Author Topic: Kerja-kerja Fasa 1 Pembinaan (Cerucuk) Masjid Al-Mustaqim BSP  (Read 4529 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Pagi tadi kelihatan Kontraktor Kerja-kerja Fasa 1 Pembinaan (Cerucuk) Masjid Al-Mustaqim BSP dah mula masuk ke tapak.
  • Beberapa buah lori treler membawa besi cerucuk masuk ke simpang SRA.
  • Ada sebuah kren besar menanti di jalan tapak pasar malam, agaknya untuk mengangkat besi-besi tersebut ke dalam tapak masjid.
Perkembangan lanjut akan di-update dari masa ke semasa.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Tiang-tiang cerucuk telah di turunkan. Nantikan kemasukan mesin penghentak cerucuk yg akan di bawa masuk!!

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Pagi tadi kelihatan Kontraktor Kerja-kerja Fasa 1 Pembinaan (Cerucuk) Masjid Al-Mustaqim BSP dah mula masuk ke tapak.
  • Beberapa buah lori treler membawa besi cerucuk masuk ke simpang SRA.
  • Ada sebuah kren besar menanti di jalan tapak pasar malam, agaknya untuk mengangkat besi-besi tersebut ke dalam tapak masjid.
Perkembangan lanjut akan di-update dari masa ke semasa.

UPDATE - Gambar tapak yang diambil pagi tadi - Sumber: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387498341306356.87331.120427501346776&type=1


Access Road ke tapak pembinaan


Kelihatan backhoe sedang membersihkan tapak.


Batang besi cerucuk sedia tersusun, kelihatan sebahagian tapak telah dibersihkan.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Agak2 piling work ni ambil masa berapa lama untuk siap? Mungkin banyak bulan juga ni...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Agak2 piling work ni ambil masa berapa lama untuk siap? Mungkin banyak bulan juga ni...

Kena tengok dokumen tender la plak.. saya akan jawab lepas Mesyuarat JK Pembinaan ke-33 minggu hadapan..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
tak jawab terus pun tak apa tuan, saja tanya kot2 memang dah ada maklumat...
p/s: rajin AJK buat kerja, mesyuarat dah sampai yg ke-33  ;)

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
tak jawab terus pun tak apa tuan, saja tanya kot2 memang dah ada maklumat...
p/s: rajin AJK buat kerja, mesyuarat dah sampai yg ke-33  ;)

baru nak wat foundation dah 33 mesyuarat. klo sampai siap masjid tu mesyuarat ke berapa tah ler hehehhe.

apapun, semoga usaha yg murni ini dipermudahkan Allah. Amin

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
tak jawab terus pun tak apa tuan, saja tanya kot2 memang dah ada maklumat...
p/s: rajin AJK buat kerja, mesyuarat dah sampai yg ke-33  ;)

Bab nombor mesyuarat yang sedih nak citer tu.. JK Pembinaan bermesyuarat SEBULAN SEKALI.. maknanya dah (lebih) 33 bulan seruan/rayuan menderma kepada Tabung Pembinaan dijalankan..  :(

JK Pembinaan menaruh harapan bila pagar hijau dah naik tanda kontraktor cerucuk mula bekerja, lebih laju wang masuk ke dalam akaun tabung pembinaan.. aminnn..  :)
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
ni dah nak anniversary ke 3, baru kumpul sejuta, dapat lah buat piling... sampai nak siap memang banyak lagi kerja dan mesyuarat berkaitan gamaknya.... kami sama2 aminkan doa supaya kutipan lebih laju lepas2 ni...

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
JK Pembinaan menaruh harapan bila pagar hijau dah naik tanda kontraktor cerucuk mula bekerja, lebih laju wang masuk ke dalam akaun tabung pembinaan.. aminnn..  :)
Pakat-pakat iklankan kutipan dalam personal Facebook...
Kot-kot tersebar satu dunia, juta-juta masuk...
Insyaallah... :D

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Kerja-kerja Fasa 1 Pembinaan (Cerucuk) telah siap pada 15 Okt 2012.
Telah dilaporkan ketika Mesyuarat JK Pembinaan kali ke-35 pada 19 Okt 2012.


Sumber gambar - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387498341306356.87331.120427501346776&type=1




Barisan cerucuk (piling) yang telah ditanam

Pemasangan 4 buah billboard di empat lokasi yang strategik di BSP telahpun dijalankan pada Jumaat lalu (5hb Oktober). Billboard ini adalah sumbangan kontraktor yang telah diamanahkan untuk membina sebuah billboard gergasi yang akan dibina di tapak masjid pada hari ini (Selasa, 9hb Oktober).

Boleh lah nanti ambil gambar billboard gergasi dan separa gergasi tu kalau sapa2 lalu depan tapak masjid...


Billboard besar status kutipan derma Tabung Pembinaan di simpang ke SRA-BSP
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Design arkitek yg baru ni lagi lawa sikit dari yg lama... dulu design yg kaler putih tu belum di fine tune, yg baru ni cantik sikit lah, simple dan kemas...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Design arkitek yg baru ni lagi lawa sikit dari yg lama... dulu design yg kaler putih tu belum di fine tune, yg baru ni cantik sikit lah, simple dan kemas...
Gambar-gambar Lukisan Perspektif Masjid Al-Mustaqim berdasarkan pelan bangunan yang telah diluluskan oleh MPKj boleh dilihat di sini - http://putra-mahkota.com/forum/index.php/topic,5639.msg106402.html#msg106402

Unlearn what U Learned and Relearn what U Need