15) | Kursus FCPO (RM69) >> >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com



.
2
Pelaburan private mandate ini sebenarnya sudah lama wujud di Malaysia tetapi masih ramai yang belum mengenalinya. Mungkin kerana kewujudan pelaburan ini dulunya khusus kepada individu yang dikategorikan sebagai high net worth sahaja.

Ianya tidak dihebahkan kepada umum kerana kebanyakan yang menawarkan perlaburan ini merupakan anak syarikat kepada bank-bank terkemuka di Malaysia seperti Maybank Private Wealth, RHB Asset Management dan yang lain-lain.

Bank-bank ini pula biasanya sudah mempunyai data-data pelanggan mereka dan mereka sendiri akan menawarkan perkhidmatan ini kepada golongan high net worth yang merupakan pelanggan sedia ada mereka.

Anggaran modal pelaburan adalah sekitar RM1 juta dan ke atas dan ada juga bank yang hanya menerima minima pelaburan sekurang-kurangnya RM3 juta dan ke atas.

Namun berita baik untuk kita kerana ada satu syarikat pengurusan pelaburan iaitu Inter-Pacific Asset Management Sdn. Bhd., anak syarikat kepada Berjaya Capital Berhad kini menawarkan pelaburan private mandate ini dengan minima pelaburan RM50 ribu sahaja.
Apa Itu Private Mandate?

Private mandate adalah pelaburan yang disediakan oleh syarikat pengurus pelaburan untuk menguruskan pelaburan kita. Bahasa mudahnya adalah kita mempunyai modal pelaburan dan kita memberi mandat kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan kita.

Sekali baca macam hampir sama dengan unit trust yang kita biasa dengar, namun perbezaan ketara di antara private mandate dan unit trust ini adalah perkhidmatan ownership ke atas saham-saham yang dibeli oleh pengurus dana.

Jika Unit Trust, saham-saham dan aset yang dibeli MENGIKUT OBJEKTIF DANA PELABURAN yang telah ditetapkan oleh pengurus-pengurus dana. Berbeza dengan private mandate di mana DICUSTOMISE dan DISESUAIKAN berdasarkan keperluan pelabur-pelabur.

Pelaburan private mandate ini juga lebih telus kerana pelabur dapat melihat transaksi pembelian dan penjualan saham-saham dan yuran yang dikenakan secara terperinci melalui laporan yang akan diberikan secara berkala.

Lain pula dengan Unit Trust, pelabur biasanya hanya akan mendapat laporan pelaburan untuk top 10 saham yang dilaburkan dan biasanya tidak memberikan maklumat mengenai yuran secara terperinci.
Ada Dua Jenis Private Mandate

Private Mandate pula mempunyai dua jenis, satu Non-Discretionary dan satu lagi adalah Full Discretionary. Apakah perbezaan kedua-dua jenis private mandate ini?

Private Mandate Non-Discretionary bermaksud kita sebagai pelabur mempunyai hak untuk override dan memberi arahan kepadapengurus dana dalam melakukan pembelian dan jualan saham di pasaran. Contohnya kita memberikan arahan kepada pengurus dana untuk tidak membeli saham di dalam sektor minyak. Oleh itu pengurus dana perlu patuh kepada arahan pelabur.

Satu lagi Private Mandate dikenali sebagai Full Discretionary, di mana pelabur memberikan kuasa penuh kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan tanpa ada sebarang campur tangan daripada pelabur.
Kos Yang Terlibat?

Pelaburan private mandate ini diuruskan oleh mereka yang berlesen dan berpengalaman, oleh itu kos yang terlibat juga agak tinggi berbanding dengan pelaburan lain. Namun pulangan daripada private mandate ini juga sangat hebat.

Di antara kos yang terlibat adalah Sales Charge sekitar 5% akan dikenakan pada pembukaan akaun dan setiap kali pertambahan dana yang masukkan oleh pelabur tersebut. Contohnya jika kita melabur RM100,000, sebanyak 5% atau RM5,000 akan dibayar kepada pihak pengurusan.

Kos seterusnya pula adalah management fee sekitar 1.5% setahun. Kos ini biasanya dikenakan setiap hujung tahun berdasarkan jumlah dana terkini di dalam akaun pelabur.

Contohnya kita bermula dengan modal sebanyak RM100,000 pada awal tahun dan mendapat pulangan sebanyak 50%. Dana ini sekarang meningkat menjadi RM150,000. Maka management fee sebanyak 1.5% atau RM2,250 akan dikenakan.

Kos seterusnya pula adalah performance fee yang juga dikenali sebagai profit sharing dengan pengurus dana sebanyak 20% ke atas jumlah kasar keuntungan pelaburan dan mengikut “keadah high watermark”. Contohnya jika kita melabur RM100,000 dan kita mendapat pulangan 50% menjadikan keseluruhan dana kepada RM150,000.

20% atau RM10,000 daripada untung bersih bernilai RM50,000 tadi akan dikongsikan dengan syarikat pengurusan. RM40,00 menjadi miliki kita, baki RM10,000 diberikan kepada pengurus dana.

Jika pelaburan mengalami kerugian atau keuntungan tidak melebihi keuntungan berdasarkan tempoh masa yang lalu, pengurus dana tidak layak menerima performance fee ini.

Segala charge yang disebut di atas untuk private mandate adalah berbeza antara syarikat-syarikat pelaburan dana.



...Alternatif kepada Private Mandate adalah uruskan pelaburan anda sendiri di KLsE,
 ikutilah #Kelas #Saham #Bursa Malaysia (#KLSE) & #GLOBAL (RM69 shj minggu ini!)

>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com






.





.
   
3
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by rottentomatomy on 15 Jun, 11:16:10 AM »
40% more fuel efficient... Also your driving behavior, dont press the gas pedal too much. Increase the speed gradually can avoid the engine chugging too much fuel.
4
Not ALL research is about “MEASUREMENT” !
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !


...Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com





.
5
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by jai_ho on 13 Jun, 02:05:09 PM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
that quite a lot of saving. usually it took me 2 or 3 times with full filled up

ypp that's why to me, it's a super good choice especially for people who just started driving or do grabs and delivery
i just decided to do grab as pkp was extended so i hope it help me a little as new grab driver in saving the budget.
6
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by jai_ho on 13 Jun, 02:01:03 PM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
ehh same.. i also use Shell and I like it because its really jimat. even though i go to a very far destination, there's always many bars left for me to ride. so i dont really bother to go again
is it possible if i fill up the tank full and the car can still use for 2 weeks since im using car only for going out nearby?
if so, yess. bcs i pump full and it stays for about 2 weeks too even i go back n forth to work every day before
wow impressive, just asking bcos i thought it nearly impossible but otherwise happened.
7
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by blankspc21 on 12 Jun, 01:10:23 AM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
that quite a lot of saving. usually it took me 2 or 3 times with full filled up

ypp that's why to me, it's a super good choice especially for people who just started driving or do grabs and delivery
i did saw ads on tv abt shell but never try it before. so i dont know how much actually it can be save.
8
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by amyraros on 12 Jun, 12:08:49 AM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
that quite a lot of saving. usually it took me 2 or 3 times with full filled up

ypp that's why to me, it's a super good choice especially for people who just started driving or do grabs and delivery
9
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by rottentomatomy on 12 Jun, 12:06:47 AM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
ehh same.. i also use Shell and I like it because its really jimat. even though i go to a very far destination, there's always many bars left for me to ride. so i dont really bother to go again
is it possible if i fill up the tank full and the car can still use for 2 weeks since im using car only for going out nearby?
if so, yess. bcs i pump full and it stays for about 2 weeks too even i go back n forth to work every day before
10
General Discussion / Re: Help! BMW X3 Engine overheating!
« Last post by blankspc21 on 10 Jun, 11:46:06 PM »
when this happen you need to pull off the road to a safe and clear area and turn off the vehicle. so that the engine can be cool off

if that happens on the road laa. but if just start engine also the smoke like haze, its gonna be tiring to keep doing it. just go to workshop and try to use new petrol to get different experience

yaa i would suggest that too. bcs i used to change my petrol a lot before until I found about Shell and my engines adapt to it very well even though i used it for about 8 months now
in case of fuel consumption does it worth as daily ride?
to me it worth a lot because every time i pump right,, i always get extra km. so i dont really have to go many times to petrol pump in a month. maybe around 2 to 3 times only
that quite a lot of saving. usually it took me 2 or 3 times with full filled up
Pages: [1] 2 3 ... 10