Author Topic: Seri Mawar - Hak Milik Strata  (Read 5758 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Seri Mawar - Hak Milik Strata
« on: February 20, 2009, 02:12:19 PM »
Sdr akusempoi,

Sy di fahamkan oleh Bangi Height Devp. hakmilik strata akan dikeluarkan kpd setiap unit di Seri Mawar. Bayaran sebanyak RM500 (consent) di kenakan utk proses mendapatkan title tersebut.

Boleh tolong update kan sikit bab ini utk pengatahuan penduduk seri mawar. Sy pun kurang arif bab strata ni. Itu pun tahu bila pergi uruskan proses tukar hak milik unit sy  ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #1 on: February 20, 2009, 02:42:37 PM »
Nak mencelah pasal Strata Title ni, Vista pun mempunyai masalah yang sama.
Bayaran RM 500.00 tu di bayar kepada siapa? Bangi Height ke? Macam mana dengan bayaran guaman. Nak kena bayar lagi ke?
Kalau kat Vista ni, apa yang saya dengar bayaran dari RM 1500 - RM 2000 diperlukan jika hak milik strata di tukar secara individu.  Kalau di buat secara kolektif atau berkumpulan menggunakan peguam yang sama mungkin kos nya rendah sedikit.
Ada sesiapa yang dah buat pertukaran dan boleh memberi tahu caranya dan bayaran yang di kenakan.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #2 on: February 20, 2009, 03:14:45 PM »
CaptRahman,

Utk kes sy (seri mawar), bayaran RM500 tu perlu dibayar kpd Bangi Height. Sy tak pasti bayaran RM500 utk apa? Sy tak sempat bertanya pd pemaju. Cuma dpt surat dari pemaju minta sy bayar utk tujuan dpt kan strata title.

Untuk proses dapatkan strata title individu sy rasa kita perlukan khidmat guaman. Mungkin kos di atas kos utk guaman.





Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #3 on: February 20, 2009, 03:33:41 PM »
matahari,

RM500? Saya tak pasti berkenaan ini.

Setakat yang saya pernah call Bangi Height, saya dimaklumkan bayaran semua adalah kepada peguam yang akan memproses pemilikan strata. Tak dimaklumkan perlu membayar Bangi Height pun. Bahkan dalam surat yang diterima dari Bangi Height pun tidak dimaklumkan sebegitu.

Bagaimanapun, jumlah yang CaptRahman itu adalah tepat. Ini selepas saya bertanya pada pihak peguam sendiri. Terdapat peguam terlibat disini: peguam perjanjian dengan developer dan peguan perjanjian dengan bank.

Peguam perjanjian kita dengan developer (utk MOT - Memorandum of Transfer). Bayarannya dalam anggaran RM1,250.00 (ni saya dah bayar).

Peguam perjanjian kita dengan bank (tak ingat dokumen apa ni). Bayarannya dalam anggaran RM600.00 (itu yg dimaklumkan oleh lawyer saya).

So total dalam anggaran RM2ribu lah.

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #4 on: February 20, 2009, 10:37:12 PM »
hakmilik strata adalan seperti geran yang biasa pada hartanah, tetapi bagi kita yg tinggal lebih tinggi dari tanah ni diberikan "cert.' yg di panggil strata title.

1, Semasa membeli unit dulu, unit kita terletak diatas sebidang tanah yang luas yg berdaftar pada satu geran.
    bagi yg membuat pinjaman bank/finance cagaran kita hanya berdasarkan "deed of assignment"
2. Bila strata title dikeluarkan, kita perlu mendaftarkan nama kita sebagai pemilik unit didalam strata title tu. Disini perlu proses pindahmilik dari pemaju kepada pembeli. (Yuran guaman, cukai stem, pendaftaran dll akan di kenakan)

3. Bila berlaku pindah milik, pihak bank perlu mendaftarkan mereka sebagai pihak yang memberi pinjaman dan dgn itu strat title tu perlu didaftarkan dibawah bab gadaian kepada bank. (yuran guaman, stam duti, pendaftaran gadaian dll terlibat)

4. Dengan adanya strata title, deed assignment yg di tandatangan dulu sudah x bererti dan perlu di "revokekan" (yuran guaman, stem duti , pendaftaran dll terlibat).

Bagi yg membeli tunai, langkah 2 dan 4 saje yg perlu dibuat.

Mohon maaf jika tersilap. Betulkan untuk dikongsi.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #4 on: February 20, 2009, 10:37:12 PM »



Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #5 on: February 20, 2009, 11:11:27 PM »
Terima kasih Giemns di atas info yg diberikan.

Semoga info ini dapat memberi menafaat kpd mereka yg di tinggal di Vista, Seri Mawar, Dahlia, Melati dan sewaktu dgn nya  ;D

Dari apa yg Giemns kongsikan, yg membeli unit secara tunai boleh ler dpt kan strata titlenya. Dan buat mereka yg mengambil pinjaman perlukah melakukan proses dpt kan tite Atau kena tunggu sehingga pinjaman selesai? Ada sape2 tahu!

Utk makluman, Bangi Height sdg dlm proses mengeluarkan strata title utk pemilik unit seri mawar....tu ler sebabnya sy bangkitkan isu ini utk di kongsi bersama.

Untuk rumah di atas tanah mudah sikit di fahami prosesnya. ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #6 on: February 20, 2009, 11:59:04 PM »
Terima kasih Giemns di atas info yg diberikan.

Semoga info ini dapat memberi menafaat kpd mereka yg di tinggal di Vista, Seri Mawar, Dahlia, Melati dan sewaktu dgn nya  ;D

Dari apa yg Giemns kongsikan, yg membeli unit secara tunai boleh ler dpt kan strata titlenya. Dan buat mereka yg mengambil pinjaman perlukah melakukan proses dpt kan tite Atau kena tunggu sehingga pinjaman selesai? Ada sape2 tahu!

Utk makluman, Bangi Height sdg dlm proses mengeluarkan strata title utk pemilik unit seri mawar....tu ler sebabnya sy bangkitkan isu ini utk di kongsi bersama.

Untuk rumah di atas tanah mudah sikit di fahami prosesnya. ;D

Tak perlu tunggu pinjaman selesai. Tapi title akan diletak sebagai masih dituntut oleh bank. Sama macam rumah atas tanah jugak. Cuma strata title ni 'atas angin' tapi mungkin terletak atas tanah yang sama. Ia juga terdiri daripada lot individu serta 'common property' seperti tangga, taman dan lain2 hak milik bersama.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Seri Mawar - Hak Milik Strata
« Reply #6 on: February 20, 2009, 11:59:04 PM »