Author Topic: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?  (Read 6340 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scroll

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
Baru sebentar tadi mendapat panggilan daripada Ibu saya mengatakan ada 4 org lelaki datang untuk membuat pemeriksaan LPG katanya... Ibu tidak membenarkan masuk untuk membuat pemeriksaan kerana Ibu tinggal berseorangan... Lelaki itu insist nak jgk buat pemeriksaan kerana katanya semua rumah kene periksa...

Apabila Ibu mengatakan supaya tunggu suami dan anak balik, then mereka ber 4 beredar terus....

Adakah ini betul2 pemeriksa LPG or helah semata2 untuk mencari peluang melakukan jenayah? perlukan laporan polis di buat untuk memantau aktiviti ini...

Rasanya mereka ini masih lagi berada di BSP sekarang ini....Sesapa yg ada contact dgn pihak polis mohon maklumkan perkara ini....

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #1 on: March 22, 2012, 01:15:55 PM »
Ada nampak 2 org lelaki menyandang beg dan berpakaian warna petronas berjalan depan2 rumah area BSP.
Baru sebentar tadi mendapat panggilan daripada Ibu saya mengatakan ada 4 org lelaki datang untuk membuat pemeriksaan LPG katanya... Ibu tidak membenarkan masuk untuk membuat pemeriksaan kerana Ibu tinggal berseorangan... Lelaki itu insist nak jgk buat pemeriksaan kerana katanya semua rumah kene periksa...

Apabila Ibu mengatakan supaya tunggu suami dan anak balik, then mereka ber 4 beredar terus....

Adakah ini betul2 pemeriksa LPG or helah semata2 untuk mencari peluang melakukan jenayah? perlukan laporan polis di buat untuk memantau aktiviti ini...

Rasanya mereka ini masih lagi berada di BSP sekarang ini....Sesapa yg ada contact dgn pihak polis mohon maklumkan perkara ini....

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #2 on: March 22, 2012, 01:18:07 PM »
Mungkin ini satu helah untuk merompak.. kena berhati2 ni, banyak dah kes2 yang modus operandinya seperti ini di kawasan kita ni..
Kalau tak gas, nak betulkan toilet la, nak betulkan astro la...

Talipon la polis BSP - 03 - 89258222

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #3 on: March 22, 2012, 01:31:02 PM »
Mesti report, pelik bebenar lagaknya... ???

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #4 on: March 22, 2012, 01:37:34 PM »
dah lama tak dengar benda ni. dia dah mai pulakkkk  :)

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #5 on: March 22, 2012, 05:00:47 PM »
Jgn Bagi Masuk.

LPG kat Malaysia insya Allah Selamat. 
Statistic pun kata tong petronas tu selamat...
kalau tak dah lama petronas kena saman.

Kutu mcm ni pun pernah dtg rumah saya, saya tanya dia mcm-mcm dan akhirnya mereka beredar begitu sahaja ... ha ha ha !

Ipien

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #6 on: March 22, 2012, 06:33:29 PM »
jgn percaya benda2 mcm ni..2 minggu lepas saya pon ada didatangi seorang perempuan yg katanya nak check tong gas. dia insist nak masuk walaupon saya x bg. then saya warning kat dia nak report polis barulaa dia blah

kuman

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 99
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #7 on: March 22, 2012, 07:17:52 PM »
Pandai betul la diorang nie. Kuor jek berita pasal tong gas baru yang lebih kecil, terus diorang lancarkan gerakkan memeriksa rumah kononnya nak tgk tong gas. Nie mesti samada nak jual barang tak pun nak mencuri.

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #8 on: March 22, 2012, 09:08:23 PM »
Dulu semasa saya duduk di BBB ada salesgirl/salesman yang datang rumah, kata nak buat survey/check tong gas samada selamat atau tidak.  Bila dah bagi masuk dia terus ke dapur dan buka hose gas yg bersambung kat stove dan mulakan syarahan.. pok pek pok pek ... masa tu tak tau helah dia, dengor ajelah..

Lepas tu depa buat magik pulak, dinyalakan nya hujung hose yg dah terbuka, kata x selamat la kalau terpotong hose,  dia nak promote dia punya kepala gas tu yg kononnya ada safety valve...  budak2 yg tengok seronok ajelah tgk menda menyala2 gitu...

Sekarang ni baru le terbayang akan bahayanya bila dia buat begitu, kalaulah x betul2 boleh terbakar dibuatnya rumah kita.. Satu lagi kalau dia nak khianat pun boleh, dgn menyalakan gas tu dia threaten kita lps tu  dirompaknya kita..... tak ke naya tu...!!!

ishe

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 43
  • Gender: Male
    • Tunetalk / tone excel hanya rm90.00 shj
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #9 on: March 22, 2012, 11:57:38 PM »
Dulu semasa saya duduk di BBB ada salesgirl/salesman yang datang rumah, kata nak buat survey/check tong gas samada selamat atau tidak.  Bila dah bagi masuk dia terus ke dapur dan buka hose gas yg bersambung kat stove dan mulakan syarahan.. pok pek pok pek ... masa tu tak tau helah dia, dengor ajelah..

Lepas tu depa buat magik pulak, dinyalakan nya hujung hose yg dah terbuka, kata x selamat la kalau terpotong hose,  dia nak promote dia punya kepala gas tu yg kononnya ada safety valve...  budak2 yg tengok seronok ajelah tgk menda menyala2 gitu...

Sekarang ni baru le terbayang akan bahayanya bila dia buat begitu, kalaulah x betul2 boleh terbakar dibuatnya rumah kita.. Satu lagi kalau dia nak khianat pun boleh, dgn menyalakan gas tu dia threaten kita lps tu  dirompaknya kita..... tak ke naya tu...!!!

15 thn yg lepas pernah terjadi kat kg (kg badang, jln pcb). Dia promote suruh mak beli, tp tak berjaya
Jom tukar kpd tunetalk / tone excel.
Pakai hp dapat duit.
call / sms / whatsapp : 019-6472163
laman web :
http://toneexcel4all.biz/401491
https://www.spshops.com/norhishaml
http://aamobiletopup.blogspot.com/

Peugeot

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 124
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #10 on: March 23, 2012, 08:40:27 AM »
Saya pulak jangan haraplah mereka-mereka nih yang entah penyangak ke tidak dapat masuk rumah. Takde appointment boleh blah. Sekarang nih macam-macam boleh jadi. Yang menyamar jadi polis pun ada.

So ting tong ler banyak kali pun. Tak akan dilayan.


ags

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #11 on: March 23, 2012, 05:58:29 PM »
Saya pulak jangan haraplah mereka-mereka nih yang entah penyangak ke tidak dapat masuk rumah. Takde appointment boleh blah. Sekarang nih macam-macam boleh jadi. Yang menyamar jadi polis pun ada.

So ting tong ler banyak kali pun. Tak akan dilayan.



betul ke cerita2 ni...takut pulak saya dibuatnya.  kadang2 saya ada di rumah pada hari yg saya work-from home..dan pada hari2 yg saya ada di rumah tu ada jugak org TING TONG kat luar..takut gak saya nak buka sliding nak tanya org tu nak apa.  selalunya saya akan intai dr langsir dan kebanyakkan masa saya nampak budak perempuan 2-3 org berdiri di gate.  ni kes minta derma atau ada kes disebaliknya?

kuman

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 99
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #12 on: March 23, 2012, 11:27:37 PM »
Dulu semasa saya duduk di BBB ada salesgirl/salesman yang datang rumah, kata nak buat survey/check tong gas samada selamat atau tidak.  Bila dah bagi masuk dia terus ke dapur dan buka hose gas yg bersambung kat stove dan mulakan syarahan.. pok pek pok pek ... masa tu tak tau helah dia, dengor ajelah..

Lepas tu depa buat magik pulak, dinyalakan nya hujung hose yg dah terbuka, kata x selamat la kalau terpotong hose,  dia nak promote dia punya kepala gas tu yg kononnya ada safety valve...  budak2 yg tengok seronok ajelah tgk menda menyala2 gitu...

Sekarang ni baru le terbayang akan bahayanya bila dia buat begitu, kalaulah x betul2 boleh terbakar dibuatnya rumah kita.. Satu lagi kalau dia nak khianat pun boleh, dgn menyalakan gas tu dia threaten kita lps tu  dirompaknya kita..... tak ke naya tu...!!!

Aku dah terkena dah yg nie... 3thn lepas.

smartbroadband

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 247
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #13 on: March 24, 2012, 12:39:44 PM »
Pemeriksaan tong Gas adalah HELAH SEMATA-MATA

Aku dah buat panggilan ke 1 300 88 8181

atau

boleh http://www.mymesra.com.my/index.php?ch=mm_2011&var=contactus&tpl=2011_chanel

Raiesa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
Re: Pemeriksaan LPG di Bandar Seri Putra... Betul atau Hanya Helah?
« Reply #14 on: June 05, 2012, 05:03:09 PM »
Salam

Bagi aku ianya ada juga manfaat apabila aku dapati kepala gas yg aku guna sebelum ini tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan yg sepatutnya ada. Kenapa aku beli hose dan kepala gas baru adalah berdasarkan kepada kualiti ianya jauh beza drpd yg aku pakai sebelum ini. Ciri2 keselamatan pun ada dan insyaallah ianya boleh mengelakkan drpd malang tidak berbau. Aku x perlu tunggu rumah terbakar, penghuni hangus sebelum membeli alat-alat tersebut.

Sesiapa yg rasa inginkan keselamatan yg lebih bolehlah bertukar kpd hos yg dijual oleh mamat tu. Aku yakin setelah mamat tu membuat demo dan membandingkan dgn yg lama.