Author Topic: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0  (Read 27343 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #135 on: May 02, 2012, 11:25:10 AM »
Betul ke TGNA kata hadir ke BERSIH 3.0 tu wajib? Atau ada orang salah quote? Sekarang ni banyak media yg suka salah quote samada sebelah sana atau sebelah sini. Minta pencerahan.
Petikan dibawah kata2 TGNA di http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/9794-hadir-bersih-30-wajib-tuan-guru-nik-aziz

"Menurutnya, menghadiri program itu suatu  kewajipan memandangkan ianya diadakan untuk untuk menentang ketidakadilan khususnya terhadap proses pilihanraya di negara ini yang tidak selari dengan Islam."

Pada fahaman sy, maksud 'wajib' tuu ialah rakyat perlu/kena menyokong Bersih dan turun bersama sbg tanda sokongan kpd perjuangan menuntut keadilan.

Maksud :: Wajib = Perlu dan kena buat.

Terpulang kpd masing2 utk mentafsirkan maksud perkataan wajib itu.

Kenapa org yg  cakap WAJIB tu langsung tak nampak kelibatnya masa demo tempohari?
Apasal puak-puak Pas tak terpikir perkara ni....demo smpi sakit mata dan sesak nafas kena
tear gas, tapi org tu duduk senang lenang kat umah....bila lah agaknya puak2 ni nak pandai.... ;D
Jeneral perang kena duduk di belakang..atur strategi..menteri yang larang perhimpunan, kenapa tak gi dataran buat pengumuman larangan... ???

Kalau dia pegi, nanti blog cakap dia join sekali perhimpunan tu. Siap letak gambar sekali nanti.  ;D

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #136 on: May 02, 2012, 11:33:01 AM »
Kalau dia pegi, nanti blog cakap dia join sekali perhimpunan tu. Siap letak gambar sekali nanti.  ;D
Kalau pakai baju biru OK kot...
Huhuhu...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #137 on: May 02, 2012, 12:26:03 PM »
Kalau dia pegi, nanti blog cakap dia join sekali perhimpunan tu. Siap letak gambar sekali nanti.  ;D
Kalau pakai baju biru OK kot...
Huhuhu...

Pastu pakai handband kuning..... terbaekk. 

jebat

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #138 on: May 02, 2012, 06:32:31 PM »

Jeneral perang kena duduk di belakang..atur strategi..menteri yang larang perhimpunan, kenapa tak gi dataran buat pengumuman larangan... ???

Tak molek nak samakan "orang" yg kata bersih tu WAJIB dengan Jenaral perang.....maqam "orang" tu tinggi....
Dlm sejarah islam, tak pernah rasanya Rasulullah duduk di belakang dlm apa jua keadaan. Baginda sentiasa berada didepan  ;D
Kalau baginda bersabda sesuatu perkara itu wajib dilakukan, maka baginda lah org pertama yg melakukan perkara tersebut.
kalau nak larang org hisap rokok, mesti kena hisap rokok dulu ke walaupun tak merokok?  ;D

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #139 on: May 02, 2012, 07:19:48 PM »
Sahabat kita ini bila bercakap bab2 Islam pandai.....tapi bila sebar fitnah (sila rujuk posting terdahulu) tak ingat dosa pahala pulak ya!  ???
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #140 on: May 02, 2012, 07:52:09 PM »
Biasalah. Manusia mana yg tak buat salah. Yg penting tolong ingat mengingatkan.

Balik kepada topik.

Liabiliti terbesar kepada Bersih kali ni nampaknya adalah A & A. Lain kali takyah ajak diaorang la. Pastu buat kat stadium & arrange live coverage. Dalam internet pun takpe. UNIFI laju.

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #141 on: May 02, 2012, 09:24:35 PM »

Jeneral perang kena duduk di belakang..atur strategi..menteri yang larang perhimpunan, kenapa tak gi dataran buat pengumuman larangan... ???

Tak molek nak samakan "orang" yg kata bersih tu WAJIB dengan Jenaral perang.....maqam "orang" tu tinggi....
Dlm sejarah islam, tak pernah rasanya Rasulullah duduk di belakang dlm apa jua keadaan. Baginda sentiasa berada didepan  ;D
Kalau baginda bersabda sesuatu perkara itu wajib dilakukan, maka baginda lah org pertama yg melakukan perkara tersebut.
kalau nak larang org hisap rokok, mesti kena hisap rokok dulu ke walaupun tak merokok?  ;D
Tu lah pasal..tak semesti nya dia cakap wajib, kena pergi juga..hantar wakil cukup ler...orang kat negeri tu boleh buat kat negeri dia..buat statement pun dah kira terlibat...

lyndar

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 38
Re: Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3.0
« Reply #142 on: May 02, 2012, 10:40:45 PM »

Jeneral perang kena duduk di belakang..atur strategi..menteri yang larang perhimpunan, kenapa tak gi dataran buat pengumuman larangan... ???

Tak molek nak samakan "orang" yg kata bersih tu WAJIB dengan Jenaral perang.....maqam "orang" tu tinggi....
Dlm sejarah islam, tak pernah rasanya Rasulullah duduk di belakang dlm apa jua keadaan. Baginda sentiasa berada didepan  ;D
Kalau baginda bersabda sesuatu perkara itu wajib dilakukan, maka baginda lah org pertama yg melakukan perkara tersebut.
kalau nak larang org hisap rokok, mesti kena hisap rokok dulu ke walaupun tak merokok?  ;D

Assalam.Saya mnx izin cerita sirah nabi s.a.w..sebelum tu,saya xpg bersih 1-2-3..Rasulallah s.a.w terlibat dengan banyak peperangan. Sebab rasul contoh teladan pemimpin yg agung..Namun begitu. ada juga peperangan yg mana ar-rasul tidak hadir sama..kebanyakkannya selepas pembukaan kota mekah.

cara mudah utk tahu/kenal mana satu peperangan yg rasulallah s.a.w hadir..kebiasaannya peperangan tersebut dinamakan ghazwah..sbg cth,ghazwatul badr, uhud dsb.peperangan yg ar-rasul xpg,dipanggil sariyah..

kalau captain msuk pilihnraya mmg boleh mng..hehe..tp saya heran knp la PM xpecat pengerusi spr tu..dh sah ahli umno cmne org nk yakin ngn pilihanraya.confuse betul

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Andrewsevy

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3 0
« Reply #145 on: October 13, 2017, 05:44:48 PM »
Apa Alat Muzik Yang Boleh Anda Mainkan?

Di sini kita boleh berkongsi pendapat tentang apa alat muzik yg selalu anda gunakan bila sunyi sepi.hehehh
Agaknyer alat muzik yg paling top ialah Gitar.
Gitar adalah alat muzik yg paling popular di dunia.

Tapi tentu ada ramai lagi member ehoza yg pandai bermain lain2 alat muzik.
Jom kita kongsikan bersama...
I was advised this the auto trading system for self-earnings

Nabilruji

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Apa Pendapat Anda Tentang Himpunan Bersih 3 0
« Reply #146 on: October 22, 2017, 06:27:07 AM »
ketika d alam persekolahan, member2 sering berada di keliling kita sampaikan 2 3 jam je terpisah dr diaorg..

bila dah masok zaman bekerja, duduk sorg bagi yg solo, kena lagi tempat yg kurang happening, perghh.. Tuhan saja yg tau..

so, any idea to make some fun when you r lonely???
I advise you to use the auto trading system for successful business