Author Topic: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...  (Read 10569 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #15 on: October 21, 2010, 11:11:01 PM »
incik suffian,

memang saudara bijak mengira..... tapi kalau saudara ada kedai runcit baru tau untung ruginya.mithalan, kutipan sehari dalam 1.6k x 30 hari = 50k sebulan. untung bersih taksampai 10% kira kira dalam 5% aje. tu pun kalau  sewa murah. senang kata kalau kutip 1.6k a day, untung bulanan dalam 2.5k aje. tak berbalui dengan penatnya. kalau sewa mahal, kena la kasi barang mahal sikit. in general untung kasar adalah 20%. tapi kos operasi agak tinggi. peti ais, chiller air, gaji pekerja perlu diambil kira. saya rasa, ramai orang melayu kantul niaga sebab mereka mengagak untungnya besar, tak kira dengan details miscellaneous cost that adds up dan tak ada buffer kewangan. selamat berniaga

jebateja

  • Kek Gula Hangus Lazat, Home Made..
  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 183
  • Gender: Male
  • jebateja
    • Meh tempah kek gula hangus dan pelbagai lagik
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #16 on: October 22, 2010, 02:27:36 AM »
Assalamualaikum. Peringatan buat semua penduduk Bukit Mahkota.. Kalau membeli di kedai2 runcit di sini terutama kepunyaan pemillik warga Acheh, anda perlulah berhati-hati dan sentiasa meminta resit. Ini kerana mereka selalu sangat tersalah kira atau sengaja salah kira bagi tujuan mengelirukan pembeli dan nak untung lebih. Harga barang dah tentulah mahal ditambah pula dengan taktik begini. Pernah saya melihat seorang lelaki berumur lingkungan 50an membeli bawang putih dalam >< 7 biji membayar dengan harga RM7.60. Saya pula dah terkena 2 kali iaitu semasa membeli barang seperti nenas, daun kari , rempah kari kecil dan sayur sawi dikenakan bayaran sebanyak RM13.90. Tergamam saya sebentar dan bila melihat keadaan itu, tukang kira buat2 macam tersalah punch dan alasannya tak padam lagi rm5.90 pembeli terdahulu.  Bayangkan kalau kita bayar aje pasti dia akan terus sapu. Besoknya saya pergi ke kedai yang sama membeli sayur sawi dan 2 tiga barang lagi (tidak ada agenda lain). Saya melihat orang yg sama menimbang sayur berkenaan iaitu rm1.80 tapi dia telah punch rm2.80. Saya biarkan shj dia mengira semua dahulu. Lepas tu baru saya tanya berapa harga sayur tu dan dia kata rm1.80. Saya suruh dia tengok balik harga yg dia punch dan kemudian baru dia kata baru perasan dia dah kira terlebih rm1.00. . Lalu saya ingatkan dia bahawa saya dh terkena dgn dia hari tu dan dia masih ingat saya maka dia terus minta maaf dan katanya dia masih panas sebab baru balik dari tempat lain sb tu tersalah kira dan katanya lagi dia memang tiap2 hari pun buat silap. Maka anda fikir2 lah sendiri samada alasan itu boleh diterima atau tidak. Lagipun dia mengaku "TIAP2 HARI BUAT SILAP". Sebenarnya saya rasa saya mmg dah terkena banyak kali tapi saya yg silap sb tak tengok betul2 resit (tak minta lansung) dan cara timbang. Kdg2 sifat ingin bertanya balik dgn penjual "kenapa mahal" spt ada batu dlm mulut  lbh2 lgi klau ada org kt sebelah ...kerana ini saya terpanggil untuk menulis di sini.

Sy nasihatkan pd sedara mz... kalau nak beli brgan basah lebih baik beli di hypermarket spt Tesco,Carrefour,Giant,Econsave,Mydin,Family Store dll pasaraya besar coz mereka semua beli barang secara pukal dan borong. Mereka akan jual murah b'banding kedai runcit... :) :) :)

Bagi yg malas nak gi pasaraya besar coz beli brg cuma sedikit... sy cadangkan habiskan semua stok dahulu pastu beli brg secara byk utk 1 bulan... lagi jimat.... :) :) :)

Nak Tanya sket...AYAM kat FS tu leh caya ke HALAL nya....?

MMG berbeda harga kedai runcit dgn kedai runcit skala besau...contoh...harga susu Goldcoin..kat FS RM1.95..kedai runcit rm2.++....tapi den tak beli AYAM di FS....Was-Was....ahakz

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #17 on: October 22, 2010, 08:59:53 AM »
Ayam kat FS? Kalau halal pun, saya tetap x lalu.

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #18 on: October 22, 2010, 06:12:03 PM »
Assalamualaikum. Peringatan buat semua penduduk Bukit Mahkota.. Kalau membeli di kedai2 runcit di sini terutama kepunyaan pemillik warga Acheh, anda perlulah berhati-hati dan sentiasa meminta resit. Ini kerana mereka selalu sangat tersalah kira atau sengaja salah kira bagi tujuan mengelirukan pembeli dan nak untung lebih. Harga barang dah tentulah mahal ditambah pula dengan taktik begini. Pernah saya melihat seorang lelaki berumur lingkungan 50an membeli bawang putih dalam >< 7 biji membayar dengan harga RM7.60. Saya pula dah terkena 2 kali iaitu semasa membeli barang seperti nenas, daun kari , rempah kari kecil dan sayur sawi dikenakan bayaran sebanyak RM13.90. Tergamam saya sebentar dan bila melihat keadaan itu, tukang kira buat2 macam tersalah punch dan alasannya tak padam lagi rm5.90 pembeli terdahulu.  Bayangkan kalau kita bayar aje pasti dia akan terus sapu. Besoknya saya pergi ke kedai yang sama membeli sayur sawi dan 2 tiga barang lagi (tidak ada agenda lain). Saya melihat orang yg sama menimbang sayur berkenaan iaitu rm1.80 tapi dia telah punch rm2.80. Saya biarkan shj dia mengira semua dahulu. Lepas tu baru saya tanya berapa harga sayur tu dan dia kata rm1.80. Saya suruh dia tengok balik harga yg dia punch dan kemudian baru dia kata baru perasan dia dah kira terlebih rm1.00. . Lalu saya ingatkan dia bahawa saya dh terkena dgn dia hari tu dan dia masih ingat saya maka dia terus minta maaf dan katanya dia masih panas sebab baru balik dari tempat lain sb tu tersalah kira dan katanya lagi dia memang tiap2 hari pun buat silap. Maka anda fikir2 lah sendiri samada alasan itu boleh diterima atau tidak. Lagipun dia mengaku "TIAP2 HARI BUAT SILAP". Sebenarnya saya rasa saya mmg dah terkena banyak kali tapi saya yg silap sb tak tengok betul2 resit (tak minta lansung) dan cara timbang. Kdg2 sifat ingin bertanya balik dgn penjual "kenapa mahal" spt ada batu dlm mulut  lbh2 lgi klau ada org kt sebelah ...kerana ini saya terpanggil untuk menulis di sini.

Sy nasihatkan pd sedara mz... kalau nak beli brgan basah lebih baik beli di hypermarket spt Tesco,Carrefour,Giant,Econsave,Mydin,Family Store dll pasaraya besar coz mereka semua beli barang secara pukal dan borong. Mereka akan jual murah b'banding kedai runcit... :) :) :)

Bagi yg malas nak gi pasaraya besar coz beli brg cuma sedikit... sy cadangkan habiskan semua stok dahulu pastu beli brg secara byk utk 1 bulan... lagi jimat.... :) :) :)

Nak Tanya sket...AYAM kat FS tu leh caya ke HALAL nya....?

MMG berbeda harga kedai runcit dgn kedai runcit skala besau...contoh...harga susu Goldcoin..kat FS RM1.95..kedai runcit rm2.++....tapi den tak beli AYAM di FS....Was-Was....ahakz

Kwn pun x pernah beli ayam kat Family Store....  ;D ;D ;D Selalu beli ayam kat Tesco Semenyih / Tesco Kajang / Mydin Putrajaya / Giant Nilai coz pasaraya besar tersebut ade label HALAL lgpun dekat sgt.... ;D ;D ;D

jebateja

  • Kek Gula Hangus Lazat, Home Made..
  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 183
  • Gender: Male
  • jebateja
    • Meh tempah kek gula hangus dan pelbagai lagik
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #19 on: October 22, 2010, 06:52:02 PM »
Sebab den pernah tenguk orang2 kita dok beli ayam kat situ....mana taw FS pernah wartakan ayam nya HALAL yang den terlepas PANDANG...

BTW...den pun beli kat TESCO disebabkan kat situ ada SAH kan HALAL. Kalau tidak...kat TESCO pun den tak beli.

Berbalik pada TOPIK...den kalau nak beli barang SKALA kecil...kedai ABG Acheh tu den poei....setakat sekilo GULA..maw ke FS or TESCO....tak berbaloi...

TESCO nilai bila maw ON....ahakz

rose

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 87
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #20 on: November 07, 2010, 02:59:28 PM »
salam...nak tanya kpd MZ...kedai mana yg salah kira tu yer...saya selalu beli kat kedai 'sabah' n kedai acheh yg hujung tu rezki...tp selalunye saya beli kat kedai 'sabah' tu...sekarang pun econsave jalan reko dah buka...dekat ngn opis so leh le ke sana beli brg dapur....

putra frozen

  • Guest
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #21 on: November 09, 2010, 02:11:10 AM »
Assalamualaikum. Peringatan buat semua penduduk Bukit Mahkota.. Kalau membeli di kedai2 runcit di sini terutama kepunyaan pemillik warga Acheh, anda perlulah berhati-hati dan sentiasa meminta resit. Ini kerana mereka selalu sangat tersalah kira atau sengaja salah kira bagi tujuan mengelirukan pembeli dan nak untung lebih. Harga barang dah tentulah mahal ditambah pula dengan taktik begini. Pernah saya melihat seorang lelaki berumur lingkungan 50an membeli bawang putih dalam >< 7 biji membayar dengan harga RM7.60. Saya pula dah terkena 2 kali iaitu semasa membeli barang seperti nenas, daun kari , rempah kari kecil dan sayur sawi dikenakan bayaran sebanyak RM13.90. Tergamam saya sebentar dan bila melihat keadaan itu, tukang kira buat2 macam tersalah punch dan alasannya tak padam lagi rm5.90 pembeli terdahulu.  Bayangkan kalau kita bayar aje pasti dia akan terus sapu. Besoknya saya pergi ke kedai yang sama membeli sayur sawi dan 2 tiga barang lagi (tidak ada agenda lain). Saya melihat orang yg sama menimbang sayur berkenaan iaitu rm1.80 tapi dia telah punch rm2.80. Saya biarkan shj dia mengira semua dahulu. Lepas tu baru saya tanya berapa harga sayur tu dan dia kata rm1.80. Saya suruh dia tengok balik harga yg dia punch dan kemudian baru dia kata baru perasan dia dah kira terlebih rm1.00. . Lalu saya ingatkan dia bahawa saya dh terkena dgn dia hari tu dan dia masih ingat saya maka dia terus minta maaf dan katanya dia masih panas sebab baru balik dari tempat lain sb tu tersalah kira dan katanya lagi dia memang tiap2 hari pun buat silap. Maka anda fikir2 lah sendiri samada alasan itu boleh diterima atau tidak. Lagipun dia mengaku "TIAP2 HARI BUAT SILAP". Sebenarnya saya rasa saya mmg dah terkena banyak kali tapi saya yg silap sb tak tengok betul2 resit (tak minta lansung) dan cara timbang. Kdg2 sifat ingin bertanya balik dgn penjual "kenapa mahal" spt ada batu dlm mulut  lbh2 lgi klau ada org kt sebelah ...kerana ini saya terpanggil untuk menulis di sini.

Sy nasihatkan pd sedara mz... kalau nak beli brgan basah lebih baik beli di hypermarket spt Tesco,Carrefour,Giant,Econsave,Mydin,Family Store dll pasaraya besar coz mereka semua beli barang secara pukal dan borong. Mereka akan jual murah b'banding kedai runcit... :) :) :)

Bagi yg malas nak gi pasaraya besar coz beli brg cuma sedikit... sy cadangkan habiskan semua stok dahulu pastu beli brg secara byk utk 1 bulan... lagi jimat.... :) :) :)

Nak Tanya sket...AYAM kat FS tu leh caya ke HALAL nya....?

MMG berbeda harga kedai runcit dgn kedai runcit skala besau...contoh...harga susu Goldcoin..kat FS RM1.95..kedai runcit rm2.++....tapi den tak beli AYAM di FS....Was-Was....ahakz

Kwn pun x pernah beli ayam kat Family Store....  ;D ;D ;D Selalu beli ayam kat Tesco Semenyih / Tesco Kajang / Mydin Putrajaya / Giant Nilai coz pasaraya besar tersebut ade label HALAL lgpun dekat sgt.... ;D ;D ;D
[/kes2 mcm ni bukan di sini shj malah di tempat lain pun sama so cuba berbelanja di kedai kami u all boleh beza kan harga dan yg penting kami org melayu..sape lagi kalau bukan org melayu nak tolong org melayu

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #22 on: November 09, 2010, 08:24:36 AM »
Betul tu. Harga kat PFrozen sangat berbaloi. Selection pun banyak.

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #23 on: November 09, 2010, 12:55:26 PM »
Betul tu. Harga kat PFrozen sangat berbaloi. Selection pun banyak.

good testimoni.... ::) ::) ::)  ;)

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Harga barang di kedai runcit sekitar Bukit Mahkota...
« Reply #24 on: February 16, 2011, 02:14:32 PM »
semalam ternampak pegawai-pegawai kementerian perdagangan dalam negeri dah hal ehwal pengguna buat pemantauan di sekitar kedai sek 4...harap pemantauan ini berterusan dari masa ke semasa......
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku