Author Topic: Perkhidmatan Dobi  (Read 14877 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DOrange

  • Guest
Perkhidmatan Dobi
« on: February 16, 2009, 11:01:27 AM »
Assalamualaikum...... komuniti putra-mahkota.

Saya baru 3 bulan jejak kat Impian Putra ni (Kedai Setingkat) sebagai peniaga kedai DOBI.... maklumla cari rezeki kat sini...skg ni tak de ape isu la nak di bawak, insyallah akan datang saya akan follow forum ini dari masa ke semasa...

So, sesape yang nak anto Dobi tu, bolehla ke kedai DOBI saya....Pusat Dobi Husna Husni..."warne oren tu".Dijamin Bersih & Suci, harga insyallah OK. Daftarlah sebagai Ahli HHLC buat mase sekarang ni pendaftaran percume.....ada macam2 benefit ditawarkan selagi anda menjadi Ahli Kami (Ala-ala J-Card....gitu).

Berikut antara Senarai harga Kami, Harga Biasa & Harga Ahli HHLC

Normal Wash - harga biasa : RM 1.80 / KG,  Harga Ahli : RM 1.60 / Kg
Toto - harga biasa : RM 8.50 / Pcs, Harga Ahli : RM 7.60 / pcs
Iron - harga biasa : RM 1 / Pcs, Harga Ahli : RM 0.90 / Pcs

harga-harga & benifit yang lain tu.... datang la ke kedai.

Untuk Komuniti Bukit Mahkota & Seri Putra termasuk sekali Desaria & Nilai Impian. Perkhidmatan Pick up & Delivery (Perkhidmatan Ambil & Hantar) disediakan tanpa caj. Call je 019-6181092 atau 019-6181094. Van Rasmi kami akan datang terus ke rumah anda....insyallah. ;)


namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #1 on: February 16, 2009, 11:24:22 AM »
menarik gak leh dapat diskaun... dry cleaning ada buat tak? bape harga?

pastu camno nak daftar?

DOrange

  • Guest
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #2 on: February 16, 2009, 11:36:20 AM »
Sume jenis perkhidmatan dobi ada buat.... Dry Cleaning Baju, Dry Cleaning Carpet, Basuh karpet biase.... semua ada.... kalau jd ahli dpt diskaun untuk semua perkhidmatan yang di tawarkan...
Nak daftar..... hatar ape saje ke kedai, isi borang ahli, & nikmati benifit selanjutnye..... senang je... tiada bayaran dikenakan.... anda akan di hubungi untuk collect kad ahli kemudian...

keterangan lanjut, datang ke kedai... DOBI HUSNA HUSNI

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #3 on: February 18, 2009, 09:09:56 AM »
Salam..
Kalau saya hantar carpet lama x nak wat dry cleaning?

DOrange

  • Guest
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #4 on: February 18, 2009, 10:17:01 AM »
Boleh..... karpet ni ade 2 jenis soft & hard.... kalau soft karpet RM 10 untuk sebarang size.... kalau hard karpet kite tengok size.....
Dry Cleaning karpet biasenye utk karpet yang turun kaler kalau basuh biase....atau karpet yang riban2 yang sensetip.....kite akan bg advised basuhan yg sesuai dulu kat costumer sblm basuh......
kalau nak hantar blh la dtg ke kdi.......tp kalau tak sempat talipon je..buat apointment , kite blh datang ambil......dah siap kita antar.....

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #4 on: February 18, 2009, 10:17:01 AM »



snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #5 on: February 18, 2009, 05:56:28 PM »
TQ DOrange..

Kepada rakan-rakan forum sesiapa yang nak hantar Dobi Dorange nie  datang lah beramai-ramai..kita support  kat Dorange..  ;D ;D ;D

mamavouge

  • Guest
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #6 on: May 14, 2009, 11:53:45 PM »
i baru jd member..alhamdulilah i puas hati..keep on the good work..tokeh die tu dulu lecturer..jgn pndg sebelah mate..bukak kedai sebab nak spend mase dgn anak2..moga Allah merahmati niat u tu..good luck!!

muhim

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 27
  • Gender: Male
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #7 on: May 15, 2009, 02:56:51 AM »
salam...DOrange

perbezaan antara dry cleaning dan normal wash... process flow

pick up & delivery service tu ada minimum berat x utk baju dsb...
« Last Edit: May 15, 2009, 03:02:15 AM by muhim »

abang macho

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 291
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #8 on: May 15, 2009, 08:22:59 AM »
karpet lama tu bila dah dry cleaning ....
 
bulehlah snakatak hantar kat surau baru kite  :) :) :) :)

KEMATIAN SUDAH PASTI, HIDUP BELUM TENTU

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #9 on: May 15, 2009, 08:50:07 AM »
hushh ...abih ghumah den nak pakai apo.. lain la abg macho yang berharta ..oleh itu berikan lah sumbangan anda pada surau.. wakaf dah bayar lum abg macho? haa.. samo2 lah kito mewakapkanyer ek.. :)

abang macho

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 291
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #10 on: May 15, 2009, 09:03:46 AM »
tak buleh yg lamo .. bolikan yg baru  :) :) :) :)

wakaf ado sikit yg disumbangkan ...

lainlah snakatak macam macam ado  :) :) :) :)
KEMATIAN SUDAH PASTI, HIDUP BELUM TENTU

matmbung

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 72
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #11 on: May 15, 2009, 10:33:44 AM »
tak buleh yg lamo .. bolikan yg baru  :) :) :) :)

wakaf ado sikit yg disumbangkan ...

lainlah snakatak macam macam ado  :) :) :) :)

hehee......

abg macho x leh bagi karpett...leh bagi duit wat neli karpeettt pun okkk...

x gitu geng....
hehee

DOrange2

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #12 on: May 15, 2009, 10:36:36 AM »
salam...DOrange

perbezaan antara dry cleaning dan normal wash... process flow
- Normal wash tu basuhan biasa : macam kat rumahtu......masuk baju, letak sabun, letak softerner.....basuh.....kering.....lipat...
beza kat dobi cume kat dobi tak pakai sabun mcm kat rumah,... dia kuat sikit.....softerner lg lembut.....

- Dry Cleaning ni dia ada dua jenis..... satu yang pakai solven juga di panggil SOLVENT DRY CLEANING......satu lagi di panggil AQUA WASH.

Solvent DC ni totaly memang tak pakai Air dia Oil Base. Flow Dia....Solvent dia akan di masukkan kedalam tong utama  pada DC machine. Untuk start basuhan, machine akan mula memanaskan solven tersebut pada suhu tertentu...lepastu masukkan baju & baju akan dicuci dengan campuran solvent tersebut....selesai.... baju di keluarkan. untuk dianginkan & di gosok sekali....ni bab yang tak bes didengar.....solven yang dah di pakai tadi di rawat @ dikitar semula....dan di simpan semula ke dalam tong utama tadi.... & bersedia untuk basuhan baju yang lain.....?????? Kesucian di ragui....biasenye dobi cha ya nun alif banyak pki jenis ni....

Lagi satu solvent yang selalu digunakan mengandungi PERCH....Agen ni sangat bahaya untuk kite dan juga alam sekitar....sebab tu solven ni tak di buang direct ke longkang.....

Untuk AQUA WASH.....bahan basuhan berasaskan air juga....  basuhan seperti normal basuhan. masukkan baju.... chemical untuk Aqua Wash (mahal wooo..... seliter dekat RM 40.....kene beli min 25liter) .....basuhan seperti biasa (kene pakai meshin khas dia... tak blh pki mesen basuh biase. harge mesin basuh dia dlm RM38K seunit).....selesai baju yang 3/4 kering di keluarkan dianginkan & digosok....air & chemical yang telah di gunakan di buang....tidak di kitar semula.....????? Kesucian tetap dijamin suci....blh gunakan tanpa was was....hehehe...

Kat sini Sy memang tak pakai jenis solvent tu....DC sy memang jenis yang AQUA WASH je.....ye la.... saya pun kene pikir costomer yang antar majoriti islam....saya kene la jage kesucian pakaian costomer... amal jariah.... fardu kifayah tu....

untuk makluman... the Star ari selasa lepas 12 May 09 ada keluar artikel pasal DC Solvent ni......nanti sy try dapatkan & tampal kat kedai untuk makluman pelanggan..... blh kongsi ilmu.....ye tak...


pick up & delivery service tu ada minimum berat x utk baju dsb...

- Utk Pick up delivery tiada berat minimum tapi total penghantaran mestilah RM 10 keatas..... so kalu baju tu sikit.... kombine la dengan toto  ke.... kapet ke.... atau ape saje.....buat mase sekarang ni kawasan Pick Up Delivery merangkumi..Nilai Impian, Desaria, Bukit Mahkota, Bandar Seri Putera & Impian Putera. Untuk Yang lain tu Akan di buat berperingkat-peringkat.

Snakatak/abg macho, sejadah ke telekong ke.,asal berkaitan dengan surau tu....blh la hantar ke dobi saya. pecuma.....kalau nak bg rutin pickup & Delivery sebulan sekali pun blh......rasenye itu je yang blh sy sumbangkan.....

Muhammadon

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 65
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #13 on: May 15, 2009, 11:25:39 AM »
assalamualaikum..

saya salah seorang staff masjid Al-Azhar KUIS (Penolong Eksekutif) wat masa ni. saya tertarik dengan perkhidmatan yang ditawarkan....kalau pihak masjid hantar dobi kat Pusat Dobi Husna Husni, ada special price tak? contohnya sejadah, telekung jubah imam dsb berkaitan masjid la...

Terima Kasih...

*** kepada masyarakat luar KUIS yang ada sebarang pertanyaan berkenaan masjid KUIS, sila hubungi saya 013-9700237. saya sedia membantu bila-bila masa..

DOrange2

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #14 on: May 15, 2009, 02:38:41 PM »
En Muhammadun, blh bg email......

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Perkhidmatan Dobi
« Reply #14 on: May 15, 2009, 02:38:41 PM »