Author Topic: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0  (Read 27339 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BSP

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 157
  • Gender: Male
Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« on: April 25, 2012, 09:44:09 AM »

Copy dr forblogger untuk diperbincangan isu semasa..

http://www.forblogger.net/2012/04/himpunan-bersih-3.html

1.menyelasaikan masalah warga Malaysia yang berada di luar negara untuk mengundi.
Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
Pihak forblogger adalah neutral dan tidak PRO mana² parti di Malaysia. Oleh yang demikian kalau ikutkan kami rasa tidak perlu sebab serik dengan impak lepas dimana kesesakan yang amat membataskan urusan-urusan dengan keluarga di hujung minggu (tidak lebih dari itu). Namun demikian Apakah pendapat anda pula?

Adakah Perhimpunan Bersih 3.0 Patut Diadakan?


•Tarikh : 28 April 2012 (hari Sabtu)
•Lokasi : Dataran Merdeka (Kuala Lumpur)

Tujuan Himpunan Bersih 3.0
Berdasarkan laporan MalaysiaInsider, mengatakan yang tujuan himpunan Bersih 3.0 Malaysia kali ini memfokuskan reformasi yang lebih besar. Antara sebab mereka mahu mengadakan satu lagi versi perhimpunan Bersih ini adalah disebabkan :-

1.Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) masih lagi dilihat gagal untuk menyelesaikan 8 tuntutan yang dibuat semasa perhimpunan Bersih 2.0.
2.Lebih banyak penipuan dan bentuk manipulasi telah diperolehi.
3.Tidak yakin Pilihanraya Umum ke 13 akan adatang dapat dilakukan dengan telus dan adil.
4.SPR masih lagi gagal melibatkan isu asas iaitu membersihkan daftar pemilih.
5.PSC masih lagi belum dilihat benar-benar mengusul satu kaedah yang baik bagi menyelasaikan masalah warga Malaysia yang berada di luar negara untuk mengundi.

Wassalam

MatPancing

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 84
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #1 on: April 25, 2012, 09:59:36 AM »
sokong bersih 3.0 !!!
ada ke patut SPR nak ada kan undi awal.. tak patut tak patut..

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #2 on: April 25, 2012, 10:07:59 AM »
Tak payah lah susah2 nak herhimpun...hantar memorandum pun dah cukup..atau bawa ke mahkahmah kalau ada bukti2 yang jelas dan cukup...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #3 on: April 25, 2012, 11:05:12 AM »
Cantik kartun ni!  ;D

DBKL dah bagi pilihan buat di stadium...buat jer di stadium.

Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

BSP

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 157
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #4 on: April 25, 2012, 01:22:38 PM »
Rasa tak salah COZ untuk kebaikan bersama.. ??? bukan kepentingan peribadi. :o.secara aman 8).. buat jer di stadium/atau memorendum/mesyuarat.. 8) 8)

lagi pun tak join. 8) ;D..ada byk kerja lain n kenduri kahwin... 8)

« Last Edit: April 25, 2012, 06:02:16 PM by BSP »

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #5 on: April 25, 2012, 02:03:01 PM »
Betul ke TGNA kata hadir ke BERSIH 3.0 tu wajib? Atau ada orang salah quote? Sekarang ni banyak media yg suka salah quote samada sebelah sana atau sebelah sini. Minta pencerahan.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #6 on: April 25, 2012, 02:48:17 PM »
Betul ke TGNA kata hadir ke BERSIH 3.0 tu wajib? Atau ada orang salah quote? Sekarang ni banyak media yg suka salah quote samada sebelah sana atau sebelah sini. Minta pencerahan.
Petikan dibawah kata2 TGNA di http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/9794-hadir-bersih-30-wajib-tuan-guru-nik-aziz

"Menurutnya, menghadiri program itu suatu  kewajipan memandangkan ianya diadakan untuk untuk menentang ketidakadilan khususnya terhadap proses pilihanraya di negara ini yang tidak selari dengan Islam."

Pada fahaman sy, maksud 'wajib' tuu ialah rakyat perlu/kena menyokong Bersih dan turun bersama sbg tanda sokongan kpd perjuangan menuntut keadilan.

Maksud :: Wajib = Perlu dan kena buat.

Terpulang kpd masing2 utk mentafsirkan maksud perkataan wajib itu.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #7 on: April 25, 2012, 03:52:48 PM »
Terpulang kpd masing2 utk mentafsirkan maksud perkataan wajib itu.
Pengertian dari segi bahasa: wajib = sepatutnya (pada pendapat penutur)
Pengertian dari segi syarak: wajib = perlu dan kena buat, berdosa kalau tidak dibuat

Tak join, buang masa...
Lagipun banyak benda lain nak dibuat... ;D

jebat

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #8 on: April 25, 2012, 03:56:57 PM »
Betul ke TGNA kata hadir ke BERSIH 3.0 tu wajib? Atau ada orang salah quote? Sekarang ni banyak media yg suka salah quote samada sebelah sana atau sebelah sini. Minta pencerahan.

Bukan setakat wajib bang......malah dapat pahala wukuf di arafah lagi...... ;D



Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #9 on: April 26, 2012, 12:21:51 PM »
Bukan setakat wajib bang......malah dapat pahala wukuf di arafah lagi......
Tak berani teman nak komen berkenaan pahala ni...
Ilmu teman tak sampai tahap tuan guru lagi...
Jadi guru pun tak layak...
Ada disebut ke? Tak jumpa pun... ;D

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #10 on: April 26, 2012, 02:06:09 PM »
Bukan setakat wajib bang......malah dapat pahala wukuf di arafah lagi......
Tak berani teman nak komen berkenaan pahala ni...
Ilmu teman tak sampai tahap tuan guru lagi...
Jadi guru pun tak layak...
Ada disebut ke? Tak jumpa pun... ;D
Bab fitnah mefitnah ni mmg dah menjadi budaya sesetengah org. Apa dia kisah.....!
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #11 on: April 26, 2012, 02:28:14 PM »
Bab fitnah mefitnah ni mmg dah menjadi budaya sesetengah org.
Mereka yang mengadakan perkara yang tiada, dianggap fitnah...
Mereka yang menafikan perkara yang ada juga dianggap fitnah...
Mereka yang menyebarkan perkara yang kabur boleh dikira subahat...
Jadi kalau tak pasti, baik berdiam diri sahaja... ;)

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #12 on: April 26, 2012, 02:38:10 PM »
Bab fitnah mefitnah ni mmg dah menjadi budaya sesetengah org.
Mereka yang mengadakan perkara yang tiada, dianggap fitnah...
Mereka yang menafikan perkara yang ada juga dianggap fitnah...
Mereka yang menyebarkan perkara yang kabur boleh dikira subahat...
Jadi kalau tak pasti, baik berdiam diri sahaja... ;)

Bukan ke kalau tak pasti, elok bertanya kepada yg tau?
Betul ke? Saya pun tak pasti...  ;D


daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #13 on: April 26, 2012, 02:40:06 PM »
payah... kena tanya orang Kelantan ler...  ::) ::) ::)

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #14 on: April 26, 2012, 02:53:23 PM »
Bukan ke kalau tak pasti, elok bertanya kepada yg tau?
Itu yang sepatutnya...
Masalahnya mana nak cari 'yg tau' tu?
Paper pun banyak condong kpd pihak yg disokong...
Blog-blog sama sekali susah nak diterima...
Kalau ada video sekalipun ada org leh pertikai kata dah dimanipulasi...
Quran hadith pun ada ditafsir sendiri tuk kepentingan diri...
Penyokong pula, terangguk-angguk tanpa usul periksa... :-\

payah... kena tanya orang Kelantan ler...
Ambo tak tahu... ambo oghe Teganu, asal Besut... beranak di spital Jerteh... ;D