Author Topic: lagi pecah rumah jln 2/3e  (Read 8296 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

asjijul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #15 on: 15 Jul, 03:29:35 AM »
Salam,
Dlm minggu ni ada lg kejadian cubaan pecah rumah selang dua buah rum hatiah dr rumah sy. Kejadian mengikut jiran berlaku lepas maghrib bila dia keluar sebentar. Cubaan masuk lalu tingkap blkg gagal bila anak jiran yg ada didlm rumah tersedar. Laporan polis telah dibuat. Sy yg phobia dgn kejadian ada menelefon polis BSP jam 2pg selepas 2 hari kejadian kerana rasa tak sedap hati akn bunyi diblkg rumah. Dua anggota dtg segera dn Alhamdulillah takde apa2 yg berlaku.Polis bgtahu mereka kerap ronda naik motosikal tanpa uniform utk elak dikenali. Kalau sedara berhadpn dgn kejadian begini, buleh terus tepon balai bsp.

Sy cadangkn kita pasang lampu blkg rumah so area tu terang and penyangak pikir dua kali nk buat kerja. Doa2kn kejiranan kita ni jauh dr penyangak2 ini......amin!!

asjijul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #16 on: 15 Jul, 03:32:21 AM »
Just nak share sbb dah mengalami kejadian pecah masuk.Parents and anak2 buah kene ikat dan minta duit dan emas. Sama seperti kejadian yg menimpa mawi dan keluarganya. Anak2 fobia dan sampai tak blh tido mlm..lebih2 lagi yg bniaga dan bpendapatan baik..sbb penyangak ni pilih baik punya target.
Pasanglah alarm system. AS yg sy nak share wyreless spy takde risiko kene potong, ada kod lompat spy mrk tak blh eksess ke dlm sistem, blh set ke 4 no tel, blh on/of dng remote dan handphone, jd klu kt takde dirumah alarm bbunyi blh of kan melalui hp. Ada sistem penggera panel kawalan, sensor getaran dan magnetik dng pemancar.

Berapa reganya?

kakcik

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 104
    • fotohati.com
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #17 on: 15 Jul, 10:19:05 PM »
Salam,
Dlm minggu ni ada lg kejadian cubaan pecah rumah selang dua buah rum hatiah dr rumah sy. Kejadian mengikut jiran berlaku lepas maghrib bila dia keluar sebentar. Cubaan masuk lalu tingkap blkg gagal bila anak jiran yg ada didlm rumah tersedar. Laporan polis telah dibuat. Sy yg phobia dgn kejadian ada menelefon polis BSP jam 2pg selepas 2 hari kejadian kerana rasa tak sedap hati akn bunyi diblkg rumah. Dua anggota dtg segera dn Alhamdulillah takde apa2 yg berlaku.Polis bgtahu mereka kerap ronda naik motosikal tanpa uniform utk elak dikenali. Kalau sedara berhadpn dgn kejadian begini, buleh terus tepon balai bsp.

Sy cadangkn kita pasang lampu blkg rumah so area tu terang and penyangak pikir dua kali nk buat kerja. Doa2kn kejiranan kita ni jauh dr penyangak2 ini......amin!!

berapa ye no telefon balai polis BSP? terima kasih.

asjijul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #18 on: 16 Jul, 12:03:05 PM »
03-89258222 (Balai polis BSP)

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #19 on: 16 Jul, 02:13:57 PM »
Just nak share sbb dah mengalami kejadian pecah masuk.Parents and anak2 buah kene ikat dan minta duit dan emas. Sama seperti kejadian yg menimpa mawi dan keluarganya. Anak2 fobia dan sampai tak blh tido mlm..lebih2 lagi yg bniaga dan bpendapatan baik..sbb penyangak ni pilih baik punya target.
Pasanglah alarm system. AS yg sy nak share wyreless spy takde risiko kene potong, ada kod lompat spy mrk tak blh eksess ke dlm sistem, blh set ke 4 no tel, blh on/of dng remote dan handphone, jd klu kt takde dirumah alarm bbunyi blh of kan melalui hp. Ada sistem penggera panel kawalan, sensor getaran dan magnetik dng pemancar.

Fuuuuh ... canggih beb  ;) ;) ;D ;D

P.A.Z

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • Gender: Female
  • No. 20, BM6/1B
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #20 on: 16 Jul, 11:59:29 PM »
yup, penting jug apasang alarm..saya pasang jenis home alarm syatem, mungkkin same cam liza ckp..sbb fungsi same..

asjijul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #21 on: 17 Jul, 11:43:29 AM »
yup, penting jug apasang alarm..saya pasang jenis home alarm syatem, mungkkin same cam liza ckp..sbb fungsi same..

Berapa harga pemasangan? Dpt dari kedai mana?

P.A.Z

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • Gender: Female
  • No. 20, BM6/1B
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #22 on: 18 Jul, 12:28:19 AM »
yup, penting jug apasang alarm..saya pasang jenis home alarm syatem, mungkkin same cam liza ckp..sbb fungsi same..

Berapa harga pemasangan? Dpt dari kedai mana?

rumah saya pasang rm3k++ sbb ade penambahan..kalo nak saya boleh panggil upline saya..

missafzan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #23 on: 16 Aug, 02:55:42 PM »
Assalammualaikum,

Saya nih just wondering la..kalau upah buat guard jaga tak ok ke?Ala yg bangla-bangla slalu jaga depan jalan tuh...at least dia leh round la jugak selain polis..bhgn blakang tak yah buat pagar tinggi..so far tak la dengar yg diorang nih xleh buat keje..

just my 2cents :D

merak kayangan

  • Guest
Re: lagi pecah rumah jln 2/3e
« Reply #24 on: 17 Aug, 09:43:38 AM »
Balik Raya ni....kena waspadalah... tinggal rumah lama2... oh ye.... kalau suruh abang polis jagakan rumah kita kena isi form ke?